Trei luni de solidaritate cu refugiații din Ucraina

image_2022-07-03_064919000

Dimensiune font:

| 03-07-2022 08:47

 * 1.000 de persoane cazate * Servicii de asistență extinse spre ucrainenii din comunitate * 10 membri FONSS fac servicii în acest centru

Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina funcționează din 24 martie 2022 la Iași, cu program non-stop, urmare a unui parteneriat formal între Primăria Muncipiului Iași și FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.

În clădirea de 4000 mp pusă la dispoziție de municipalitate managementul este asigurat de un consorțiu de ONG-uri: FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills, Asociația ParentIS și Asociația Grupul Zâmbetul Nostru, organizații complementare ca activitate.

În acest centru lucrează peste 50 de angajați ai ONG-urilor- traducători, asistenți sociali, psihologi, personal de îngrijire și curățenie, 7 angajați ai Direcției de Asistență Socială (asistenți sociali, îngrijitori și un asistent medical), un asistent medical de la Direcția de Sănătate Publică Iași, toți instruiți pentru lucrul cu refugiații și având certificat de integritate. Acestora li se adaugă 20 de voluntari recrutați de FONTIS – Federația ONG-urilor de Tineret Iași, care respectă aceleași condiții.

Centrul are două spații de joacă – unul în interior și unul în exterior, o sală de co-working pentru școală online și activitate profesională online, cinema room, spații pentru consiliere psihologică, spațiu pentru consultații medicale, spațiu pentru activități de îngrijire pentru femei.

Servicii de asistență umanitară

Capacitatea maximă este de 200 de locuri în camere cu paturi, de 4-5-6-8 persoane, cu dulapuri și cu separatoare, pentru un plus de intimidate.

Au fost cazate 1000 persoane: 36% - până în 18 ani (doar copii însoțiți), 20% - între 18 și 35 de ani, 34% - între 35-59 de ani, 10% - peste 60 de ani, din care 29 persoane fiind cu dizabilități diferite.

Masă caldă de trei ori pe zi în regim de catering. Până în prezent, FONSS a distribuit prin Fundația Solidaritate și Speranță, peste 30.000 de meniuri, existând posibilitatea de a oferi meniu adaptat pentru vegetarieni, celiaci, diabetici.

În plus, centrul oferă atât ucrainenilor cazați cât și celor dinafară, care formulează o solicitare, produse cosmetice și de igienă, încalțăminte, bunuri casnice etc.

Servicii de asistență socială și psihologică

Evaluarea socială inițială în vederea referirii cazurilor e realizată cu suportul angajaților Direcției de Asistență Socială. Supervizarea acestora este asigurată de Asociația Alternative Sociale.

Serviciile sociale sunt oferite de organizațiile FONSS, care sunt furnizori privați licențiați de servicii sociale, constau în consiliere privind obținerea de drepturi (juridică), mediere și integrare profesională, prevenirea traficului de persoane (Asociația Reaching Out), violenței sexuale și de gen (Centrul de mediere și securitare comunitară), servicii specializate pentru persoane cu dizabilități și vârstnici (Fundația Star of Hope și Fundația Solidaritate și Speranță).

Serviciile de asistență psihologică sunt oferite de Asociația ParentIS, cu un grup de specialiști formați pentru a lucra cu refugiații.

De asemenea, asistență psihologică pentru copii și adulți oferă și Fundația Păpădia.

Servicii specializate pentru mamă și copilul mic, sunt de asemenea oferite de ParentIS, organizație expert pe domeniul consilierii proaspetelor mămici.

În centru au fost cazați până acum aproape 200 de copii sub 1 an. Dintre aceștia, doi sunt copii născuți de gravide care stau în centru și doi au venit în prima săptămână de viață în centru.

Servicii educaționale

FONSS prin World Vision și Afterhills realizează în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina serviciile educaționale.

Școala de română pentru adulți. Se fac în acest moment trei cursuri de limba română pentru adulți offline, două online.

Școala de română pentru copii. Am început cu un curs pentru copii între 10 și 18 ani tot offline.

Școala de vară și grădiniță. În plan avem școala de vară și program de grădiniță – ambele cu componentă de învățare a limbii române.

Toate sunt adresate refugiaților din centru și din comunitate.

De asemenea, vom publica în cca 1 lună un ghid de conversație cu dicționar româno-ucrainean și ucraineano-român, realizat de un profesor universitar ucrainean angajat de FONSS pentru coordonarea Școlii de română.

Serviciile de socializare

 Sunt oferite de Asociația Grupul Zâmbetul Nostru și FONTIS și constau în organizarea de evenimente diferite, cursuri de Zumba, ateliere de pictură și hand made. În curând vom avea mici excursii.

Servicii de asistență medicală

„În prezent avem un medic de familie, voluntar cu program de două ori pe săptămână în centru și asistenți medicali pe durata a 10 ore/zi.

În pregătire este un serviciu de asistență medicală pentru ucrainenii din comunitate, furnizat de Crucea Roșie. Alte servicii pe care le-am realizat sunt cele de înfrumusețare – pentru doamnele vârstnice și tuns, adăpostirea de animale de companie și pregătim deschiderea unei mici biblioteci și a unor seri culturale, spun oficialii.

În acest moment, Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina este un integrator de resurse și servicii de asistență, găzduind UNHCR Iași – în vederea distribuirii de cash, World Vision - servicii educaționale, UNICEF - susține servicii de asistenț ă umanitară, Crucea Roșie – asistență medicală, contribuția acestor organizații internaționale adăugându-se serviciilor organizațiilor naționale și locale care lucrează acolo.

Pentru a putea funcționa, FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills, Asociația ParentIS și Asociația Grupul Zâmbetul Nostru au făcut fundraising și au scris proiecte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Un ieșean a stabilit un veritabil record de ingeniozitate în ce priveşte... incendierile
11/08/2022 23:59

 Costică Jipa din Boureni, comuna Balş a stabilit un veritabil record de ingeniozitate in ce priveşte incendierile. În noaptea de 11 spre 12 iunie 2022, el şi-a pus in aplicare gandurile de răzb ...

Prefectul Iaşului a dispus verificarea modului în care s-au realizat lucrările de modernizare a DJ 282 Iași – Suceava
11/08/2022 23:59

Prefectul Bogdan Cojocaru a solicitat verificarea lucrărilor de modernizare a DJ 282, Axa Iasi – Suceava, după ce, ieri, impreună cu reprezentantii autoritătilor locale, a efectuat o vizită in zonele ...

Gâlceava politicienilor ieșeni blochează investițiile!
11/08/2022 23:59

    Încă de luna trecută, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat au fost finalizate listele cu obiectivele de investiţii ce vor fi finanţ ...

Maşina de spălat le-a venit de hac spărgătorilor din Belceşti
11/08/2022 23:59

Cariera lor de spărgători din locuinţe n-a durat decat trei luni, timp in care au dat patru lovituri. O buclucaşă maşină de spălat a frant elanul lui Paul Ovidiu C. şi Gabriel C. din Belceşti. Planul ...

Paznic la stână, cinci ani de puşcărie din cauza excesului de zel
11/08/2022 23:59

Absolvent a doar trei clase primare, Mihai Ciprian Măirean n-a putut găsi altceva de lucru decat ca paznic la stana lui Nicolae D., amplasată in apropiere de Prisăcani. S-a mutat cu totul acolo, şi-a adus ...

Un director din CJ Iaşi s-a făcut de râs la examenul pe care tot el l-a organizat
11/08/2022 23:59

* Iogen Ganju a semnat el insusi organizarea concursului, a stabilit datele examenului, bibliografia si tot el a concurat, dar a fost declarat respins * după ce contestat punctajul obţinut la proba scrisă (6 ...

Cazarea pensionarilor în căminele din Iaşi, mai scumpă
11/08/2022 23:59

Costurile medii lunar pentru fiecare persoană găzduită la azilurile municipalităţii ieşene vor creşte şi in acest an. Două proiecte de hotărare in acest sens se află in dezbatare  publică, fiin ...

Hoţul care a sustras un tomberon s-a bucurat de libertate doar o lună
11/08/2022 15:30

Despre Vlăduţ U., un tanăr hoţ ce a exasperat cu spargerile lui sătenii din Scobinţi, am scris nu cu mult timp in urmă. Total lipsit de imaginaţie, folosea acelaşi modus operandi, concentrandu-se asupr ...

Un tânăr drogat cu amfetamină a spart cu pumnul geamul unei maşini de poliţie
11/08/2022 15:08

A fost scandal la Botosani, unde un tanăr de 26 de ani, aflat sub infuenta drogurilor, a atacat agentii din masina politiei, venită să aplaneze un scandal iscat intre el si tatăl său. Un echipaj aflat c ...

Anchetatorii, somați să rezolve cazul primarului din Grozești
11/08/2022 14:59

La inceputul lunii ianuarie a anului trecut, un anume Ciprian Radu a făcut plangere penală impotriva primarului  din  Grozeşti, George Cristea. Edilul este acuzat de săvarşirea infracţiunii de & ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei