Noi proceduri pentru pacientii COVID-19. In cazul asimptomaticilor, nu va mai fi necesara retestarea dupa cele 14 zile de izolare

virus  51837800

Dimensiune font:

| 10-09-2020 13:07

 Noi reguli intra in vigoare pentru internarea si circuitul pacientilor suspecti de COVID-19 sau confirmati cu aceasta boala.

Potrivit unui document publicat miercuri seara in Monitorul Oficial, se schimba procedurile prin care pacientii cu COVID-19 sunt preluati de 
spitale si exista precizari importante in privinta pacientilor asimptomatici. Daca stau in izolare acasa, vindecarea acestora va fi declarata de medicul de familie, iar retestarea lor dupa 14 zile nu va mai fi necesara.

Noul Ordin al ministrului Sanatatii privind modalitatea de aplicare de catre Directiile de Sanatate Publica, de catre INSP, spitale, serviciile de 
ambulanta si medicii de familie a masurilor in situatia de risc epidemiologic generata de COVID-19 reglementeaza reguli mai clare pentru DSP-uri, carora li se spune ce trebuie sa faca in momentul in care nu au personal medical suficient - trebuie sa ceara sa fie detasat, dar cel mai important este faptul ca in acest ordin este schitat traseul pacientului COVID-19 pozitiv.

Anexa 1


Foto: Anexa 1/ Ordinul ministrului Sanatatii - traseu pacient COVID-19


Ce trebuie sa faca un pacient care are simptome de COVID-19
Un pacient care are simptome de infectie respiratorie acuta, ramane in primul rand acasa, suna la 112 si la medicul de familie, apoi asteapta ambulanta, care il va transporta la o unitate medicala pentru o examinare a simptomelor. Daca deja are simptome grave, este internat in spital, i se acorda ingrijiri si i se face intre timp testul.

 
 



Daca are simptome uzuale, i se recolteaza probe pentru test, dupa care rezultatul va fi trimis la DSP si DSP-ul comunica rezultatul pacientului.

Un alt aspect important: pacientii care au simptomatologie de COVID-19, pe care medicii o pot vedea la un CT sau in urma unei radiografii, chiar daca testul COVID-19 este negativ, vor fi tratati ca si pacientii COVID-19, deci ca fiind infectati si va fi repetat testul la 48 de ore.

Ce se intampla daca testul COVID-19 este pozitiv

 
 
Advertisement: 1:34
 
 
 
 
 
 


Pacientii confirmati cu COVID-19 sunt directionati apoi de catre DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanta, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizeaza in functie de gravitatea pacientului respectiv.

Pacientii asimptomatici, dar fara modificari biologice pot fi izolati in spital sau acasa, in functie de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme usoare poate fi izolat in spitalele de faza 1 sau 2 sau acasa, decizia apartinand tot medicului.

Formele medii si severe vor fi internate in spitale care au terapie intensiva, iar perioada de internare o stabileste medicul.

Cum se rezolva urgentele medicale la pacientii COVID-19
O noutate este ca urgentele medico-chirurgicale din unitatile de primiri 
urgente sau din spitalele non-COVID care se pozitiveaza pe parcursul internarii vor fi transferate la spitale suport, insa numai dupa ce urgenta, problema chirurgicala, va fi rezolvata, iar starea de sanatate a pacientului este stabila.

In cazul in care urgentele medico-chirurgicale ale pacientilor cu COVID-19 din spitalele de faza 1 si 2 nu pot fi operate acolo, pacientii vor fi transferati in spitalele suport, cu masurile necesare de izolare si cu avertizarea in prealabil a spitalului. Practic, daca un pacient COVID-19 are nevoie de o operatie si este internat intr-un spital de boli infectioase unde operatia nu poate fi facuta, atunci el va fi transferat intr-un alt spital unde operatia se poate realiza.

Vindecarea asimptomaticilor, stabilita de medicii de familie. Nu vor mai face retestare dupa 14 zile de izolare
Ordinul de ministru detaliaza si criteriile de internare si de externare in cazul pacientilor COVID-19. Pacientii asimptomatici, care nu au modificari biologice pot fi izolati in spital sau acasa, in functie de cum decide medicul, iar vindecarea lor va fi stabilita de catre medicul de familie.

Daca sunt izolati acasa, ei vor ramane in izolare timp de 14 zile, iar medicul de familie trebuie sa le supravegheze telefonic, zilnic, starea de sanatate si daca va constata ca in cele 14 zile nu apar simptome de boala, atunci medicul de familie va face o scrisoare medicala catre DSP si astfel, acest pacient este declarat vindecat si toate aceste date vor fi introduse in platforma oficiala, iar el va aparea in statistica persoanelor vindecate.

In cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesara retestarea dupa cele 14 zile de izolare si isi pot relua activitatea, pot merge la serviciu, dar cu conditia ca alte zece zile, dupa cele 14 de izolare, sa pastreze distanta fata de colegii de serviciu, de exemplu, si sa poarte masca.

Reguli de igiena pentru pacientii aflati in carantina si izolare
De asemenea, sunt specificate pentru prima oara in detaliu reguli de igiena pentru persoanele care se afla in carantina si izolare. Acestor persoane li se spune si cum sa se spele pe maini, sa se stearga cu un prosop de hartie daca au, daca nu, cu un prosop pe care sa-l spele imediat.

Baile si toaletele trebuie dezinfectate cel putin o data pe zi cu substante pe baza de clor.

Hainele sau lenjeria de pat sau prosoapele de baie trebuie spalate la o temperatura de 60-90 de grade.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei