Noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Dar pentru pandemie, oamenii sunt de vina

lilieci

Dimensiune font:

| 20-03-2020 21:27

 Desi nu sunt inca foarte siguri, oamenii de stiinta sunt de parere ca liliecii sunt sursa noului coronavirus. Totusi, nu liliecii, ci oamenii sunt de vina pentru izbucnirea pandemiei cu care ne confruntam acum.

Tot ce pot spune pana la acest moment cercetatorii este ca au identificat virusi similari cu cei care produc Covid-19 la liliecii cu potcoava din China.

Intrebarea este: cum a trecut virusul de la comunitatile de lilieci - care cel mai adesea traiesc fara a se intersecta vreodata cu oamenii - la populatia umana? Si mai ales: cum s-a ajuns de la infectarea unui numar limitat de oameni la pandemie?

Ei bine, cercetatorii au inceput sa gaseasca raspunsuri la aceste intrebari. Iar ele sugereaza ca dupa ce vom scapa de pandemie, ar trebui sa regandim din temelii modul in care relationam cu natura, potrivit CNN. Iata despre ce este vorba.

Liliecii sunt singurele mamifere de pe Terra care zboara. Iar zburand, parcurg distante mari si, in consecinta, sunt expusi la un numar mare de boli. In plus, o particularitate a liliecilor este ca, in zbor, temperatura corpului le creste destul de mult, inducand un fel de stare febrila. E ceva normal, prin care un liliac trece, in mod curent, de doua ori pe zi.

Iar asta inseamna, printre altele, ca virusii si alti agenti patogeni care vor sa traiasca in organismul liliecilor trebuie sa fie adaptati si sa reziste la febra. Pana aici, nicio problema majora!

Dar cand virusii trec de la lilieci la alte specii - cum ar fi, sa spunem, la om - atunci lucrurile se complica. Si asta din cauza ca organismul uman isi creste temperatura, cauzand febra, pentru a ucide un virus. Numai ca virusul venit din trupului liliacului e deja obisnuit sa prospere in conditii de febra.

Dar asta inseamna ca un om, odata infectat cu un virus de la liliac, risca sa piarada lupta cu boala si sa moara. Si-atunci, de unde pandemia?

Andrew Cunningham profesor la Wildlife Epidemiology din cadrul Zoological Society of London spune ca o explicatie exista. Si ca vina e tot a noastra, a oamenilor. Iata explicatia.

Pe masura ce am inceput sa le distrugem habitatul, liliecii au devenit din ce in ce mai stresati. Si, din aceasta cauza, imunitatea le-a scazut. Iar asta inseamna ca boli pe care alta data le-ar fi invins repede, au inceput acum sa se manifeste si sa ii afecteze masiv pe lilieci. Si la fel se intampla si in cazul altor mamifere.

Iar in piete ca cea din Wuhan - unde multe specii de animale salbatice sunt tinute in custi, unele langa altele, in asteptarea sacrificarii - virusii se pot amesteca. Asa ca cei rezultati produc probleme mai mari, mai ales cand se transmit la om.

Dar probabil ca astfel de virusi s-au mai transmis, de-a lungul istoriei, la oameni. De ce atunci n-a izbucnit nicio pandemie?

Oamenii de stiinta spun ca probabil cel infectat trebuie fie sa fi murit repede, fie trebuie sa se fi vindecat. Sau poata ca a dat boala unui numar redus de oameni, dintre care unii au murit, iar altii s-au vindecat.

Dar oricum ar fi, in trecut, un om infectat cu virus de la animale n-a transmis boala unui numar mare de semeni, asa cum s-a intamplat acum. Si asta, pentru simplul motiv ca pana acum cateva zeci de ani era imposibil sa calatoresti in 24 de ore dintr-un capat in altul a lumii. Iar acum se poate, cu avionul.

Una peste alta, oamenii ar trebui sa inteleaga macar doua lucruri din criza curenta, sunt de parere cercetatorii.

Primul e ca liliecii nu sunt de vina pentru pandemie. Nu ne-au dat ei boala, ci e posibil ca noi sa-i fi imbolnavit pe ei, distrugandu-le habitatul. Si tot noi am luat boala de la ei, tinandu-i in custi si consumandu-i pe post de delicatese. Iar acum, daca studiem cum organismul lor invinge virusul, am putea gasi mai repede un tratament si pentru noi, oamenii.

In plus, ar trebui sa mai invatam si ca nu e sigur sa distrugem habitatele altor specii inainte sa intelegem care sunt efectele actiunilor noastra. Asta, daca nu vrem sa ne trezim in curand, din nou, in mijlocul unei pandemii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei