O demisie inevitabilă: Între șeful statului și șeful SRI nu mai există comunicare de peste un an de zile / Ce va face Eduard Hellvig?

2_11zon

Dimensiune font:

| 06-07-2023 06:48

Informația că între șeful statului și șeful SRI s-a instalat răceala circulă de peste un an și cam tot atunci au apărut primele zvonuri despre o posibilă plecare a lui Eduard Hellvig din fruntea instituției înainte ca președintele Klaus Iohannis să-și încheie mandatul. De regulă, șefii serviciilor secrete pleacă odată cu președintele care i-a numit sau puțin după. Foarte rar înainte.

Greu de spus cum și de ce s-a ajuns la un moment dat la suspendarea comunicării între cei doi, mai ales că Hellvig a fost unul dintre puținii liberali care i-au stat alături în campania din 2014, când puțini credeau în șansa primarului din Sibiu de a ajunge președinte.

Ce a erodat încrederea dintre Klaus Iohannis și Eduard Hellvig? Cum și de ce a ajuns șeful SRI să nu mai comunice aproape deloc cu șeful său direct, să nu-și mai vorbească decât în rarele momente oficiale. Șeful SRI l-a însoțit pe șeful statului în timpul recentelor vizite în Azerbaidjan și în Emirate, motiv pentru unii să creadă că relația s-a mai reparat. N-a fost cazul.

Cum și de ce a ajuns șeful statului să nu-l mai invite pe șeful SRI cu alte ocazii oficiale? Ce știm sigur este că relația s-a degradat în ultima perioadă. Răspunsuri clare la întrebările de mai sus încă nu avem.

Putem doar specula că președintele Klaus Iohannis nu a digerat nici până azi refuzul directorului SRI de a accepta funcția de premier după schimbarea lui Orban de la Palatul Victoria. Dar poate e mai mult decât orgoliul rănit al președintelui. Ceva ce acum ne scapă tuturor.

În tot cazul, situația nu mai putea continua așa. Este greu de imaginat ca șeful statului și șeful SRI au întrerupt comunicarea de mai bine de un an și că statul poate funcționa mai departe fără sincope majore. Cu războiul din Ucraina la graniță, nu se putea găsi un moment mai prost pentru un scurtcircuit major la vârful puterii. Foarte probabil că plecarea lui Eduard Hellvig s-ar fi petrecut mai devreme dacă n-ar fi existat războiul și dacă partenerii occidentali n-ar fi dorit stabilitate inclusiv într-un domeniu atât de sensibil ca securitatea națională.

Șeful statului are relații cel puțin la fel de proaste cu celălalt șef de serviciu, Gabriel Vlase, de la SIE, susținut de PSD. Și despre el au circulat informații despre o posibilă schimbare din funcție, mai ales după eșecul Schengen. Dar acesta este alt subiect. În orice caz, de subliniat griparea comunicării dintre președinte și cei doi șefi de servicii secrete. Fără precedent în istoria României.

Eduard Hellvig își încheie mandatul după opt ani de zile, un mandat pe care unii politicieni îl văd limitat la cinci ani. Informațiile și puterea acumulate în două mandate fac din șefii serviciilor cei mai puternici oameni din România, care, atenție mare, nu pot fi demiși de președinte dacă ei nu vor să plece de bună voie (vezi cazul Mihai Răzvan Ungureanu).

Hellvig lasă în urmă o reformă instituțională notabilă (regionalizarea SRI), un serviciu respectat în afara țării și temut în interiorul ei, mult prea implicat în politică, în afaceri și în administrație cam la toate nivelurile. Ce va face mai departe?

Iarăși o mare necunoscută. Greu de crezut că se va implica în politică în 2024, și mai greu de crezut că va sta în afara ei după cele patru șiruri de alegeri de anul viitor. Poate că și instalarea lui Marcel Ciolacu (PSD) a reprezentat pentru șeful SRI (un fost liberal) un motiv să plece din funcție pentru a nu fi acuzat de partizanat. Sau poate și-a negociat deja viitorul chiar cu liderul PSD. Nimic nu poate fi exclus, suntem pe tărâmul speculațiilor.

Hellvig este suficient de inteligent cât să înțeleagă că nu poate reveni în spațiul public, cu atât mai puțin în politică, în perioada imediat următoare și că e nevoie de timp pentru a lua distanță de instituția pe care a condus-o peste opt ani de zile.

Criza inevitabilă din PNL de după primul șir de alegeri (europarlamentarele din iunie 2024) îl vor determina să se implice în reconstrucția PNL? Ar fi încă prea devreme pentru o eventuală revenire în politică.

În tot cazul, cariera lui Eduard Hellvig nu cred că se va opri aici. Va dori foarte probabil să ocupe poziții administrative de top, mai degrabă în afara țării.

Va dori președintele Iohannis să instaleze un nou șef la SRI pentru un an și jumătate? Puțin probabil. Pentru a evita orice discuție despre politizarea serviciului într-un an cu patru șiruri de alegeri, foarte probabil că actualul prim adjunct, Răzvan Ionescu, va asigura conducerea interimară până la sfâșitul anului viitor, când la Cotroceni va ajunge un nou președinte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Presa turcă: Iohannis se pregătește de o retragere din cursa pentru șefia NATO
15/05/2024 14:12

Presa turcă anticipează o retragere a presedintelui Klaus Iohannis din cursa pentru sefia NATO, in contextul in care premierul Olandei, Mark Rutte, are sprijinul majoritătii aliatilor. Marc Rutte a reusit s ...

Marcel Ciolacu susține că din octombrie nu vom mai avea vize cu SUA
15/05/2024 14:05

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este ferm convins că in octombrie, cel tarziu, Romania nu o să mai aibă vize cu Statele Unite şi că ţara noastră va intra in acest an şi in Schengen cu graniţele ...

Cine sunt candidații la europarlamentare
15/05/2024 12:45

 Cetăţenii din Uniunea Europeană nu decid doar componenţa Parlamentului, ci au un cuvant de spus şi asupra viitorului preşedinte al Comisiei Europene, atunci cand votează la alegerile europene. Parl ...

Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”
15/05/2024 11:37

Expertul in securitate Marius Ghincea, de la Syracuse University, si generalul (r) Virgil Bălăceanu, omul care a reprezentat Romania la Comandamentul NATO de la Bruxelles, sustin că suntem datori să ajutăm ...

Adrian Câciu: Impozitarea progresivă a fost introdusă de liberali în 1923
15/05/2024 08:38

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Caciu (PSD), a declarat marţi că in 1923 guvernul Brătianu a introdus legea 661, prin care a introdus impozitarea progresivă pe venitul global, in c ...

Moldova sfidează Rusia printr-un pact de securitate cu UE
15/05/2024 08:29

Vecina Ucrainei va participa la exercitiile militare ale blocului si la programul de achizitii comune de armament. Moldova si UE sunt pe punctul de a-si aprofunda cooperarea militară pană la un nivel fără ...

România ar putea deveni prima ţară cu o lege care permite copiilor să ia parte la procesul decizional
15/05/2024 08:10

Natalia-Elena Intotero, ministra Familiei, Tineretului si Egalitătii de Sanse, in calitatea sa de deputată in Parlamentul Romaniei, a propus două proiecte de lege. Unul dintre ele propune declararea anului 2 ...

Cum crede Zelenski că ar fi stat lucrurile dacă Ucraina avea două sisteme Patriot la Harkov / Reacția liderului de la Kiev, după discuţiile cu Blinken şi Macron
15/05/2024 08:03

Volodimir Zelenski a cerut „o accelerare notabilă” a livrărilor americane de arme, spunandu-i secretarului de stat al SUA Antony Blinken, cu care s-a intalnit marţi la Kiev, că in prezent trece prea mul ...

Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
14/05/2024 20:50

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot in Ucraina Premierul a subliniat că o decizie pe acest subiect se va ...

Între UE și Ucraina se negociază un acord de importanță majoră: în următorii 10 ani, Europa va răspunde nevoilor Kievului
14/05/2024 20:29

Intre tările din Uniunea Europeană si Ucraina se negociază un nou acord pentru următorii 10 ani, conform Reuters. Tările UE se angajează să răspundă nevoilor Kievului in termen de 24 de ore, iar Ucrain ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei