Peste 1.200 fertilizări in vitro, la Iași

1fertilizare

Dimensiune font:

| 03-03-2023 09:22

Statisticile indică o scădere constantă a populaţiei, la nivel național. Potrivit datelor Recensământului 2022, populaţia rezidentă a României a scăzut la puţin peste 19 milioane de locuitori. Faţă de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori. Pentru a încuraja natalitatea Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a modificat Programul Naţional de Fertilizare In Vitro 2022-2023, relaxând condiţiile astfel ca mai multe cupluri să poată beneficia de aceste proceduri.

Sute de femei de peste 40 de ani au reuşit să devină mame cu ajutorul fertilizării in vitro. La Iaşi, în cele două centre de fertilitate s-au făcut peste 1.200 de fertilizări, rata sarcinilor fiind de 45%.  Foarte multe cupluri care au apelat la fertilizarea în vitro au peste 40 ani.  Am avut paciente femei care au născut deşi aveau între 45 şi 55 ani. Ele au beneficiat de aceste fertilizări in vitro cu ovocite aduse din străinătate şi spermatozoidul soţului, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu, membru în Comisia Națională de Obstetrică Ginecologie a Colegiului Medicilor din România, cu o experiență de aproape două decenii în tratarea infertilității de cuplu.

Pentru a veni în sprijinul femeilor care vor să devină mame a fost lansat "Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii". Prin intermediul programului, guvernul va deconta anual astfel de proceduri în valoare de 15.000 de lei. Cererile pot fi depuse online, la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. „Din nefericire, România era pe ultimul loc la nivel de comunitate europeană în susţinerea acestor cupluri infertile. Până în decembrie 2022 se plătea o jumătate din costul unei proceduri de fertilizare in vitro. Noi, specialiştii şi societăţile profesionale, am făcut de mai mulţi ani demersuri pentru susţinerea cuplurilor infertile, mai ales că există o iarnă demografică, o scădere a populaţiei României, aşa cum o confirmă toate datele statistice. Această creştere a susţinerii financiare a cuplurilor infertile este o realizare cu totul şi cu totul deosebită, considerăm noi, ca specialişti în domeniu”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofreiescu.

10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Din 5 decembrie 2022, aproximativ 2.500 de cupluri au beneficiat de această susţinere financiară, iar pentru anul 2023, sunt acordate fonduri pentru susţinerea a 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro. „Este vorba de asigurarea unei sume de 15.000 de lei, 5.000 pentru medicaţie şi 10.000 pentru procedurile medicale. Se vor da sub forma unor vouchere. Sunt două vouchere; unul tip card de 5.000 de lei, care asigură partea medicală. El poate fi folosit în farmaciile acreditate. Un alt voucher, de hârtie, de 10.000 de lei, ajunge la clinicile acreditate şi specializate în tehnicile de reproducere umană asistată. Aceste clinici şi farmaciile agreate se găsesc pe site-ul Ministerului Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Înscrierile se fac în ordine, pe principiul primul sosit este primul care beneficiază de aceste vouchere”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu. 

O altă noutate a programului este faptul că femeile singure care au probleme de infertilitate se pot înscrie şi ele. 

Înscriere se face în ordinea primul sosit, este primul care beneficiază de aceste vouchere. Dosarul, care cuprinde nu un număr impresionant de documente, poate fi, aşa cum spuneaţi, online, trimis la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, dar poate fi trimis şi în format pe hârtie.

Cine poate beneficia de acest program

Nu toate cuplurile pot beneficia de acest program. Spre deosebire de vechiul program, cetăţenii trebuie să aibă domiciliu în România, să fie plătitori de asigurări de sănătate. „O altă condiţie, femeia să fie cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani. Trebuie să existe o recomandare a unui specialist în medicină reproductivă şi tehnici de reproducere umană asistată, care să susţină existenţa diagnosticului de infertilitate şi necesitatea apelării la acest tip de investigaţii şi proceduri medicale”, a adăugat prof.dr Mircea Onofriescu.

Cele care au beneficiat de un alt program privind obţinerea unei sarcini pentru tratamentul fertilităţii nu se pot înscrie.  Pe site-ul Ministerului, există toate instrucţiunile şi toţi paşii care trebuie de urmat pentru realizarea dosarului, care se trimite, aşa cum am spus, online, sau poate fi trimis pe adresa de poştă a Ministerului. Aceste dosare sunt analizate de personalul Ministerului şi cuplul respectiv sau femeia care apelează la aceste tehnici primeşte un mail sau o informaţie pe telefon cu numărul de înregistrare de care beneficiază. Ulterior, va obţine voucherul pentru medicamente şi, respectiv, voucherul pentru procedurile medicale. Clinica respectivă la care s-a înscris pacienta respectivă va face toate demersurile, pentru că există un număr de analize care trebuie efectuate pentru partenerii care beneficiază de aceste tehnici de fertilizare şi, practic, se asigură medicaţia şi embriotransferul este decontat de acest program şi, în plus, şi monitorizarea sarcinii în primele etape ale evoluţiei”, susține prof. Onofriescu.

Obligaţia cuplului este de a informa şi în momentul naşterii.  Deci, va exista şi o bază de date a copiilor născuţi prin aceste tehnici de fertilizare in vitro prin acest program naţional”, a spus prof. Onofriescu.

Laura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei