Peste 35.000 de credincioşi au trecut pe la racla cu sfintele moaște

1sfanta
1sfanta1

Dimensiune font:

| 12-10-2021 08:30

  Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, prilejuit de apropierea sărbătoririi hramului acesteia, este în plină desfăşurare la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În patru zile de pelerinaj au trecut să se închine la racla cu sfintele moaște peste 35.000 de credincioşi. 

 

 

Luni, cu doar trei zile înainte de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, se remarca prezența, printre pelerini, a multor tineri și familii cu copii mici în brațe. Fie că vin din Iaşi, Constanţa, Galaţi sau alte colţuri ale ţării, fie că sunt preoţi sau voluntari, cu toţii se bucură că anul acesta vremea este blândă, însorită chiar. „Lumină şi căldură aici, la Iaşi, şi la propriu şi la figurat. Pelerinii sunt bucuroşi că au putut să vină să se închine. Au fost şi pe timpul nopţii, dar foarte puţini pentru că majoritatea au ales să vină ziua. De obicei nu este foarte aglomerat. Sunt câte o sută-două de oameni, douăsutecinzeci maxim. Aşadar timpul de aşteptare este scurt. Se respectă toate condiţiile. Constat că spre deosebire de anul trecut e mult mai uşor să îi convingem, înţeleg şi ei că trebuie să respecte distanţa, să poarte masca. A fost la un moment dat un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase care s-a aşezat la rând ca un pelerin oarecare, s-a închinat şi a spus că nu există niciun pericol pentru pelerini”, a spus Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Doar jumătate de oră la coadă

Câteva sute de oameni stau la rândul format între Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Facultatea de Teologie, aşteptând să ajungă să se închine Sfintei Parascheva. Ei sunt mulţumiţi şi că nu trebuie să aştepte prea mult la coadă. După aproximativ 30-40 de minute, cine se aşează la rând poate ajunge la baldachinul în care au fost depuse moaştele sfinte spre închinare. Unii dintre ei se închină plini de evlavie, iar mai apoi sărută moaştele sfinte. Alţii sunt mai precauţi. „Doar am atins racla şi ne-am rugat în sinea noastră pentru ale noastre. Ne rugăm la Prea Cuvioasă să pentru ţara asta care este în necazuri şi nevoi, şi pentru toată lumea care lucrează în străinătate. Să ne apere pe toţi. Am cerut şi binecuvântarea Sfintei şi ne-am rugat pentru pace, pentru iertarea de păcate. Nu am pupat moaştele sfinte”, a spus Maricica Popescu, o femeie venită cu familia tocmai din judeţul Galaţi. Alţii, mai tineri, se roagă pentru ieşirea din şomaj, dar şi pentru revenirea la o viaţă normală, fără restricţii, aşa cum era înainte de începerea pandemiei. 

Aproape toată lumea poartă corect masca sanitară iar voluntarii îi organizează în aşa fel încât credincioşii să păstreze distanţa de un metru şi jumătate între ei. „Nu ne aşteptam să fie atât de puţină lume. Probabil că deocamdată pelerinajul e la început. Sunt unii care se tem de coronavirusul ăsta şi preferă să nu vină”, spune Florentina Rusu, o tânără venită în pelerinaj. 

Racla, curățată periodic de voluntari

În timp ce pelerinii se roagă şi sărută racla, voluntarii au grijă să o dezinfecteze în permanenţă, astfel încât să reducă la minim riscul infectărilor. Din când în când, preoţii care stau în jurul raclei opresc pentru câteva minute şirul de pelerini şi dezinfectează cu ajutorul unui aspirator de mână atât marginea raclei, straiele cu care este îmbrăcată Sfânta Cuvioasă, cât şi plexiglasul care acoperă racla. „Avem voluntari care curăţă racla. Sigur, există o frecvenţă mult mai mare faţă de ceea ce se întâmpla în alţi ani. Şi înafara acestei perioade racla şi icoanele se curăţă pentru că este firesc să facem şi o astfel de operaţiune. Acum bineînţeles că e mult mai des curăţată, însă, chiar şi cum s-a constatat şi anul trecut, nu există niciun motiv de infectare. Fiecare pelerin îşi manifestă credinţa aşa cum doreşte. Noi nu îi sfătuim absolut nimic. Îi lăsăm să îşi manifeste credinţa neîngrădit. Mi se pare firesc aşa”, a spus preotul Constantin Sturzu. 

Unii ating doar cu mâna, alţii atingi cu fruntea, alţii au o iconiţă sau altceva ori o hăinuţă, sunt unii care îşi dau masca jos şi o sărută. „Este un act de credinţă, iar noi nu putem să intervenim în relaţia asta a omului cu Dumnezeu şi sfinţii lui. Ei pot aduce şi atinge o iconiţă, poate chiar şi o hăinuţă sau o batistă pe care apoi să o lipească de trupul lor ca să fie încărcat de mireasma aceasta a sfinţeniei. De altfel, primesc busuioc sau o floare cu care să o atingă. Sunt însă şi lucruri care nu se cuvin a fi atinse, cum ar fi bani sau alte obiecte. Decenţa cred că îşi spune cuvântul şi fiecare are bun simţ şi ştie cum să vină”, a mai spus preotul Constantin Sturzu. 

Micii comercianți nu reușesc să vândă

La câteva zeci de metri de ieşirea din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei strada este împânzită de mici comercianţi care încearcă să îşi vândă marfa, însă nu prea reuşesc. „Clienţii vin, se uită, întreabă de preţ şi pleacă. Prea puţini cumpără. Au crescut facturile, au crescut preţurile, puţini sunt cei care şi cumpără”, spune, plin de supărare, unul dintre vânzători. 

Pelerinajul la moaştele Cuvioasei Parascheva va ţine până pe 14 octombrie, inclusiv, când este sărbătorit Hramul sfintei. Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând de la ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bunătăţi pascale din Bucovina
30/04/2024 14:52

Desigur că doamnele incearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, in afară de ouăle inroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligato ...

Un artist al Filarmonicii din Iași s-a sinucis
30/04/2024 14:48

Teodor Aurelian Popescu locuia impreună cu fiica in localitatea Dorobanti, spun apropiatii. Era baterist al formatiei Opis Band dar canta si la Filarmonica Iasi. Bărbatul a fost găsit spanzurat in casa lu ...

Incendiu la Mănăstirea Văratec
30/04/2024 14:08

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. La faţa ...

Răsturnare de situație în cazul procesului lui Dumitru Buzatu
30/04/2024 13:59

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al CJ Dumitru Buzatu indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Toto ...

Un zâmbet pentru fiecare inimă
30/04/2024 13:13

  Este uimitor cum un gest mic poate lumina ziua cuiva, asa cum a fost astăzi in Centrul de Zi al IRO Iasi. Pacientii aflati la tratamente au primit vizita unui grup de doamne de la Clubul Inner Wheel Ia ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
30/04/2024 12:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei