PIB-ul românului. Bogat în statistică, sărac în realitate. Economist: „Lucrurile se împut“

10_11zon

Dimensiune font:

| 02-12-2023 00:30

România a depășit Ungaria, la limită, arată cifrele Eurostat, într-un clasament al PIB pe cap de locuitor calculat în raport cu media UE, însă economiștii atrag atenția că ne îmbătăm cu apă rece. În realitate suntem mai săraci decât ungurii și portughezii, iar pentru economia României urmează vremuri grele.

În primăvara acestui an, cifrele preliminare date publicității de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arătau că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în Ungaria și România, calculat la paritatea puterii de cumpărare cu media UE, erau sensibil egale.

Câteva luni mai târziu, la mijlocul săptămânii trecute, Eurostat a revenit cu noile date care arată că România a ajuns la 76,7% din media UE, devansându-și vecina din Vest care a rămas la 76,6%. Deși este o diferență insesizabilă, le-a dat apă la moară politicienilor. Premierul Marcel Ciolacu se laudă că poate cumpăra aproape orice vrea cu 100 de lei, în timp ce colegii de coaliție dau asigurări că economia merge excelent.

Politicieni selectivi. Cifrele rușinii, trecute sub tăcere

Nimeni nu suflă însă nicio vorbă despre alte cifre, unele date publicității tot de Eurostat, dar care nu îi avantajează sub nicio formă. Spre exemplu, nimeni, niciun membru al guvernului, nu s-a grăbit să comenteze cifrele publicate de Eurostat încă din vară, care arată negru pe alb că românii sunt cei mai săraci europeni și că mai mult de o treime din populația României – 34,4% – se află la risc de sărăcie și excluziune socială.

La fel, nimeni nu s-a grăbit să comenteze informațiile Eurostat care arată că România este printre țările a căror producție industrială a scăzut cel mai mult în ultima perioadă (-5,7%).

Fără răspuns au rămas și statisticile date publicității zilele trecute de BNR, care arată că investițiile străine în România au scăzut cu peste 30%, iar datoria externă a administrației publice a crescut cu 23% în primele opt luni ale anului.

„Adevărul“ a discutat cu profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, în încercarea de a afla care este România cea reală: cea a politicienilor, care ne dau asigurări că trăim într-o țară înfloritoare, prosperă, cu o economie care duduie, sau cea pe care o vedem zi de zi când băgăm mâna adânc, în buzunarele tot mai goale, atunci când ne facem cumpărăturile sau când plătim dările la stat.

Mai bogați în statistică, mai săraci în realitate

În opinia lui Bogdan Glăvan, situația este complet diferită de cea prezentată de autoritățile române. El arată că nici datele prezentate de Eurostat, care arată că România ar fi întrecut la virgulă Ungaria, nu reflectă realitatea și că, de fapt, românii sunt mai săraci decât vecinii din Vest sau decât portughezii. Și pentru a fi mai ușor de înțeles, a explicat asta într-un limbaj pe înțelesul oricui, chiar și a celor care nu sunt deloc familiarizați cu noțiunile economiei.

„Faptul că ajungem să avem un PIB pe locuitor similar cu cel din Portugalia sau din alte țări este un indicator al veniturilor noastre din prezent. Deci ca un individ care ajunge acum să aibă un salariu egal cu salariul vecinului lui. Care până acum a fost mare. Și acum ajunge și el să câștige la fel de mult ca vecinul lui. Dar da, vecinul lui a câștigat acest salariu mulți ani sau decenii. Prin urmare, vecinul lui are o casă mai mare, vaci și oi mai multe și cornute și mai mult lapte și brânză. Așa că, orice ar spune, în comparație cu vecinul lui, el tot sărac este! Deci PIB-ul pe locuitor nu exprimă bogăția unei țări sau a locuitorilor săi. PIB-ul exprimă strict nivelul veniturilor de la momentul respectiv. E foarte bine că am ajuns aici, dar mai e mult până departe ca să zic așa“, a punctat profesorul.

În continuare, Bogdan Glăvan a explicat de ce anume depinde bunăstarea și de ce oricât de bine ar putea să arate anumite cifre, ele nu spun toată povestea. Și a lămurit și de ce, deși am depășit la un capitol Ungaria, așa cum arată cifrele Eurostat, suntem mult mai săraci, așa cum arată alte cifre Eurostat și care s-ar contrazice teoretic.

De ce anume depinde bunăstarea

„Bunăstarea noastră, bunăstarea oricărei țări, depinde în cea mai mare măsură de capitalul acumulat în timp. Adică de cât o să acumulăm. Ori noi degeaba om fi ajuns să câștigăm acum teoretic cât portughezii sau ungurii, poate chiar o idee mai bine, dacă la noi capitalul acumulat este mult mai mic. Nu avem autostrăzile și spitalele din Portugalia. Nu avem alte lucruri pe care le au ei și în consecință nu avem cum să avem același nivel de trai pe care îl au ei, chiar dacă am vrea să demonstrăm contrariul“, a adăugat profesorul.

Glăvan a comentat și cifrele date publicității de același birou al Uniunii Europene, care arată declinul accentuat al industriei din România. Iar veștile nu sunt deloc bune, cu atât mai mult cu cât economiile țărilor europene traversează o perioadă grea, iar lipsa comenzilor afectează, la fel ca prețurile mari ale energiei, companiile românești.

Însă, atrage atenția Bogdan Glăvan, scăderea industriei nu reprezintă neapărat o noutate, deși cifrele de acum sunt cu adevărat îngrijorătoare.

„Scăderile s-au văzut deja. Nu au cum să se vadă mai mult la anul din cauza asta. Șocul energetic asupra industriei, după părerea mea, s-a văzut deja, iar scăderea producției industriale de care vorbește și Institutul Național de Statistică vine în mare măsură tocmai din scăderea producției de energie. Practic, nu am mai avut cui vinde energia. Și situația e complicată. Avem scăderea comezilor în industria manufacturieră care, sigur, vine și pe fondul creșterii costurilor cu energia și pe fondul scăderii comezilor din Occident. Pentru că noi suntem conectați, adică aici producem subansamble, piese pentru corporații vesteuropene, iar dacă la ei merg prost comezile, implicit vor merge prost și la noi“, a explicat Glăvan.

Viitorul nu sună bine

Vestea proastă este că este puțin probabil ca situația să se remedieze în viitor. Economia României va continua să se confrunte cu o serie de provocări, la care se va adauga povara noilor măsurilor fiscale adoptate de Guvernul României. În acest context, industria va continua cel mai probabil să se contracte și doar o evoluție pozitivă a economiilor vesteuropene, care nu este evidentă, ar putea să ajute România.

„Colac peste pupăză - sau vârful acestei colive - mai este și trendul istoric de scădere a producției industriale, că trebuie să spunem că era și un trend oarecum istoric, nu scade de ieri producția industrială. Dar, sigur, nu scade la acest ritm. Deci, nu văd așa, să zic, perspective bune pentru industrie și pentru economie în anul viitor, pentru că lucrurile se împut, ca să zic așa, adică de acum vom vedea dacă și cum va fi pusă aplicare povara creșterii taxelor“, anticipează profesorul Bogdan Glăvan.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Discuții în Bundestagul Germaniei: Să apărăm Ucraina direct de pe teritoriul României
14/05/2024 09:55

Mai multi parlamentari germani, si ai puterii si din opozitie, sustin ideea ca aliatii să apere spatiul aerian din vestul Ucrainei chiar de pe teritoriul NATO, din Romania si din Polonia FZ afirmă că unii e ...

Ciucă vrea să tăcem din gură! Să nu politizăm subiectul cedării sistemului Patriot către Ucraina
14/05/2024 08:20

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot, că acest subiect nu trebuie politizat, menţionand că decizia se va ...

Schimbare de paradigmă pe axa Washington-Kiev: SUA evită un răspuns clar privind recuperarea teritoriilor ucrainene de la ruși
13/05/2024 21:30

Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA, a refuzat să răspundă dacă Washingtonul consideră că este posibil ca Ucraina să obtină o victorie care ar avea ca rezultat recastigarea tuturor teritoriilo ...

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că domnul Geoană va candida la prezidențiale. Foarte bine pentru democraţie
13/05/2024 20:31

Prim ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, s-a declarat “ferm convins” că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidenţiale, adăugand că apreciază acest lucru ca fiind “foarte bine pentru democraţi ...

Patrioți sau „Patriot”, dragă CSAT?
13/05/2024 20:20

Dacă ar fi să interpretăm la figurat chestiunea livrării romanesti de „Patriot” Ucrainei, ne-am ciocni de o ironie pe cat de imediată, pe atat de inevitabilă. Si bine ar fi să n-o ocolim, dacă vrem ...

Rareș Bogdan anunță că Ciucă saltă vertiginos în sondajele pentru prezidențiale
13/05/2024 17:46

„Nu avem scenariu in care Nicolae Ciucă nu va candida la alegerile prezidentiale”, spune prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan. El prezintă cateva motive pentru liderul formatiunii: „Patriot, echilibra ...

Tragere la sorți pentru Capitală - Firea și Burduja deschid buletinul de vot pe 9 iunie
12/05/2024 18:35

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, se va afla pe primul loc pe buletinul de vot la alegerile pentru Primăria Capitalei din 9 iunie, urmată de Sebastian Burduja (PNL) şi Mihai Enache (AUR) ...

Scholz intră butal peste Zelenski: Bărbații ucraineni angajați în Germania NU sunt obligați să plece pe front
12/05/2024 18:08

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sambătă că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă in Germania pot rămane in ţară, chiar dacă Ucraina incearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc i ...

Rareș Bogdan și marea sa dorință: să-și facă o fotografie cu viitorul președinte al României, în Biroul Oval
12/05/2024 14:18

Rares Bogan, prim-vicepresedintele liberal, a anuntat vineri, 10 mai, la Iasi, că are o mare dorintă pentru finele acestui an. Să viziteze iar Biroul Oval de la Washington, „simbolul puterii lumii civiliza ...

Țară fără Patriot(i)
12/05/2024 13:30

Printre discutiile strategice despre apărarea Ucrainei si prioritătile aliatilor in Marea Neagră, Klaus Iohannis a strecurat, in bilaterala cu Joe Biden si un biletel cu mica lui problemă! Viitorul loc de m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei