Au fentat interdicția. Cerealele din Ucraina au intrat masiv în România prin Republica Moldova

21_11zon

Dimensiune font:

| 20-09-2023 00:30

Fermierii români atrag atenția că interdicția la importurile de cereale din Ucraina nu a funcționat nicio secundă în țara noastră. Și asta pentru că marfa ucraineană a intrat în România prin Republica Moldova, care a raportat exporturi anul acesta cât a produs în 10 ani.

Mai mult, bâlbele Guvernului Ciolacu în ce privește o eventuală prelungire a interdicției la importuri au dat timp suficient pentru încheierea contractelor cu ucrainenii.

Cerealele din Ucraina au intrat tot timpul în România, cu toate interdicțiile impuse. Și asta pentru că, în afara contractelor deja încheiate înainte de interdicție, care erau exceptate, marfa a intrat prin Republica Moldova, susțin fermierii români. ”Moldovenii au exportat anul acesta cât au obținut ei în ultimii 10 ani, ceea ce este imposibil. Au înființat băieții firmulițe în Moldova, că dura doar 24 de ore și costa 200 de lei, și ne-am trezit că am importat marfă ucraineană din Republica Moldova”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Fermierii semnalează faptul că restricțiile puse de UE la tot felul de pesticide și organisme modificate genetic au fost numai din interese financiare, atâta vreme cât cerealele din Ucraina, tratate cu tot felul de substanțe toxice, au pătruns în toate țările Uniunii Europene. ”Dacă acum este marfa ieftină în Ucraina nu mai contează cât este de toxică. Mai mult, așa cum au pus problema și premierul Marcel Ciolacu, și președintele Klaus Iohannis, noi deja suntem o colonie a Ucrainei. Îmi spunea cineva că Ursula von der Leyen, când i s-a explicat cam ce repercusiuni sunt cu importul de cereale din Ucraina, a zis că i-a promis lui Zelenski că îl ajută. Așa se discută. Acum văd că Ucraina dă în judecată statele care au prelungit interdicția la importuri, dar nu știu în ce calitate. Că Ucraina nu este stat membru al UE, iar singura care poate trage la răspundere țările respective este Uniunea Europeană. Dar eu pun întrebarea: ce treabă are UE cu un stat care nu e membru? UE s-a creat ca să apere interesele statelor membre”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Mimarea indignării față de consecințele ridicării restricțiilor la importuri nu a reușit să-i păcălească pe fermierii români. Fără o prelungire a restricțiilor, Guvernul Ciolacu a permis, de fapt, încheierea contractelor cu fermierii ucraineni, acestea nefiind afectate de niciun fel de interdicție, conform Regulamentului UE.

”Practic, de pe data de 16 septembrie, interdicția la importuri este ridicată, iar noi nu am luat nicio măsură. Timp în care băieții fac contracte cu ucrainenii. Un trader îmi spunea că este de ajuns și o zi de ridicare a restricțiilor ca să se încheie toate contractele. Apoi pot prelungi ce interdicții vor, că se va importa la greu. Ai noștri doar o parte dintre ei au apucat să-și vândă cerealele și la prețuri derizorii, ceilalți au așteptat data de 15 septembrie, crezând că Europa și guvernanții noștri o să se gândească și la noi și vom lua un preț ceva mai bun. Acum însă am rămas la cheremul traderilor care ne-au zis că, dacă nu am vândut până acum, o să vindem și mai ieftin, ceea ce înseamnă o catastrofă pentru întreaga agricultură românească. Portul Constanța este plin, că este al ucrainenilor, iar Sorin Grindeanu anunța cu o satisfacție stupefiantă că a reușit luna trecută să treacă prin România 2,5 milioane de tone de cereale din Ucraina și că se angajează ca luna asta să dubleze această cantitate”, ne-a mai spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Pentru că atitudinea Guvernului din Bulgaria este asemănătoare celei din România, fermierii din țara vecină au blocat luni, cu mașinile agricole, traficul de la frontiera din zona Ruse. Ca și în țara noastră, fermierii bulgari au avut costuri de producție mari, producții mici și prețuri de vânzare infime din cauza cerealelor din Ucraina. Printre revendicările protestatarilor se numără reintroducerea interdicției de import la floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina, precum și introducerea unei interdicții privind importul de ulei nerafinat, fructe și legume, lapte, carne, animale și miere. Totodată, aceștia au cerut plata sumei integrale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina și eliminarea plafonului de ajutor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ministrul Intotero - „Tinerii sunt cei care pot aduce schimbarea
02/05/2024 13:38

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a afirmat, joi, că primul lucru pe care il observă atunci cand lucrează cu tinerii este motivaţia puternică de a veni cu soluţ ...

Firea promite cǎ nu îi ia partidul lui Ciolacu: Societatea românească nu e pregătită
01/05/2024 20:59

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a negat, in cadrul unui interviu televizat, că si-ar dori preluarea conducerii partidului si a dat asigurări că dacă va castiga alegerile nu va accepta ...

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită electorală la Depoul Dudești. Ce le-au promis angajaților STB
01/05/2024 16:43

Premierul Marcel Ciolacu a mers, miercuri, de 1 Mai, la Depoul Dudesti din Bucureti, insotit de candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea. Prim-ministrul le-a promis angajatilor STB că "va lupta" pe ...

„Oamenii vor condiții civilizate de trai, pentru ca tinerii, copiii să revină acasă, să fie alături de familiile lor”
01/05/2024 13:10

 * dialog cu Bogdan Cojocaru, presedintele PSD Iasi, candidat al acestei formatiuni politice la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi - Domnule Cojocaru, sunteti implicat din ce in ce mai asi ...

Alegerile prezidențiale, cu trei luni înaintea expirării mandatului
01/05/2024 07:59

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care stabileşte că alegerile pentru preşedintele Romaniei pot avea loc cu cel mult 3 luni inainte de luna in care mandatul de preşedinte ajunge la ter ...

Ciolacu: „Vrem să curăţăm rapid de păcănele 90% dintre localităţile ţării”
01/05/2024 07:53

* păcănelele sunt interzise in localităţi cu populaţie mai mică de 15.000 de locuitori, iar care nu-şi mută urgent aparatele răman fără licenţă Guvernul a inceput aplicarea noii legi privind inter ...

S-a dublat numărul secțiilor de votare din străinătate!
30/04/2024 07:51

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de secţii de votare organiz ...

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare/ UDMR deschide lista
29/04/2024 15:05

UDMR se va afla pe prima pozitie a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar pe locul doi Alianta electorală PSD PNL, potrivit extragerii la sorti efectuată de presedintele BEC, Vasile Bicu. UDMR ...

Vești proaste pentru Klaus Iohannis. Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO
29/04/2024 14:49

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citand diplomaţi de la NAT ...

Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei