default

Dimensiune font:

„Big Brother“ în turismul românesc

| 28-08-2017 06:00

Deşi turiştii încă mai stau în condiţii mizere la noi în ţară şi dau bani grei pentru nişte servicii pe care nu ajung să le mai primească, reprezentanţii Ministerului Turismului „scot din joben” o nouă problemă, fiind vorba despre lipsa unei baze de date a tuturor călătorilor care-şi petrec vacanţele în România. Astfel, ministrul Mircea Titus-Dobre propune o lege prin care să se poată întocmi o bază de date a tuturor turiştilor, care să fie gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Ideea le displace însă turiştilor, reticenţi cu privire la succesul acestei iniţiative fiind şi proprietarii de pensiuni şi hoteluri 

Deşi serviciile turistice din ţara noastră, cel puţin cele oferite pe litoral, sunt departe de cele puse la dispoziţia vizitatorilor în ţările vecine, reprezentanţii Ministerului Turismului se pare că au identificat cea mai „gravă” problemă a acestui domeniu de activitate, fiind vorba despre lipsa unei baze de date care să ofere un număr exact al turiştilor. Astfel, ministrul Mircea Titus- Dobre, reprezentantul Executivului Tudose, a lansat în dezbatere un nou proiect al Legii Turismului ce prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), bază de date ce va fi întocmită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi care va stoca informaţii cu privire la turiştii care tranzitează ţara noastră şi la spaţiile de cazare existente. „SIEATR este un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice”, se arată în proiectului de lege.
Astfel, pentru a funcţiona noul sistem gândit de ministrul Dobre, furnizorii de servicii turistice colectează următoarele date în fişa de anunţare a sosirii şi plecării turistului: numele şi prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu cum sunt ţară, localitate, stradă, număr, date referitoare la actul de identitate precum seria şi numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent, codul numeric personal sau numărul personal de identificare, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul clientului, iar dacă există, vor fi furnizate şi informaţii cu privire la agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul de vacanţă. Toate aceste date vor fi transmise de către furnizorii de servicii turistice, urmând să fie prelucrate şi folosite la întocmirea SIEART şi păstrate o perioadă de cinci ani de la momentul transmiterii.
La împlinea unui termen de un an de la momentul recepţionării în SIEATR a datelor, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne asigură anonimizarea datelor prin secretizarea unor elemente care ar putea servi la identificarea directă a turistului, cum sunt numele şi prenumele acestuia, adresa, codul numeric personal, numerele de telefon şi adresele de e-mail, inclusiv cele ale altor turişti menţionaţi în datele despre cei care călătoresc împreună.


Baza de date a lui Dobre, o povară pentru turişti
Ideea ministrului Dobre, de a şti tot ce mişcă în turismul românesc, nu este contestată de nimeni, însă a stârnit nemulţumire în rândul turiştilor gândul că vor trebui să-şi lase toate datele la pensiunile şi hotelurile pe unde trec. „Şi până astăzi aveam obligativitatea de a completa nişte formulare acolo ude ne cazam, însă ideea de a da şi mai multe informaţii cu caracter personal pentru ca acestea să fie stocate pe o perioadă îndelungată, de câţiva ani, îmi displace. Eu, de exemplu, nu sunt adeptul reţelelor de socializare, nu scriu pe internet tot ce fac, aşa că aş aprecia ca oficialităţile române să ne respecte intimitatea”, declară reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” Mariuska Ivoniac, turistă din Ucraina.
Nici proprietarii de pensiuni şi hoteluri nu se arată mai încântaţi de Legea „Big Brother” a turismului românesc, fiind de părere că vor avea multă bătaie de cap cu cei care le trec pragul. „Credeţi-mă că şi în momentul de faţă avem dificultăţi de a-i pune pe turiştii noştri să completeze toate câmpurile acelui formular clasic de cazare. Unii se grăbesc, altora le este lene şi, de cele mai multe ori, mulţi nu vor! Gândiţi-vă logic, chiar credeţi că toţi turiştii sunt dispuşi să-şi dea toate datele şi pe deasupra să spună şi cu cine stă, de exemplu într-o cameră...”, susţine Dragoş A., bucovinean care şi-a deschis larg porţile pensiunii sale pentru turiştii străini, de mai bine de şapte ani. Potrivit acestuia, proiectul de lege adus în atenţia opiniei publice de şeful Ministerului Turismului nu este decât „un artificiu prin care să se adune cât mai multe date despre noi, bune şi la alegeri şi la stabilirea preferinţelor de consum”.
Potrivit proiectului le lege, autorităţile competente să utilizeze datele cu caracter personal cuprinse în SIEATR sunt Ministerul Afacerilor Interne: Direcţia Generală Management Operaţional, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale: Direcţia generală de informaţii a apărării şi Ministerul Public.
De remarcat faptul că observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Turismului, termenul limită fiind de 20 zile de la publicarea anunţului pe site-ul Executivului, adică începând cu 24 august. Eva TRANDAFIR
* * *
Legea turismului, în momentul în care va fi adoptată, se va aplica tuturor formelor şi tipurilor de turism precum şi persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice, de agrement sau de călătorie.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Traian Băsescu, semnal către parlamentarii PMP: Moțiunea de cenzură este nepotrivită în actuala situație
03/08/2020 17:20

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat luni, la Digi24, referitor la motiunea de cenzură pregătită de PSD si a cărei adoptare in Parlament ar provoca demiterea Guvernului, că in opinia sa nu este mom ...

Guvernul Orban spune că pedofilii riscă să fie discriminați / DOCUMENT
03/08/2020 17:18

 Guvernul Ludovic Orban a atacat la CCR o lege care inăspreste pedepsele pentru viol si pedofilie si prevede că faptele devin imprescriptibile, Executivul fiind de părere că persoanele care abuză sexu ...

VIDEO După Ludovic Orban și Rareș Bogdan, încă un PNL-ist calcă pe 'bec': petrecere cu dedicații, băutură, horă și manele pentru un candidat PNL
03/08/2020 12:25

Reprezentantii PNL mai fac o gafă, in plină pandemie de Covid-19. Marcel Deac Iancău este omul pe care mizează PNL Timis la alegerile locale pentru Primăria Giarmata din Timis. Întalnirea liberalului ...

Ludovic Orban a EXPLODAT la adresa PSD din cauza moțiunii de cenzură: E un gest politicianist
03/08/2020 12:05

Premierul Ludovic Orban a izbucnit la adresa PSD din cauza motiunii de cenzură pe care partidul a promis că o depune pentru a dărama guvernul. Orban spune că e vorba de un gest politicianist si că PSD nu a ...

Tăriceanu dă primul semnal pentru suspendarea lui Iohannis: 'Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă'
03/08/2020 11:43

Călin Popescu Tăriceanu presedintele ALDE, dă de inteles că ar fi oportună suspendarea presedintelui Iohannis. Acesta afirmă că doar plecarea premierului Orban nu este suficientă, in conditiile in care ...

Reprezentanții elevilor protestează în fața Guvernului: i-au adus un ceas lui Ludovic Orban
03/08/2020 10:37

Elevii din Capitală protestează in fata Guvernului, dar o fac si in numele colegilor din tară. Elevii protestează din cauza faptului că se apropie inceperea anului scolar, iar la nivel guvernamental nu s-a ...

Un fost ministru din Giurgiu, candidat PSD la Primăria Piatra-Neamţ
02/08/2020 20:55

    * desemnarea lui Răzvan Cuc drept candidat la Primăria Piatra-Neamţ a determinat-o pe senatoarea Emilia Arcan, preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Neamţ, să demisioneze din partid ...

Ce alibiuri au cei 33 de mercenari ruși arestați în Belarus. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația
02/08/2020 11:59

 Dezacordul intervine intr-un moment cand relaţiile diplomatice sunt tensionate intre Belarus şi aliatul său tradiţional Rusia, cu legăturile afectate după ce aceşti vecini nu au reuşit să se pun ...

Prefectul județului Timiș, unde masca a devenit OBLIGATORIE, în concediu, la data luării măsurii
02/08/2020 11:09

 De ieri, de la ora 19, locuitorii judetului Timis au obligatia de a purta măsti in spatii publice deschide precum pietele, targurile sau statiile de transport in comun. De asemenea, patronii de terase si ...

HAOS total - Primarul Timișoarei susține că a fost DEZINFORMAT de propriul Guvern: Am fost indus în eroare
02/08/2020 10:46

 Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, sustine că a fost ”indus in eroare” de textele emise de Guvern, la nivel national. El arată că era doar o recomandare de a inchide terasele după ora 23.0 ...