dragne   2700

Dimensiune font:

Cum functiona frica de Dragnea in Teleorman: Oricui i se putea gasi un nod in papura si putea fi dat afara de la serviciu

| 09-10-2019 20:18

 sursa:de Ionel Stoica/ ziare.com

 Declaratiile mai multor martori si ale unor inculpati, printre care marturiile celor doua secretare PSD angajate fictiv la Protectia Copilului Teleroman sau a Floarei Alesu, fosta sefa a institutiei, au fost probe-cheie avute in vedere de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Inalta Curte a facut, miercuri, publica decizia de condamnare a fostului lider PSD.

Iata o parte din motivele de condamnare - Inalta Curte motiveaza de ce l-a trimis la inchisoare pe Liviu Dragnea: A afectat increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu

"Procedand la evaluarea tuturor probelor administrate in cauza, Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de 5 judecatori, in majoritate, constata, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca fapta, astfel cum a fost retinuta, exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpatul Dragnea Liviu, iar criticile acestuia, prin aparatori, referitoare la lipsa de suport probator a solutiei de condamnare sunt nefondate," precizeaza judecatorii.

Prins cu apararea gresita

In primul rand, magistratii au retinut ca avocatii lui Liviu Dragnea nu au contestat faptul ca cele doua secretare, Anisa Stoica si Adriana Botorogeanu, erau angajate in cadrul DGASPC Teleorman, "incasau lunar salariul de la aceasta institutie, insa acestea nu s-au prezentat la locul de munca."

Judecatorii arata ca Dragnea a negat in declaratiile sale cunoasterea situatiei celor doua secretare, dar si faptul ca ar fi avut vreo discutie cu fosta sefa a DGASPC Teleorman cu privire la situatia acestora. Dragnea doar a recunoscut o intalnire cu Anisa Stoica, anterioare angajarii femeii la DGASPC Teleorman, in cadrul careia s-a abordat problema unei colaborari a acesteia cu partidul pe probleme de comunicare.

"Apararea apelantului inculpat (Liviu Dragnea - n.red.) este infirmata de declaratiile constante ale inculpatelor Alesu Floarea si Stoica Anisa, care se coroboreaza si cu celelalte mijloace de proba, dupa cum se va arata in continuare in considerentele prezentei decizii, din care rezulta ca hotararea de a le mentine pe cele doua angajate in cadrul DGASCP Teleorman i-a apartinut si a determinat-o sa actioneze in acest scop pe inculpata Alesu Florea, director executiv in cadrul Directiei," motiveaza instanta.

Cand probele se coroboreaza

Judecatorii dau mai multe citate din declaratiile secretarelor si ale sefei DGASPC Teleorman. "Mi-a spus (Dragnea- n.red.) ca are cunostinta despre situatie, ca va rezolva situatia in cel mai scurt timp, in sensul ca in cel mai scurt timp le va angaja la organizatia PSD", este o parte din declaratia Floarei Alesu.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de 5 judecatori, in majoritate, constata ca imprejurarile de fapt rezultate din declaratiile inculpatei Alesu Floarea cu referire la cele invederate de inculpatul Dragnea Liviu cu prilejul discutiei in cadrul careia i s-a solicitat mentinerea in functie a celor doua angajate sunt confirmate chiar de catre persoana beneficiara a acestei interventii, respectiv de inculpata Stoica Anisa, din ale carei depozitii reiese, in mod clar, faptul ca inculpatul este cel care a conceput intreaga activitate infractionala, implicandu-se in rezolvarea situatiei si in gasirea solutiei pentru a putea beneficia de un venit lunar, in timp ce lucra pentru partid," motiveaza completul de 5 judecatori.

Declaratia incriminatoare

Instanta citeaza pe pagini intregi declaratiile Anisei Stoica.

"Sunt de profesie ziarist si, incepand cu primavara anului 2006, nu retin data si luna, mi-am desfasurat activitatea efectiv in cadrul organizatiei PSD Teleorman, mai exact a biroului de presa al acestei organizatii politice, unde am condus si coordonat efectiv activitatea de presa a biroului.

Nu cunosc cu exactitate motivul pentru care s-a recurs la aceasta solutie, insa datorita faptului ca nu am putut fi remunerata de la organizatia politica la care mi-am desfasurat activitatea, presedintele organizatiei judetene Teleorman din acea perioada, Liviu Nicolae Dragnea, care detinea si functia de presedinte al CJ Teleorman, a luat hotararea ca pentru o perioada temporara, pana se va gasi o solutie de angajare efectiva a mea in cadrul organizatiei PSD Teleorman, sa fiu angajata in functia de referent in cadrul DGASPC Teleorman, institutie ce se afla in componenta si subordinea CJ Teleorman.

Mi s-a spus, dupa cum am precizat, ca aceasta situatie va fi temporara (angajarea in cadrul DGASPC Teleorman), insa eu am continuat sa-mi desfasor in fapt activitatea in cadrul biroului de presa al PSD Teleorman, pana in iarna anului 2010.

In toata aceasta perioada, dupa cum am declarat, eu am lucrat in fapt la biroul de presa al PSD Teleorman si de la DGASPC Teleorman am incasat lunar un salariu, care era situat in jurul sumei de 700 lei
," este o parte din declaratia Anisei Stoica.

Judecatorii arata ca, contrar sustinerilor apararii lui Dragnea, se constata ca Anisa Stoica "a avut o pozitie procesuala constanta, iar elementele esentiale relatate de aceasta si cu relevanta in prezenta cauza se regasesc in toate declaratiile sale."

Ea confirma implicarea directa a lui Dragnea in rezolvarea problemei privind salarizarea sa pentru activitatea prestata in folosul Organizatiei judetene a PSD.

"Aveau rol esential la PSD Teleorman"

Judecatorii prezinta declaratiile altor martori care confirma marturia secretarei PSD. In plus, aceasta declaratie este coroborata cu cea a Floarei Alesu.

"Contrar sustinerilor apararii, probatoriul confirma ca interesul pentru mentinerea ca angajate in cadrul DGASPC Teleorman, institutie de la care puteau obtine un salariu, apartinea inculpatului Dragnea Liviu.

In acest sens, Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de 5 judecatori, in majoritate, retine ca inculpatele Stoica si Botorogeanu au desfasurat o activitate cu caracter permanent in cadrul Organizatiei Judetene a PSD Teleorman, avand un rol esential in activitatea curenta a acestei organizatii", mai motiveaza Inalta Curte.

Dragnea, prins cu minciuna

Totodata, instanta de apel a retinut faptul ca, in cadrul organizatiei PSD Teleorman, nu existau fonduri pentru plata unor drepturi salariale corespunzatoare activitatilor desfasurate de Stoica si Botorogeanu.

"In contextul probator expus anterior, apar in mod evident nesincere declaratiile inculpatului Dragnea Liviu, care ocupa functia de presedinte al Organizatiei Judetene a PSD Teleorman, in sensul ca la sediul acestei organizatii nu erau angajati, nu exista secretara, ca se desfasurau activitati in afara orelor de program, o data sau de doua ori pe luna cand se intrunea biroul permanent judetean, ca nu stie motivul participarii la sedinte a lui Botorogeanu si Stoica, insa spera ca erau membre PSD la acel moment si ca nu cunoaste ca la sediul PSD sa fi fost nevoie de cele doua inculpate.

Concluzia impusa de probatoriul anterior analizat este aceea ca exista un interes al inculpatului Dragnea Liviu, in calitate de presedinte al Organizatiei judetene PSD Teleorman, in mentinerea inculpatelor Botorogeanu si Stoica in cadrul DGASPC Teleorman, pentru a putea fi remunerate de aceasta institutie, in conditiile in care inculpatele nu erau platite pentru activitatea prestata de acestea la sediul Organizatiei PSD Teleorman.

Prezenta efectiva a celor doua inculpate era necesara in vederea desfasurarii activitatilor curente ale organizatiei de partid, pe care inculpatul Dragnea o conducea, inculpata Botorogeanu redactand toate documentele emise de aceasta organizatie, iar inculpata Stoica asigurand relatia cu mass-media," conchide Inalta Curte.

Dubla subordonare a sefei DGASPC

Magistratii arata ca sefa DGASPC, Floarea Alesu, era intr-o relatie de dubla subordonare fata de Dragnea: institutional - ca sef al CJ Teleorman, si pe linie politica - ca sef al PSD Teleorman.

"Aceasta dubla relatie de subordonare institutionala si politica era notorie la nivelul angajatilor de la DGASPC Teleorman si a determinat o reactie de acceptare a situatiei celor doua inculpate, despre care se cunostea ca lucrau efectiv la sediul Organizatiei PSD Teleorman, probatoriul administrat in cauza dovedind faptul ca aceasta stare de fapt era grefata, in realitate, pe o stare de temere cu privire la posibilitatea pierderii locului de munca, martorii invocand protectia de care se bucurau inculpatele Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa", explica judecatorii.

Cum functiona frica in Teleorman

De altfel, instanta citeaza declaratiile mai multor martori care au lucrat la DGAPSC Teleorman.

"Atata timp cat nu comenta nimeni, cred ca nu comentau de frica si nu de dragul doamnelor Botorogeanu si Stoica. Exista frica de a-si pierde locul de munca si de eventuale repercusiuni. Nu mi s-a plans nimeni, dar personal imi era frica ca as putea sa imi pierd locul de munca daca incep sa comentez sau sa fac plangeri referitor la Botorogeanu si Stoica.

Imprejurarea ca acestea lucrau la partid m-a determinat sa cred ca sunt sustinute de partidul respectiv, de conducerea partidului si imi era teama. Imi era teama ca oricui i se poate gasi un nod in papura si putea fi dat afara de la serviciu
," a declarat martorul.

Un alt martor a explicat: "In randul angajatilor DGAPSC Teleorman exista o nemultumire colectiva legata de faptul ca cele doua angajate, Botorogeanu si Stoica, nu veneau la serviciu si de catre conducerea DGAPSC Teleorman le era tolerat acest lucru, iar celorlalti angajati, care intarziau la serviciu sau aveau diferite probleme, le erau aplicate sanctiuni de catre conducerea institutiei (...) toti directorii ocupau functiile de conducere fiind sustinuti politic de catre PSD Teleorman."

Alta declaratie: "Intr-o situatie in care am plecat de la serviciu cu 10 minute mai devreme, din dispozitia d-nei Alesu am fost sanctionata cu 2 ore din salariu, desi era de notorietate ca anumite persoane nu veneau la serviciu. Eu am reprosat dnei Alesu ca, in timp ce eu sunt sanctionata pentru 10 minute, iar altii lipsesc zile intregi, nu au fost sanctionati, iar doamna Alesu mi-a spus: Tacerea e de aur."

"Din cadrul Directiei toata lumea stia ca cele doua, desi sunt platite pe functii in cadrul directiei, in realitate nu lucrau, ci isi desfasurau activitatea la sediul PSD Teleoman. Aceasta situatie devenise atat de notorie incat era considerat aproape normal ca aceasta, ca si Stoica Anisa sa nu vina la serviciu si sa-si incaseze salariul, deoarece se considera ca cele doua erau protejate, avand in vedere ca lucrau la sediul Organizatiei Judetene a PSD Teleorman," este declaratia unui alt martor, citata in sentinta.

Concluzia judecatorilor

"Ceea ce se constata din declaratiile martorilor si inculpatilor care au avut calitatea de angajati in cadrul DGASPC Teleorman este faptul ca aceeasi situatie de fapt, respectiv aceeasi stare de spirit, a existat indiferent de persoana care s-a aflat in toata acesta perioada la conducerea Directiei.

Motivele invocate sunt, de asemenea, aceleasi si anume: subordonarea Directiei fata de Consiliul Judetean Teleorman si faptul ca inculpatele Botorogeanu si Stoica isi desfasurau activitatea la sediul PSD Teleorman.

Fie in mod direct, fie indirect, prin referire la functia detinuta de acesta, inculpatul Dragnea Liviu este indicat ca fiind cel care gira aceasta situatie de fapt, concluzia avand la baza o realitate obiectiva: in timp ce toti ceilalti angajati erau sanctionati la cea mai mica abatere, inculpatelor li s-a permis, de catre toate persoanele care s-au succedat in diverse functii de conducere de-a lungul timpului, sa nu vina la serviciu ani de zile, perioada in care lucrau la sediul organizatiei judetene a partidului condus, in tot acest interval, de presedintele Consiliului Judetean, institutie careia Directia i se subordona", concluzioneaza completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Primarul acuzat că a făcut sex cu două minore, chiar în sediul primăriei, exclus din PNL
27/01/2020 10:52

Decizia de excludere a fost luată in unanimitate de către Biroul Politic Judeţean al PNL Iaşi, a declarat, duminică, pentru News.ro, purtătorul de cuvant al filialei, Romeo Vatră. Primarul comunei ieşe ...

Social-democraţii, aleşi precum Papa la Vatican!
24/01/2020 21:28

* PSD işi va anunţa candidaţii la alegeri in luna februarie Secretarul general interimar al PSD, senatorul Paul Stănescu, a declarat ieri, intr-o conferinţă de presă la Iaşi, că alegerea conducerii pa ...

Victor Ponta: „Autostrada A8 nu va fi niciodată construită”
24/01/2020 21:21

* fostul premier Victor Ponta a afirmat ieri la Iaşi că „18 luni de acum inainte nu se poate porni nicio licitaţie”, iar in următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene nu mai sunt bani * ...

O nouă MIȘCARE pe scena politică. Candidat la președinție: Nu avem voie să pierdem!
24/01/2020 13:47

Un candidat la prezidentiale a anuntat că lansează o nouă miscare pe scena politică. "Statul pe margine nu mai este o optiune. Fără curajul de a face un pas inainte si de a ne implica, nu vom face n ...

Situatie fara precedent la Focsani: Ziua Unirii, sarbatorita in doua locuri din oras, fiindca nu s-au inteles primaria cu prefectura
24/01/2020 12:25

 Ziua de 24 ianuarie este sarbatorita separat de autoritatile de Focsani, orasul Micii Uniri, acestea facandu-si fiecare propriul program. Asa se face ca vor fi doua hore ale Unirii, una anuntata de Prefec ...

Maricel Popa: O nouă gogoașă propangadistică a PNL se dezumflă. După ”controale la sânge”, liberalii confimă că PNDL este un program de succes!
24/01/2020 11:35

 Comunicat de presă   Presedintele PSD Iasi scoate in evidentă manipularea si minciunile aruncate de PNL in spatiul public in ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL), un p ...

Auditul asupra PNDL: doar 1% dintre proiecte sunt „neconforme”
23/01/2020 20:35

* din cele 1.554 de solicitări vizate, in valoare de 900 de milioane de lei, au fost găsite in neregulă doar 19 solicitări, cu o valoare de 10 milioane de lei. Adică aproximativ 1% din valoarea totală Li ...

Dorin Florea: Graba cu care am primit amenda defineşte că nu se doreşte rezolvarea problemei
22/01/2020 16:08

 Primarul din Targu Mureş, Dorin Florea, a arătat, miercuri, că graba cu care a primit amenda de 10.000 de lei din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) dovedeşte faptul ...

Shhaideh, data afara de la Petrom. Cati bani castiga Sevil fara sa faca mai nimic
22/01/2020 14:51

 Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in numele statului roman, in calitate de actionar care detine un numar de 11.690.694.418 actiuni, reprezentand 20,6389% din capitalul social al OMV P ...

Fara pensii speciale: Grefierii isi suspenda azi activitatea timp de doua ore si anunta greva de luni
22/01/2020 12:24

 Personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete (grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT) isi suspenda activitate ...