Gazele din Marea Neagră, în pericol pentru un izvor de apă din Insula Șerpilor. Cum era să piardă România zăcămintele de hidrocarburi

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 04-07-2022 11:32

 Gazele din Marea Neagra in pericol pentru un izvor de apa din Insula Serpilor Cum era sa piarda Romania zacamintele de hidrocarburi

 Insula Șerpilor a intrat în atenția presei internaționale din cauza luptelor dintre armatele rusă și ucraineană pentru controlul acesteia, însă insula a avut o miză importantă și pentru România. Într-un mod cumva paradoxal, un singur izvor de apă potabilă de pe insulă ar fi lăsat țara noastră fără acces la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.


Cum a pierdut România Insula Șerpilor

Războiul dintre Ucraina și Rusia a determinat statele europene să caute resurse alternative de alimentare cu gaze naturale astfel încât să reducă dependența de importurile din Rusia. România este într-o situație fericită întrucât are la dispoziție gazele din Marea Neagră, dar a fost la un pas să le piardă în favoarea Ucrainei și asta tocmai din cauza Insulei Șerpilor, un teritoriu care a aparținut cândva și României. 

În momentul de față, stânca stearpă de 17 hectare are pentru ruși și ucraineni o importanță militară enormă, mai ales în ce privește controlul asupra coastelor ucrainene. Însă pentru România de acum 15 ani, Insula Șerpilor era un teritoriu din cauza căreia țara noastră risca să piardă orice șansă la independența energetică.

Insula a fost controlată de turci încă din secolul XV, dar a devenit subiect de drept internațional în 1856 după ce Tratatul de la Paris, încheiat după războiul Crimeii, a impus Turciei sarcina de a construi un far pe insulă. După războiul ruso-româno-turc din 1877-1878, Insula Șerpilor a trecut în posesia României odată cu Dobrogea. A rămas în posesia țării noastre până în 1944 când un grup de marinari sovietici au preluat controlul.  

Tratatul de pace încheiat după al doilea război mondial nu conținea nicio prevedere legată de transferul către URSS al insulei, însă un protocol semnat de prim-ministrul român de atunci, Petru Groza, și ministrul sovietic de Externe, Viaceslav Molotov, prevedea că Insula Șerpilor va deveni teritoriu sovietic. Legalitatea acelui act este discutabilă, mai ales că România nu era în măsură să se opună pretențiilor sovietice, însă el a fost confirmat mai apoi în tratatul româno-sovietic de colaborare și asistență mutuală, semnat la București la 27 februarie 1961.

Disputa dintre Ucraina și România pe gazele din Marea Neagră

Acest lucru a lăsat România fără temei juridic pentru revendicarea insulei, astfel că tratatele din 1997 și 2003 dintre România și Ucraina, unul din statele succesoare ale URSS, au confirmat posesia Insulei Șerpilor de către ucraineni. Descoperirea zăcămintelor de gaze naturale de la Marea Neagră, estimate la circa 200 de miliarde de metri cubi a făcut stringentă delimitarea platoului continental al Mării Negre între Ucraina și România și a zonei maritime de exclusivitate economică pentru fiecare țară.  

Negocierile dintre București și Kiev nu au dus la un acord amiabil, fiecare parte având pretenții pe care cealaltă parte le socotea inacceptabile astfel că în 2004 România a cerut arbitrajul Curții Internaționale de Justiție. În pledoariile din fața acestei instanțe, Insula Șerpilor a căpătat un rol crucial. Ucraina a solicitat ca insula să fie socotită drept parte a țărmului ucrainean ceea ce ar fi însemnat că zona de exclusivitate economică a vecinilor noștri de la est se întindea pe o rază de 200 de mile marine în jurul insulei.

România a respins această pretenție afirmând că apele teritoriale ale Insulei Șerpilor nu se pot întinde în larg pe o rază mai mare de 12 mile marine. În februarie 2009, Curtea s-a pronunțat iar din zona aflată în dispută a acordat 9.700 km² țării noastrei, iar Ucrainei, doar 2.300 km².  

Arbitrajul Curții de la Haga în cazul diferendului teritorial româno-ucrainean/ Sursă foto: Curtea Internațională de Justiție

Linia albastră din imaginea de mai sus arată limita pretențiilor ucrainene, în timp ce linia roșie este limita revendicărilor românești. Delimitarea zonelor de exclusivitate economică dintre cele două state, așa cum a fost decisă de către Curtea de la Haga, este arătat de linia purpurie. 

Apă pentru gaze

Principalul motiv pentru care România a înregistrat acest succes a fost faptul că Insula Șerpilor a fost încadrată drept „stâncă” și nu „insulă”. Diferența este precizată în Convenția de la Montego Bay privind dreptul maritim care stipulează că o insulă care nu are rezerve proprii de apă potabilă este socotită drept „stâncă” și, în consecință, apele sale teritoriale nu pot avansa mai mult de 12 mile marine în larg. Cu alte cuvinte, dacă Insula Șerpilor ar fi avut un singur izvor, România ar fi pierdut aproape toată zona în litigiu, inclusiv partea în care se află zăcămintele de gaze naturale.

Detaliile delimitării au fost stabilite abia în 2013, însă soluția inițială a fost acceptată fără comentarii de ambele țări. Asta înseamnă că România avea dreptul să exploateze resursele de gaze încă de acum nouă ani, însă abia după ce rușii au debarcat, în 25 februarie, pe Insula Șerpilor, au decis să adopte o lege a exploatărilor off-shore care să scoată țara noastră de sub șantajul energetic al Moscovei.

De remarcat este faptul că Rusia este de faco vecina României încă din 2014 întrucât, după anexarea peninsulei Crimeea, apele teritoriale ruse și cele românești au o graniță comună de aproximativ 200 de kilometri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Traian Băsescu, reacție după ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriada: 'Justiția are valoare dacă e făcută la timp'
26/04/2024 20:50

  Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat vineri, la Prima News, că „justitia are valoare dacă e făcută la timp”, in contextul in care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare in ...

Pr. Ciprian Mega, la Moscova: Vă rog să-i transmiteți d-lui Medvedev că românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană / Despre Ciolacu: Chip cu privirea tâmpă
26/04/2024 16:37

Părintele Ciprian Mega, aflat la Festivalul de Film de la Moscova, a oferit primele declaratii in calitate de regizor al filmului „21 de rubini”, cel care a fost selectat pentru competitia din capitala Rus ...

Un nou protest mut al tinerilor social-democrați, la Primăria Iași
26/04/2024 13:19

,,Iasul nu merită un primar cu dosare penale!” - Acesta a fost unul dintre mesajele afisate de tinerii social-democrati in cadrul unui nou protest mut, de această dată in cadrul sedintei Consiliului Lo ...

Mesaj românesc la Moscova: „Să vă scuturați de orice gând rău asupra poporului meu”!
26/04/2024 11:41

Vehement criticat in tară de „societatea civilă” pentru că participă cu filmul 21 de rubini la BRICS FILM FESTIVAL 2024 de la Moscova, preotul-regizor orădean Ciprian Mega a transmis un mesaj pe cat de ...

„Sunt progrese la Iași, dar mai este loc de îmbunătățiri și de adaptare la cerințele moderne ale unei comunități din secolul 21”
25/04/2024 07:05

* dialog cu Bogdan Balaniscu, presedintele Organizatiei Municipale Iasi a PSD, candidatul social-democratilor pentru functia de primar al municipiului Iasi - Iasul s-a schimbat mult, in ultimii ani, si nu puti ...

Coaliția PSD-PNL n-a rezistat nici în Capitală
24/04/2024 07:00

Coaliţia PSD - PNL a decis luni noaptea să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratel ...

Ludovic Orban a fost ales  preşedintele Forţa Dreptei
21/04/2024 07:36

Ludovic Orban a fost ales, sambătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat al Forţei Dreptei. Vicepreşedinţi ai ...

Sistemul de asistență socială va fi total reformat
18/04/2024 15:27

  Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele Romaniei, urmand să intre in vigoare odată ...

 Protest al tinerilor din PSD: „Fără penali la Consiliul Județean Iași”!
18/04/2024 12:53

  Tinerii social-democrati au organizat un nou protest impotriva actualului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Alexe Costel, din dorinta de a promova etica, moralitatea si bunul simt intr-una dintre ...

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac în funcția de președinte al PMP
18/04/2024 12:33

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac in functia de presedinte al PMP, la congresul din februarie 2022. Judecătorii Curtii de Apel Bucuresti au respins de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei