default

Dimensiune font:

Posibilă eroare judiciară în cazul Remeş. Cum a încălcat DNA legea prin montajul flagrantului eşuat, difuzat de TVR în 2007

| 03-03-2014 10:37

Documente din dosarul instrumentat împotriva lui Decebal Traian Remeş, publicate de antena3.ro, evidenţiază elemente ce ar putea constitui probe ale unei posibile erori judiciare în acest caz.

Primul document este un Raport al Inspecţiei Judiciare a CSM din 2007, din care reiese clar că principala probă invocată de procurori, cea a filmării flagrantului eşuat ai cărui protagonişti au fost foştii miniştri Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, este un montaj al procurorilor care a ajuns în televiziunea naţională direct din studiourile DNA.

Inspectorii CSM au ajuns la concluzia că montajul respectivei probe video a fost făcută în studioul Serviciului Tehnic al DNA, condus la acea vreme de Daniel Morar şi că montajul filmului, o variantă scurtată, a fost special realizat pentru condamnarea publică a lui Decebal Traian Remeş.
De asemenea a fost probat faptul că lucrătorii Serviciului Tehnic al DNA au realizat mai multe "încercări" de montaj, distruse ulterior, incălcându-se astfel procedura penală.

Traseul înregistrărilor
La o zi după difuzarea filmului la TVR 1, CSM s-a sesizat din oficiu şi a dispus efectuarea de verificări de către Inspecţia judiciară cu privire la scurgerea unui astfel de material audio-video în condiţiile în care DNA trebuia să păstreze confidenţialitatea actelor de urmărire penală.

Înregistrarea difuzată de TVR 1 avea 4,45 minute. În cursul nopţii de 11/12 octombrie 2007, au apărut pe Internet şi alte imagini, nedifuzate de TVR, însoţite de transcrierea convorbirilor, preluate ulterior de majoritatea televiziunilor, într-un montaj cu o durată de 21 minute.

Inspectorii CSM au refăcut traseul parcurs de aceste înregistrări.
Dosarul a fost preluat de către DNA central, prin declinare de competenţă, de la Serviciul Teritorial al DNA Alba Iulia, cauza fiind repartizată procurorului Claudiu Dumitrescu.
Dosarul conţinea 21 de convorbiri telefonice. Procurorul a dispus interceptări şi înregistrări audio-video ambientale pe 48 de ore, apoi s-au emis autorizaţii de interceptare şi înregistrare autorizate de instanţă. Ele au fost puse în executare de Serviciul Tehnic al DNA, SRI şi DGIPI.
Până în 7 octombrie 2007, Serviciul Tehnic al DNA a trimis Secţiei de combaterea corupţiei materialele obţinute. Inspectorii au stabilit că "la data de 7 octombrie 2007, toate materialele audio-video erau în posesia Secţiei de combaterea corupţiei (...), la acea dată DNA fiind singura instituţie care deţinea toate materialele audio-video din care a fost realizat montajul care a apărut în mass-media".

Ioan Avram Mureşan a fost reţinut în 6 octombrie 2007, şi a fost arestat o zi mai târziu. La dosarul trimis instanţei au fost ataşate transcrieri de convorbiri telefonice şi planşe foto care, din punctul de vedere al procurorilor, reprezentau momentele în care s-au dat bani şi produse alimentare lui Decebal Traian Remeş. În ciuda faptului că în dosar nu există dovada identificării sumei de 15.000 euro pe care atât procurorii, cât şi instanţa au consemnat-o ca fiind mita dată în plic fostului ministru al Agriculturii.

Inspectorii au constatat că "pe tot parcursul desfăşurării procedurilor judiciare la Tribunalul Bucureşti , înregistrarea audio-video nu s-a aflat în niciun moment în posesia judecătorilor sau a personalului instanţei şi nici nu a fost ataşată la dosarul de urmărire penală".

La recurs, judecătoarea Sofica Dumitraşcu a vizionat înregistrarile într-un birou al grefierilor, alături de procurorul Claudiu Dumitrescu şi procurorul de sedinţă. Acestea nu erau un colaj, ci aveau un caracter continuu. Procurorul de caz a luat apoi suportul înregistrării, fără a-l ataşa la dosar.

În privinţa lui Decebal Traian Remeş a fost nevoie de solicitarea avizului prevăzut de Legea răspunderii ministeriale, fiind sesizat Procurorul General al României şi comisia instituită la Cotroceni.
Conform Raportului Inspecţiei Judiciare, şeful Serviciului Tehnic al DNA a realizat o sinteză a înregistrărilor şi interceptărilor, iar "inspectorul de poliţie Neagu Teodor a realizat montajul de imagini si sunet".
Rezultatul constatării inspectorilor a fost acela că "imaginile difuzate de postul TVR1 şi celelalte televiziuni sunt identice cu materialul" pe care îl realizase Neagu Teodor.
Materialul a fost pus pe un suport tip DVD, predat la cabinetul procurorului şef Daniel Morar, acesta l-a sigilat într-un plic şi, împreună cu dosarul, a fost trimis Procurorului General care, în aceeaşi zi, 8 octombrie2007, l-a trimis la Preşedinţie, unde plicul sigilat a fost pus într-un seif.

Cum a încălcat DNA legea prezentând instanţei un "material-sinteză"
Al doilea CD, o copie a acestui material, s-a realizat în 9 octombrie 2007, prin descărcarea materialului de pe CD-ul trimis la Cotroceni pe un alt suport magneto-optic pentru a fi prezentat instanţei care judeca recursul la arestarea lui Mureşan.
După acea şedinţă de judecată, comisarul şef Adrian Petre de la Serviciul Tehnic a plecat cu CD-ul si tehnica video înapoi la DNA.

Inspectorii CSM au stabilit că materialul care nu a fost lăsat de DNA instanţei era identic celui difuzat de televiziuni, dar şi că "prezentarea unui astfel de material sinteză nu este reglementată de procedura penală şi se înscrie înafara dispoziţiilor legale".
Legea stipula că procurorul avea obligaţia de a prezenta instanţei suportul pe care sunt fixate inregistrări şi interceptări, convorbirile trebuiau redate în scris, integral, într-un proces verbal la care se ataşa, în plic sigilat, o copie a suportului cu inregistrările respective. ”In măsura în care s-a intervenit în text prin mixaje sau înlăturări de pasaje din convorbiri ori prin trucaje de imagini, înregistrările audio sau video asupra cărora s-au operat modificări nu mai pot fi reţinute la soluţionarea cauzei”, au arătat clar inspectorii CSM. Instanţa, însă, nu le-a înlăturat, considerându-le probă până la capăt.

Raportul Inspecţiei CSM menţionează că cele două înregistrări, care conţineau acelaşi material audio-video, şi care au trimise la Cotroceni şi la instanţă ”au fost singurele rezumate care au fost realizate de Serviciul Tehnic şi care au ieşit din incinta Serviciului”.
Verificările inspectorilor au relevat ”existenţa mai multor copii ale acelui material audio-video, care e identic cu cel care a apărut în mass media”.
Documentul mai probează faptul că în noaptea de 7/8 octombrie 2007 s-a realizat montajul filmului apărut în mass media, „iar încercările nereuşite au fost distruse, încălcându-se dispoziţiile legale. În final, inspectorii CSM au concluzionat că CD-ul cu montajul făcut în DNA a fost dat la TVR1 din DNA, fără a stabili însă persoana responsabilă.


Raportul de expertiză criminalistică al INEC: suporturile cu inregistrari audio-video nu sunt originale!
Al doilea document de importanţă deosebită din acest dosar îl reprezintă o expertiză criminalistică realizată de expertul INEC Gheorghe Pop în 8 noiembrie 2011, care a constatat nu numai că au existat neconcordanţe între datele la care au fost create înregistrările şi data la care a fost creat suportul pe care s-au stocat acestea, dar şi faptul că CD-urile şi DVD-urile cu înregistrările respective "nu sunt originale".

Expertiza mai arată că la realizarea uneia dintre înregistrări ”au fost folosite amplificări mari, fapt care a dus la apariţia unor limitări ale amplitudinii formei de undă”, motiv pentru care ”nu poate fi utilizată la recunoaşterea vorbitorilor”. De asemenea, s-a mai constatat că înregistrările în litigiu de pe două suporturi optice „nu au fost realizate direct prin intermediul echipamentului tehnic prezentat, fiind probabil transferate pe suport optic prin intermediul aplicaţiei USBird".

Expertiza a mai scos la iveala si alte aspecte care ar fi trebuit luate în considerare de judecători, legate de inexistenţa condiţiilor în care o înregistrare audio originală poate fi declarată autentică:

„(...) acestea nu îndeplinesc cumulativ cele trei cerinţe pentru autenticitate (nu îndeplinesc prima cerinţă), fără ca aceasta să reprezinte o garanţie că aceste înregistrări nu reprezintă copii fidele ale înregistrărilor originale sau că transferarea nu a fost realizată cu acurateţe„.

Cu alte cuvinte, înregistrarea nu poate fi declarată autentică, dar nici nu se poate exclude că acele copii au fost fidele originalului. Existand aceste dubii, ele ar fi trebuit luate în considerare de judecător în favoarea inculpatului.

Concluziile expertizei realizate la INEC au fost clare: Suporturile optice aflate in litigiu ”nu sunt originale”. Din această cauză nu s-a putut stabili si dacă a existat vreo intervenţie tehnică.

Iată cum în dosarul ”Caltaboşul” există o serie de aspecte care, dacă ar fi fost luate în considerare de judecători, ar fi dus la stabilirea unui alt adevăr si, poate, la o altă decizie decât cea a condamnarii lui Decebal Traian Remes. Filele dosarului şi întregul probatoriu administrat nu au evidenţiat identificarea sumei de 15.000 de euro presupus a fi fost mită în plicul care apare pe filmuleţul reprezentând supravegherea operativă a întâlnirii dintre Mureşan si Remeş la data de 23.09.2007:

”În cuprinsul raportului de expertiză criminalistică se arată că această înregistrare nu are pe coloana sonoră convorbirea persoanelor supravegheate, ci sunete ce provin din spaţiul în care s-a aflat operatorul la realizarea înregistrării, iar expertul susţine că această înregistrare a fost oprită sau suspendată pentru intervale de timp necunoscute, motiv pentru care nu s-a putut stabili dacă a suferit intervenţii tehnice”.

Scenariul unei mituiri nedovedite
În ce priveşte promisiunea denunţătorului, de a-i oferi lui Remeş un Audi Q7, chiar din motivarea deciziei date de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 14 februarie 2012 reiese că aceasta nu a ajuns la Decebal Traian Remeş, nici măcar sub forma promisiunii: „În speţă, promisiunea inculpatului Ciorbă Gheorghe legată de autoturismul AUDI Q7 nu a ajuns la cunoştinţa ministrului Agriculturii„.

Cât despre ultima aşa-zisă mituire cu produsele alimentare - caltaboş şi ţuică, din toate documentele reiese că Remeş nu a avut habar de faptul ca, în 13.09.2007, Mureşan si denunţătorul Ciorbă le-au lasat la domiciliul lui, unde se afla doar menajera. Instanţa a reţinut, însă, în mod absolut stupefiant, că dacă menajera a spus că familia Remeş le-a consumat, asta înseamnă că ”inculpatul a acceptat tacit primirea acestora” (fila 184, volumul 1, dosar instantă). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Traian Băsescu, semnal către parlamentarii PMP: Moțiunea de cenzură este nepotrivită în actuala situație
03/08/2020 17:20

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat luni, la Digi24, referitor la motiunea de cenzură pregătită de PSD si a cărei adoptare in Parlament ar provoca demiterea Guvernului, că in opinia sa nu este mom ...

Guvernul Orban spune că pedofilii riscă să fie discriminați / DOCUMENT
03/08/2020 17:18

 Guvernul Ludovic Orban a atacat la CCR o lege care inăspreste pedepsele pentru viol si pedofilie si prevede că faptele devin imprescriptibile, Executivul fiind de părere că persoanele care abuză sexu ...

VIDEO După Ludovic Orban și Rareș Bogdan, încă un PNL-ist calcă pe 'bec': petrecere cu dedicații, băutură, horă și manele pentru un candidat PNL
03/08/2020 12:25

Reprezentantii PNL mai fac o gafă, in plină pandemie de Covid-19. Marcel Deac Iancău este omul pe care mizează PNL Timis la alegerile locale pentru Primăria Giarmata din Timis. Întalnirea liberalului ...

Ludovic Orban a EXPLODAT la adresa PSD din cauza moțiunii de cenzură: E un gest politicianist
03/08/2020 12:05

Premierul Ludovic Orban a izbucnit la adresa PSD din cauza motiunii de cenzură pe care partidul a promis că o depune pentru a dărama guvernul. Orban spune că e vorba de un gest politicianist si că PSD nu a ...

Tăriceanu dă primul semnal pentru suspendarea lui Iohannis: 'Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă'
03/08/2020 11:43

Călin Popescu Tăriceanu presedintele ALDE, dă de inteles că ar fi oportună suspendarea presedintelui Iohannis. Acesta afirmă că doar plecarea premierului Orban nu este suficientă, in conditiile in care ...

Reprezentanții elevilor protestează în fața Guvernului: i-au adus un ceas lui Ludovic Orban
03/08/2020 10:37

Elevii din Capitală protestează in fata Guvernului, dar o fac si in numele colegilor din tară. Elevii protestează din cauza faptului că se apropie inceperea anului scolar, iar la nivel guvernamental nu s-a ...

Un fost ministru din Giurgiu, candidat PSD la Primăria Piatra-Neamţ
02/08/2020 20:55

    * desemnarea lui Răzvan Cuc drept candidat la Primăria Piatra-Neamţ a determinat-o pe senatoarea Emilia Arcan, preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Neamţ, să demisioneze din partid ...

Ce alibiuri au cei 33 de mercenari ruși arestați în Belarus. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația
02/08/2020 11:59

 Dezacordul intervine intr-un moment cand relaţiile diplomatice sunt tensionate intre Belarus şi aliatul său tradiţional Rusia, cu legăturile afectate după ce aceşti vecini nu au reuşit să se pun ...

Prefectul județului Timiș, unde masca a devenit OBLIGATORIE, în concediu, la data luării măsurii
02/08/2020 11:09

 De ieri, de la ora 19, locuitorii judetului Timis au obligatia de a purta măsti in spatii publice deschide precum pietele, targurile sau statiile de transport in comun. De asemenea, patronii de terase si ...

HAOS total - Primarul Timișoarei susține că a fost DEZINFORMAT de propriul Guvern: Am fost indus în eroare
02/08/2020 10:46

 Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, sustine că a fost ”indus in eroare” de textele emise de Guvern, la nivel national. El arată că era doar o recomandare de a inchide terasele după ora 23.0 ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!