default

Dimensiune font:

Primul semn de unitate în an centenar A8 se face! E lege!

| 08-11-2018 00:00

Proiectul de lege privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş (Autostrada Unirii) a trecut la votul final din Camera Deputaţilor, de ieri, iniţiativa legislativă întrunind 261 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri. Legea, care va merge la promulgare la preşedintele României, prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, cu fonduri europene şi/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

Lipsa autostrăzilor este cea mai gravă şi ruşinoasă problemă a României, fiecare kilometru inaugurat devenind un motiv de bucurie pentru şoferi. Practic, ţara noastră a rămas codaşa Europei, cu doar 776 km funcţionali de autostradă. Tocmai de aceea, aprobarea unor noi investiţii în acest domeniu se constituie într-un motiv de bucurie.

Trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului”

Prin legea votată ieri în Parlamentul României, obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se va finanţa de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor, prevede proiectul legislativ.

Fără eforturile şi presiunea ieşenilor nu ştiu dacă astăzi înregistram acelaşi succes. Din momentul în care am depus proiectul în Parlament, în luna mai a anului trecut, împreună cu deputatul PMP, Marius Paşcan, s-au făcut demersuri constante care să atragă atenţia guvernelor PSD care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Parcursul propunerii privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, devenită astăzi lege, arată cât se poate de clar că doar uniţi putem conta la Bucureşti. Este important faptul că toate partidele au ȋnţeles importanţa acestei autostrăzi pentru Iaşi şi pentru România, în general”, a declarat deputatul Petru Movilă, iniţiatorul proiectului privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

Parlamentarul de Iaşi subliniază faptul că lupta nu s-a terminat aici, şi că demersurile trebuie să continue în acelaşi ritm susţinut. „Trebuie să avem grijă ca legea să fie şi pusă în practică. Imediat după promulgare, trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului şi a ministrului Transporturilor. Sper ca la 1 Decembrie să avem o lege promulgată pentru Autostrada Unirii. Este primul semn de unitate în an centenar. Tot ca semn de unitate aduc mulţumiri tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect de lege şi care au înţeles cât de importantă este autostrada Iaşi – Târgu Mureş pentru Iaşi şi România”, a completat deputatul Movilă.

Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut”

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, consideră că votul din Parlament privind construcţia autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, numită şi autostrada Unirii, obligă guvernul să demareze lucrările. „Nu putem decât să salutăm această chestiune. Sper să nu fie la fel de folositoare ca şi apa de ploaie. Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest vot în Parlament obligă ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, să fie dusă la îndeplinire această măsură prin demararea completă a tuturor paşilor care trebuie făcuţi. În caz contrar şi eu, ca şi toţi ceilalţi cei implicaţi în acest proiect, vom sesiza, la fiecare 30 de zile, fiecare zi de întârziere la instituţiile statului care se ocupă de aplicarea legii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Conform acestuia, demersurile pentru începerea lucrărilor pentru autostrada A8 trebuie făcute imediat.
„Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut, pentru că nu se face peste noapte, pentru că generaţia noastră a privit cu prea multă neîncredere acest proiect datorită factorului politic. Avem obligaţia, pentru generaţia mai tânără faţă de noi, să le dăm o şansă să folosim autostrada în vederea dezvoltării economice a regiunii de Nord-Est”, a spus primarul Mihai Chirica.

Fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică”

Din perpectiva deputatei USR de Iaşi, Cosette Chichirău, este important să reamintim guvernanţilor că fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică. „Noi susţinem nu doar această lege, ci investiţiile în infrastructură pe bune. Chiar dacă această lege a trecut, nu cred că se vor înregistra progrese. Consider că unica soluţie pentru dezvoltare, şi în special dezvoltarea Moldovei, este să votăm o majoritate parlamentară care să aibă ca prioritate construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi, şi nu distrugerea justiţiei şi furtul din bani publici”, transmite Cosette Chichirău.

Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament”

Proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania, sau Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, a devenit subiect de dezbatere naţională, potrivit deputatului Marius Bodea.„Transilvania nu este un proiect regional, ci un obiectiv strategic de interes naţional. Rata de emigrare în Moldova este la cote alarmante, se depopulează satele şi oraşele pentru că izolarea acestei regiuni înseamna mai puţine şanse şi oportunităţi pentru oamenii de aici. Nivelul de sărăcie şi subdezvoltare în care trăiesc milioane de români, compatrioţi de-ai voştri, este o vulnerabilitate naţională. Această autostradă nu este un moft al nostru, al celor din regiunea de Nord-Est, ci este o necesitate naţională”, a declarat Marius Bodea.

Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR de Bacău, consideră votarea acestei legi o bucurie pentru cetăţenii Moldovei, afirmând că atât autostrada Iaşi-Târgu Mureş, cât şi Bacău-Braşov sunt esenţiale pentru dezvoltarea regiunii, „important este să înceapă construcţia uneia dintre ele”. „Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament, dar a trebuit să o adoptăm dată fiind incompetenţa guvernului Dăncilă. Atât eu cât şi colegii mei vom milita pentru orice proiect de infrastructură care va aduce dezvoltare pentru zona Moldovei”, conchide deputatul.

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş intră ȋn linie dreaptă

Şi deputatul PSD de Iaşi Vasile Axinte întăreşte ideea că acest proiect este unul dintre cele mai importante şi valoroase pentru Moldova (şi nu numai), mai ales că autostrada înseamnă dezvoltare economică, integrarea într-o reţea de infrastructură modernă, fluidizarea traficului rutier, schimburi comerciale, efecte în plan turistic şi cultural.
„Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul a trecut astăzi de votul Camerei Deputaţilor. Este o victorie a tuturor ieşenilor. A tuturor celor care şi-au exprimat public voinţa, în repetate rânduri (…) Este un proiect la care am muncit şi în care ne-am implicat, ca iniţiatori, toţi parlamentarii de Iaşi. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Şi îl susţinem necondiţionat, nu numai verbal, ci şi prin vot”, a declarat senatorul Vasile Toma.
Acesta a mai adăugat că paşii următori trebuie calculaţi cu mare atenţie, argumentaţi şi fundamentaţi, asta însemnând „mai puţină demagogie şi încercări de manipulare pe acest subiect, şi mai multe informaţii clare, concrete, făcute public într-un mod transparent”.
Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Primarii ieşeni consideră că pensiile speciale îi compromit în ochii electoratului
17/07/2019 00:00

  * „Este nedrept in raport cu cetăţenii aflaţi in dificultate şi pe care primarul ii reprezintă. Performanţa administrativă trebuie să fie recompensată doar de increderea cetăţenilor&rdq ...

Silviu Macovei: „Trebuie să aducem un suflu nou, modern în partid”
17/07/2019 00:00

  * deputatul ieşean Silviu Macovei consideră că „PSD a pierdut contactul cu agenda cetăţenilor” şi de aceea a fost sancţionat la votul pentru europarlamentare, dar că a inceput să re ...

Tributari electoratului!  Majoritatea politicienilor ieşeni mai mult dorm în Parlament!
16/07/2019 01:00

* statisticile arată că, dintre cei 12 deputaţi ieşeni, liderul activităţii parlamentare este Petru Movilă (PMP), cu 157 de proiecte legislative, dintre care 10 promulgate legi! * la polul opus se află ...

„ Sper ca Vioricăi Dăncilă să i se facă milă de România şi să-l demită pe Răzvan Cuc”
16/07/2019 00:00

* „Un bilet dus-intors de la Suceava sau de la Iaşi pană la Bucureşti ajunge şi la peste 300 de euro, adică de două sau chiar de trei ori mai scump decat un bilet pană in Marea Britanie, Germania s ...

Majoritatea politicienilor ieşeni mai mult dorm în Parlament!
16/07/2019 00:00

  * statisticile arată că, dintre cei 12 deputaţi ieşeni, liderul activităţii parlamentare este Petru Movilă (PMP), cu 157 de proiecte legislative, dintre care 10 promulgate legi! * la polul opus s ...

Politicienii ieşeni au pus mâna pe condei:  „Dragă Simona, nu scriu ca să mă cațăr pe succesul tău...”
15/07/2019 00:00

 * indirect, jucătoarea de tenis a transmis un mesaj autorităţilor din Romania: aceasta a recunoscut in faţa jurnaliştilor că in tara sa natală nu există terenuri de tenis cu iarbă, astfel incat p ...

Producţia de cereale a depăşit toate previziunile la Iaşi!
13/07/2019 01:00

* la orz s-a obţinut o producţie medie de 3.550 kg/ha, cea mai mare din ultimele decenii, cu mult peste estimările fermierilor! În ciuda faptului că estimările din toamnă erau cat se poate de pes ...

Ovidiu Laicu: „Nu am emoţii cu privire la evaluarea mea”
12/07/2019 00:00

  * directorul general interimar al CNAIR, Narcis Neaga, a demisionat zilele trecute din funcţie, după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea sa, fiind inlocuit cu Sorin Scarlat * nici ministr ...

Referendumul, „principala armă electorală pentru Iohannis”
11/07/2019 00:00

  * preşedintele Klaus Iohannis anunţă un nou referendum, pentru validarea revizuirii Constituţiei, care va fi suprapus cu alegerile prezidenţiale din luna noiembrie *„Iohannis are ca prioritat ...

Primarii din judeţ se tem să nu se trezească cu popriri pe conturi
10/07/2019 00:00

  * potrivit regulamentului ADIS, colectarea banilor pentru strangerea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici se face de către primării * dacă nu vor reuşi să colectez ...