default

Dimensiune font:

Primul semn de unitate în an centenar A8 se face! E lege!

| 08-11-2018 00:00

Proiectul de lege privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş (Autostrada Unirii) a trecut la votul final din Camera Deputaţilor, de ieri, iniţiativa legislativă întrunind 261 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri. Legea, care va merge la promulgare la preşedintele României, prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, cu fonduri europene şi/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

Lipsa autostrăzilor este cea mai gravă şi ruşinoasă problemă a României, fiecare kilometru inaugurat devenind un motiv de bucurie pentru şoferi. Practic, ţara noastră a rămas codaşa Europei, cu doar 776 km funcţionali de autostradă. Tocmai de aceea, aprobarea unor noi investiţii în acest domeniu se constituie într-un motiv de bucurie.

Trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului”

Prin legea votată ieri în Parlamentul României, obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se va finanţa de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor, prevede proiectul legislativ.

Fără eforturile şi presiunea ieşenilor nu ştiu dacă astăzi înregistram acelaşi succes. Din momentul în care am depus proiectul în Parlament, în luna mai a anului trecut, împreună cu deputatul PMP, Marius Paşcan, s-au făcut demersuri constante care să atragă atenţia guvernelor PSD care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Parcursul propunerii privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, devenită astăzi lege, arată cât se poate de clar că doar uniţi putem conta la Bucureşti. Este important faptul că toate partidele au ȋnţeles importanţa acestei autostrăzi pentru Iaşi şi pentru România, în general”, a declarat deputatul Petru Movilă, iniţiatorul proiectului privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

Parlamentarul de Iaşi subliniază faptul că lupta nu s-a terminat aici, şi că demersurile trebuie să continue în acelaşi ritm susţinut. „Trebuie să avem grijă ca legea să fie şi pusă în practică. Imediat după promulgare, trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului şi a ministrului Transporturilor. Sper ca la 1 Decembrie să avem o lege promulgată pentru Autostrada Unirii. Este primul semn de unitate în an centenar. Tot ca semn de unitate aduc mulţumiri tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect de lege şi care au înţeles cât de importantă este autostrada Iaşi – Târgu Mureş pentru Iaşi şi România”, a completat deputatul Movilă.

Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut”

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, consideră că votul din Parlament privind construcţia autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, numită şi autostrada Unirii, obligă guvernul să demareze lucrările. „Nu putem decât să salutăm această chestiune. Sper să nu fie la fel de folositoare ca şi apa de ploaie. Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest vot în Parlament obligă ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, să fie dusă la îndeplinire această măsură prin demararea completă a tuturor paşilor care trebuie făcuţi. În caz contrar şi eu, ca şi toţi ceilalţi cei implicaţi în acest proiect, vom sesiza, la fiecare 30 de zile, fiecare zi de întârziere la instituţiile statului care se ocupă de aplicarea legii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Conform acestuia, demersurile pentru începerea lucrărilor pentru autostrada A8 trebuie făcute imediat.
„Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut, pentru că nu se face peste noapte, pentru că generaţia noastră a privit cu prea multă neîncredere acest proiect datorită factorului politic. Avem obligaţia, pentru generaţia mai tânără faţă de noi, să le dăm o şansă să folosim autostrada în vederea dezvoltării economice a regiunii de Nord-Est”, a spus primarul Mihai Chirica.

Fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică”

Din perpectiva deputatei USR de Iaşi, Cosette Chichirău, este important să reamintim guvernanţilor că fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică. „Noi susţinem nu doar această lege, ci investiţiile în infrastructură pe bune. Chiar dacă această lege a trecut, nu cred că se vor înregistra progrese. Consider că unica soluţie pentru dezvoltare, şi în special dezvoltarea Moldovei, este să votăm o majoritate parlamentară care să aibă ca prioritate construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi, şi nu distrugerea justiţiei şi furtul din bani publici”, transmite Cosette Chichirău.

Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament”

Proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania, sau Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, a devenit subiect de dezbatere naţională, potrivit deputatului Marius Bodea.„Transilvania nu este un proiect regional, ci un obiectiv strategic de interes naţional. Rata de emigrare în Moldova este la cote alarmante, se depopulează satele şi oraşele pentru că izolarea acestei regiuni înseamna mai puţine şanse şi oportunităţi pentru oamenii de aici. Nivelul de sărăcie şi subdezvoltare în care trăiesc milioane de români, compatrioţi de-ai voştri, este o vulnerabilitate naţională. Această autostradă nu este un moft al nostru, al celor din regiunea de Nord-Est, ci este o necesitate naţională”, a declarat Marius Bodea.

Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR de Bacău, consideră votarea acestei legi o bucurie pentru cetăţenii Moldovei, afirmând că atât autostrada Iaşi-Târgu Mureş, cât şi Bacău-Braşov sunt esenţiale pentru dezvoltarea regiunii, „important este să înceapă construcţia uneia dintre ele”. „Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament, dar a trebuit să o adoptăm dată fiind incompetenţa guvernului Dăncilă. Atât eu cât şi colegii mei vom milita pentru orice proiect de infrastructură care va aduce dezvoltare pentru zona Moldovei”, conchide deputatul.

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş intră ȋn linie dreaptă

Şi deputatul PSD de Iaşi Vasile Axinte întăreşte ideea că acest proiect este unul dintre cele mai importante şi valoroase pentru Moldova (şi nu numai), mai ales că autostrada înseamnă dezvoltare economică, integrarea într-o reţea de infrastructură modernă, fluidizarea traficului rutier, schimburi comerciale, efecte în plan turistic şi cultural.
„Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul a trecut astăzi de votul Camerei Deputaţilor. Este o victorie a tuturor ieşenilor. A tuturor celor care şi-au exprimat public voinţa, în repetate rânduri (…) Este un proiect la care am muncit şi în care ne-am implicat, ca iniţiatori, toţi parlamentarii de Iaşi. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Şi îl susţinem necondiţionat, nu numai verbal, ci şi prin vot”, a declarat senatorul Vasile Toma.
Acesta a mai adăugat că paşii următori trebuie calculaţi cu mare atenţie, argumentaţi şi fundamentaţi, asta însemnând „mai puţină demagogie şi încercări de manipulare pe acest subiect, şi mai multe informaţii clare, concrete, făcute public într-un mod transparent”.
Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Sondaj EXPLOZIV pentru prezidențiale! Cozmin Gușă: 'O să vedeţi cât de ciudată este lupta electorală'. Cine nu prinde turul doi
15/09/2019 21:48

Cozmin Guşă a prezentat, la emisiunea "Romania 2019", de sambătă seară, un sondaj devastator in cursa pentru Cotroceni: sondajul Alsacia. Realitatea TV a intrat in posesia rezultatelor, care arat ...

„Toate proiectele Iaşului intră în carnavalul mincinoşilor şi povestitorilor”
14/09/2019 00:00

  Necesitatea urgentării finalizării lucrărilor la varianta de ocolire a Iaşului il constituie depăşirea frecventă in zona staţiei tip trafic IS-1-Podu de Piatră din municipiul Iaşi a indicatoru ...

Camelia Gavrilă, refuzată de Iohannis!
13/09/2019 00:00

  * propunerile premierului, inclusiv deputata Camelia Gavrilă la Ministerul Educaţiei, au fost respinse de preşedintele Klaus Iohannis Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat miniştrii propuşi de pr ...

Şoseaua de centură – frontul unei bătălii politice din care pierd doar ieşenii
13/09/2019 00:00

  * municipalitatea reclamă „tertipurile birocratice” care blochează şoseaua de centură * „Vreau doar ca responsabilii din Ministerul Transporturilor să se hotărască şi să anun ...

Moldova are doar 7 paturi pentru arşi, la peste 5 milioane de locuitori!
12/09/2019 10:22

  * la Clinica „Marelui Ars” de la Iaşi, care a costat 40 de milioane de lei, abia au ajuns o parte dintre echipamente, astfel că pacienţii şi medicii se ingrămădesc incă pe holurile Se ...

Ciprian Roşca: „Nici dacă mi-aş dori nu aş putea lucra cu preşedintele CJ Iaşi”
12/09/2019 00:00

  * fost de secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ieşeanul Ciprian Roşca neagă faptul că ar fi fost cooptat in echipa de consilieri a preşe ...

Cu voia preşedintelui Iohannis, Iaşul va avea un nou ministru
11/09/2019 18:00

  * deputata PSD de Iaşi, Camelia Gavrilă, propusă de premierul Viorica Dăncilă ministru al Educaţiei Reamintim faptul că zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, ...

Parlamentar ieşean, la un seminar internaţional privind libertatea presei
10/09/2019 00:00

  * unul dintre reprezentanţii Iaşului in Parlamentul Romaniei, liberalul Dumitru Oprea, prezent la seminarul parlamentar internaţional privind libertatea mass-media şi protecţia jurnaliştilor, care ...

Calculele debarcării
09/09/2019 19:41

* săptămana aceasta este decisivă pentru viitorul guvernului Dăncilă * este pentru prima dată cand Opoziţia are o şansă reală să demită Executivul printr-o moţiune de cenzură * dacă Opoziţia adu ...

„Verzii” suceveni solicită retragerea guvernatorului Mugur Isărescu
09/09/2019 00:53

Partidul Verde filiala judeţeană Suceava consideră că-i vremea ca partidele parlamentare să justifice pe ce au cheltuit, in ultimii 3 ani, acele subvenţii primite de la bugetul de stat. „Partidul So ...