default

Dimensiune font:

Primul semn de unitate în an centenar A8 se face! E lege!

| 08-11-2018 00:00

Proiectul de lege privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş (Autostrada Unirii) a trecut la votul final din Camera Deputaţilor, de ieri, iniţiativa legislativă întrunind 261 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri. Legea, care va merge la promulgare la preşedintele României, prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, cu fonduri europene şi/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

Lipsa autostrăzilor este cea mai gravă şi ruşinoasă problemă a României, fiecare kilometru inaugurat devenind un motiv de bucurie pentru şoferi. Practic, ţara noastră a rămas codaşa Europei, cu doar 776 km funcţionali de autostradă. Tocmai de aceea, aprobarea unor noi investiţii în acest domeniu se constituie într-un motiv de bucurie.

Trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului”

Prin legea votată ieri în Parlamentul României, obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se va finanţa de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor, prevede proiectul legislativ.

Fără eforturile şi presiunea ieşenilor nu ştiu dacă astăzi înregistram acelaşi succes. Din momentul în care am depus proiectul în Parlament, în luna mai a anului trecut, împreună cu deputatul PMP, Marius Paşcan, s-au făcut demersuri constante care să atragă atenţia guvernelor PSD care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Parcursul propunerii privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, devenită astăzi lege, arată cât se poate de clar că doar uniţi putem conta la Bucureşti. Este important faptul că toate partidele au ȋnţeles importanţa acestei autostrăzi pentru Iaşi şi pentru România, în general”, a declarat deputatul Petru Movilă, iniţiatorul proiectului privind construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

Parlamentarul de Iaşi subliniază faptul că lupta nu s-a terminat aici, şi că demersurile trebuie să continue în acelaşi ritm susţinut. „Trebuie să avem grijă ca legea să fie şi pusă în practică. Imediat după promulgare, trebuie să fim din nou la Guvern, să batem la uşa premierului şi a ministrului Transporturilor. Sper ca la 1 Decembrie să avem o lege promulgată pentru Autostrada Unirii. Este primul semn de unitate în an centenar. Tot ca semn de unitate aduc mulţumiri tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect de lege şi care au înţeles cât de importantă este autostrada Iaşi – Târgu Mureş pentru Iaşi şi România”, a completat deputatul Movilă.

Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut”

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, consideră că votul din Parlament privind construcţia autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, numită şi autostrada Unirii, obligă guvernul să demareze lucrările. „Nu putem decât să salutăm această chestiune. Sper să nu fie la fel de folositoare ca şi apa de ploaie. Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest vot în Parlament obligă ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, să fie dusă la îndeplinire această măsură prin demararea completă a tuturor paşilor care trebuie făcuţi. În caz contrar şi eu, ca şi toţi ceilalţi cei implicaţi în acest proiect, vom sesiza, la fiecare 30 de zile, fiecare zi de întârziere la instituţiile statului care se ocupă de aplicarea legii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Conform acestuia, demersurile pentru începerea lucrărilor pentru autostrada A8 trebuie făcute imediat.
„Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut, pentru că nu se face peste noapte, pentru că generaţia noastră a privit cu prea multă neîncredere acest proiect datorită factorului politic. Avem obligaţia, pentru generaţia mai tânără faţă de noi, să le dăm o şansă să folosim autostrada în vederea dezvoltării economice a regiunii de Nord-Est”, a spus primarul Mihai Chirica.

Fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică”

Din perpectiva deputatei USR de Iaşi, Cosette Chichirău, este important să reamintim guvernanţilor că fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică. „Noi susţinem nu doar această lege, ci investiţiile în infrastructură pe bune. Chiar dacă această lege a trecut, nu cred că se vor înregistra progrese. Consider că unica soluţie pentru dezvoltare, şi în special dezvoltarea Moldovei, este să votăm o majoritate parlamentară care să aibă ca prioritate construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi, şi nu distrugerea justiţiei şi furtul din bani publici”, transmite Cosette Chichirău.

Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament”

Proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania, sau Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, a devenit subiect de dezbatere naţională, potrivit deputatului Marius Bodea.„Transilvania nu este un proiect regional, ci un obiectiv strategic de interes naţional. Rata de emigrare în Moldova este la cote alarmante, se depopulează satele şi oraşele pentru că izolarea acestei regiuni înseamna mai puţine şanse şi oportunităţi pentru oamenii de aici. Nivelul de sărăcie şi subdezvoltare în care trăiesc milioane de români, compatrioţi de-ai voştri, este o vulnerabilitate naţională. Această autostradă nu este un moft al nostru, al celor din regiunea de Nord-Est, ci este o necesitate naţională”, a declarat Marius Bodea.

Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR de Bacău, consideră votarea acestei legi o bucurie pentru cetăţenii Moldovei, afirmând că atât autostrada Iaşi-Târgu Mureş, cât şi Bacău-Braşov sunt esenţiale pentru dezvoltarea regiunii, „important este să înceapă construcţia uneia dintre ele”. „Într-o ţară normală, nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament, dar a trebuit să o adoptăm dată fiind incompetenţa guvernului Dăncilă. Atât eu cât şi colegii mei vom milita pentru orice proiect de infrastructură care va aduce dezvoltare pentru zona Moldovei”, conchide deputatul.

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş intră ȋn linie dreaptă

Şi deputatul PSD de Iaşi Vasile Axinte întăreşte ideea că acest proiect este unul dintre cele mai importante şi valoroase pentru Moldova (şi nu numai), mai ales că autostrada înseamnă dezvoltare economică, integrarea într-o reţea de infrastructură modernă, fluidizarea traficului rutier, schimburi comerciale, efecte în plan turistic şi cultural.
„Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul a trecut astăzi de votul Camerei Deputaţilor. Este o victorie a tuturor ieşenilor. A tuturor celor care şi-au exprimat public voinţa, în repetate rânduri (…) Este un proiect la care am muncit şi în care ne-am implicat, ca iniţiatori, toţi parlamentarii de Iaşi. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Şi îl susţinem necondiţionat, nu numai verbal, ci şi prin vot”, a declarat senatorul Vasile Toma.
Acesta a mai adăugat că paşii următori trebuie calculaţi cu mare atenţie, argumentaţi şi fundamentaţi, asta însemnând „mai puţină demagogie şi încercări de manipulare pe acest subiect, şi mai multe informaţii clare, concrete, făcute public într-un mod transparent”.
Florentina SANDU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Senatul a decis! Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure
03/06/2020 15:11

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi pană la pedepse cu inchisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoatere ...

ALERTĂ - OUG care amână dublarea alocațiilor a fost respinsă de Parlament
03/06/2020 15:09

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, un proiect de lege de respingere a OUG care prevede amanarea pentru 1 august a dublării alocaţiei de stat pentru copii, in loc de 1 februa ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...

Stare de alertă în România: Deplasarea în interiorul localității, permisă fără declarație. Părăsirea localității, cu declarație și numai cu anumite motive/ Terasele rămân închise/
14/05/2020 23:45

 Romania iese la miezul noptii din starea de urgentă, după 60 de zile, timp in care au fost suspendate drepturi constitutionale si libertăti fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulatie. Se inst ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!