Povestea emoționantă a Fanfarei „Ciocărlia”. Show incendiar la Iași

370237168_837187401522071_2256775557924317009_n

Dimensiune font:

| 12-11-2023 22:17

Sala „Unirii” s-a transformat în această seară într-un loc în care muzica și aplauzele s-au întrepătruns, creând o atmosferă ireală la concertul Fanfarei „Ciocărlia”, care a ajuns și la Iași în cadrul turneului cu care a celebrat 25 de ani de spectacole.

Trupa, renumită pentru vitalitatea și autenticitatea muzicii lor tradiționale românești, a susținut un concert care a rămas în inimile publicului. Scena s-a transformat într-un vârtej de culori și sunete, unde fiecare notă părea să poarte cu ea o poveste veche, încărcată de emoție și tradiție. Artiștii, chemați la scenă de câteva ori, s-au întrecut pe ei în a onora un public dornic de spectacole de calitate. Alături de ei a vibrat și vocea ieșeanului Iulian Canaf. 

Concertul a început cu sunetele vibrante ale trompetelor, care au răsunat în sala plină de oameni de toate vârstele. Artiștii au reușit să creeze o atmosferă electrizantă, unde fiecare spectator s-a simțit parte dintr-o mare familie. Bucuria și entuziasmul membrilor fanfarei au fost contagioase. A fost o explozie de energie, cu ritmuri rapide și încântătoare care au făcut imposibil pentru oricine să stea pe loc. „Ireal de frumos, jazz și melodii tradiționale îmbinate fabulos”, au exclamat mulți dintre cei prezenți la concert, în timp ce dansau în sala transfprmată într-o scenă imensă. 

Povestea alămurilor de la Zece Prăjini

Fanfara „Ciocărlia”, o orchestă de suflători din satul Zece Prăjini, județul Iași, este mai mult decât un simplu ansamblu muzical; este un fenomen cultural, o punte între trecut și prezent, dintre tradiție și modernitate. Înflăcărată și plină de pasiune, muzica lor trece dincolo de barierele lingvistice și culturale, îmbinând sonorități tradiționale balcanice cu influențe diverse, de la jazz la muzică clasică.

Originile Fanfarei Ciocărlia sunt profund înrădăcinate în tradițiile romilor din Zece Prăjini. Această mică comunitate, izolată geografic, a păstrat vie tradiția muzicală romă, transmițând-o din generație în generație. Muzicienii, fie că sunt trompetiști, saxofoniști, tubiști sau percuționiști, au moștenit dragostea pentru muzică și abilitățile lor de la părinți și bunici, menținând vie o artă ancestrală.

Povestea lor a devenit cunoscută pe plan internațional în anii '90, când producătorul german Henry Ernst i-a descoperit. De atunci, Fanfara „Ciocărlia” a străbătut lumea, de la sălile mici din satele românești la marile scene internaționale, inclusiv la festivaluri prestigioase ca Glastonbury sau Montreal Jazz Festival. Impactul lor asupra publicului este profund și emoționant, aducând în prim-plan nu doar muzica, ci și cultura și istoria romă.

Concertele lor sunt un spectacol de energie și vitalitate. Muzicienii își demonstrează măiestria instrumentală prin rapiditatea și complexitatea melodiilor. Ritmurile rapide, aproape frenetice, sunt echilibrate de momente lirice, profund emoționante. Muzica lor vorbește despre bucurie și tristețe, despre viața și provocările comunității lor.

În turneele lor, ei nu reprezintă doar România, ci și o întreagă cultură. Ei sunt ambasadori ai tradiției romilor, având un rol esențial în promovarea și păstrarea acestei culturi unice. Muzica lor este un amalgam de istorie și emoție, un dialog între trecut și prezent.

Prin succesul lor internațional, fanfara a adus un omagiu și a reînviat interesul pentru muzica tradițională românească și romă. Ei inspiră nu doar prin muzica lor, ci și prin povestea lor - o poveste despre puterea artei de a uni oameni din diferite colțuri ale lumii, despre tradiție, comunitate și, cel mai important, despre sufletul care pulsează în fiecare notă muzicală pe care o interpretează.

O familie muzicală unită

Fiecare membru al fanfarei are o poveste personală de spus, legată de muzică și tradiție. Unii au învățat să cânte de la părinți și bunici, alții au descoperit pasiunea pentru muzică în timpul copilăriei. Împreună, ei formează o familie muzicală unită, dedicată păstrării și împărtășirii moștenirii culturale.

Fanfara Ciocărlia a primit numeroase premii și recunoașteri internaționale pentru contribuția lor la muzica mondială. Formată din 12 lăutari, fanfara Ciocărlia a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind ulterior într-un turneu internațional de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, ce a continuat și anul acesta în orașe din România precum București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Talentul ireal de a face alămurile balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, le-a oferit statutul cultural ce i-a pus permanent pe scena muzicii variate, de la punk la clasic. De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonoră a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) și „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin)
Albumul „It Wasn’t Hard to Love You” (lansat în 2021), reprezintă o reverență muzicală adusă ascultătorilor fanfarei din întreaga lume. Este cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readuca zâmbetele pe fețele oamenilor. Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei