Prețurile la case și apartamente vor exploda în 2022, cu sfânta susținere a românilor care se mulțumesc cu orice le dă dezvoltatorul

3D  Phoenix Trend

Dimensiune font:

| 14-12-2021 20:21

Prețurile la apartamente și case continuă să crească, iar specialiștii din domeniu anticipează că vor ”exploda” în 2022.


Anul acesta, prețurile la apartamentele și casele nou-construite au continuat să crească, odată cu creșterea prețurilor la materialele de construcții. Deși unele blocuri erau deja în picioare când s-au majorat prețurile la materiile prime, în toată lumea, nu doar în România, investitorii au crescut prețul cu ”piața”, profitând de avantajul financiar. Cererea este crescută chiar și-n aceste condiții, astfel că afacerile din imobiliare nu pot fi decât înfloritoare.

Necesar de 1 milion de locuințe în România, dar nu suntem în America aici
”BNR nu monitorizează piața imobiliară, nu o are în gestiune, dar e atentă ce se întâmplă pe această piață cu un rol important. Eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară. Poate că multe prețuri sunt exagerate, dar se lucrează cu două prețuri, prețul afișat și prețul plătit, e o diferență între ele” explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-un interviu pentru DCNews. El mai spunea: ”Necesarul, la ora asta, de locuințe în România, e de peste un milion”, precizând însă că ”nu sunt bani pentru a le cumpăra, nu suntem în America aici”. Vezi aici mai mult

Odată cu creșterea prețurilor în marile orașe, dar și cu pandemia, s-a pus o frână ușoară dezvoltărilor imobiliare, în favoarea caselor din zonele rurale. Prețul unei case la țară, cu hectare de teren, este egal cu cel al unei garsoniere lângă București.

”Există o categorie tot mai numeroasă care alege să migreze către oraşele mai mici, mulţi angajaţi având încă avantajul muncii remote. Nu e un val foarte puternic, unii vin, alţii pleacă, dar e o migraţie cu dublu sens şi asta ne dă speranţa să repopulăm România rurală”, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, pentru Adevărul.

 

România, săraca bogată
Și totuși, românii se ambiționează să susțină investitorii imobiliari în creșterea prețurilor la construcțiile noi, îndatorându-se pe zeci de ani. Specialiștii din imobiliare anticipează un 2022 dominat de maxime istorice ale prețurilor la apartamente, conform Adevărul. Una dintre cauzele principale este lipsa educației financiare în România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. La acest aspect mai adăugăm un altul: puterea românilor de cumpărare este la jumătate față de media europeană.

 

Prețurile pe metru pătrat vor exploda în 2022
”Începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, consideră Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, conform sursei citate. ”Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.” susține el.

Prețurile sunt dictate de cerere și ofertă, iar oferta se pare că mai rămâne blocată în birocrație, după cum afirmă Cătălin Priscorniţă, ceea ce nu face decât să ridice prețul locuințelor deja construite. Bineînțeles, și scenariile alarmiste care anunță explozia prețurilor în imobiliare susțin aceste creșteri, ca în orice alt domeniu. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare.” a mai spus CEO Blitz, pentru sursa citată.

Cum plătesc românii să fie păcăliți
Materiale ieftine

Dezvoltatorii imobiliari nu recunosc, câteodată o fac agenții de vânzări, cu jumătate de gură, dar cele mai multe case și apartamente noi sunt construite din cele mai ieftine materiale. De multe ori, finisajele se fac la preț: 40 de lei/mp, în cel mai bun caz 50 lei/mp. Ce înseamnă asta? Un parchet subțire, de proastă calitate. Gresie, faianță, la fel. Aveți de ales, dar din ce? În prezent, în medie, cel mai ieftin parchet de pe piață este undeva la 45 de lei/mp. Și acesta este doar un exemplu.

Suprafețe ”umflate” din pix

Sunt prezentate case nou construite pe terenuri de peste 300 de metri pătrați, dar care, în realitate, abia depășesc 200 de metri pătrați sau suprafețele utile ale apartamentelor și caselor mult umflate, la care se adaugă, întotdeauna, și balconul sau terasa, care, în mod normal, n-ar trebui să facă parte din suprafața utilă. În plus, cei mai mulți dezvoltatori scriu: suprafață utilă 80 mp, suprafață construită 80 mp, ceea ce nu poate exista în realitate. Suprafața utilă, de care vă puteți bucura, este interiorul casei, între pereți, iar cea construită este măsura din exterior, este totalul.

Calitatea, lăsată la urmă

Geamurile, de multe ori, au trei camere, fiind cele mai slabe și mai ieftine de pe piață, când în prezent sunt geamuri termopan cu șapte camere, nu mai vorbim despre diferențele între companiile producătoare. La case, se face sageac din OSB, despre care toată lumea știe că se umflă de la umiditate, dar este dat cu vopsea texturată, să arate frumos. Blocurile sunt construite în câteva luni și date la gata, iar cumpărătorii sunt luați prin surprindere de mucegaiul care se formează în case și de faptul că mobila din lemn se umflă din cauza umidității. Dar, surpriză, nu e de vină mobila, ci este un proces absolut normal, nu s-au uscat pereții, materialele din construcția lor înainte de ”sigilare” cu polistiren și cu rigips, iar umiditatea intră în casă.

Acestea sunt doar câteva exemple. Bineînțeles, sunt și dezvoltatori imobiliari care pun accent pe calitate, de la fierul din stâlpi până la finisajele de calitate, dar sunt, din punctul meu de vedere, minoritari, iar, în fața concurenței, a pieței, sunt slabe șanse să reziste dacă nu se prezintă ca fiind ”de lux”.

Ar fi bine să fie America aici
Consilierul guvernatorului BNR spunea că nu suntem în America aici, dar măcar am putea încerca să fim? Visul american e spulberat rapid de realitatea românească, dar e prea absurd ca:

- agentul imobiliar să fie ”prietenul” cumpărătorului nu al dezvoltatorului imobiliar?

Într-o situație ideală, agentul imobiliar prezintă și plusurile, și minusurile cumpărătorului, răspunde sincer la întrebări și-l lasă pe acesta să aleagă proprietatea care-i îndeplinește cele mai multe cerințe, nu-l minte, în favoarea dezvoltatorului, doar, doar, semnează contractul și nu mai are ce face.

- livingul să nu mai fie numărat drept cameră?

În mod normal, un apartament cu două dormitoare și un living este un apartament cu două camere, dar, în frumoasă noastră țară este vândut ca un apartament cu trei camere, să părem opulenți. Unde mai pui că bucătăria e open space și astfel vei cumpăra un apartament cu trei camere, din care una este și bucătărie, și sufragerie. E frumos un living open space, dar să nu fie numărat de trei ori!

- dezvoltatorii imobiliari să includă în prețul apartamentelor locuri de parcare?

Prețul oricum crește continuu, după cum bine vedem, prin urmare, nu ar fi normal ca dezvoltatorul să fie obligat să creeze locuri de parcare și spații de relaxare, eventual verzi?

Dar nu suntem în America aici!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, județul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF
30/04/2024 13:54

 Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deseuri municipale Fălticeni, judetul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

SC Intellink SRL – , a finalizat la data de 30.04.2024, implementarea proiectului „GREENE 4.0 – Increasing knowledge capacity and skills for manufacturing and technology companies to assess, plan, adopt and implement sustainable business models“
30/04/2024 10:50

 Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului „Dezvoltarea IMM-urilor in Romania – Schema mica de granturi pentru masuri soft” &n ...

Datoriile bugetului general iau amploare!
29/04/2024 12:28

Arieratele bugetului general consolidate au crescut cu 21,8%, in martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei in februarie, conform datelor publicate pe sit ...

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut
29/04/2024 10:49

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate in primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, in scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit datelor publicate ...

Avem deficit de 35,88 miliarde lei
29/04/2024 00:09

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrandu-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după pri ...

Ce trebuie să facă românii care au două mașini sau două case: Legea pe care foarte puțini o cunosc
28/04/2024 18:04

Pentru cei care detin două masini sau două apartamente, este crucial să constientizeze că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte in decursul aceluiasi an calendaristic poate implica ...

S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei