Putem sau nu sa consumam alcool inaintea vaccinului anti-COVID. Cat influenteaza un pahar de vin sau o bere

+18  gn-21858511921

Dimensiune font:

| 10-05-2021 08:47

 Romania a depasit deja 5,7 milioane de persoane vaccinate de la inceputul campaniei de imunizare anti-COVID pana in prezent. Dintre acestea, peste 3,5 milioane au primit deja ambele doze. Si pentru ca in weekend-uri se desfasoara maratoane de vaccinare, in rindul populatiei nevaccinate exista inca semne de intrebare mai ales privind consumul de alcool.

Ce este indicat sa facem sau sa nu facem inainte sa ne fie administrat serul impotriva COVID dar si dupa? Este principala intrebare pe care si-o pun multi dintre cei care vor sa se imunizeze.

Intr-o postare de la inceputul lunii februarie pe pagina de
Facebook a Ministerului Sanatatii, este indicat ca alcoolul sa fie evitat in perioada respectiva, insa
"Daca se intampla sa beti 1-3 unitati de alcool, este bine sa nu amanati si sa mergeti sa va vaccinati conform programarii".

1-3 unitati de alcool pot fi consumate




1 unitate = 12 g alcool pur = 1 bere (350 ml) = 1 pahar vin (150 ml) = 1 shot de tarie (40 ml).

Ulterior, aceasta precizare a fost scoasa.




Valeriu Gheorghita: "Nu exista date care sa arate un profil de siguranta nefavorabil"



De altfel, la inceputul lunii februarie, medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare le recomanda cetatenilor sa nu consume alcool in preajma vaccinarii.

"Categoric descurajam si recomandam reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au aceasta obisnuinta. Trebuie sa intelegem ca prin consum de lunga durata vom inregistra o scadere a raspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a raspunsului imun post vaccinare.

In conditiile in care in ziua vaccinarii sau dupa exista o expunere la cantitati variabile de alcool, nu exista un impact direct asupra eficacitatii vaccinului sau asupra profilului de siguranta, altul decat cel legat strict de consumul de alcool.

Nu exista date care sa arate un profil de siguranta nefavorabil, dar evident ca nu recomandam consumul de alcool in nici un context", a declarat Valeriu Gheorghita, conform
Mediafax.

Dr. Adrian Marinescu medic infectionist la Institutul Matei Bals din Capitala a precizat ca este extrem de importanta cantitatea de alcool pe care o consumam inainte de a face vaccinul.

"Datele stiintifice pe care le avem nu vorbesc de o legatura intre consumul de alcool si vaccinare. Practic, omul poate sa bea un pahar - nu se intampla nimic, dar niciun exces nu este recomandat, nu neaparat in cazul vaccinului impotriva SARS-CoV-2, ci in general. Pentru ca se spune ca un consum important de alcool poate sa scada imunitatea si atunci ai nevoie de un sistem imunitar echilibrat, care sa determine un raspuns imun", a explicat medicul, pentru
Libertatea.

Iata recomandarile Ministerului Sanatatii in legatura cu ce este de facut inainte de vaccinare dar si dupa.

Ce trebuie sa fac inainte de vaccinare?

Dormiti bine in noaptea dinaintea vaccinarii. Un somn odihnitor si linistit ajuta sistemul imunitar;

Nu este recomandat sa luati paracetamol sau ibuprofen inainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului;

Pacientii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie sa intrerupa tratamentul inainte de vaccinare.

Ce trebuie sa fac dupa vaccinare?

Puteti sa mancati si sa beti apa dupa ce v-ati vaccinat;

Desi nu este contraindicat, pentru o eficienta cat mai mare a vaccinului, se recomanda sa evitati consumul de bauturi alcoolice, mai ales in cantitati excesive, timp de doua saptamani de la vaccinare.

In cazul in care va doare bratul in care vi s-a administrat vaccinul, aplicati un prosop curat, umezit in apa rece pe zona injectarii. De asemenea, efectuarea de exercitii cu bratul ajuta la ameliorarea durerii.

Daca aveti stare febrila, beti multe lichide.

Puteti lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala aparitie a unei stari febrile si / sau dureri de cap.

Contactati doctorul daca efectele adverse nu dispar in cateva zile.

Pot sa ma intorc la lucru dupa ce m-am vaccinat?

Da, dupa vaccinare va puteti intoarce la lucru atata timp cat va simtiti bine. Daca va doare tare bratul in care vi s-a facut injectia, puteti intampina dificultati in ridicarea obiectelor grele. Daca va simtiti foarte obosit, este recomandat sa evitati sa conduceti. In general, efectele adverse dispar in cateva zile de la administrarea vaccinului.

Ce spun medicii straini despre consumul de alcool inainte de vaccinare



Intr-un articol publicat pe site-ul
metro.co.uk se arata ca, eocamdata, expertii recomanda oamenilor sa evite alcoolul dupa ce au primit vaccinul, dupa ce unii au avertizat ca alcoolul poate reduce raspunsul sistemului imunitar la acesta.

Unii, inclusiv profesorul imunolog Sheena Cruickshank, au sugerat ca persoanele care primesc jabs ar trebui sa evite consumul de alcool, deoarece modifica compozitia microorganismelor din intestin care ajuta la oprirea trecerii bacteriilor si virusilor.

Dr. Ronx Ikharia, expert in medicina de urgenta, a descoperit, de asemenea, ca trei pahare de Prosecco au redus nivelul de celule albe din sange, inclusiv limfocite care ajuta la atacul virusilor cu anticorpi, pana la jumatate.

Charity Drinkaware a publicat indrumari care incurajeaza oamenii sa se vaccineze chiar daca au baut alcool

Continua sa spuna ca "desi nu exista date publicate despre efectele specifice ale alcoolului asupra raspunsului corpului uman la vaccinarea Covid-19, exista unele dovezi ca consumul de alcool, in special consumul regulat de alcool, ar putea interfera cu capacitatea corpului dumneavoastra pentru a construi imunitate ca raspuns la unele vaccinuri.

Un purtator de cuvant al Agentiei de reglementare a medicamentelor si produselor medicale (MHRA) a reiterat acest lucru, spunand: "In prezent nu exista dovezi ca consumul de alcool interfereaza cu eficacitatea vaccinurilor Covid-19.

Medicii recomanda, totusi, abstinenta de la alcool in perioada vaccinarii

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
29/04/2024 16:02
Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
29/04/2024 15:54

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei