Rata naţională de imunizare a scăzut alarmant în ultimii ani

1vaccin

Dimensiune font:

| 26-04-2020 20:10

* din 2009, rata imunizării a scăzut constant, în România, cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile * există încă boli transmisibile care pot fi fatale, în special pentru copii: rujeola, difteria sau tetanosul * Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni și 5 ani

Odată cu debutul Săptămânii Europene a Vaccinării (24 aprilie), ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel către populație și medicii de familie să nu renunțe la vaccinurile de rutină, asigurate gratuit prin Programele Naționale de Vaccinare.

Ministrul atrage atenția că în România se manifestă în continuare epidemia de rujeolă, iar din cauza nivelului scăzut de imunizare din ultimii ani, această boală prevenibilă prin vaccinare a dus la 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. „Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Vor fi achiziționate 3.000.000 de doze de vaccin gripal

Specialiștii spun că trebuie pregătit sezonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție, iar Ministerul Sănătății a anunțat că au fost deja demarate procedurile necesare. Pentru sezonul 2020-2021, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că se vor achiziționa 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. „În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, menționează ministrul Sănătății. Potrivit datelor OMS, vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au fost eradicate și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, între care și gripa sezonieră, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.
Rafila: „Este necesară adoptarea rapidă a Legii vaccinării”

Avînd în vedere că în România rata de imunizare a scăzut în ultimii ani, Ministerul Sănătății susține că implementarea programelor naționale de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare rămân prioritare. În acest context, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Biroul Executiv al OMS, consideră că este necesară adoptarea rapidă a Legii vaccinării care, în opinia sa, ar trebui să fie obligatorie, ținând cont de rata mică de imunizare. El a explicat că în mai multe ţări dezvoltate din vestul Europei (Franța, Germania, Italia), în care acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, la fel ca și în România, s-a impus „dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, astfel încât să se ajungă la nivelurile de acoperire vaccinală recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95%, care asigură protecţia împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”.  

Faptul că ţările nordice nu au o astfel de legislaţie este explicat prin faptul că acestea au o acoperire vaccinală de 95-98%, iar în aceste condiții nu este necesară o astfel de legislație. Nici în România nu s-a resimțit nevoia unor legi care să instituie obligativitatea imunizării până acum vreo 15 ani, dar din 2009, rata imunizării a scăzut constant cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile. Din această cauză, profesorul Alexandru Rafila consideră că legea vaccinării care, în opinia sa, ar trebuie să devină obligatorie, trebuie urgentată. „În ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an, însă la doza a doua, care se administrează la cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%”, a explicat medicul mecanismul prin care s-a ajuns la un număr mare de îmbolnăviri și de decese, estimând că este posibil să apară şi complicaţii tardive ale îmbolnăvirilor de rujeolă.

Alarmant: 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică!

La nivel mondial, din cauza întreruperii programelor de vaccinare, milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei și poliomelitei, în contextul pandemiei de coronavirus, este atenționarea făcută de Unicef.

Conform ultimelor informații, majoritatea țărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomelitei, astfel că 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populației, se arată într-un comunicat al Fondului ONU pentru copii.

Chiar și înainte de pandemia de coronavirus, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârstă mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomelitei, dar și a altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinați în urmă cu doi ani, mulți dintre aceștia trăind în țări cu sisteme sanitare deficitare. Iar având în vedere actualele perturbări, situația ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 și mai târziu, anunță Unicef.

Conform Unicef, primele țări cu venituri ridicate în care în perioada 2010-2018 existau copii cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic sunt sunt SUA, cu 2.868.000 de copii, Franţa cu 680.000, Regatul Unit cu 585.000, Italia cu 482.000 şi Japonia cu 386.000.

La nivelul țărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce privește acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant și înainte de pandemia de coronavirus. Astfel că, în perioada 2010-2018, țara care a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis de aproape 10,9 milioane de copii, este Etopia.

Nicoleta ZANCU

 

„Faptul că ţările nordice nu au o astfel de legislaţie este explicat prin faptul că acestea au o acoperire vaccinală de 95-98%, iar în aceste condiții nu este necesară o astfel de legislație. Nici în România nu s-a resimțit nevoia unor legi care să instituie obligativitatea imunizării până acum vreo 15 ani, dar, din 2009, rata imunizării a scăzut constant cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile” – prof. dr. Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în Biroul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

Nereguli grave găsite de inspectorii ANSVSA la peste 3000 de unități din industria alimentară înainte de Paște. Amenzi de peste 2 milioane de lei
30/04/2024 21:30

 Ultima săptămană din luna aprilie nu a fost cu noroc pentru unitătile din industria alimentară, situate in zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Vine minvacanta de 1 mai - Paste, ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei