Alfabetul şi ciorba caldă

1editorial

Dimensiune font:

| 09-02-2023 14:45

 

Ministerul Educației a dublat numărul școlilor incluse în programul „Masa Caldă'și a mărit alocația zilnică, de la 10 la 15 lei, pentru fiecare copil. Cu toate acestea, alimentele nu au ajuns încă la elevii care au mare nevoie de ele. În România, peste 300 de școli au fost înscrise în proiect.

Măsura, aprobată nu demult de Guvern, urmăreşte prevenirea abandonului şcolar şi a excluziunii sociale. Mulţi copii nu merg la şcoală pentru că părinţii nu au cu ce să le asigure pacheţelul, alţii pentru că nu au haine ori rechizite. S-a tot vorbit despre problemele din sistemul de învăţământ, au fost scoase pe tapet tot felul de situaţii, dar pare-se că soluţii se găsesc mai greu. Abandonul şcolar este în creştere, la fel şi cazurile de agresiune în sălile de curs. S-a ajuns ca elevii să transforme sala de curs în alcov, să sară la bătaie la profesorii pe motiv că au luat note mici ori să se snopească între ei, spre deliciul colegilor, care filmează şi postează filmuleţele pe net. Măsurile sunt foarte puţini şi nu se văd deloc rezultatele.

Măsura guvernamentală de a le oferi o masă caldă copiilor proveniți din medii defavorizate (sau, mai pe de-a dreptul, sărmani) este foarte bună, dar nu suficientă. În multe dintre satele României sunt copii care veneau la şcoală tocmai pentru a primi acel corn şi lapte ori ciorba caldă. Situaţia se regăseşte şi în aşezările urbane. Ce-i drept, există şi cealaltă faţă a medaliei, unde puştii se bat cu lapte ori îl aruncă peste gard, dar aici este vorba de lipsa de educaţie, nu de cea a hranei.

Atraşi de o masă gratuită mulţi copii îşi vor ocupa locurile în bănci, dar acest lucru nu are neapărat drept consecinţă şi rezultate şcolare mai bune. Ca notele să crească este nevoie de implicarea cadrelor didactice şi revenim la vechea problemă în care nu sunt mulţi cei care fac treabă aşa cum trebuie. Ori dascăl care îşi respectă misiunea ştie că înainte de toate este nevoie să cunoşti un copil, să-i ţii sufletul în palmă şi să-l joci, vorba lui Noica, la fel ca pe un pumn de grâu -- „e bun de sămânţă ori nu?”. Înainte de toate este nevoie să-i afli pasiunile, să vezi la cel este priceput, ce face cu plăcere, ce îl mâhneşte, ce îl motivează până la capăt. E nevoie să-i măsori şi cunoştinţele acumulate, prin teste şi note ori calificative, dar să-i afli şi trăirile şi, dacă poţi, să îl ajuţi să transforme orice tristeţe în bucurie. Eiii, nu ar fi rău nici să relaţioneze mai mult cu familia şi aici sunt total de acord cu acele programe gen Şcoala părinţilor, însă puţini dascăli o fac. Aş putea spune că doar acei care şi-au asumat şi partea de apostolat a meseriei îşi fac cu adevărat misiunea, iar rezultatele se văd. Sunt mulţi copii sărmani în ţară, iar România este lider european la acest capitol. Masa caldă oferită de oamenii Puterii îi va ajuta, dar nu este suficient pentru ca programul să-şi atingă scopul, adică să reducă din abandonul şcolar. Pentru astfel de rezultate este nevoie de mai mult, de implicarea totală a lucrătorilor din sistemul educaţional, cărora să le vină în ajutor şi comunitatea, să facă „împreună lucrare”. Copiii au nevoie să fie hrăniţi şi îmbrăcaţi, dar şi să ştie că sunt iubiţi, că sunt apreciaţi pentru ceea ce sunt şi ce fac, să simtă că aparţin unui grup, mai ales cei mai puţin norocoşi care nu au parte de familii care să-i ocrotească.

Ca orice program, va fi evaluat, iar de va fi bine, va continua. Indiferent de ce vor decide oamenii guvernării, viaţa prichindeilor îşi va urma cursul. Dacă oficialii de la Bucureşti vor dori să le fie într-adevăr mai bine, ar trebui să aibă grijă şi de sufletul lor, nu doar de trup şi uneori de minte.

Din păcate, împinşi de sărăcie, tot mai mulţi elevi români nu se mai prezintă la cursuri. 35.000 au renunțat la școală doar anul trecut.

Maura ANGHEL

    

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Haine inteligente. Evoluția modei și a tehnologiei
02/12/2023 14:43

Într-o lume in care tehnologia si moda se imbină in moduri surprinzătoare, tehnologiile vestimentare inteligente au devenit nu doar un trend, ci o revolutie care schimbă modul in care ne raportăm la h ...

 Pălărierii, custozi ai unei arte aproape pierdute
02/12/2023 13:35

În epoci de mult apuse, meseria de pălărier era una dintre cele mai respectate. Atelierele artizanilor, adevărate sanctuare ale creativitătii, erau pline de pălării de toate formele si mărimile, de ...

 Rosicrucianismul: o călătorie prin misterele ezoterice
02/12/2023 11:38

În adancurile istoriei spirituale a umanitătii se ascunde Rosicrucianismul, o miscare mistică si filosofică imbrăcată in simbolism si invăluită in mister. Această traditie, apărută in Europa in ...

Pandemia de COVID 19 a schimbat lumea și a instalat o nouă normalitate
02/12/2023 10:31

Efectele pandemiei COVID-19 pe termen lung sunt vaste si complexe, afectand diverse aspecte ale vietii noastre. Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătătii mintale a populatiei. Izolarea socială ...

 Șezătorile din Postul Crăciunului
02/12/2023 10:20

Sezătorile, acele adunări traditionale ce au modelat viata socială si culturală a satelor romanesti, reprezintă o fascinantă fereastră spre trecutul nostru colectiv. Ele nu erau doar simple intalniri, ci ...

 Toaca, sunetul dintre Cer și Pământ
02/12/2023 09:43

Toaca, un simbol profund inrădăcinat in traditia spirituală a crestinismului ortodox, isi are originile in zorii crestinismului. Această placă de lemn sau metal, simplă in design dar profundă in semnific ...

 Copilăria sub umbra Inteligenței Artificiale
02/12/2023 09:30

Într-o lume in care tehnologia avansează cu pasi imensi, Inteligenta Artificială (IA) a devenit o prezentă constantă in viata noastră de zi cu zi. Însă, in timp ce aduce inovatii si eficientă ...

 Descoperă lumea prin ochi de copil. Pledoarie pentru creativitate
02/12/2023 08:51

În inima oricărui copil, există o lume de posibilităti infinite, o lume unde creativitatea nu cunoaste granite. Aici, in aceste tăramuri ale imaginatiei, ei isi construiesc fundatia pentru un viitor p ...

Povestea saniei. De la Moș Crăciun, la Jocurile Olimpice
02/12/2023 08:20

Săniile de zăpadă, acele vehicule de iarnă indrăgite de copii si adulti deopotrivă, au parcurs un drum lung si fascinant in istoria lor. Povestea lor incepe in trecutul indepărtat, cand erau instrumente ...

 Împreună Lucrare sau când sufletele merg îmbrățișate
02/12/2023 07:53

În acest univers tumultuos, unde fiecare zi aduce noi provocări, puterea de a lucra impreună devine o lumină strălucitoare in intuneric. Însă, adesea, uităm de acest dar pretios. Suntem absorb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei