Dansul dervișilor, rotiri în acord cu inima Universului

dervisi

Dimensiune font:

| 04-11-2023 09:04

 Dansul dervișilor, sau Sema, este mai mult decât un simplu dans tradițional din Turcia * este o practică spirituală profundă care a fascinat și inspirat oameni din întreaga lume de-a lungul secolelor * cu rotațiile lor hipnotice și costumele lor albe fluturând grațios în aer, dervișii creează o atmosferă de extaz și contemplare divină

Când soarele apune și lumina zilei cedează locul unei serenități misterioase, sala de dans din orașul turc Konya se umple de un zvon subtil al tobelor și flautului ney. Dervișii, îmbrăcați în tunicile lor albe și cu pălării conice, intră în scenă într-o ordine perfectă. Fiecare mișcare a lor este un simbol al universului și al legăturii lor cu divinitatea. În timp ce încep să se rotească, audiența este purtată într-o călătorie spirituală, simțind fiecare rotație ca o rugăciune în mișcare.

Este un spectacol deosebit de emoționant și profund, care atrage priviri curioase și suflete căutătoare din toate colțurile lumii. Dansul dervișilor este o manifestare a sufletului uman în căutarea lui Dumnezeu, o formă de conexiune spirituală și de introspecție profundă.

Povestea acestui dans sacru își are originile în secolul al XIII-lea, odată cu înființarea Ordinului Mevlevi de către Rumi, un mare poet și filozof sufist. Dervișii mevlevi, cunoscuți și sub numele de dervișii rotitori, au creat această formă de dans pentru a-și exprima adorația și devotamentul față de Dumnezeu într-o manieră unică. Dansul este mai mult decât o simplă performanță artistică; este o practică spirituală profundă, un mijloc de a atinge o stare de transă și de a se elibera de ego, astfel încât să poată fi uniți cu Divinitatea.

Rotiri în acord cu inima Universului

Într-o seară obișnuită la Mevlevihane, casa de adunare a dervișilor din Konya, atmosfera este plină de anticipare și reverență. Dervișii se pregătesc pentru ritualul lor sacru, îmbrăcați în lungi rochii albe, simbolizând puritatea și renunțarea la lumea materială. În timpul ceremoniei, muzica tradițională sufi, cunoscută sub numele de ney, umple încăperea, iar dansatorii încep să se rotească cu o grație uimitoare și o precizie uluitoare.

Mișcarea a dervișilor reprezintă un act de supunere și devotament față de Dumnezeu. Dervișii își rotesc trupurile într-o manieră controlată și echilibrată. În timp ce mâinile lor drepte sunt îndreptate către cer, cele stângi sunt către pământ. Această mișcare simbolizează conexiunea dintre cer și pământ, dintre umanitate și divinitate, și dorința de a aduce echilibru în viața lor.

În timpul dansului, dervișii intră într-o stare de meditație profundă și de transă extatică. Ei încearcă să-și depășească propriile limite umane și să atingă o unire spirituală cu Dumnezeu. Cu fiecare rotație, ei se eliberează de ego și de preocupările lumești, ajungând să simtă prezența divină în fiecare celulă a ființei lor.

Dansul dervișilor are o importanță imensă în cultura sufi și în înțelegerea lor a spiritualității. El învață renunțarea la ego și la dorințele materiale, în favoarea conectării cu esența divină a lumii. De asemenea, acest dans oferă o învățătură profundă despre armonie și echilibru în viață.

Pentru cei care asistă la acest spectacol remarcabil, experiența este una emoționantă și profundă. Dansul dervișilor ne amintește că, într-o lume dominată de agitație și preocupări materiale, există un loc pentru contemplare și conexiune spirituală. Ne învață că, indiferent de religie sau credință, căutarea interioară a adevărului și a luminii poate aduce oamenii mai aproape de divinitate și poate aduce pacea în sufletele lor.

O comoară culturală și spirituală

Dansul dervișilor este o comoară culturală și spirituală, un elogiu adus frumuseții și profunzimii căutării spirituale umane. El ne arată că prin mișcare și devotament, putem atinge o înțelegere mai profundă a vieții și a divinității și că putem găsi armonie și pace în mijlocul haosului lumii noastre agitate. Este o amintire a faptului că, indiferent cât de diferiți suntem, avem în noi capacitatea de a ne conecta cu ceva mai mare și mai profund decât noi înșine.

Un spectator poate simți cum bariera dintre lumea pământească și cea divină se estompează, lăsând loc unei stări de grație și armonie. Oricine are privilegiul de a asista la acest ritual sacru, rămâne cu o senzație de pace și cu un sentiment al unității universale.

Sema nu este doar un spectacol estetic, este o călătorie către centrul sufletului, o invitatie de a explora adâncimile spiritului uman și legătura noastră eternă cu divinitatea. În acest dans sacru, dervișii ne arată că iubirea și compasiunea sunt forțele care rotesc universul, și că printr-o dedicare sinceră, putem atinge un stadiu de conștiință mai înalt.

Fiecare spectacol este o ocazie de a fi martor la frumusețea și misterul existenței umane, și de a reflecta asupra călătoriei noastre spirituale în această lume. Acest dans mistic, cu rădăcini adânci în tradiția Sufi, continuă să inspire și să îmbogățească viețile celor care au șansa de a-l experimenta.

Într-o sală slab luminată, dervişii îşi încep ritualul cu rotaţii lente, braţele desfăcute, cu palmele îndreptate spre cer, într-o ofertă simbolică către divinitate. Muzica tradiţională sufi însoţeşte fiecare rotaţie, creând o atmosferă meditativă. Dansul devine o meditaţie în mişcare, fiecare rotaţie îi apropie pe dervişi de centrul spiritual al existenţei lor.

Cu tunicile lor albe largi și fesurile în cap, dervișii se rotesc în unison, creând un spectacol hipnotic. Cu fiecare rotație, ei caută să elimine ego-ul terestru și să se apropie de puritate și iluminare. În timp ce se rotesc, sunt purtaţi într-o transă spirituală, apropiindu-se mai mult de divinitate și de înțelegerea misterelor universului.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ouăle colorate şi încondeiate
04/05/2024 13:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei