Dogăritul, arta de a împleti lemnul

dogari

Dimensiune font:

| 23-09-2023 12:23

Amurgul pătrunde cu smerenie printre crapăturile ușii atelierului. De undeva, din adâncul sălii, se aud ciocăniri ritmice, echivalente cu bătăile unui inimă trăitoare. Miroase a lemn proaspăt și a tradiție veche. Aici, în inima atelierului, meșteșugul dogăritului încă respiră, în ciuda timpurilor moderne ce par să fi uitat de el.

Dogăritul, arta de a crea butoaie și alte obiecte din lemn fără folosirea cuielor sau a altor metale, este mai mult decât un simplu meșteșug. Este o legătură directă cu rădăcinile noastre, cu strămoșii care au folosit aceste metode pentru a-și păstra hrana și vinul în condiții optime. „Tatăl meu și tatăl tatălui meu au fost dogari. Am crescut cu mirosul de lemn și cu sunetul ciocanului în urechi”, spune moș Niță Poinescu, un bătrân din comuna vasluiană Puiești.

La fiecare butoi pe care îl crea, punea o parte din sufletul său. Fiecare ciocănire, fiecare scândură perfect potrivită în locul ei povestea despre dăruire, muncă și respect pentru tradiție pe care a transmis-o nepoților săi. „Este o simfonie a lemnului care se îmbină, a apei care îl umezește și a focului care îl îndoaie”, spune Nicușor Miron, unul dintre cei care i-au dus meseria mai departe.

Mărturisiri despre meșteșugul dogăriei

În zorii zilei, când ultimele urme de ceață se mai află pe punctul de a-și lua rămas-bun de la lume, siluetele dogarilor se desprind cu greu de pe fundalul zorilor senini. În lumina difuză a dimineții, ei încep ritualul străvechi care a dat formă și frumusețe unei profesii ce transcende timpul - dogăritul.

Mai întâi, este mirosul. Aroma de lemn proaspăt, care încă mai păstrează în el răsuflarea pădurii, se împletește cu o notă dulceagă de rășină, creând un parfum ce rămâne impregnate în suflet mult timp după ce te-ai despărțit de locul acesta sacru. Pe măsură ce intri în universul lor, fiecare simț este trezit la viață, într-o simfonie de senzații ce îmbie spiritul la introspecție și la o nouă perspectivă asupra lumii.

Dogarii sunt sculptorii tăcuți, care știu să asculte și să vorbească în limba lemnului, interpretând cu măiestrie texturile, culorile și chiar susurul fibrelor fine care împânzesc fiecare bucată de lemn prețios. În atelier, mãinile lor desenează linii fluide și sigure pe suprafețele netede, transformând butucii roșiatici în obiecte ce vor servi cu credință omenirii.

Dogarul este un poet al lemnului, șoptind versuri nescrise în urechile materialului său preferat, cerându-i permisiunea de a crea, de a da viață unei noi povești. Fiecare ciocan, fiecare daltă, devine o extensie a corpului și sufletului său, într-o dans mistic unde creația și creatorul devin una.

Pe măsură ce ziua se înaintează, sunetul ritmic al ciocanelor se amplifică, devenind un ecou vibrant ce îmbrățișează întreaga văi. Fiecare lovitură este o mărturisire a dedicării și respectului față de tradiție, un imn adus timpului și istoriei ce unește generațiile într-o simbioză perfectă.

„Este mai mult decât o profesie. Este o legătură spirituală, care îi conectează pe acești meșteșugari cu rădăcinile profunde ale omenirii, când totul era simplu, și când omul și natura erau un tot unitar, într-o comuniune sacră. Prin intermediul dogăritului, această conexiune străveche este restabilită, reînnoindu-se promisiunea unui viitor unde omul și pământul coexistă în armonie și respect reciproc”, spune Nicușor.

Fiecare butoi este un martor tăcut la nașterea unui vin, care va aduce bucurie și comuniune în casele oamenilor.

Fiecare etapă a procesului de fabricare a butoaielor este esențială, începând cu selecția atentă a lemnului și până la mânuirea abilă a sculelor și tehnicilor de asamblare.

„Butoaiele sunt create pentru a fi nu doar recipiente, ci parteneri ai vinului, participând activ la maturarea și evoluția lui. În fiecare vas își găsesc adăpost nu doar arome și gusturi, ci și poveștile, speranțele și visurile unei comunități care păstrează vie o tradiție mândră și nobilă”, mai spune Nicușor Miron.

Pe măsură ce se lasă seara și ultimele raze de soare își iau rămas-bun de la zi, dogarii își lasă dalta deoparte și privesc la noul vas, în care încă pulsează seva lemnului. Așa își împart poveștile, râsetele și tăcerile, celebrând nu doar o zi de muncă împlinită, ci o zi în care tradiția devine aproape o religie.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei