Glăsuiri din trecut. Tainele meseriilor uitate

meserii

Dimensiune font:

| 23-09-2023 08:43

În ritmul rapid al progresului tehnic și al transformărilor sociale, există meserii ce păreau demult uitate, absorbite în cotloanele istoriei. În ciuda acestei aparente dispariții, încă păstrează vie amprenta unui timp când mâinile pricepute și tehnica manuală erau piatra de temelie a oricărei industrii. Meseriile uitate defineau fibra socială a comunităților.

Țesătorii tradiționali. Într-o lume unde mașinile industriale țes materiale în serie, meșteșugul țesătoriei a devenit o raritate. Războaiele de țesut mai pot fi văzute în muzeele etnografice și mult mai rar în casele gospodarilor. Cu toate acestea, mai există încă femei, cele mai multe în satele Moldovei, care creează pânze unice, împletind migălos fire cu motive tradiționale. În epoca industrială, țesătoresele care lucrau la războaiele manuale au fost înlocuite treptat de mașinile automate care fabrică pânzeturi într-un ritm mult mai rapid.

Căldărarii, cei care creau și reparau obiecte din cupru sau alte metale, sunt acum o raritate. Cu priceperea lor, meșterii modelau metalul, dându-i forme ce servesc atât utilității, cât și esteticii. Căldările, ceaunele și alte obiecte erau bătute manual și vândute în piață. În atelierele lor, se mai aud și astăzi bătăile ritmice ale ciocanelor care împletesc funcționalitatea cu frumusețea. În zilele noastre, producția industrială a înlocuit această măiestrie manuală.

Rotarul, meșterul care creează roți pentru căruțe, caravane sau alte instrumente rotitoare, a devenit demult o figură uitată. În vremurile de demult, roțile pentru căruțe și vehicule erau realizate manual de către rotari. Cu măiestrie și precizie, rotarii combinau lemnul și fierul pentru a crea roți durabile. Astăzi, meșteșugul aproape a dispărut din cauza tehnologiei moderne care a înlocuit transportul tradițional.

Cizmarul, odată o prezență obișnuită în fiecare comunitate, a devenit o raritate în peisajul modern. Puțini mai sunt meșteșugarii care își dedică timpul creării de încălțăminte manuală, respectând tehnici tradiționale. Fiecare pereche de pantofi sau cizme care iese din mâinile lor este ca o operă de artă, reflectând pasiunea și dăruirea lor.

Cositorul, cel care avea misiunea sa de a repara obiecte metalice sau a crea articole decorative, s-a transformat într-o figură aproape mitologică în peisajul contemporan. Ocupația lor, care cerea o îndemânare deosebită și cunoaștere a metalurgiei, este acum văzută mai mult ca o formă de artă decât o meserie obișnuită.

Spălătoreasa. Înainte de inventarea mașinilor de spălat automate, hainele erau spălate manual de spălătorese. Femeile utilizau tehnici speciale pentru a îndepărta petele și pentru a menține țesăturile într-o stare bună. Astăzi, mașinile de spălat au preluat această sarcină, iar meseria de spălătoreasă a dispărut treptat.

 Cusătoreasa de mărgele și pietre prețioase. Mărgelele și pietrele prețioase erau adesea cusute manual pe rochii și accesorii pentru a le oferi un aspect deosebit. Cu apariția tehnicilor moderne de producție, această măiestrie este din ce în ce mai rar întâlnită.

 Tăbăcarul. Într-o lume în care pielea artificială a luat locul celei naturale, meseria de tăbăcar pare să se fi pierdut în negura timpului. Tăbăcarii erau meșteri în procesarea și tratarea pieilor animale pentru a crea articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. În atelierele lor, unde mirosul de piele crudă se îmbina cu cel al substanțelor chimice pentru conservare, își puneau amprenta asupra unei tradiții vechi, oferind lumii produse durabile și de calitate.

Brodeuza, păstrătoare a unei arte fine și delicate, este acum doar un nume într-un catalog cu meserii uitate. Cu mâini agile, ea împletea povești pe pânză, folosind culori vii și tehnici transmise de-a lungul secolelor. Lucrările ei reflectau frumusețea și complexitatea unei lumi pe cale de dispariție.

Cojocarul, cel care era maestru în crearea de haine din blană, a dispărut aproape complet din peisaj. Munca lui minuțioasă implica transformarea pieilor în haine călduroase și rezistente. Amintirea lui vorbește despre importanța acestei meserii în zilele noastre, în care hainele din blană confecționate manual sunt tot mai rare.

Lumânărarul. Odată cu apariția electricității, nevoia de lumânări a scăzut drastic. În trecut, meșterii care confecționau lumânări, erau esențiali în societate, producând sursa principală de lumină după lăsarea serii. Cu un simț artistic înnăscut, ei creau lumânări de diferite forme, mărimi și arome, transformând necesitatea într-o formă de artă.

Clopotarul. Într-o lume în care sunetele sunt generate digital, clopotarul îşi îndeplineşte în continuare datoria de a marca timpul şi evenimentele comunităţii cu ajutorul unui instrument ancestral – clopotul. Astăzi, când toate dispozitivele sunt acționate electric sau digital, rolul lui a cam dispărut. Cu toate acestea, meseria sa este mai mult decât un rol funcţional, este o chemare, o legătură profundă cu spiritualitatea şi tradiţiile locului.

Săpunarul. O altă meserie care își găsește rădăcinile în secolele trecute este cea de săpunar. Într-o eră dominată de producția în masă, săpunarul tradițional rămâne un vestigiu al trecutului, producând săpunuri naturale și parfumate din ingrediente simple și naturale. Acest meșteșug nu doar că aduce un omagiu tradițiilor, dar răspunde și nevoilor actuale de produse ecologice și sustenabile.

Coşarul. Ultima oprire o facem în atelierul unui coşar, unde descoperim arta creaţiei de obiecte din nuiele şi crengi împletite. Aceasta este o meserie care cere nu doar îndemânare, dar şi o cunoaştere profundă a materialelor şi a mediului înconjurător. Produsele sale, de la coşuri la mobilier, sunt rezultatul unei armonii perfecte între om şi natură.

Meserii uitate, dar nu și pierdute, ele continuă să ne încânte cu frumusețea și măiestria lor unică, păstrând vie flacăra unui trecut bogat și plin de semnificații.

Unele sunt doar cuvinte din dicționarele de etnografie, însă cu un rol puternic, cel de a deschide o fereastră către un timp în care când munca manuală era la mare preț. Ele nu doar că ne aduc aminte de rădăcinile noastre, dar reprezintă și o formă de rezistență în fața uniformizării impuse de lumea modernă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Rotiri istorice. Călătoria fascinantă a bicicletei
23/09/2023 13:36

O inventie ce a marcat evolutia societătii moderne, bicicleta isi incepe povestea intr-o eră a revolutiilor industriale, devenind un simbol al libertătii si al inovatiei tehnologice. Aceasta nu a fost doar u ...

Dogăritul, arta de a împleti lemnul
23/09/2023 12:23

Amurgul pătrunde cu smerenie printre crapăturile usii atelierului. De undeva, din adancul sălii, se aud ciocăniri ritmice, echivalente cu bătăile unui inimă trăitoare. Miroase a lemn proaspăt si a trad ...

 Scrisorile, peregrinări temporale ale cuvintelor
23/09/2023 10:55

Într-o lume fără internet si telefoane mobile, in care distantele păreau mai mari si timpul se misca mai lent, scrisorile au impletit destine, au sfintit legămanturi si au adus vesti de la capătul lu ...

Potcovarii, viață între foc și fier
23/09/2023 10:52

  La marginea satului, departe de zgomotul vietii moderne, o bătaie ritmică se aude in zori de zi. Clopotei de metal se lovesc de o nicovală fierbinte, iar ritmul este unul cunoscut de toate generatiil ...

 Cum sporim creativitatea la copii. O călătorie spre viitorul inovării
23/09/2023 10:14

Într-o eră dominată de inovatii rapide si tehnologie infloritoare, incurajarea creativitătii la copii se prezintă ca o necesitate, nu doar ca o modalitate de a imbogăti experientele lor personale, ci ...

 Poveștile, o călăuză în dezvoltarea copiilor și adolescenților
23/09/2023 09:47

De cand oamenii s-au adunat in jurul focurilor si au inceput să isi spună povesti, acestea au avut un rol central in formarea si modelarea gandurilor si comportamentelor. În esentă, povestile sunt meto ...

 Povestea sticlei. De la nisip la Lumină
23/09/2023 09:32

În inima desertului, sub soarele arzător care trimite razele sale asupra unui nesfarsit covor de nisip, a inceput o poveste care va schimba lumea pentru totdeauna. Cand vorbim despre sticlă, poate că n ...

Tradare și leacul vindecării
16/09/2023 14:30

Trădarea, un cuvant incărcat de emotie si durere, este adesea considerată o rană in inima noastră, o cicatrice pe suflet pe care timpul pare să nu o poată vindeca. În cele mai profunde adancuri ale ...

 Minunile de zi cu zi
16/09/2023 14:23

În fiecare clipa a vietii noastre, există potentialul pentru minuni - momente inedite in care frumusetea, armonia si splendoarea lumii noastre se dezvăluie in fata noastră. Dar cum apar aceste minuni i ...

Cufărul cu baticuri
16/09/2023 12:26

  Tare s-a mai mirat mătuşa Anica atunci cand nepoata, fata aia bălaie, cu ochii ca mura dată-n parg, i-a cerut vreo cateva baticuri, să le arate străinilor veniţi in ospeţie. „Cine ar vrea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei