Marea regrupare a iubitorilor de cărți

1carti1
1carti2
1carti3
1carti4

Dimensiune font:

| 14-10-2023 11:00

Cărțile sunt purtători ai civilizației, te ajută să știi mai mult, să înveți mai mult și să cunoști mai multe locuri, îți permit să călătorești fără să faci un pas, iar acestea sunt câteva dintre motivele care stau la baza comunităților de cititori ce s-au format de-a lungul timpului. La Iași avem, mai nou, un  Bookstagram, o comunitate a iubitorilor de cărți de pe aplicația Instagram, a cărui părinte îi este chiar blogul. Acolo, bookstagramării vizualizează sau creează materiale cu și despre cărți care să inspire cât mai multe persoane să citească.

Adelina și cărțile. Patru ani de Bookstagram. 

Adelina este o tânără ieșeancă de clasa a XI-a, cu multe pasiuni și un zâmbet molipsitor. Ar alege întotdeauna o carte în detrimentul unui film, fapt pentru care, din 2019, are unul dintre cele mai cunoscute conturi de Bookstagram din Iași. Pentru ea, această comunitate înseamnă maturizare, povești fascinante și multe rafturi adăugate la biblioteca personală. „Momentul în care am început să mă identific cu ideea de bookstagramăr a fost chiar la ediția de FILIT din 2019, când am participat la niște ateliere cu oameni din comunitatea de Bookstagram din Iași și cei de la editura Storia. La un moment dat, una dintre zâne, că așa cum le numesc eu, una din zânele de la Storia mi-a spus că ar vrea să colaboreze cu mine. Acela a fost punctul în care mi-am dat seama că se întâmplă ceva magic și într-adevăr este pentru mine. În continuare doar m-am aruncat cu capul înainte, mi-am luat curaj, am făcut-o foarte experimental, nu prea m-am gândit stânga-dreapta ce o să se întâmple, doar m-am bucurat de contentul cât mai lung și expresiv”, a povestit Adelina, membru al comunității Bookstagram.

Ea este fascinată de duologia „Aceste Patimi Zbuciumate”, volumul I și „Destinele noastre zbuciumate”, volumul II, scrise de Chloe Gong, pe care le consideră piese de artă. Deține foarte multe cărți, unele primite prin colaborări, altele cumpărate, fiind nevoită constant să-și extindă biblioteca. Cu toate acestea, nu s-a identificat întotdeauna ca cititoare. În clasa a I-a era singura din clasa ei care nu știa să citească, principalul motiv fiind că nu-i plăceau cărțile. „Îmi amintesc că trebuia să citesc o carte din colecția „Strumfii” până luni, nu-mi plăcea, nu mai puteam, îmi venea să rup paginile, dar tata m-a pus să-i citesc. Neironic, am început să inventez cuvinte, cred că am ținut-o așa 20 de minute, inventând și dând pagina și de fapt necitind nimic, de ura asta pentru citit. Ce a schimbat totul a fost învățătoarea mea din primară despre care spun tot timpul că e eroul meu. Pe lângă faptul că simt că ea m-a format ca om, împreună cu părinții mei, ea a știut cum să mă ia, a observat că deși uram să citesc, adoram poveștile. Cumva a știut să exploateze partea asta a mea care era impresionată de povești. Totodată, și-a dat seama că eu sunt o persoană emoțională și astfel mi-a dat cărțile alea emoționante care m-au făcut să realizez că îmi place să citesc, a găsit tot felul de moduri să mă motiveze, dar cel mai important, a găsit modul prin care să scoată cititoarea din mine”, a răspuns Adelina. 

„Încerc să fiu să fiu netrucată pentru că asta e de fapt emoție pură”

În prezent, Adelina deține Ade and books, un cont de Bookstagram cu aproape 2.500 de urmăritori. Din spusele ei, a durat ceva timp până și-a găsit identitatea pe internet, dar după patru ani de împărtășit povești și trăiri în mediul online, și-a dat seama că „nu poți da greș dacă pui suflet”. „Pentru mine, comunitatea și contul de Bookstagram sunt foarte speciale pentru că au surprins perioada mea de maturizare. Când mă uit înapoi, la poze, mă văd pe mine maturizându-mă și învățând să trăiesc de fapt în lumea asta. În primii ani, deși au existat și perioade mai puțin plăcute, nu am renunțat la această comunitate datorită sentimentului de apartenență. Pentru faptul că îmi pot exprima liber pasiunea pentru citit și dragostea pentru literatură și pentru că încă găsesc oameni care simt același lucru. Pe Bookstagram mă simt cea mai adevărată, autentică și netrucată versiunea a mea.  De aceea, dincolo de ideea de conținut estetic și de texte care sună bine, încerc să fiu să fiu netrucată pentru că asta e de fapt emoție pură”, a răspuns Adelina.

Aceasta susține că „sunt zile în care curg aprecierile și mesajele celor care îmi urmăresc pagina, dar există și zile în care, din cauza algoritmului, postările mele parcă nu ajung la toată lumea și e supărător, pentru că acele materiale nu ajung să aibă un impact mare deși merită. Însă, nu aș da interacțiunile astea autentice pentru niște numere dublate. În altă ordine de idei, am înțeles că ar trebui să avem curajul să arătăm lumii ceea ce suntem, asta aș fi vrut să știu în 2019, când mă gândeam numai la numere și nu înțelegeam cum funcționează”.

Despre persoanele care fac parte din comunitatea de Bookstagram, Adelina a povestit că este una dintre cele mai pașnice de pe internet, există respect atunci când cineva își împărtășește punctul de vedere și încearcă să atragă cât mai mulți privitori în lumea cărților. Bookstagramării sunt cei mai creativi oameni din mediul online, reinventând clasicele recenzii cu texte scurte, dar bine gândite, fotografii originale și diferite concursuri prin care publicul poate câștiga cărțile dorite. „Noi, ca și comunitate, am stabilit și niște interacțiuni foarte reale. Am început să vorbim pe Bookstagram, iar apoi, după ce ne-am dat seama că apreciem aceeași carte și că împărtășim aceeași pasiune, ușor-ușor s-au dezvoltat și prietenii. A fost o modalitate prin care am cunoscut mulți oameni faini, iar asta mi s-a părut chiar magic”, a răspuns Adelina, membru al comunității Bookstagram.

Cărți Alese împlinește 13 ani. Blog și Bookstagram

Claudiu are 28 de ani, este absolvent al Facultății de Litere de la Iași și un mare iubitor de cărți. Le preferă pe cele thriller și horror, iar cartea lui preferată este, încă din perioada liceului, „La răscruce de vânturi”, de Emily Brontë.

În clasa a IX-a a descoperit universul Saga Amurg, o serie de filme fantasy romance bazate pe seria de cărți Twilight de Stephenie Meyer care i-a deschis apetitul pentru citit. Pe blog a găsit cea mai mare comunitate de persoane care apreciau această serie și care recomandau cărți asemănătoare. Astfel, puțin câte puțin, Claudiu a ajuns să citească un număr impresionant de cărți care mai târziu a rezultat prin deschiderea propriului blog, Cărți Alese. „Eu am citit de mic, dar n-aveam acces la tot ce îmi doream, la început nu-mi plăceau clasicele, dar citind foarte multă literatură un pic mai ușoară, bazată pe imaginație, mi-a deschis apetitul să citesc și alte genuri: clasice, thriller, istorice și contemporane. O văd ca pe o misiune pentru că prin intermediul blogului meu, al colegului sau al colegei, găsești foarte multe recomandări. Poate n-ai găsit cartea pe gustul tău, de asta nu ți-a plăcut prima dată când ai citit, de exemplu, Amintiri din copilărie. Nu era cartea pentru tine, nu era pe gustul tău, dar la un moment dat o să găsești un romance, un thriller, ceva care să-ți trezească interesul”, a povestit Claudiu.

Acesta consideră că Seria Saga Amurg a deschis apetitul tuturor tinerilor, dar și adulților, la citit. „Oamenii au început să citească fantasy, romance și chiar urban fantasy și s-a ajuns să se publice foarte multe serii la noi care înainte nu erau. Până atunci găseai doar seriile Harry Potter, Narnia și acolo se cam punea stop pentru că nu se publica așa de mult. Eu am început blogul datorită unei persoane care mă încuraja să fac asta, îmi spunea tot timpul că citesc foarte mult și că aș putea să scriu despre asta, de ceva timp scriam și fanfiction, iar într-un final am ajuns la concluzia că mi-ar plăcea să prezint oamenilor ceea ce citesc. La început am ales să prezint doar cărți care nu erau traduse sau care urmau să fie traduse și la noi, iar mai târziu am scris și despre lecturile mele zilnice. Multe dintre persoanele care erau pe blogul de știri despre seria Saga Amurg au ales să mă urmărească și pe Cărți Alese, iar ca să-mi măresc și mai mult comunitatea am trimis un mesaj tuturor persoanelor de pe Yahoo! Messenger care a fost distribuit mai departe. Așa am reușit să adun mii de vizualizări pe săptămână. Apoi au venit editurile cu diferite colaborări”, a precizat Claudiu.

Când era blogul în floare, între 2010 și 2016, era o comunitate mult mai închegată...”

În octombrie, Cărți Alese face 13 ani. Este unul dintre cele mai importante bloguri de carte din România, având mii de vizualizări pe săptămână, iar în prezent a strâns o comunitate mare și pe Bookstagram. Și-a păstrat audiența, iar cea mai mare provocare a fost să rămână cât mai aproape de contentul de pe blog, pentru că acolo îi place cel mai mult să scrie, și încă o face. Recenziile apar pe blog, iar pentru Bookstagram pregătește mini recenzii și fotografii dintre cele mai originale. „Am început să fac asta din pură pasiune. Ajutam foarte multe persoane care nu aveau acces. În 2010, chiar și în orașul meu natal, cărțile care erau în librării nu puteau fi împrumutate de la bibliotecă. Astfel, primind foarte multe cărți și făcând promovare editurilor, făceam foarte multe concursuri. În toți acești ani am trimis peste 500 de cărți, dacă nu chiar aproape o mie, persoanelor care au câștigat concursuri pe blog sau pe Bookstagram. Într-adevăr, le-am dat prin intermediul editurilor, dar de multe ori am dat și din biblioteca personală. Erau cărți pe care le-am citit, mi-au plăcut, dar având foarte multe, am considerat că nu o să le mai citesc a doua oară, așa că am preferat să le donez bibliotecilor, ori să le ofer la un concurs. Persoanele care citeau erau foarte bucuroase pentru că poate nu-și permiteau anumite cărți”, a povestit Claudiu, blogger și membru al comunității de Bookstagram din Iași.

Cu toate că s-a integrat și în comunitatea Bookstagram din Iași, Claudiu își amintește cu nostalgie de perioada în care Blogosfera era în topul preferințelor cititorilor. Acesta a povestit despre diferențele celor două comunități și motivele pentru care blogul va rămâne locul unde se simte cel mai liber. „Oamenii scriau mai mult pe blog, astăzi există și o limită de caractere pe care trebuie să o respecți. Impactul este mai mult vizual, fie că este imagine sau video, iar textul e un rezumat, o idee sau un citat, ceea ce e foarte diferit de ce se întâmpla pe Blogosferă. Când era blogul în floare, între 2010 și 2016, era o comunitate mult mai închegată. Ne susțineam între noi, vorbeam pe blogurile noastre despre alte bloguri pe care le citim, ne citeam recenziile, ne comentam la postări, ne recomandam cărți, vedeam perspective diferite și uneori ne și jucam. Exista un joc leapșa, ne provocam să răspundem la tot felul de întrebări, prima carte citită, prima carte care te-a făcut să plângi, o carte care te-a dezamăgit, iar după ce răspundeam, nominalizam alt blog care să răspundă la acele întrebări. Uneori se acordau premii blogurilor pe care le nominalizam și apoi votam pentru ceva anume, spre exemplu, cel mai bun blog de fantasy”, a povestit acesta.

Comportamentul pe Social Media nu există neapărat, nu există o identitate anume, nu este valabil pentru toată lumea, dar tinde să se citească doar ce este în trend, consideră Claudiu. „Totuși, la un moment dat și eu m-am simțit copleșit și am realizat că nu pot să fiu la zi cu toate aparițiile pentru că nu pot să citesc ce am pe listă și să țin pasul cu ce apare nou și e promovat pe Bookstagramul din Iași. Astfel, am realizat că prefer să citesc ce vreau eu și când consider eu, nu neapărat ce apare nou. Citesc autori care n-au fost traduși niciodată la noi, citesc foarte mult în engleză, nu doar în română, și mă simt mult mai împăcat cu mine acum că m-am eliberat de această presiune. Acum rivalitatea este mai mare pentru că e foarte ușor să-ți faci un cont de Instagram, să te uiți ce au făcut alții și să faci exact la fel și tu, ceea ce pe Blogosferă nu se întâmpla pentru că impactul era mult mai mult pe script. Dacă doreai, pe blog puteai să rămâi în anonimat. Persoanele din generația de acum nu vor neapărat anonimat, de aceea nu mai sunt bloguri cum e Cărți Alese. Se întâmplă foarte des să își folosească numele și să mai adauge ceva, spre exemplu, Tudor citește, astfel, îi dă o tentă mult mai personală, ceea ce te expune și pe tine ca om, nu doar interesele tale”, a adăugat Claudiu, blogger și membru al comunității de Bookstagram din Iași. 

Comunitatea de Bookstagram din Iași reușeste să inspire cât mai multe persoane, dat fiind faptul că literatura este o artă pe care trebuie să o descopere fiecare om în parte. Iașul este un oraș cultural, al marilor iubiri, al marilor poeți și scriitori și nu se putea ca dragostea ieșenilor pentru literatură să nu evolueze. Fie că se desfășoară pe blog, pe Bookstagram sau pe altă aplicație, important este că ieșenii încă citesc și găsesc o cale prin care să împărtășească această pasiune și cu alții.

Anca POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei