Revine 'binomul' susţinut de SUA? Fost ambasador american: 'Anticorupţia va rămâne foarte sus pe agenda administraţiei Biden în relaţia cu România'

dna1n

Dimensiune font:

| 09-11-2020 21:26

Lupta împotriva corupţiei în România va rămâne o prioritate pe agenda SUA în timpul viitoarei administraţii a preşedintelui democrat ales Joe Biden, a declarat luni James Rosapepe, fost ambasador al Washingtonului la Bucureşti, care a subliniat că, pentru prima dată în istoria relaţiilor dintre cele două ţări, va exista un lider de la Casa Albă care are o "experienţă profundă" cu România, despre care ştie foarte multe, transmite Agerpres.

 

 

Poziţia administraţiei preşedintelui ales Joe Biden în privinţa luptei împotriva corupţiei în România va fi una "foarte fermă", a spus Rosapepe, într-o discuţie pe Zoom iniţiată, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, de organizaţia non-profit Alianţa, cu sediul la Washington, pentru a marca împlinirea a 140 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România.
 
Rosapepe a reamintit că Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România în timpul administraţiei lui Barack Obama, este acum un consilier apropiat al lui Joe Biden, adăugând că "oamenii ştiu că lupta împotriva corupţiei era o prioritate a agendei sale" când acesta reprezenta SUA la Bucureşti, chiar în perioada când actualul preşedinte ales era vicepreşedinte la Casa Albă.

"Nu e nicio îndoială că (lupta împotriva corupţiei - n.r.) va rămâne foarte sus pe agenda administraţiei Biden în relaţia cu România. Vestea bună e că România a făcut, evident, multe progrese", a mai spus fostul ambasador din perioada 1998-2001.

Rosapepe a afirmat totodată că "nu există niciun dubiu" că "administraţia Biden va dori şi va încerca să aibă relaţii foarte bune cu România". "Şi asta deoarece SUA în general vor să facă acest lucru, dar şi pentru că Joe Biden în special cunoaşte România şi îi pasă de ea. Şi are, evident, consilieri ca ambasadorul Gitenstein, care ştie România chiar mai bine decât el", a afirmat diplomatul.

"Cred că marea schimbarea odată cu venirea preşedintelui ales Joe Biden la Casa Albă în ianuarie va fi că, pentru prima dată în istoria relaţiilor SUA-România, va exista un preşedinte al SUA care are o experienţă profundă cu România. Cred că acesta este cel mai important lucru", a declarat Rosapepe.

"Când eram ambasador (la Bucureşti - n.r.), îmi amintesc că pe atunci senatorul Joe Biden a venit în România, în septembrie 1999, pentru a mulţumi conducerii României pentru sprijinul oferit NATO în timpul războiului din Kosovo. Eram ambasador de aproape un an şi am fost surprins şi sunt încă uimit de cât de bine îi ştia pe mulţi dintre liderii din România. Îi ştia mai bine decât îi ştiam eu (...) Nu ar trebui să subestimăm cât de multe ştie despre România", a precizat el, adăugând că Joe Biden a vizitat de patru sau cinci ori România de-a lungul anilor.

În privinţa Visa Waiver, Rosapepe a spus că Joe Biden a fost un susţinător puternic al acestui program. El a explicat că o posibilitate pentru a se elimina vizele de călătorie pentru români în SUA ar putea fi ca programul Visa Waiver să fie inclus în planul general de reformă a sistemului de imigraţie pe care administraţia Biden îl va susţine foarte ferm.

"Sunt foarte multe priorităţi acum - economia, criza sanitară - pentru a şti când se va putea întâmpla asta. Dar cred că se vor face mari eforturi pentru reforma imigraţiei în general şi cred Visa Waiver ar putea face parte din asta", a completat fostul ambasador.

În domeniul securităţii, James Rosapepe se aşteaptă ca viitoare administraţie Biden "să continue rolul puternic pe care NATO îl joacă în apărarea Europei, care include prezenţa militară în România şi Polonia".

 
"Cred că o prioritate a administraţiei Biden va fi restabilirea încrederii între cetăţenii şi liderii europeni şi SUA. Una e să ai prezenţă militară, iar alta este să existe ţări care au încredere unele în altele, lucrează împreună, se bazează unele pe altele. De asta se teme Rusia, şi anume că încrederea şi alianţa dintre SUA şi Europa vor fi mai puternice ca oricând sub administraţia preşedintelui ales Biden", a explicat politicianul democrat.

El a evidenţiat de altfel că, în privinţa relaţiei Statelor Unite cu Rusia, va exista o "diferenţă semnificativă" în timpul administraţiei Biden. "Nu în sensul că SUA nu vor dori să lucreze cu Rusia (...) Bineînţeles că o vor face. Şi administraţia Trump, în ciuda retoricii, a menţinut angajamentele făcute României şi Europei Centrale şi de Est din punct de vedere militar, în ceea ce priveşte prezenţa militară. Însă lucrurile se vor schimba profund. Cred că veţi vedea o legătură mult mai coerentă între fapte şi vorbe. În cazul preşedintele ales Biden (...), vorbele reflectă acţiunile sale, nu sunt în conflict. Cred că asta a fost o parte a problemei în ultimii patru ani. Oamenii aveau probleme în a-şi da seama care este de fapt politica" SUA, a detaliat Rosapepe.

"O Europă mult mai unită cu SUA prin NATO înseamnă mai multă siguranţă pentru toată lumea în Europa. A existat o confuzie (până acum). Este ceea ce aud de la liderii din Europa de Vest şi din Europa de Est, şi anume că nu a fost clar care erau fost liniile roşii. Nu a fost clar nici în legătură cu obiectivele, în afară de cele mai mici, cum ar fi alocarea a 2% PIB (pentru Apărare - n.r.). Cred că, din punct de vedere strategic, SUA vor avea o mai mare coerenţă în timpul administraţiei Biden", a mai afirmat el.

Discuţia iniţială organizată de Alianţa în parteneriat cu ICR ar fi trebuit să îi aibă ca invitaţi pe Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, şi Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO şi fost ambasador al României la Washington. Însă, potrivit moderatorului discuţiei, John Florescu, din partea organizaţiei Alianţa, ea a fost amânată, în ultimul moment, pentru o dată ulterioară, în urma numirii lui Mark Gitenstein în echipa de tranziţie a preşedintelui ales Joe Biden.

Alianţa este o organizaţie non-profit cu sediul la Washington, creată pentru a întări legăturile culturale, economice şi de securitate dintre SUA şi România. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
O a doua săptămână de mărturii se încheie vineri în procesul de la New York al lui Donald Trump. Acuzarea pregăteşte depoziţia martorului-cheie
03/05/2024 22:36

 Cea de-a doua săptămană de mărturii in cazul banilor tăinuiţi de Donald Trump se va incheia vineri, iar acuzarea pregăteşte terenul pentru o mărturie crucială din partea lui Michael Cohen, fostu ...

Vremea se schimbă radical în ziua de Paște. Șefa ANM anunță că în jumătate de ţară revine căldura
03/05/2024 18:59

Sunt prognozate ploi de Paşte in jumătate de ţară, in timp ce in restul teritoriului prognoza arată o vreme frumoasă, potrivit celor mai recente informaţii ale meteorogilor, a spus directorul ANM, Elena ...

O fabrică de armament din Berlin a luat foc - Uzina producea echipament antiaerian pentru Ucraina
03/05/2024 18:37

O fabrică germană aparţinand companiei Diehl Metal, care produce sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM pe care Berlinul il furnizează armatei ucrainene, a fost cuprinsă vineri de un incendiu impresi ...

Serghei Șoigu face anunțul: forțele rusești se retrag pe toată linia frontului din Ucraina
03/05/2024 17:36

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu in Ucraina in acest an, iar in prezent forţele ucrainene se retrag pe toa ...

Ucraina are încuviințarea Londrei să atace în interiorul Rusiei cu armele britanice, sugerează David Cameron
03/05/2024 17:17

Ministrul britanic de externe David Cameron a promis joi un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina "atata timp cat va fi nevoie", adăugand că Londra nu ...

Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze
03/05/2024 15:30

Un somn urias a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul Romaniei. Este vorba despre un peste de peste doi metri lungime si aproape 50 de kilograme. „Uriasul” era dorit de pescari de multi ani. ...

Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
03/05/2024 11:22

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrans deja exporturile către această ţară in aprilie, ca răspuns la războiul din Faşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Com ...

Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin
03/05/2024 06:09

Un grup de polonezi, imbarcaţi in 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu in munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegandu-se şi ...

Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei