România va sprijini Republica Moldova în demersurile de integrare europeană

download

Dimensiune font:

| 22-05-2022 10:40

Moment important la Iaşi. A fost semnată o declaraţie comună în vederea sprijinirii Republicii Moldova în demersurile de integrare europeană. Declaraţia a fost semnată în unul dintre cele mai importante locuri din Iaşi cu adânci reverberaţii în istoria modernă a României, Aula Universităţii Tehnice. Totul a fost posibil în timpul vizitei de lucru la Iaşi a membrilor Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi a membrilor Comisiei de politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

Vicepreşedintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a spus la finalul lucrărilor că România a ajutat întotdeauna Republica Moldova în demersul său de aderare la UE. "România a fost avocatul Republicii Moldova în toate capitalele europene pentru a-i sprijini acest parcurs european. Sunt lucruri pe care le fac oficialităţile la nivel central, sunt lucruri pe care le fac foarte multe autorităţi centrale pentru a sprijini localităţi din Republica Moldova, şi sunt lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi, cred, vorbind şi făcând lucruri împreună cu fraţii noştri", a spus Robert Cazanciuc.

El a subliniat importanţa acestui moment simbolic dar important. "E o triplă bucurie astăzi. Suntem astăzi în Aula Magna, sala unde a funcţionat Senatul României în Primul Război Mondial. Această declaraţie comună este un document viu. Sperăm că ea va deveni în foarte scurt timp realitate", a spus vicepreşedintele Senatului României, Robert Cazanciuc.

Preşedinta Comisiei de Politică Externă şi Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman, a spus că prin semnarea declaraţiei comune România dă dovadă de solidaritate şi de sprijin necondiţionat. "Am apreciat şi mulţumim pentru oportunitatea acestei şedinţe comune. Chiar dacă trăim nişte timpuri absolut debusolante şi dramatice, noi ştim că nu suntem singuri. Şi România a fost şi este mereu alături. Evident, România are o voce puternică, o voce care poate fi auzită în UE. De aceea ne puteţi ajuta ca şi vocea noastră să fie mai auzită în Uniunea Europeană", a spus Doina Gherman, Preşedinta Comisiei de Politică Externă şi Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman.

Pentru Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, un proces de integrare în UE “înseamnă nu doar eforturi, reforme, foarte multă muncă, expertiză şi resursă alocată, ci şi decizii politice, susţinere politică pentru un stat care va obţine statutul de candidat, înseamnă prieteni susţinători din Uniunea Europeană". “Vom susţine foarte puternic Republica Moldova. La asta a lucrat şi lucrează România permanent, ştiind cum am procedat noi atunci când eram stat candidat, cum am lucrat cu state partenere care ne-au susţinut. E ceea ce am făcut ani de zile în a dezvolta un grup de prieteni europeni pentru Republica Moldova. Decizia este politică. Oricât de mari ai face eforturi, de a investi resurse, dacă nu se deschid uşile politice munca aceea va continua fără să atingi obiectivul", a spus Titus Corlăţean.
Pentru senatoarea Iulia Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senatul României, este importantă susţinerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova. “În declaraţia comună s-au punctat chestiuni care ţin nu doar de politica externă, de susţinerea diplomatică a Republicii Moldova pentru integrarea deplină în Uniunea Europeană, ci şi chestiuni care ţin de politica internă şi de îmbunătăţirea şi consolidarea stabilităţii şi oferirea unui plus şi a unui ajutor celor de la Chişinău pentru creşterea nivelului de trai şi pentru prosperitate, aşa cum e nevoie pe ambele maluri ale Prutului. E o declaraţie simbolică, care reafirmă angajamentul nostru politic, în calitate de parlamentari, senatori, reprezentanţi în Senatul României, angajamentul de susţinere şi de continuitate în eforturile acestea pe care le avem de dus împreună până la realizarea obiectivelor comune, mai cu seamă acum, în acest context geopolitic marcat de conflictul din Ucraina", a punctat senatoarea Iuliana Scântei.

Şeful PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, reaminteşte că niciun alt stat în Uniunea Europeană care să ajute un stat din afara UE aşa cum face guvernul României cu procesul de integrare al Republicii Moldova. "Ceea ce s-a întâmplat azi la Iaşi anunţă o şedinţă comună unică în istoria relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, care va avea loc în toamnă. Iaşiul a dat astăzi un semnal extrem de puternic, nu doar simbolic. Practic, astăzi la Iaşi s-a activat un instrument suficient de puternic şi de important, şi anume latura parlamentară", a declarat Alexandru Muraru.

Pentru aderarea la UE, guvernul de la Chişinău şi-a asumat o reformă a justiţiei şi în acest sens a şi primit votul de încredere al moldovenilor de peste Prut. "Reforma justiţiei a fost o reformă pe care guvernarea actuală şi-a asumat-o, şi pentru care a primit votul de încredere din partea cetăţenilor, fiind recunoscută drept reforma cheie care stă la baza dezvoltării viitoare a statului Republica Moldova. Înţelegem şi, într-adevăr, trecem prin perioade dificile şi prin crize care fac implementarea anumitor reforme un pic mai dificilă şi un pic mai lentă dar reforma în justiţie trebuie să meargă înainte. Depunem toate eforturile de a avansa în curăţarea structurilor responsabile de prevenirea şi lupta împotriva corupţiei, şi a judiciarului, de a curăţa de factori corupţi, deci de persoane corupte şi de a asigura un mecanism în care justiţia funcţionează în interesul fiecărui cetăţean şi protejează interesele statului", a punctat Olesea Stamate, preşedinta Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi din Republica Moldova.
Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bunătăţi pascale din Bucovina
30/04/2024 14:52

Desigur că doamnele incearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, in afară de ouăle inroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligato ...

Un artist al Filarmonicii din Iași s-a sinucis
30/04/2024 14:48

Teodor Aurelian Popescu locuia impreună cu fiica in localitatea Dorobanti, spun apropiatii. Era baterist al formatiei Opis Band dar canta si la Filarmonica Iasi. Bărbatul a fost găsit spanzurat in casa lu ...

Incendiu la Mănăstirea Văratec
30/04/2024 14:08

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. La faţa ...

Răsturnare de situație în cazul procesului lui Dumitru Buzatu
30/04/2024 13:59

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al CJ Dumitru Buzatu indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Toto ...

Un zâmbet pentru fiecare inimă
30/04/2024 13:13

  Este uimitor cum un gest mic poate lumina ziua cuiva, asa cum a fost astăzi in Centrul de Zi al IRO Iasi. Pacientii aflati la tratamente au primit vizita unui grup de doamne de la Clubul Inner Wheel Ia ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
30/04/2024 12:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei