Alimente „rele” care te ajută să dormi bine

somn_pat_

Dimensiune font:

| 18-09-2023 20:31

 S-a tot spus despre alimentele care conțin carbohidrați simpli că sunt „rele” pentru siluetă și sănătate și că ar trebui să le evităm pe cât posibil. Se pare însă că aceste alimente sunt bune pentru somn și cine nu le consumă deloc doarme mai prost. Deși cercetările nu sunt 100% clare în privința celor mai potrivite tipuri de carbohidrați înainte de culcare, un lucru e sigur: o dietă bogată în carbohidrați este asociată cu o durată mai mare a somnului REM, esențial pentru buna funcționare a creierului și pentru starea de sănătate generală.

 

Care sunt etapele somnului

Somnul uman este împărțit în mai multe etape distincte, care alcătuiesc ciclul de somn. Ciclul de somn se repetă de mai multe ori în timpul nopții și este compus din următoarele etape: Faza de adormire (Somnul de Fază 1): Această etapă marchează tranziția de la starea de veghe la somn. De obicei, durează doar câteva minute, și este o perioadă de adormire ușoară, în care te poți trezi cu ușurință. Faza de adormire este importantă pentru a te ajuta să te relaxezi și să intri într-o stare mai profundă de somn;

  • Faza de somn ușor (Somnul de Fază 2): Această fază este caracterizată de mișcări oculare mai lente și de apariția unor modele distinctive de unde cerebrale.

Durata medie a somnului de fază 2 reprezintă aproximativ 50% dintr-un ciclu de somn de 90-110 minute. Este esențială pentru menținerea somnului odihnitor și pentru consolidarea anumitor aspecte ale memoriei.

  • Somnul cu mișcări oculare rapide (REM): Faza REM este cunoscută pentru mișcările
  • rapide ale ochilor și este etapa în care apar vise intense. În timpul acestei etape, activitatea cerebrală devine asemănătoare cu cea din starea de veghe, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. Faza REM durează, de obicei, aproximativ 20-25% dintr-un ciclu de somn și este esențială pentru procesarea informațiilor, consolidarea memoriei, și pentru menținerea stării de bine;
  • Somnul profund (Faza N3 sau somnul de Fază 3): Această etapă este cea mai profundă și mai odihnitoare perioadă a somnului. Activitatea cerebrală este redusă, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială sunt la niveluri scăzute. Durata somnului profund reprezintă aproximativ 20-25% dintr-un ciclu de somn și este vitală pentru recuperarea fizică, procesele de reparație celulară și întărirea sistemului imunitar.

Cum influențează carbohidrații ciclurile de somn

Carbohidrații reprezintă o sursă de energie importantă pentru creier, mușchi și sistemul nervos. Aceștia includ zaharurile, amidonul și fibrele și pot fi împărțiți în carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Carbohidrații simpli sunt descompusi rapid de către organism, așa că nu mențin senzația de sațietate pentru mult timp.

De asemenea, pot duce la creșteri rapide ale nivelului de glicemie, mai ales când sunt consumați separat de alte alimente. Carbohidrații simpli includ alimente precum bomboane, pâine albă, produse de patiserie și multe alimente procesate, ambalate, cum ar fi cerealele și biscuiții. Carbohidrații complecși însă sunt descompuși mai lent, așa că țin de foame pentru mai mult timp și mențin un nivel stabil al glicemiei. Aceștia se găsesc în alimente precum legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele. 

Cercetările care examinează legătura dintre carbohidrați și somn s-au concentrat asupra câtorva aspecte diferite. În primul rând, studiile au examinat modul în care cantitatea de carbohidrați consumată influențează somnul.

analiză sistematică publicată în revista Nutrients, în 2021, a concluzionat că o dietă bogată în carbohidrați crește durata somnului REM, o etapă importantă pentru memorie și stare de spirit. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează efectului insulinei asupra triptofanului, un aminoacid care ajută la producerea melatoninei și serotoninei - doi hormoni asociați cu somnul și starea de bine.

Același studiu a descoperit că o dietă cu aport scăzut de carbohidrați crește a treia etapă a somnului (N3), cunoscută și sub denumirea de somn profund. 

Cercetătorii cred că acest lucru se datorează consumului de proteine și grăsimi în loc de carbohidrați, care poate stimula eliberarea colecistokininei (CCK) - un hormon asociat cu somnolența crescută. Etapa N3 a somnului este importantă pentru vindecarea rănilor și pentru sistemul imunitar. Astfel, diferite probleme de somn pot influența recomandările privind consumul de carbohidrați.

În ceea ce privește impactul calității carbohidraților asupra somnului, o altă zonă de interes pentru cercetători, rezultatele sunt variate.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că persoanele care au consumat alimente cu indice glicemic ridicat cu patru ore înainte de culcare au adormit semnificativ mai repede și au dormit mai bine decât cei care au consumat alimente cu indice glicemic scăzut. Cu toate acestea, o revizuire din 2020 publicată în Mediators of Inflammation a citat mai multe studii care au arătat că mâncărurile cu indice glicemic ridicat - pline de zahăr adăugat, amidon și cereale rafinate - reprezintă factori de risc pentru insomnie.

 

Lipsa somnului poate declanșa pofta de carbohidrați

Există, de asemenea, o legătură între odihna insuficientă și creșterea consumului de carbohidrați. Un studiu din 2022, publicat în revista Nutrients, a constatat că tulburările în ceea ce privește cantitatea sau calitatea somnului au dus la o creștere a aportului caloric printre participanți - în special din cauza gustărilor bogate în carbohidrați și grăsimi. Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când nu dormi suficient, corpul încearcă să găsească o sursă rapidă de energie, așa cum sunt carbohidrații rafinați. 

Este, de asemenea, deosebit de important să iei în considerare că, dacă restricționezi aportul total de calorii, - presupunând, de exemplu, că urmărești să slăbești – somnul poate avea de suferit din cauza senzației constante de foame. Dacă te culci cu stomacul gol, organismul te va trezi de mai multe ori pe parcursul nopții reamintidu-ți că ai nevoie de hrană.

4 tipuri de carbohidrați ”răi” care te-ar putea ajuta să dormi mai bine

Înainte de a începe lista cu carbohidrații recomandați de specialiști pentru masa de seară trebuie menționat și cu ce e indicat să îi combini. Atunci când consumi carbohidrați, cel mai bine e să îi asociezi cu grăsimi și proteine pentru a reduce fluctuațiile glicemiei și pentru a menține senzația de sațietate cât mai mult. Prin urmare, chiar dacă o sursă de carbohidrați ar putea duce la creșteri ale glicemiei, poți adăuga alimente care conțin proteine, fibre sau grăsimi pentru a atenua acest efect.

De asemenea, trebuie să iei în considerare nevoile și preferințele tale. Poți observa cum îți influențează somnul alimentele consumate înainte de culcare și dacă e necesar poți ajuta ora la care iei cina și cantitatea mâncărurilor. 

1. Granola

Chiar dacă există multe discuții referitoare la conținutul de zahăr ale acestui aliment, poate fi o sursă delicioasă de carbohidrați. Și dacă asociezi granola cu iaurt sau lapte, conținutul de proteine și grăsimi va ajuta la prevenirea creșterii rapide a glicemiei. De obicei, granola este făcută din fulgi de ovăz integral, care conțin fibre, vitamine și minerale importante. Dacă îți prepari singur granola, poți controla cantitatea de zahăr, precum și să adaugi nuci și semințe pentru o cantitate mai mare de fibre, proteine și grăsimi sănătoase.

2. Chips-uri tortilla

Chips-urile tortilla reprezintă o alegere gustoasă pentru cei care apreciază savoarea alimentelor crocante și sărate. Acestea pot fi o gustare excelentă înainte de culcare. Chips-urile de tortilla sunt făcute din porumb, iar fiecare porție de aproximativ 30 de grame conține în jur de un gram de fibre, conform datelor oferite de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

Acest conținut de fibre poate contribui la menținerea unei digestii sănătoase și a senzației de sațietate.

Un alt avantaj al consumului de chips-uri tortilla este că, atunci când le servești cu sos de roșii sau salsa, poți obține și o doză de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant esențial pentru sistemul imunitar și pentru menținerea pielii sănătoase. 

3 . Leguminoase

Deși conțin carbohidrați, leguminoasele cu ar fi fasolea, mazărea sau năutul au și proteine și fibre, așadar nu cresc brusc glicemia. De asemenea, conțin triptofan, un aminoacid care ajută la producția de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători implicați în reglarea ciclurilor de somn. Și, cu siguranță, după o porție de leguminoase o să te simți sătul suficient de mult timp încât să nu te trezești de foame în timpul nopții.

4. Cereale

Cerealele pentru micul dejun pot fi o gustare potrivită și înainte de culcare. Conțin fibre și nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele, inclusiv fierul și vitaminele din grupul B.

Optează pentru cereale integrale, cum ar fi ovăzul, grâul integral sau porumbul integral, deoarece acestea au un conținut mai mic de zahăr și sunt bogate în fibre. Combinate cu lapte sau iaurt oferă inclusiv proteine și grăsimi sănătoase, contribuind la menținerea sațietății pe tot parcursul nopții. Este important să alegi cerealele cu conținut scăzut zahăr, ideal sub 5 grame per porție.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Atenție mare la ce medicamente luați înainte de a vă urca la volan. Puteți fi tratat precum consumatorii de droguri
23/09/2023 20:24

 În Romania, termenul de „drogat" este folosit de obicei pentru a descrie o persoană care consumă droguri ilegale, cum ar fi marijuana, cocaina sau heroina. Cu toate acestea, din punct d ...

Detalii din dosarul mitei de la „Marius Nasta”. Aproape 570.000 de euro confiscați de la un singur inculpat
23/09/2023 00:41

Peste 800.000 de euro au confiscat anchetatorii după perchezitiile desfăsurate in dosarul de coruptie in care doi medici de la „Marius Nasta”, Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, au fost arestati prevent ...

Cum ne afectează echinocţiul de toamnă, de pe 23 septembrie! Efectele asupra corpului uman
23/09/2023 00:30

Echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie, la ora 9 şi 50 minute, moment care marchează inceputul toamnei in emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. F ...

Austria a început să vândă primele alimente imprimate 3D – sunt invocate motive ecologice
22/09/2023 12:30

Pe rafturile magazinelor austriece au apărut fileuri de somon vegan produse cu ajutorul unei imprimante 3D, informează Rador Radio Romania, citat de stiripesurse. Potrivit producătorului, startup-ul vienez ...

Medic, acuzat de vătămarea unei femei după un avort
22/09/2023 01:53

Un medic ginecolog de la Spitalul Filantropia din Capitală a fost trimis in judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce unei paciente căreia ii făcuse o intrerupere de sarcină i s-a făcut r ...

Nereguli grave la Spitalul de Pediatrie Pitești: fumat în interior, lipsa planurilor de evacuare și paturi mobile mai late decât ușile
22/09/2023 01:52

Un control realizat la Spitalul de Pediatrie Pitesti a scos la iveală nereguli grave. S-au constatat riscuri in caz de incendiu, paturi mobile mai late decat uşile, iar angajaţii unei firme care efectuează ...

Chirurgul Cristian Paleru de la „Marius Nasta” a fost arestat preventiv pentru corupţie
22/09/2023 01:41

Tribunalul Bucureşti a dispus joi arestarea preventivă a medicului Cristian Paleru de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, acuzat că primea mită de la pacienţi. La tribunal se află şi ...

Patru medici de la Spitalul „Marius Nasta
21/09/2023 12:37

Noi informatii in dosarul de coruptie de la Spitalul Marius Nasta, din Capitală. Patru medici, chirurgi cunoscuti si rezidenti, au fost retinuti după ore in sir de audieri si perchezitii. Alte cadre medicale ...

Ultimă oră: Patru medici de la 'Marius Nasta', reţinuţi sub acuzaţia că luau mită de la pacienţi
21/09/2023 08:54

Patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurg ...

Parchetul București face precizări fulger după descinderile de la Marius Nasta
20/09/2023 17:00

Mai multi medici de la Institutul „Marius Nasta” din Bucuresti sunt bănuiti că au luat, in anii 2022 - 2023, mită pentru verificarea pre si postoperatorie a pacientielor si pentru operatii. Zeci de perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei