Hernia abdominala - Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

pexels-rfstudio-3825586

Dimensiune font:

| 24-10-2023 14:00

Hernia abdominala reprezinta o afectiune des intalnita, care afecteaza un procent important de persoane, indiferent de varsta sau sex. Aceasta este caracterizata prin proeminenta unui organ sau a tesutului in afara peretelui abdominal, prin intermediul unui punct slabit aflat la nivelul muschilor abdominali sau a unei deschideri. Cele mai comune tipuri de hernii abdominale includ hernia ombilical si hernia inghinala. Hernia ombilicala apare in jurul buricului, in timp ce hernia inghinala se situeaza in zona inghinala, in apropierea coapsei.

Desi cele doua tipuri de hernie prezinta caracteristici diferite, principiile ce stau la baza tratamentului si a recuperarii dupa operatie, sunt asemanatoare. Este indicat ca problema sa fie in totalitate rezolvata si totodata sa se previna complicatiile, astfel ca, in majoritatea cazurilor, tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala. Este important de cunoscut faptul ca recuperarea din perioada postoperatorie este o parte esentiala a intregului proces de vindecare a corpului, motiv pentru care este indicat sa luati in considerare anumiti factori importanti care, odata ce sunt respectati, va pot ajuta sa va recuperati mai rapid si simplu.

Atat hernia ombilicala, cat si hernia inghinala pot aparea din cauza mai multor factori, cum ar fi predispozitia genetica, obezitatea, slabirea muschilor abdominali sau cresterea presiunii abdominale. Deoarece in cazul celor mai multi pacienti, motivele apatitiei herniei sunt serioase si nu pot fi in totalitate controlate de acestia, interventia chirurgicala ramane cea mai eficienta metoda de tartare a herniitor si de a evita potentialele complicatii ulterioare, care pot chiar pune viata in pericol pacientului.

In prezentul articol vom povesti despre intergentia chirurgicala in cazul tratarii herniilor ombilicale si inghinale, dar si despre recuperarea din perioada postoperatorie.

Cuprins:

1. Interventia chirurgicala

2. Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

a. Odihna si reducerea efortului fizic

b. Durerea

c. Urmarirea simptomelor de posibile complicatii

d. Reintegrare graduala in rutina zilnica

e. Dieta echilibrata si corecta impreuna cu o hidratare corespunzatoare

f. Echilibrul mental si sustinere sociala

1. Interventia chirurgicala

In ceea ce priveste interventia chirurgicala ce are ca scop tratarea herniei ombilicale ori inghinale, aceasta se poare realiza laparoscopic sau prin chirurgie deschisa. Este important de mentionat ca majoritatea pacientilor opteaza pentru chirurgia laparoscopica, datorita recuperarii mult mai usoare si rapide.

In timpul unei interventii laparoscopice, chirurgul realizeaza cateva incizii mici, de maxim un centimetru fiecare, in zona in care se afla hernia pacientului. Prin aceste incizii se introduc instrumetele de specialitate si o camera video speciala, numita “laparoscop”, pentru ca medicul chirurg sa aiba o vizibilitate cat mai buna. Imaginile captate de laparoscop sunt redate pe un monitor, astfel incat sa se poata observa cele mai importante detalii din zona de interes, permitand astfel medicului chirurg sa efectueze cu succes interventia.

Asa cum am mentionat anterior, o mare parte din pacienti opteaza pentru operatia laparoscopic, datorita recuperarii mult mai usoare, insa pe langa acest beneficiu important mai avem si alte avantaje precum: reducerea riscului de aparitie a unei eventratii, durerea redusa, risc mai mic de infectie, cicatrici mai putin vizibile si perioada de spitalizare mai scurta.

1. Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

Indiferent daca alegeti operatia deschisa ori laparoscopic, este necesar sa aveti in vedere o serie importanta de aspecte de care trebuie sa tineti cont in mod deosebit in perioada postoperatorie. Acestea sunt cateva elemente de baza, care va vor asigura o recuperare sanatoasa, normala si cat mai usoara cu putinta. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este ca fiecare organism este diferit si, in definitiv, acesta se va recupera in ritmul sau, astfel ca perioada de recuperare si intensitatea disconfortului difera de la pacient la pacient.

Cele mai importante aspect pe care este indicat sa le aveti in vedere dupa operatie, fac referire la:

2.1 Odihna si reducerea efortului fizic

In perioada postoperatorie corpul dumneavoastra are nevoie de odihna si recuperare, astfel incat sa se poata vindeca intr-un ritm normal si armonios. Este indicat sa evitati orice fel de efort fizic intens ori care implica ridicarea greutatilor, timp de minim cateva saptamani, astfel incat corpul sa se poata recupera complet. Odihna si reducerea efortului fizic in perioada recomandata de medical dumneavoastra, reprezinta o etapa importanta atat a procesului de recuperare si vindecare, cat si pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea in urma interventiei chirurgicale.

2.2 Durerea

Dupa orice interventie chirurgicala este firesc sa aparara durerea in perioada dupa operatie. In cazul operatiei de hernie, indiferent daca este ombilicala sau inghinala, aceasta durere este de fapt un disconfort local, ce poate semana cu febra musculara. Fiecare organism se vindeca si recupereaza in propriul ritm, insa de cele mai multe ori, pacientii in cazul operatiei de hernie, se mobilizeaza destul de rapid si nu au nevoie de medicamente puternice impotriva durerii.

Este important de mentionat ca pacientii care aleg chirurgia laparoscopica, prezinta o durere mult mai redusa, comparativ cu cei care opteaza pentru chirurgia deschisa, clasica.

2.3 Urmarirea simptomelor de posibile complicatii

Este crucial ca in primele saptamani dupa operatie sa urmariti cu atentie semnele care ar putea indica diferite complicatii, cum ar fi: inflamatie, roseate, sangerari, umflaturi si asa mai departe.

In cazul in care identificati o anomalie trebuie sa contactati imediat medicul pentru o evaluare. Nu amanati momentul si nu treceti cu vederea disconfortul sau aparitia simptomelor de posibile complicatii, deoarece acestea se pot agrava rapid, ducand catre complicatii severe.

2.4 Reintegrare graduala in rutina zilnica

Odata ce incepeti sa va reveniti din punct de vedere fizic, iar medicul va permite, puteti incepe sa va desfasurati activitatile obisnuite, de dinainte de operatie. Desi, oadat cu trecerea timpului, starea dumneavoastra se va imbunatati constant, este indicat, totusi, sa evitati exercitiile fizice si miscarile care pot pune presiune in zona interventiei. Dupa ce medicul va da unda verde, puteti incepe sa desfasurati activitati usoare, crescand treptat dificultatea si intensitatea acestora, in functie de forma fizica si cat de confortabil va simtiti.

2.5 Dieta echilibrata si corecta impreuna cu o hidratare corespunzatoare

Este important sa urmariti sfaturile medicului dumneavoastra si sa tineti cont in continuare de diversele afectiuni pe care le aveti, cum ar fi diabetul zaharat sau probleme cu bila, daca este cazul. Alimentatia echilibrata si hidratarea corecta sunt doi factori importanti in vindecarea corpului dumneavoastra si contribuie in mod deosebit la reducerea complicatiilor.

In cazul in care medicul dumneavoastra va atentioneaza cu privire la anumite restrictii alimentare, urmati-le cu strictete pentru a va asigura ca intregul proces de vindecare decurge conform planului.

2.6 Echilibrul mental si sustinere sociala

Recuperarea la nivel psihic este la fel de importanta precum recuperarea fizica, in cazul unei interventii chirurgicale, iar daca optati pentru chirurgia deschisa cu atat mai mult, perioada postoperatorie de recuperare fiind mai dificila. Este esential sa stiti ca toti pacientii cu hernie care trec printr-o interventie chirurgicala, prezinta dupa operatie sentimente de neliniste, stres si griji. Este firesc sa va simtiti asa, insa trebuie sa pastrati o atitudine pozitiva si sa acceptati ajutor din partea familiei si a celor dragi.

Incercati sa nu lasati emotiile negative si gandurile sa va copleseasca si veti observa ca starea psihica va influenta si starea fizica in mod pozitiv, daca sentimentele dumneavoastra sunt corect controlate.

 

Hernie abdominala

In concluzie, hernia abdominala este o afectiune comuna cu care se confrunta o mare parte din populatie, iar aspecte precum varsta sau sexul nu sunt relevante de cele mai multe ori. Aceasta se poate trata eficient si sigur prin intermediul interventiei chirurgicale care poate fi deschisa ori laparoscopic. Interventia chirurgicala deschisa presupune o perioada mai indelungata si complicata de recuperare, din cauza inciziei de dimensiuni mari. De asemenea, aceasta atrage cu sine si riscuri precum aparitia unei eventratii sau a unor infectii. Operatia laparoscopic presupune realizarea a trei sau patru incizii in zona herniei, de regula, de dimeniuni cuprinse dintre 0.5 si un centimetru. Datorita inciziilor de dimensiuni reduse, organismul se reface mult mai usor, pacientul se recupereaza mai repede si exista sanse scazute de durere si aparitie a complicatiilor.

Totusi, indiferent de metoda aleasa este indicat sa aveti in vedere aspect esentiale pentru o recuperare rapida, cum ar fi: odihna si reducerea efortului fizic, constientizarea durerii, alimentatia si hidratarea corecta, suportul emotional si reintegrarea treptata in rutina obisnuita.

Toate aspectele mentionate anterior sunt importante pentru o recuperare armonioasa si sigura, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, motiv pentru care este important sa ascultati sfatul medicului cu privire la fiecare dintre aceste elemente cheie ale procesului.

Daca privim din ansamblu procesul de recuperare operatie hernie ombilicala sau inghinala, acesta nu este unul complicat sau de lunga durata, comparativ cu recuperarea dupa alte interventii chirurgicale, insa este esential sa primiti cu responsabilitate sfaturile medicului, astfel incat sa va recuperati cat mai usor si rapid posibil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei