LIVE Coronavirus: In Romania va fi instituita starea de urgenta

virus  5152700000

Dimensiune font:

| 16-03-2020 20:11

Romania a decretat, oficial, stare de urgenta, care permite autoritatilor sa ia o serie de masuri pentru stoparea pandemiei de coronavirus. Scolile si universitatile raman inchise si la acest moment cele mai multe masuri sunt pentru sustinerea sistemului de sanatate.

Daca se va ajunge la o agravare a situatiei, vor fi posibile si masuri ce limiteaza anumite drepturi cetatenesti, insa la acest moment nu ne aflam in acest scenariu.

Numarul de persoane diagnosticate pozitiv a ajuns la 168 luni seara. De astazi, autoritatile comunica informatiile despre cazurile noi doar de doua ori pe zi, la ora 10:00 si la ora 18:00.

La nivel global, bilantul pandemiei de coronavirus a ajuns la peste 175.000 de persoane infectate si mai mult de 6.700 de decese.

 

LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati:

20:05 - Cazurile de coronavirus, la nivel global, continua sa creasca. Specialisti de la Universitatea americana John Hopkins, care au fost printre primii care au lansat o harta a raspandirii coronavirusului pe Glob, ce se actualizeaza in timp real, anunta ca in acest moment coronavirusul a infectat 175.275 de persoane, dintre care 6.706 au murit pe fondul imbolnavirii.

Harta realizata de John Hopkins cu cazurile de coronavirus



In schimb, specialistii Microsoft, care au intocmit si ei o harta, bazata pe date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ale Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA si Centrul European pentru prevenirea si controlul bolilor (ECDC), dar si pe alte diverse surse online, spun ca numarul de cazuri de coronavirus, la nivel mondial, a ajuns la 177.420. Dintre acestia, 7.035 si-ar fi pierdut viata.

Harta realizata de Microsoft cu cazurile de coronavirus din lume



19:54 - Romania inregistreaza, pana in prezent, potrivit ultimei raportari oficiale, 168 de cazuri confirmate de coronavirus, iar cele mai multe sunt in Bucuresti si Hunedoara. Conform site-ului Institutului National de Sanatate Publicasunt 43 de cazuri confirmate in Bucuresti si 21 in Hunedoara.

In zece judete nu exista nicio persoana infectata: Botosani, Sibiu, Dambovita, Alba, Calarasi, Arges, Bistrita Nasaud, Harghita, Tulcea si Giurgiu.

19:39 - Finlanda declara stare de urgenta, incepand de marti, pentru a lupta impotriva epidemiei de coronavirus, urmand ca scolile sa fie inchise, iar vizitele la caminele pentru varstnici si deplasarile la institutii sa fie interzise.

19:36 - Economia Uniunii Europene ar putea sa se contracte cu 1% in 2020 din cauza coronavirusului, se arata intr-un document al Comisiei Europene. Insa o serie de oficiali precum si estimarile interne ale executivului comunitar sunt mult mai pesimiste si arata spre o contractie de pana la 2,5%.

19:32 - Dupa ce au stat acasa mai mult de o luna, din cauza pandemiei de coronavirus, elevii din provincia Guizhou din sud-vestul Chinei au inceput sa revina la ore.

19:29 - BCR anunta ca poate acorda clientilor, in functie de situatia individuala, o perioada de gratie de trei luni la plata ratelor de credit, o reducere a ratei pe o perioada limitata de timp sau extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunara de plata.

19:08 - Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12.00, sa se dea votul in plenul reunit pe decretul emis de presedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenta. Deputatii si senatorii vor vota printr-o aplicatie informatica ce presupune accesarea unei adrese web si actionarea butonului de pe ecran corespunzator optiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinta.

18:52 - Grupul auto francez PSA (proprietarul marcilor Peugeot, Citroen, Opel) a anuntat inchiderea tuturor uzinelor sale din Europa, din cauza pandemiei de coronavirus.

18:46 - Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a anuntat ca "in aceste momente sunt bani suficienti in banci, sunt bani suficienti in ATM-uri si facem si toate eforturile, impreuna cu sistemul bancar, ca Ministerul de Finante sa aiba acces la acesti bani".

18:41 - Organizatia Mondiala a Sanatatii reaminteste care sunt simptomele infectarii cu COVID 19:

simptome coronavirus



18:38 - Electrica Furnizare a anuntat ca a decis sa suspende activitatea din centrele de relatii cu clientii, in perioada 17.03.2020-20.03.2020. Compania incurajeaza folosirea canalelor alternative de comunicare si de plata.

18:24 - Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Layen, a anuntat ca le propune sefilor tuturor statelor membre sa limiteze calatoriile neesentiale pe teritoriul UE pentru a preveni raspandirea coronavirusului.

18:19 - Numarul cazurilor confirmate de coronavirus in Romania a ajuns la 168, a anuntat, luni seara, Grupul de Comunicare Strategica (GCS). De la ultima informare, au fost confirmate 10 cazuri noi.

"Pana astazi, 16 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetateni care au contactat virusul, 9 sunt declarati vindecati si au fost externati.

De la ultima informare, au fost confirmate 10 cazuri noi, dupa cum urmeaza: 4 in Bucuresti, 2 in Ilfov si cate unul in Constanta, Teleorman, Neamt si Mures.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacti ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate in carantina. Cele 10 persoane au varsta cuprinsa intre 21 de ani si 63 de ani
", se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

17:59 - Constructorul auto italo-american Fiat Chrysler (FCA) a anuntat luni ca isi va inchide majoritatea uzinelor din Europa pana la data de 27 martie, din cauza pandemiei de coronavirus.

17:50 - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) anunta ca - daca statul nu renunta de urgenta la izolarea soferilor de TIR care aduc alimente din strainatate - pana la finalul saptamanii, magazinele nu vor mai avea alimente pentru populatie.

17:34 - CFR Calatori a decis sa suspende temporar, de marti, circulatia unor trenuri internationale cu destinatiile Bulgaria, Ungaria si Republica Moldova, in vederea combaterii raspandirii infectiei cu Covid-19.

17:26 - CEC Bank amana pentru o luna plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice.

17:15 - Decretul semnat, luni, de presedintele Klaus Iohannis prin care se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei timp de 30 de zile prevede ca Guvernul efectueaza, in regim de urgenta, rectificarea bugetara, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare.

17:01 - Senatorii si deputatii vor putea vota, in sedintele reunite ale celor doua Camere, printr-o aplicatie realizata de departamentele de specialitate din cele doua camere, iar sedintele vor fi transmise live pe site-ul Camerei Deputatilor

16:51 - In Oradea Administratia Domeniului Public (ADP) a recomandat participantilor la slujbele de inmormantare din Cimitirul Municipal Rulikowski sa nu mai aduca coroane de flori, care pot fi o posibila sursa de raspandire a COVID 19. Totodata, s-a transmis ca la slujbele din cimitir ar trebui sa participe doar membrii familiei si rudele apropiate.

16:47 - Parchetul General s-a autosesizat in cazul senatorului Vergil Chitac. Pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal privind zadarnicirea combaterii bolilor dupa ce s-a intalnit cu mai multe persoane desi a luat contact cu un caz confirmat de infectare cu COVID-19.

Dosarul a fost deschis in rem, avand in vedere ca la acest moment senatorul nu poate fi audiat. De altfel, Chitac a fost in aceasta dimineata transferat la sectia de Terapie Intensiva.

16:45 - Decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei a fost publicat, luni dupa-amiaza, in Monitorul Oficial. Partidele deja anunta ca il vor vota in Parlament.

16:37 - CCR anunta ca amana termenele de judecata din luna martie pentru luna aprilie.

16:32 - Traficul pe Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj s-a redus cu aproape 50% din cauza crizei coronavirusului, fiind inregistrate 40 de decolari/aterizari pe zi fata de 80-90 cate erau inainte, dar nu se pune problema reducerii de personal sau a somajului tehnic, anunta conducerea aeroportului.

16:25 - Iata cate teste s-au facut in Romania de la inceputul epidemiei.

coronavorus grafic teste



15:56 - Tranzactionarile au fost oprite automat luni pentru 15 minute pe bursa din New York dupa ce indicele S&P a scazut cu 8%, iar Dow Jones a pierdut 9,7 puncte.

15:53 - Experti in epidemiologie, citati de presa de specialitate din Marea Britanie, prezinta cifre cu adevarat infricosatoare in privinta potentialilor purtatori ai coronavirusului. Ei noteaza ca pentru fiecare mort de COVID-19 ar putea exista circa 400 de imbolnaviti.

Circa 723.000 de purtatori ai virusului COVID-19 ar putea exista doar in Italia, daca calculele facute de specialisti sunt corecte.

15:48 - Trupa Guns N' Roses a concertat in Mexic pentru peste 70.000 de oameni, in ciuda pandemiei. Organizatorii festivalului Vive Latino nu au anulat evenimentul, pentru ca Mexicul este inca in faza 1 a pandemiei.

coronavirus mexic



15:46 - In SUA, peste 450 de lideri din afaceri, investitori si persoane publice au semnat o scrisoare deschisa in care se angajeaza sa faca tot posibilul pentru a stopa raspandirea pandemiei.

Scrisoarea spune ca liderii de afaceri pot incetini ritmul in care focarul de coronavirus se raspandeste in toata tara si solicita semnatarilor sa intreprinda o serie de actiuni, inclusiv sa lase angajatii sa lucreze de acasa.

15:44 - Parlamentul Romaniei se reuneste in videoconferinta incepand cu ora 16:00.

15:43 - Irlanda isi inchide toate barurile incepand de luni, cu o zi inainte de St. Patrick's Day (Ziua Sfantului Patrick). Irlanda a confirmat pana acum 169 de infectii cu noul tip de coronavirus, iar 45 de cazuri au fost confirmate in Irlanda de Nord.

15:42 - Compania aeriana austriaca Austrian Airlines (AUA), filiala a grupului german Lufthansa, a anuntat luni ca isi va suspenda, temporar, toate zborurile regulate incepand din noaptea de miercuri spre joi si pana la data de 28 martie.

15:40 - Dupa ce mai multi politicieni au fost confirmati pozitiv cu coronavirus, PSD, USR si PMP au cazut de acord ca amanarea alegerilor locale ar proteja atat cetatenii, cat si pe ei de gripa chinezeasca, avand in vedere ca o campanie electorala presupune contact cu cetatenii, fapt care ar reprezenta un pericol.

15:39 - Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului si Mitropolia Iasului ofera, gratuit, hrana batranilor si bolnavilor aflati in izolare acasa si pun la dispozitie spatii de carantina in centre si manastiri.

15:38 - Scolile se inchid si la New York, a anuntat primarul Bill de Blasio, care a mai cerut ca restaurantele, barurile si cafenele sa vanda mancarea numai in regim de livrare sau ridicare de marti.

15:37 - Bavaria a declarat luni stare de urgenta, inchizand toate zonele de agrement si restrictionand activitatile restaurantelor si ale cafenelelor. Mesajul autoritatilor pentru cetateni a fost simplu: "Nu este nevoie sa cumparati ca harciogii", a recomandat acesta, in timp ce anunta decretarea starii de urgenta.

Scolile din Germania au fost inchise incepand de luni, in timp ce capitala Berlin a inchis in weekend toate cluburile, barurile si centrele de fitness. Adunarile mari la nivel national sunt interzise. De asemenea, Germania a anuntat luni inchiderea granitelor cu Franta, Austria si Elvetia, cu exceptia traficului comercial.

Germania are acum aproape 5.000 de cazuri de coronavirus confirmate si 12 decese.

15:35 - CEC Bank a amanat pentru 30 de zile plata ratelor la creditele acordate persoanelor fizice. Astfel, clientii persoane fizice vor putea sa-si plateasca ratele oricand, in termen de maximum 30 de zile de la scadenta. Pentru perioada de amanare de 30 de zile, nu se vor aplica penalitati, iar clientii nu vor fi raportati la Biroul de Credit. Potrivit bancii, durata contractului va ramane neschimbata, deci nu va fi necesara semnarea unor acte aditionale.

15:33 - Sunt amanate pe termen nedeterminat si evenimente ce ar fi trebuit sa aiba loc la finalul lunii aprilie. Bucharest Fashion Film Festival, care era programata pentru 23 - 26 aprilie, a facut azi anuntul amanarii.

15:27 - Incep sa fie anulate targurile de Paste. Printre primii care au anuntat sunt cei de la Oradea. Targul urma sa se desfasoare intre 10 si 20 aprilie.

15:26 - Geneva, unde isi au sediul numeroase organizatii internationale, inclusiv sediul european al ONU, a decretat luni stare de urgenta din cauza pandemiei de coronavirus si a interzis toate adunarile publice la care participa mai mult de cinci persoane.

15:25 - Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, a intrat in izolare autoimpusa dupa ce a participat la o reuniune cu secretarul de stat francez Brune Poirson, testata pozitiv cu noul coronavirus.

Brune Poirson, in varsta de 38 de ani, este al doilea caz de contaminare confirmat printre membrii guvernului francez, dupa ministrul culturii, Franck Riester.

15:20 - Urmeaza ca decretul sa fie publicat in Monitorul Oficial si atunci vom afla exact detaliile, declaratia presedintelui Iohannis fiind destul de vaga. Apoi, Parlamentul are 5 zile la dispozitie sa se reuneasca pentru votul de aprobare. Decretul este insa in vigoare din momentul publicarii in MOf si oricum presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a spus ca personal el crede ca Legislativul va fi favorabil masurilor.

15:03 - Presedintele Klaus Iohannis anunta masurile ce pot fi luate in timpul starii de urgenta.

Printre masurile anuntate de seful statului se numara: inchiderea scolilor si universitatilor, gratuitatea tratamentului pacientilor cu coronavirus, facilitati de depunere online a cererilor pentru acordarea de beneficii sociale, instantele vor judeca doar cazurile de urgenta deosebita, se pot face angajari fara concurs in sanatate.

Totodata, daca va fi nevoie, vor fi plafonate preturilor la medicamente, alimente de stricta necesitate, energie, gaze, apa, carburanti. Poate fi interzisa circulatia rutiera, maritima, aeriana sau fluviala pe anumite rute. Se pot rechizitiona stocuri de echipamente medicale si medicamente.



14:49 - Premierul norvegian Erna Solberg a avut o conferinta speciala in care li s-a adresat copiilor, spunandu-le ca este ok daca sunt speriati in aceasta perioada si le-a dat asigurari ca, desi situatia este speciala si scolile lor sunt inchise, totul va fi bine in final. Ea le-a dat asigurari si micutilor ai caror parinti sunt infectati.

"Sunt niste zile speciale... multi copii considera ca este infricosator. Este OK sa fii speriat cand atat de multe lucruri se petrec simultan. Chiar daca scoala voastra a fost contaminata, va fi bine pentru aproape toata lumea. La fel si pentru mami si tati, daca si ei sunt infectati", a spus ea, alaturi de ministrii pentru educatie si pentru familie si copii, care au raspuns intrebarilor celor mici.

"Pot organiza o petrecere de ziua mea?", "imi pot vizita bunicii dupa ce am fost la cumparaturi?" sau "ce pot face pentru a ajuta?" s-au numarat printre intrebarile adresate de copii. "Prin faptul ca stati acasa ajutati alti oameni sa nu se contamineze si sa se imbolnaveasca. Este foarte important pentru cei care sufera deja de alte boli sau pentru cei foarte batrani", le-a spus Solberg copiilor.

14:43 - Actiunile si dolarul sunt in scadere la nivel mondial, iar in Europa declinul indicilor este de circa 8%. Si leul romanesc a inregistrat cel mai slab curs fata de moneda europeana, un euro fiind cotat la 4,8242 de lei/unitate.

14:37 - Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a anuntat, la Libertatea.ro, ca multe firme au aratat o solidaritate neasteptata si ajuta in aceasta criza. De exemplu, McDonald's va duce mancare la mii de oameni in carantina, Kaufland a donat 73.000 de masti personalului medical, Hilton a oferit cazare iar eMag masti.

14:34 - Ministrul de Finante a anuntat ca Fiscul va suspenda sau va amana aplicarea executarilor silite, mai putin in cazul sumelor provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala. Sunt suspendate si controalele fiscale, cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta, precum si a cazurilor de evaziune fiscala, acolo unde sunt indicii in acest sens.

Tot suspendate vor fi si actiunilor antifrauda privind Filtru II si a activitatilor specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria si Bulgaria.

In schimb, se va aplica un nou mecansim de rambursare a TVA, care sa permita mai rapid deconturile.



14:22 - Au aparut tot mai multe initiative legate de lupta impotriva coro

 

12:44 - Fiica senatorului Vergil Chitac, cel care a fost depistat pozitiv si din cauza caruia au intrat in izolare, premierul, Guvernul, conducerea PNL si multi dintre parlamentari, anunta ca el a fost transferat la terapie intensiva. Amintim ca el a fost dus la spitalul de boli infectioase din Constanta vineri, fara nicio masura de protectie, desi se stia ca este infectat.

12:10 - Franta a insistat sa tina alegerile locale, insa cetatenii au stat departe de urne, pe fondul pandemiei de coronavirus. A fost inregistrat un absenteism-record estimat la 53,5-56% - in primul tur al municipalelor.

12:02 - Presedintele Klaus Iohannis va iesi la ora 15:00 sa anunte ce contine decretul privind instaurarea starii de urgenta.

11:52 - Traficul la punctele de frontiera a scazut cu 43% in ultimele 24 de ore, comparativ cu aceeasi zi a anului trecut. Peste 83.700 persoane, cetateni romani si straini, au trecut in ultimele 24 de ore prin punctele de trecere ale frontierei. Anul trecut cifra a fost de 148.300 persoane, informeaza Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF).

11:50 - Peste 450 de persoane au infiintat la Cluj-Napoca un grup de solidaritate civica si comunitara al carui scop este sa organizeze voluntari care sa ajute oameni in varsta, persoane bolnave ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot sa iasa din locuinte pentru cumparaturi sau medicamente.

11:34 - Potrivit secretarului de stat in MS, odata semnat decretul privind starea de urgenta, nu va fi cazul limitarii unor drepturi civile in situatia in care este Romania.

"Constitutional, starea de urgenta poate merge pana la limitarea unor drepturi civile, dar nu este cazul. In acest moment, pe noi ne ajuta la achizitia de medicamente, la achizitia de aparatura, la achizitia de materiale sanitare, ne ajuta la a face acele proceduri de angajare fara a mai respecta acele termene. Ne ajuta efectiv la a lua niste masuri sanitare de dezinfectie in locuri in care nu aveam acces pana acum, precum si la a limita accesul in zonele aglomerate, pentru a nu avea acea apropiere sociala", a mai spus secretarul de stat.

Tataru a precizat ca se vor face noi achizitii in doneniul sanatatii si ca spera ca sa existe "tot necesarul" pana la sfarsitul acestei saptamani, "ca sa avem stocurile rezonabile".

11:29 - Numarul persoanelor care au avut contact cu ofiterul MAI diagnosticat cu noul COVID-19, care a ascuns initial faptul ca a fost in Israel, depaseste 120, a declarat, luni, Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Nelu Tataru a declarat, luni, la Digi TV, ca in acest moment sunt 30 de persoane diagnosticate, care au legatura cu fostul ofiter MAI, internat la Spitalul Gerota, unitate plasata in carantina din cauza sa.

11:19 - Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, ca transportul in comun ar trebui limitat la un minimum necesar, pe fondul crizei generate de noul coronavirus. La acest moment, insa, exista foarte multe persoane care inca merg la birou si liderul PLUS nu da o alternativa de transport pentru acestia. O limitare a numarului de mijloace de transport in comun ar provoca acum aglomerare.

11:12 - Pandemia de coronavirus va falimenta majoritatea companiilor aeriene din lume pana la inceputul verii daca guvernele si industria nu iau masuri coordonate pentru a evita o asemenea situatie, a avertizat, luni, o firma de consultanta din Australia, citata de Bloomberg.

11:07 - Coreea de Sud a raportat, luni, 74 de noi infectii de coronavirus, mai putin decat in ziua precedenta, au declarat oficialii din domeniul sanatatii, iar numarul de cazuri a ajuns la 8.236, cu 75 de decese.

11:00 - Deputatul USR Adrian Prisnel a transmis Asociatiei Romane a Bancilor sa analizeze posibilitatea cresterii pragului pentru platile contactless de la 100 lei la 500 de lei, in perioada starii de urgenta, pentru a nu mai fi introdus PIN-ul in terminalele POS, in contextul raspandirii coronavirusului.

10:58 - Aproximativ 15 autocare cu romani din Germania asteapta, luni, sa intre in tara prin Vama Nadlac, judetul Arad, iar pasagerii trebuie sa completeze chestionarele privind zona de unde vin conform noilor masuri privind raspandirea COVID-19.

10:53 - Bucuresti Mall - Vitan si Plaza Romania din Bucuresti au anuntat ca isi reduc programul la 8 ore. Acestea vor functiona doar intre orele 12:00 si 20.00, dar hipermarketurile si farmaciile din centrele comerciale vor avea program normal. In ce priveste Biroului Pasapoarte din Plazza, acesta are program in fiecare zi, de la ora 8:30 pana la 16:30, iar miercuri, pana la 18:30.

Ele se alatura centrelor comerciale din Bucuresti Promenada Mall, Mega Mall, Vulcan Value Centre, Iris Titan Shopping Center, precum si tuturor mall-urilor detinute in Romania de dezvoltatorul NEPI Rockcastle, care au anuntat ca isi vor ajusta programul de functionare la 8 ore pe zi.

10:44 - Continua batalia intre Germania si SUA pentru vaccin. Daca Germania a spus ca trebuie sa existe cooperare, SUA insista sa fie prima tara care testeaza. Primul participant la un studiu clinic pentru un vaccin impotriva noului coronavirus va primi o doza expermientala luni, la Seattle, potrivit unui oficial guvernamental, scrie AP.

Institutul National de Sanatate finanteaza testul, care va avea loc la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

10:27 - Cercetatorul Roberto Burioni a fost unul dintre primii oameni de stiinta din Italia care au tras semnalul de alarma asupra epidemiei de coronavirus, insa mesajele sale au fost initial ignorate, motiv pentru care el avertizeaza acum restul Europei sa nu faca aceeasi greseala.

"Nu subestimati pericolul. Italia a facut-o timp de o saptamana, unii oameni au zis ca este doar o gripa, iar un medic a spus chiar, intr-un mod total necorespunzator, ca o sa treaca peste cateva saptamani. Din pacate, din vremea lui Iulius Cezar, oamenii vor sa creada ceea ce doresc sa se intample", a declarat Roberto Burioni intr-un interviu acordat agentiei DPA.

Burioni (57 de ani), profesor de microbiologie si virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist in virusologie din Italia

 

10:23 - Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Matei Bals, a declarat la B1 TV, referitor la noile cazuri confirmate, ca "nu conteaza neaparat numarul, conteaza daca acestea sunt persoane care sunt deja monitorizate". Intrebat daca pana acum exista informatii despre vreun caz in care virusul s-a transmis intracomunitar, adica fara ca pacientul confirmat sa se stie ca a avut vreun contact cu alta persoana confirmata, acesta a raspuns: "Pentru Romania nu exista in acest moment vreo dovada in acest fel si speram ca nu vom avea", pentru ca astfel de cazuri "sunt mult mai greu de urmarit", in schimb cei izolati nu mai pot transmite si altora.

"Cei mai multi pacienti pozitivi se vindeca. Probabil 95% se vor vindeca in final. Cei mai multi au forme usoare, vor ramane fara sechele. Acum ne intereseaza adresabilitatea, ce varste au pacientii care se imbolnavesc. Din fericire, in Romania sunt pacienti tineri, spre deosebire de Italia. Asta conteaza foarte mult - se ajunge la complicatii si la decese".

10:20 - Un medic ginecolog din Iasi, pus in situatia de a intra in sala de nasteri pentru a acorda ajutor unei gravide care avusese contact cu o persoana venita din Italia, a scris pe Facebook faptul ca nu exista echipament de protectie si nici teste pentru COVID-19: "Dumnezeu cu mila", spune Diana Popovici.



10:08 - Pana in prezent, au fost inregistrate 36 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Inainte apareau in comunicarea oficiala si cateva dosare deschise pentru raspandirea de informatii false, dar acum au disparut.

10:03 - 158 de cazuri au fost confirmate in Romania, in carantina sunt plasate in centrele de pe teritoriul tarii 3.008 de persoane, iar alte 15.546 sunt in izolare la domiciliu. Practic, sunt 19 noi cazuri fata de duminica: 4 imbolnaviri in Arad, 3 in Ilfov, 2 in Valcea, 2 in Timisoara si cate unul in Bucuresti, Cluj Napoca, Salaj, Buzau, Ialomita, Hunedoara, Galati si Suceava.

Cele 19 persoane depistate au varsta cuprinsa intre 19 si 54 ani, sunt in carantina sau autoizolare. In continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au calatorit in Italia, 2 dintre ele in Austria si Germania.

"Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate in spitale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta si se afla sub supraveghere medicala permanenta. Starea de sanatate generala a pacientilor este buna", anunta Grupul de Comunicare Strategica.

09:54 - Fiica primarului din Deva a fost de asemena testata pozitiv, dupa ce tatal, membru PNL, a fost la aceeasi sedinta cu senatorul liberal Vergil Chitac.
 

Fiica primar Deva coronavirus selfie


Foto: Facebook/Florin Oancea

09:42 - Actrita Olga Kurylenko a fost testata pozitiv pentru noul coronavirus. Interpreta Bond Girl din filmul "007: Partea lui de consolare/ Quantum of Solace" este in carantina la domiciliu.

09:40 - In judetul Arges sunt 82 de persoane in carantina si alte 285 autoizolate la domiciliu, nefiind confirmat niciun caz de infectare cu COVID-19, a anuntat, luni, Institutia Prefectului.

09:38 - Mexicul a inregistrat primul deces provocat de noul coronavirus pe teritoriul sau, au informat duminica presa mexicana si doua persoane familiare cu acest caz, potrivit Reuters.

09:26 - Oficiali germani au subliniat luni ca doresc o abordare de tip colaborare in cercetarile pentru crearea unui vaccin impotriva noului coronavirus, dupa informatii conform carora administratia SUA a oferit o mare suma de bani unei companii germane care lucreaza la producerea unui vaccin pentru ca acesta sa fie accesibil doar pentru uzul exclusiv al SUA, informeaza luni dpa.

09:12 - IFN Extra Finance a luat decizia de a amana cu 15 zile scadentele clientilor sai cu costuri zero, in contextul pandemiei de coronavirus, a anuntat, luni, institutia financiara nebancara.

09:00 - Primaria Deva, din judetul Hunedoara, si-a suspendat activitatea de luni, dupa ce edilul Florin Oancea si administratorul public Adrian David Nicolae au fost diagnosticati cu noul Covid-19. Circa 600 de angajati din primarie s-au izolat acasa si astepta rezultatele analizelor.

 

08:12 - Norvegia va da companiilor o finantare de cel putin 100 de miliarde de coroane norvegiene (9,7 miliarde dolari), pentru sustinerea economiei in timpul pandemiei de coronavirus, a anuntat guvernul duminica.

08:11 - Box office-ul nord-american a inregistrat weekendul trecut cele mai scazute incasari din ultimele doua decenii, din cauza pandemiei de Covid-19, scrie News.ro.

08:10 - Turcia a confirmat 12 noi cazuri de coronavirus, crescand la 18 numarul total al imbolnavirilor, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Fahrettin Koca, citat de Mediafax.

08:05 - Uniunea Europeana a anuntat duminica aceasta ca va limita exporturile de masti chirurgicale si alte echipamente de protectie, pentru a garanta aprovizionarea blocului comunitar pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, informeaza Agerpres.

08:04 - Mai multe ambasade ale Romaniei au anuntat suspendarea activitatii cu publicul pe o perioada nedeterminata. Ambasadele Romaniei in Italia, Spania, Regatul Unit, Republica Moldova, Republica Ceha au anuntat suspendarea acestor activitati incepand din 16 martie 2020, in timp ce Ambasada din Statele Unite va aplica masura din 17 martie.

08:00 - Casa Alba a anuntat ca toti cei care vin in contact cu presedintele Donald Trump vor fi testati, potrivit AFP.

07:50 - Primarul orasului New York Bill de Blasio a anuntat duminica seara inchiderea barurilor si restaurantelor, in afara celor cu livrare la domiciliu, aceasta fiind o noua etapa destinata stoparii raspandirii de coronavirus.

07:33 - China a anuntat luni 12 noi cazuri importate de coronavirus fata de doar patru interne, in momentul in care Beijingul inaspreste masurile de carantina pentru cei care vin din strainatate, scrie AFP, citata de News.ro.

07:28 - Italia va primi din China mai multe echipamente de necesitate critica pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a anuntat duminica ministrul de externe Luigi Di Maio.

07:27 - Portugalia isi va inchide granita cu Spania pentru turisti pentru cel putin o luna pentru a stopa pandemia de coronavirus, a anuntat duminica premierul portughez, Antonio Costa, conform Agerpres.

07:24 - Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a ordonat duminica plasarea in carantina a sase state si a capitalei Caracas, incepand de luni. El a cerut intreprinderilor sa se inchida si cetatenilor sa ramana in locuinte. Aceasta masura vizeaza sase milioane de oameni care nu vor mai putea iesi din casa decat pentru a cumpara alimente.

07:19 - Presedintele indonezian Joko Widodo le-a cerut cetatenilor sa pastreze distanta pe masura ce numarul imbolnavirilor cu coronavirus in tara a depasit pragul de o suta de persoane. El a mai precizat ca va face testul pentru noul coronavirus, in conditiile in care un ministru din guvern a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

07:10 - Platforma americana Airbnb a decis sa permita atat clientilor, cat si gazdelor, sa anuleze gratuit rezervarile.

07:09 - Franta este pregatita sa cheltuiasca zeci de miliarde de euro pentru a ajuta companiile sa depaseasca impactul economic al pandemiei de coronavirus, a anuntat duminica ministrul de Finante Bruno Le Maire, citat de News.ro.

07:07 - Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a indemnat pe oameni sa nu mai cumpere in disperare alimente si alte provizii pe fondul crizei coronavirusului.

"Nu trebuie sa cumparati atat de mult", a spus el intr-o conferinta de presa la Casa Alba. "Relaxati-va", a mai spus el, citat de DPA.

07:06 - Slovenia isi va inchide traficul aerian incepand de marti, in incercarea de a reduce raspandirea coronavirusului, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al guvernului Jelko Kacin, citat de Agerpres.

07:00 - Metropolitan Opera din New York a anuntat anularea tuturor spectacolelor pana pe 31 martie, din cauza coronavirusului.

06:52 - Presedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a anuntat duminica inchiderea granitelor tarii si suspendarea cursurilor la toate institutiile de invatamant pana la 31 martie, pentru a limita raspandirea pandemiei de coronavirus, informeaza AFP.

06:46 - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inregistrat 10.982 de cazuri noi de coronavirus in lume intr-o singura zi, duminica, ceea ce creste bilantul total al acestei noi boli la 153.517 de cazuri, informeaza EFE.

06:39 - Cehia a intrat in carantina, duminica la miezul noptii, pentru a-i proteja pe cetatenii vulnerabili la COVID-19, a anuntat premierul Andrej Babis, citat de

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei