Denumire stiintifica spanz:

Helleborus purpurascens

Denumire populara spanz:

barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba-nebunilor, ouăle-popii, paronici, spunz.

Avertisment spanz: foarte TOXIC

Toate tratamentele interne cu spanz se fac numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului, deoarece această plantă este toxică. Reţetele date în continuare sunt culese din literatura de specialitate şi de la persoane care s-au vindecat şi au un caracter informativ.

Proprietati terapeutice spanz:

Intern:  antitumoral foarte puternic, antireumatic puternic, cardiotonic bun, purgativ foarte puternic, emetic puternic, depurativ foarte puternic, febrifug puternic, diuretic bun, imunostimulent puternic.

Extern: antireumatic puternic, antiinflamator puternic (în doze mici), calmant puternic.

Afectiuni tratate cu spanz

- tumori in general maligne, cancere de piele, san, organe genitale, intesinal, col uterin etc

Tratamente naturiste cu spanz – cure de spanz

- tumori cerebrale, tumori oculare – cura cu spânz cu doză crescătoare. In paralel se vor utiliza intern plante medicinale ca: lemnul Domnului  şi silur sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual. Extern se folosesc sub formă de comprese cu macerat la rece: silur, frunze de corn

- cancer de col uterin, cancer genital – cura cu spânz cu doză crescătoare. în paralel se vor folosi intern: creţişoarâ, salvie, coada racului, năpraznic, sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual.

- cancer intestinal – cura cu spânz cu doză crescătoare. În paralel se vor folosi intern: salvie, răchitan, scoarţă de stejar,sub formă de pulbere, câteun gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual.

- cancer de sân – cura cu spânz cu doză constantă. Doza va fi de preferinţă de 0,3 grame. In cazul în care nu se remarcă efecte semnificative după primele două cure, se va trece la cura cu doze crescătoare. Se vor utiliza intern şi: fructe de coacăz negru, iarbă de traista ciobanului, creţişoară, sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual.

- cancer pulmonar – cura cu spânz cu doză crescătoare în perioadele dintre cure se va apela la clismele cu mărul lupului iar intern se vor utiliza şi: năpraznic  mentă, captalan, mesteacăn sub formă de pulbere, câte ungram din fiecare dintre aceste plante adjuvante, de 4 ori pe zi, sublingual.

- cancer de os in fazele incipiente – cura cu spânz cu doză crescătoare. În  paralel se vor lua plante ca: brusture, muguri de plop, năpraznic. Extern se vor aplica sub formă de cataplasmă tătăneasa şi mărul lupului

- cancer la gât – cura cu spânz cu doză constantă, urmată apoi de cura cu doză crescătoare. In paralel se folosesc şi alte plante: arnică, sânziene galbene, muguri de plop sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual. Extern, se va face gargară cu macerat la rece de tătăneasă

- cancer tiroidian – cura cu spânz cu doză constantă, urmată apoi de cura cu doză crescătoare. În paralel se folosesc intern şi sânzienegalbene trifoi roşu captalan sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi.

-cancer pancreatic – cura cu spânz cu doză crescătoare. Se vor  folosi în paralel plante cu efecte benefice asupra pancreasului şi ficatului: rostopasca, obligeana, sunătoarea sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual.

- cancer genital – cura cu spânz cu doză constantă, urmată (dacă e cazul) de cea cu doză crescătoare. In paralel se va utiliza unamestec de plante din: pufuliţă ienupăr , coada şoricelului, coada calului sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi, sublingual.

- fibromatoză uterină – cura cu spânz cu doză constantă. Este bine ca în cazurile unor fibroame de dimensiuni mari, doza constantă să fie de 0,3 grame pe zi. Se vor realiza 4-5 cure succesive a câte 20 de zile,cu pauză de minim 2 săptămâni între ele, sub supraveghere.

- chist ovarian – cura cu spânz cu doză constantă. In general după primele 2 cure realizate în modul descris mai jos, la majoritatea tipurilor de chist ovarian se remarcă o diminuare a dimensiunilor, sau chiar dispariţia lor completă. In perioadele dintre cure este bine să fie utilizate plante cu efecte specifice asupra aparatului genital feminin: creţişoară, traista ciobanului, coada racului, salvie, sub formă de pulbere, câte un gram din fiecare de 4 ori pe zi.

- alergii – 0,1 grame de pulbere pe zi, luată concomitent cu alteplante pentru o perioadă de trei săptămâni. Se vor utiliza plante cu efecte antialergice şi vitaminizante: trei fraţi pătaţi, măceşe, cătină, coada şoricelului sub formă de pulbere, câte un gramdin fiecare de 4 ori pe zi, sublingual. Acest tip de cură se reia de cel puţin 4 ori, cu o pauză de 2 săptămâni între cure.

- amenoree – pulbere, în amestec cu alte plante

- constipaţie cronică, inflamaţii ale colonului, congestii ale uterului şi organelor din micul bazin, obezitate – 0,1 g de pulbere pe zi. Se face o cură de maxim o săptămână, după care se iau plante ca: volbura, senna, rădăcina de brusture, păpădia, coada şoricelului, rădăcina de nalbă. Din aceste plante adjuvante, se va folosi câte un gram de 4 ori pe zi, sublingual.

- psoriazis, afecţiuni ale pielii greu vindecabile (adjuvant) – cura cu spânz cu doză constantă. Se vor realiza mai multe cure (4-5) cupauză de minim 2 săptămâni între ele, respectând mereu o alimentaţie strictă.

- reumatism, sciatică – comprese cu decoct combinat.

- nevralgii – cataplasme din flori şi frunze aplicate pe zonele dureroase, timp de minim o oră.

Cure cu spanz:

Durata unei cure cu spânz este de 21 de zile (3 săptămâni). Pe parcursul curei doza de plantă utilizată poate să fie constantă sau de lacaz la caz, doză variabilă (crescătoare):

1. cura cu spanz cu doza constanta:

Se realizează de obicei la începutul tratamentului în afecţiuni tumorale maligne (cancer) care nu se află în ultimele faze de evoluţie (prin urmare există încă timpul necesar şi starea de vigoare adecvată pentru realizarea a cel puţin 2-3 cure cu spânz), sau în cazurile unor afecţiuni tumorale benigne. In astfel de cazuri, folosirea unei doze unice mici, pregăteşte organismul pentru etapele următoare în care se va apela la cura cu doze crescătoare.

S-a constatat că în aceste cazuri curele care urmează sunt mai uşor suportate de către organism.

1. doza unica

Pentru o zi recomandată în majoritatea cazurilor deacest tip este de 0,2 grame (200 miligrame) de pulbere din rădăcina uscată. Pulberea se prepară prin măcinarea rădăcinii cu ajutorul unei râşniţe electrice şi cernerea printr-o sită foarte fină (pentru făină). Cântărirea dozei necesare pentru o zi se va face cu ajutorul unei balanţe farmaceutice de mare precizie. In fiecare dintre cele 21 de zile de tratament se va administra osingură dată pe zi, doza de 0,2 grame de spânz.

Momentul de administrare:

Pulberea se va lua dimineaţa, pe stomacul gol, la scurt timp după trezire.

Modul de administrare spanz

- pulberea atent cântărită se plasează sub limbă şi se păstrează astfel timp de 15 minute, după care se înghite cu puţină apă. Cu fiecare doză de spânz se ia şi jumătate de linguriţă de pulbere de lemnul Domnului care are efecte antitoxice şi protectoare hepatice, atenuând efectele toxice ale spânzului.

Observatii:

-în cazul în care pulberea nu mai este suportată în administrarea sublinguală (apar iritaţii) sau există tulburări care nu permit acest gende administrare, aceeaşi doză de spânz se va administra sub formă de macerat la rece, astfel: doza de spânz pentru o zi (0,2 grame) se lasă la macerat în 50 ml cu apă plată sau de izvor, un interval de minim 6 ore (peste noapte). Dimineaţa se consumă pe stomacul gol, cu 30 deminute înainte de a mânca, întreaga cantitate de macerat, nefiltrat (împreună cu pulberea de spânz rămasă în pahar).

Pentru rezultate optime, în perioada curei cu spânz este necesar săfie folosite plante cu proprietăţi antitoxice, cu efecte de drenare şitonifiere la nivel hepatic. Dintre acestea se recomandă în special:lemnul Domnului, salvia, seminţele de armurariu

Pauzele între cure:

Intre 2 astfel de cure cu spânz este necesar să se realizeze o pauză de minim o săptămână – cel mai indicat fiind de 2 săptămâni. În perioadele de pauză dintre cure se recomandă utilizarea altor plante mai blânde, cu proprietăţi regenerante, tonice şi curative pentru boala cu care vă confruntaţi.

Indicaţiile acestei cure: cancer în primele faze, chist ovarian, fibromuterin, mastoze chistice şi fibrochistice, alergii, reumatism, poliartrită reumatoidă, boli grave ale pielii (psoriazis)

Cura cu spanz cu doza crescatoare

Se realizează mai ales în cazuri de cancer foarte avansate, ce necesită o intervenţie suficient de rapidă, sau la persoane care prezintă o stare vigoare adecvată a organismului, pentru care cura cu spânz cu doză constantă este de intensitate prea redusă. Pulberea se prepară prin măcinarea rădăcinii cu ajutorul unei râşniţe electrice şi cernerea printr-o sită foarte fină (pentru făină). Cântărirea dozei necesare pentruo zi se va face cu ajutorul unei balanţe farmaceutice de mare precizie.

Schema de administrare:

- în primele 3 zile ale curei (ziua 1 – ziua 3) se iau 0,20 grame pe zi

- în următoarele 3 zile (ziua 4 – ziua 6) se iau 0,30 grame pe zi- în următoarele 3 zile (ziua 7 – ziua 9) se iau 0,40 grame pe zi- în următoarele 3 zile (ziua 10 – ziua 12)se iau 0,50 grame pe zi- încă 9 zile (ziua 13 – ziua 21) se ia o doză de 0,6 grame pe zi

Momentul de administrare:

pulberea se va lua dimineaţa, pe stomacul gol, la scurt timp după trezire.

Modul de administrare:

pulberea atent cântărită se plasează sublimbă şi se păstrează astfel timp de 15 minute, după care se înghite cuputină apă. Cu fiecare doză de spânz se ia şi jumătate de linguriţă depulbere de lemnul Domnului, care are efecte antitoxice şi protectoare hepatice, atenuând efectele toxice ale spânzuluî