Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

download (3)

Dimensiune font:

| 25-01-2023 15:14

 Stresul de scurtă durată este trăit de mulți dintre noi și cumva este o parte obișnuită a cotidianului. Însă când acesta devine cronic sau de lungă durată, poate avea un impact grav asupra stării de sănătate.

Stresul este un răspuns natural la situații solicitante și face ca organismul să elibereze hormoni, cum ar fi cortizolul, cunoscut ca hormonul stresului, și adrenalina. Aceștia ajută la pregătirea organismului să intre în acțiune, specialiștii descriu această acțiune ca pe o stare de atenție sporită sau de excitare.

Printre factorii declanșatori ai stresului se numără situațiile periculoase și presiunile psihologice, precum termenele limită, examenele sau evenimentele sportive.

Stresul cronic, cauze și simptome

În mod normal, efectele fizice ale stresului nu durează foarte mult, însă sunt situații în care unii oameni se află într-o continuă stare de vigilență sporită, fapt care în timp duce la stresul cronic.

 

Iar printre cauzele stresului cronic se află:

- locurile de muncă aflate sub presiune ridicată

- dificultățile financiare

- relații dificile.

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Stresul cronic pune presiune pe organism pe o perioadă mai mare de timp, iar acest lucru poate provoca o serie de simptome, fiind de altfel un factor de risc pentru anumite boli.

Simptomatologia stresului cronic diferă, de la o persoană la alta, în funcție de severitatea acestuia și include:

- iritabilitate, care poate fi extremă

- oboseală

- dureri de cap

- dificultatea sau incapacitatea de concentrare

- gânduri împrăștiate

- probleme digestive

- modificări ale apetitului

- sentiment de neajutorare

- senzația de pierdere a controlului

- stimă de sine scăzută

- lipsa dorinței sexuale

- nervozitate

- infecții sau boli frecvente, arată Medical News Today.

Stresul cronic, idei de gestionare

Pentru a afla cum putem gestiona stresul cronic, în așa fel încât să nu ne facem rău, am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a oferit câteva soluții, car cu puțin exercițiu, pot fi la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cel mai important este să ne facem o listă a priorităților, iar a avea grijă de noi înșine nu ne face egoiști.

”Pentru o bună gestionare a stresului cronic recomand să ne îngrijim de bunăstarea noastră fizică și mintală și să facem din asta întotdeauna o prioritate. Mișcarea sub toate formele ei poate ajuta la combaterea stresului”, a declarat psihologul Gina Dafinoiu, în exclusivitate pentru DCMedical.

De asemenea, mai spune psihologul, sportul, dansul, plimbările, precum și alte activități fizice pot fi utile atunci când suntem stresați. Iar acestea, alături de ceea ce recomandă specialiști în nutriție, o alimentație bogată în vitamine și minerale, dar și hidratarea adecvată, sunt parte dintr-un stil de viață sănătos, care să ne ofere un boost de energie, interioară și exterioară.

Psihologul sugerează și petrecerea timpului în natură, iar acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat în Finlanda, unde persoanele aflate sub medicație pentru tulburări psiho-emoționale, precum depresia sau anxietatea, au avut o nevoie mai mică de astfel de medicamente după plimbările în natură.

2. -imagine fara descriere- (young-couple-love-love-story-autumn-forest-park_93255500.jpg)

Plimbarea în natură, benefică pentru sănătatea emoțională. FOTO: Freepik @bristekjegor

”Este necesar să petrecem timp în natură, cât de des putem. Timpul petrecut în aer liber ne energizează și ne dă o stare de bine.

Meditația bazată pe mindfulness (n.r. conștientizarea și acceptarea emoțiilor și trăirilor) este extrem de benefică pentru a reduce stresul”, a mai spus psihologul, subliniind că este la fel de important ”să evităm factorii stresori și să nu interacționam cu elemente negative, atât cât putem”.

De aceea este bine nu doar să recunoaștem stresorii pentru a-i putea evita, dar să încercăm să devenim neutrii față de aceștia.

”Cultivarea relațiilor sănătoase, gândirea pozitivă, crearea unor obiective, activarea resurselor noastre interioare ne pot ajuta în gestionarea stresului”, a concluzionat psihologul.

Vezi și: Ieșirea în aer liber, efecte surprinzătoare. Reduce medicația pentru insomnie și anxietate

Stresul cronic, efecte nocive asupra sănătății

Gestionarea stresului cronic este extrem de important, deoarece acesta poate avea efecte nocive asupra sănătății, fizice și psihice.

Printre acestea se numără:

- boli de inimă

- tensiune arterială ridicată

- diabet

- obezitate

- un sistem imunitar slăbit

- disfuncție sexuală

- tulburări gastrointestinale

- iritații ale pielii

- infecții respiratorii

- boli autoimune

- insomnie

- epuizare

- depresie

- tulburări de anxietate

- tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

- schizofrenie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Nereguli grave găsite de inspectorii ANSVSA la peste 3000 de unități din industria alimentară înainte de Paște. Amenzi de peste 2 milioane de lei
30/04/2024 21:30

 Ultima săptămană din luna aprilie nu a fost cu noroc pentru unitătile din industria alimentară, situate in zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Vine minvacanta de 1 mai - Paste, ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei