TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE APARATUL DENTAR

aparat dentar

Dimensiune font:

| 06-09-2023 15:41

În ziua de astăzi aspectul contează mai mult ca niciodată. Zâmbetul este adesea primul lucru pe care îl observăm atunci când interacționăm cu ceilalți, iar dinții drepți și sănătoși îți redau încrederea în tine și acest lucru contribuie la îmbunătățirea stării generale de bine. Atunci când te gândești că îți dorești un zâmbet perfect prin care să radiezi, trebuie să ai în vedere că aparatul dentar joacă un rol crucial în obținerea acestui zâmbet.

În acest ghid cuprinzător, vei regăsi informațiile de care ai nevoie pentru a alege ceea ce ți se potrivește și ceea ce corespunde așteptărilor tale, printre care informații despre tipurile aparatelor, avantajele, la ce să te aștepți atunci când le utilizezi, dar și care sunt noile trenduri în domeniu. Înainte de a explora domeniul aparatelor dentare, este crucial să înțelegi că sănătatea orală poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale. Igiena dentară deficitară poate duce la diferite probleme, inclusiv boala gingiilor, cariile dentare și poate afecta chiar vorbirea și obiceiurile alimentare.

Ce tratează aparatele dentare

Una dintre problemele comune pe care aparatele dentare le abordează este malocluzia. Adică, în termeni simpli, această afecțiune se referă la deplasarea incorectă a dinților sau la o mușcătură inadecvată, care poate duce la probleme grave în viitor, dacă nu este tratată la timp și în mod corespunzător.

Malocluzia poate duce la disconfort, dificultăți la masticație și, prin urmare, la conștientizarea că zâmbetul nu este așa cum ți-l dorești. Însă, poți fi liniștit în această privință, căci aparatele dentare oferă soluții eficiente pentru corectarea malocluziei și nicio afecțiune de acest fel nu este ireversibilă.

 Ce sunt aparatele dentare?

Pentru început trebuie să știi că aparatele dentare, cunoscute și sub numele de aparate ortodontice, sunt sisteme care permit medicului ortodont să aplice o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă și a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Aparatele sunt alcătuite din brackeți (partea imobilă a unui aparat dentar, fiind fixați pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui adeziv special, care protejează smalțul dinților) și arc (aceasta este partea activă a unui aparat dentar și unește brackeții). Toate acestea au ca scop repoziționarea treptată a dinților.

Alegerea aparatului dentar potrivit

Odată ce ai înțeles principiul prin care aparatele te vor ajuta să obții zâmbetul  pe care ți-l dorești, urmează etapa selectării tipului de aparat care, din nou, va depinde atât de așteptările tale, cât și de sfatul medicului ortodont. Selectarea corectă a aparatului dentar este crucială pentru succesul tratamentului tău. În această alegere, care va fi făcută obligatoriu împreună cu medicul, vor fi luați în considerare factori precum vârsta, severitatea problemelor dentare și stilul de viață.

Procesul de aplicare a aparatului dentar

Există mai multe etape cheie prin care trebuie să treci pentru montarea aparatului dentar.

Consultarea inițială și evaluarea

În această etapă ortodontul tău va evalua starea dentară și veți discuta cele mai bune opțiuni de tratament pentru a obține rezultatul dorit. Medicul vă va explica procesul, rezultatele așteptate și va răspunde la orice întrebări sau temeri pe care le dorești să le adresezi.

Pregătirea prealabilă pentru aparatul dentar

Înainte de montarea aparatelui dentar, ortodontul îți poate recomanda unele proceduri preliminare, cum ar fi extracții dentare sau curățare/detartraj. Aceste etape pregătitoare asigură ca dinții tăi să aibă suficient spațiu pentru ca aparatul să funcționeze eficient.

Reglarea aparatului și vizitele regulate

După aplicarea inițială a aparatelui dentar, va trebui să vizitezi regulat medical ortodont pentru ajustări. Aceste programări sunt cruciale pentru a ajusta cu atenție aparatul și pentru a îți monitoriza progresul.

Menținerea igienei orale

Menținerea unei igiene orale bune este esențială în timpul purtării aparatului dentar. Periajul regulat, folosirea aței dentare și utilizarea unei periuțe interdentare te vor ajuta să vă păstrezi dinții și aparatul curate.

Tratarea disconfortului

Este normal să simți durere, sensibilitate sau disconfort după montarea aparatului, însă este important să discuți cu medicul tău ortodont pentru a înțelege cât mai bine starea ta și pentru a îți putea recomanda medicamentele potrivite pe care să le iei în aceste situații care, cu siguranță, vor fi doar în primele zile și vor trece de la sine, odată ce te vei obișnui.

Alimentația pe durata purtării aparatului dentar

Trebuie să știi că anumite alimente pot deteriora aparatele dentare, așa că este esențial să adaptezi dieta o perioadă. Evită alimentele tari, lipicioase și crocante pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar.

Durata tratamentului

Deși poate părea mult la prima vedere, durata pentru care va trebui să porți aparatul dentare variază în funcție de cazul specific al fiecărui pacient. În medie, tratamentul poate dura între 18 luni și trei ani, dar este un proces dinamic, trebuie făcute ajustări la intervale de timp și, ce este cel mai important, schimbările în bine pe care le vei observa progresiv vor face acest proces mult mai ușor și plin de satisfacție.

Îndepărtarea aparatului dentar

Odată ce omedicul ortodont determină că dinții tăi s-au așezat în pozițiile corecte, este timpul să scoați aparatul dentar. Acesta este un moment fericit, când ai obținut noul zâmbet frumos și aliniat.

Îngrijirea danturii după îndepărtarea aparatului

Pentru a menține zâmbetul perfect obținut cu apartul dentar, probabil va trebui să porți pentru o perioadă de timp aparatul de contenție care ajută păstrarea noii poziții a dinților.

Tipuri de aparate dentare

Este important să știi că există mai multe tipuri de aparate dentare utilizate pentru corectarea dinților și a problemelor de aliniere a mușcăturii. Acestea includ:

Aparat dentar metalice: Aparatul dentar metalic tradițional este realizat din brackeți și sârme din oțel inoxidabil. Reprezintă cel mai obișnuit tip de aparat dentar și este cunoscut pentru durabilitatea și eficacitatea lui în tratarea diferitelor probleme ortodontice.

Aparat dentar ceramic: Aparatul dentar ceramic este similar cu cel metalic, dar utilizează brackeți ceramic transparenți sau de culoarea dinților în locul celor de metal. Acest lucru îl face mai puțin vizibil și mai plăcut din punct de vedere estetic, în special pentru adulți și adolescenți.

Aparat dentar safir: Aparatele dentare safir sunt o soluție ortodontică modernă concepută pentru a corecta discret dinții nealiniați și problemele de mușcătură. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale din metal, aparatele dentare Safir sunt realizate dintr-un material special numit safir, cunoscut pentru claritatea excepțională și amestecarea fără sudură cu culoarea naturală a dinților. Acest lucru le face o opțiune atractivă pentru persoanele care caută un tratament ortodontic mai puțin vizibil.

Aparat dentar lingual: Aparatul dentar lingual este plasat pe partea din spate (lingual) a dinților, făcându-l practic invizibil din față. Acesta reprezintă o opțiune discretă, dar pot fi mai dificil de curățat și ajustat.

Aparat dentar autoligaturant: Aparatul dentar autoligaturant nu necesită elastice (legături) pentru a ține sârmele în locul necesar. În schimb, au cleme sau uși incorporate care fixează sârmele, reducând frecarea și accelerând potențial procesul de tratament.

Acum, după ce ai aflat informații despre aparatele dentare tradiționale și poate te-ai gândit că ți-ai dori sa existe ceva care să îți îndrepte dinții fără să fie atât de vizibil când zâmbești, trebuie să știi că există aparatul dentar Invisalign, o soluție revoluționară care oferă o modalitate discretă și convenabilă de a-ți îndrepta dinții.

Ce este apartul dentar Invisalign?

Invisalign este un tratament ortodontic de ultimă generație care folosește aparate dentare transparente și detașabile pentru a-ți îndrepta dinții. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, care implică sârmă metalică și brackeți, aparatele Invisalign sunt practic invizibile, ceea ce le face o opțiune foarte dorită printre persoanele care caută o alternativă mai discretă pentru a-și îmbunătăți zâmbetul. De asemenea, aparatul Invisalign este personalizat pentru a se potrivi confortabil pe dinții tăi. Este neted, fără margini aspre, eliminând disconfortul asociat cu aparatele dentare tradiționale. Un alt aspect important, spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, aparatele Invisalign pot fi scoase în timpul mesei, periajului și a utilizării aței dentare. Acest lucru înseamnă că poți savura toate mâncărurile tale preferate fără restricții și poți menține o igienă orală corespunzătoare.

Prețul unui aparat dentar

Dacă ai citit până aici, cu siguranță te-ai gândit și la costurile pe care le implică montarea unor aparate, fie ca ne referim la cele tradiționale sau la cea mai modernă soluție – aparatul dentar Invisalign. Ca un prim aspect, trebuie să știi că prețul aparatului dentar diferă și este influențat de mai mulți factori, printre care:

·       Severitatea problemei

·       Tipul de apart dentar

·       Clinica unde se realizează montarea

Dar în general prețul unui aparat dentar în București variază de la 1300 lei pentru un aparat dentar metalic pentru o singură arcadă și ajunge până la 15.500 lei pentru aparatul dentar Invisalign pentru o singură arcadă. Pentru ambele arcade prețul cumulat poate sa fie mai mic, 2500 lei pentru aparatul metalic si 25.000 lei pentru aparatul dentar Invisalign.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei