Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă

3sere

Dimensiune font:

| 27-01-2022 00:00

Cei care au activat, cu decenii din urmă, în cadrul cercului de  Floricultură şi Acvaristică îşi amintesc că, aici, au fost iniţiaţi în tainele botanicii mii de tineri

* erau copiii veniţi la Casa Pionierului de atunci, singurul, să-i zicem, after-school din oraş

* după Revoluţie, serele au fost abandonate şi nimeni nu s-a mai preocupat să le ofere o utilitate concretă

* mai noi, şefii Palatului Copiiilor spun că au în plan reabilitarea serelor didactice din Copou

Locul în care copiii din Iași învățau secretele plantelor şi ale mediul încojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt în paragină, după ce, ani la rândul, au fost gazde ospitaliere pentru mii de copii, de fapt, pionierii acelor vremuri. În urmă cu aproximativ 60 de ani, Maria Damaschin, profesor de biologie în cadrul Casei Pionerului, actualul Palat al Copiilor din Iași, a coordonat cercurile de Floricultură, Acvaristică și cel de Protecția Mediului care își desfășurau activitatea aici.

Din niște sere îngropate, în care Primăria creștea plantele ornamentale, profesoara ieşeană, împreună cu cei din conducerea Palatului Copiilor de atunci, au transformat locul complet.

„Serele au rămas complet goale, dar foarte deteriorate. Acolo funcționa o seră la suprafață și două îngropate. Într-una dintre ăşi desfăşura activitatea domnul profesor, Borcea, foarte cunoscut în Iași la acea vreme. Profesor de biologie. Şi care iubea foarte mult maimuțele. Avea o colecție de maimuțe adevărate, pe care le adăpostea acolo pentru a le studia. Ulterior, s-a mutat cu animalele în Bucium, mai aproape de pădure şi astfel serele au fost eliberate”, a mai spus profesorul coordonator.

La scurt timp după ce serele au fost eliberate, cercurile de elevi au început activitatea. În spaţiile goale cu acoperiș de sticlă, copii din Iași aveau posibilitatea de a învăța cum cresc plantele de interior, cât și cele din exterior.

„Atunci conducerea instituției a hotărât să ne dea serele pentru că se pretau foarte bine la specificul cercului meu. Aveam Floricultură, Acvaristică și Protecția Mediului. Am colaborat foarte bine cu Grădina Botanică, de fapt cu specialiştii de acolo. Cu domnul profesor Ţopa. Dumnealui a aceptat ca eu împreună cu un grup de copii să ajutăm la amenajarea grădinii. Am plantat niște stejari și nuci. Ulterior, ei ne-au ajutat foarte mult cu semințe”, a mai spus Maria Damaschin.

Seminţe luate din piaţă

Din donații s-a reușit dotarea serelor cu truse de disecție și microscoape. Plantele și semnițele erau luate de la Grădina Botanică sau de la oamenii din piețele din oraş și, astfel, serele au devenit unul dintre cele mai iubite locuri de către copii.

„Lucram foarte mult pe colaborări și eram ajutați. Fonduri nu prea aveam, doar de la Inspectoratul Școlar şi doar  pentru salarii. Dotarea serelor am realizat-o din colaborări. Făceam schimburi de semințe cu Casele de Pioneri din țară, mergeam în piață și mai luam de la legumicultori. Avem plante de interior, care nu erau niște rarități, dar pentru copii erau fantastice. Ei le înmulțeau și le plantau. Au învățat să înmulțească trandafirul pentru că la școală învățau că plantele se înmulțesc prin semințe, fără partea vegetativă. Atunci eu am trecut în tematica mea materie care o completa pe cea de la școală. Aveam programa și îmi făceam o tematică”, a mai spus profesoara.

Şefii Palatului Copiilor promit reabilitarea serelor

În momentul de față, serele sunt dezafectate și nu mai au strălucirea pe care o aveau odată.

„Avem în plan să facem investiții în reabilitarea acestor sere. Așa cum am făcut cu Corpul B de pe strada Săulescu”, a declarat Gelu Dobrănici, directorul Palatului Copiilor Iași.

Chiar și cei mai nostalgici își doresc ca serele de pe Copou să redevină funcționale pentru copii.

„Puțini știu că în Parcul Copou există sere didactice pentru copii. Adică un loc unde cei mici ar putea afla că roșia nu crește în copac, castraveții si fasolea sunt plante agățătoare, iar ceapa se scoate din pământ, la fel ca morcovul sau usturoiul. Ca să nu mai vorbim de subiectul flori. Totuși, locul este închis, serele degradate, la fel ca interesul pentru o educație frumoasă, de calitate. Cerem astfel o implicare rapidă pentru deschiderea acestui loc, în interesul copiilor!”, a declarat un ieșean.

Cele două sere situate sub nivelul solului aveau o suprafață de 210 metri pătrați și erau acoperite cu o cupola cu sticlă. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Pastorala de Paști a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - „Prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat”
04/05/2024 17:31

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei