Sifonul și limonada din Metavers

1sifon

Dimensiune font:

| 31-08-2023 09:30

 

Istoria se repetă şi mare dreptate şi curaj a avut cine a constatat şi a spus prima oară acest lucru. O fi ştiut el ce-o fi ştiut ori o fi retrăit aceleaşi secvenţe, dar în alte vieţi. Aşa am simţit eu când am văzut pentru prima oară expoziţia cu obiecte din timpul comunismului. De fapt, era în pregătiri, iar curatorii, un grup de tineri liceeni, se distrau grozav când aşezau exponatele. Unele erau uşor de recunoscut după formă şi cine ar confunda un peşte din sticlă cu o scrumieră? Altele păreau desprinse din alte lumi şi puţini aveau curajul să se apropie şi să le manevreze. Noi, cei care le cunoşteam şi modul de folosinţă, le-am explicat cu jumătate de gest cum funcţionează. Nu fiindcă n-am fi ştiut, dar riscam să fim priviţi măcar desprinşi de la Muzeul Antipa dacă le-am fi dat detalii. Nu ne-am lăudat că am ştiut să reducem sonorul la pick-up şi nici că ne-am priceput să montăm o lanternă cu baterii pătrate şi o alta cu «tubulare». N-avea rost. Ştiam şi gata fiindcă făcusem gesturile şi altădată, rememorarea lor fiind doar o simplă călătorie în timp. Adică în vremurile în care toată lumea ştia ce-i aia o linguriţă cu gaură (o metodă barbară de a împiedica furturile din cofetării în vremea anilor-lumină) ori un „teu” (un obiect din lemn cu care se spăla pe jos dacă îi ataşai şi o cârpă, strămoşul mopului, mai exact).

Tinerii curatori ai expoziţiei n-au ştiut şi nici nu le poţi pretinde să cunoască astfel de obiecte într-o vreme în care lucrurile sunt în super-viteză. Pentru ei, istoria s-a grăbit foarte mult – în jumătate de veac au apărut tot felul de gadgeturi care ne uşurează tuturor viaţa, au apărut obiceiuri şi credinţe noi şi este firesc să fie aşa. Ce nu ştiu ei este că încă mai există persoane care folosesc zi de zi obiectele de la muzeu. Oamenii, bătrâni în marea lor majoritate, parcă ar trăi într-o lume paralelă cu cea a tinerilor. Îi poţi vedea pe stradă şi-i recunoşti uşor după fâşul bleumarin şi basca gri ori după sacoşa din pânză maronie cu care vin de la piaţă. Dacă ridici ochii când treci prin cartierele mai vechi ale Iaşului vezi mileuri la uscat ori vreo bunică din părul căreia sclipesc bigudiurile din tablă.

Mulţi le spun nostalgicii comunismului, dar ei sunt pur şi simpli neadaptaţi ori neinteresaţi să trăiască într-o altă lume decât cea a lor. Simt doar că aparţin altei vieţi când iau pensia şi banii nu le ajung de medicamente. Dacă tinerii i-ar fi cunoscut, poate că expoziţia lor ar fi fost mult mai bogată – cu siguranţă ar fi primit prima cutie cu margarină ungurească apărută în 1990 ori prima sticlă de Coca Cola imediat după liberalizarea dorinţelor şi a afacerilor. Ca să nu mai spunem de prima „sticlă” din plastic ori prima cutie cu ness cumpărată „la liber”, de la Alimentară, fără să fi stat la coadă ori să te fi strecurat pe sub pielea vânzătoarei. Dacă ai răbdare ori curiozitate să-i asculţi poţi afla poveşti fabuloase de viaţă cu care s-ar putea umple cărţi întregi, singura condiţie fiind să pricepi ce vor să spună – adică să ai un vocabular destul de bogat în care să încapă cuvinte gen «raţie», «cartelă», «butelie», «pionier», «producţie», «ceasornicar», «fabrică», «defilare», «paradă», deloc folosite astăzi.

Lumile paralele se văd foarte clar şi este bine că o parte din dovezile lor şi-au găsit loc la muzeu. La cât de repede se grăbeşte istoria s-ar putea să uităm că am trăit şi, mai ales unde, s-ar putea să confundăm obiectele inclusiv în cărţile de poveşti şi nu cred că vreunui copil i-ar plăcea să vadă o vrăjitoare călare pe mop digital în loc de mătură, fie ea şi electrică. Amintirile, ca şi poveştile, au rolul lor – ne trimit într-un viitor mai bun printr-un trecut care ne ajută să ne dorim să trăim altfel prezentul. Dacă vrem și dacă acceptăm că sifoanele pot oferi limonadă și celor din Metavers.

Maura ANGHEL

 

 

Sursa foto - http://www.thetravelchica.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei