SINGURA soluție împotriva COVID - 19. Specialist EcoHealth Allianc: ”Unde greșim în lupta cu noul coronavirus”

virus  Coronavirus---situ

Dimensiune font:

| 10-03-2020 12:20

Peter Daszak, președintele EcoHealth Allianc, s-a dedicat studiului modului în care apar virusurile care devin brusc o problemă de sănătate publică în lume. Specialistul este convins că omenirea face ceva greșit când se raportează la coronavirusuri. În opinia sa, este necesar să prevenim izbucnirea unor epidemii majore în loc să reacționăm la fiecare după ce apare: ”Am economisi mulți bani și multe vieți”, a spus Daszak într-un interviu acordat BBC Mundo.


În urmă cu doi ani, Peter Daszak și alți experți au avertizat despre pericolul unei epidemii grave cauzate de un agent patogen necunoscut, de origine animală și răspândit în mai multe țări cu o rată a mortalității mai mare decât tulpinile de gripă sezonieră, provocând alarmă globală. Ei au numit-o „Boala X" în cadrul unui plan cunoscut sub numele de R&D Blueprint. Daszak consideră că ar putea fi vorba chiar de COVID-19, deși rata exactă a morții sale este încă necunoscută.

Interviul care urmează a fost realizat de jurnaliștii de la BBC MUNDO.

De ce bolile care au la bază coronavirusuri devin mai frecvente?


Cauzele sunt determinate de activitățile noastre, în mediul din apropierea vieții sălbatice. Majoritatea animalelor sălbatice poartă virusuri, iar unele dintre ele ne pot infecta și duc la moarte. Pe măsură ce luăm mai mult contact cu viața sălbatică în activitățile noastre zilnice, suntem expuși la aceste probleme. O facem pe o scară în creștere exponențială pe planetă datorită creșterii populației și a amprentei noastre ecologice. De aceea vedem mai multe boli.

Puteți da exemple de alte boli periculoase cauzate de virusuri pentru care nu există încă vaccin?

Un exemplu bun este HIV, un virus cu adevărat puternic, care a ucis milioane de oameni din întreaga lume. Avem medicamente care funcționează, dar niciun vaccin. Ebola este un virus care își are originea din viața sălbatică. Nipah este un alt virus pentru care nu este disponibil niciun vaccin.

Și trebuie să existe și o piață deoarece sunt necesare câteva miliarde de dolari pentru a dezvolta un vaccin. Dacă nimeni nu îl va cumpăra, industria nu va susține dezvoltarea. Deci trebuie să vedem problema pe termen lung. Dacă pandemiile sunt în creștere, dacă sunt cauzate de activitățile noastre și nu ne putem baza doar pe vaccinuri, ar trebui să începem să ne gândim la prevenirea apariției acestora în primul rând. Am economisi mulți bani și multe vieți.

Și cum putem face asta?

SARS a fost un coronavirus apărut între 2001 și 2003, cu originea dovedită la o specie de lilieci. Am căutat alte virusuri care ar putea apărea din lilieci și am găsit în jur de 500 de coronavirusuri. Unele dintre ele sunt foarte apropiate de SARS și știm că pot infecta celulele umane. De asemenea, 25.000 de porci au murit în urmă cu trei ani din cauza unui coronavirus originar din liliecii din sudul Chinei. Ce vreau să spun este că nu e eficient să dezvolți un vaccin împotriva SARS, coronavirusul așa cum era el în urmă cu 15 ani. De ce? Pentru că atunci când următorul va apărea ar putea fi diferit și vaccinul nu va funcționa. Și vedem asta chiar acum. Trebuie să ne gândim la vaccinul universal, un vaccin care funcționează împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus, împotriva tuturor virusurilor Ebola, a tuturor virusurilor gripei. În prezent se lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin antigripal universal. Acum ar trebui să facem acest lucru pentru coronavirusuri.

Spuneți că abordăm problema în mod greșit?

Exact. Când mergemem la medic, el ne dă o pastilă și rezolvă o boală sau ne face un vaccin și oprește un virus. Dar nu putem conta pe asta pentru fiecare virus complet nou. Trebuie să prevenim pandemiile.

Care este principalul obstacol în găsirea unui vaccin universal precum cel la care faceți referire?

Un obstacol este faptul că încă nu cunoaștem toate virusurile care există. Estimăm că există probabil 1,7 milioane de virusuri necunoscute care ar putea infecta oamenii. Știm doar câteva mii. Prin urmare, trebuie să găsim acele virusuri, să obținem secvența genetică și să începem să lucrăm la vaccinuri pentru întregul grup, în loc de unul singur.

Al doilea obstacol este disponibilitatea de a face acest lucru deoarece costă bani. Implementarea programelor, găsirea de virusuri și dezvoltarea vaccinurilor reprezintă investiții.


Focarul de COVID - 19 se va încheia în cele din urmă. Dar trebuie să începem să fim pregătiți să-l învingem pe următorul!

Este într-adevăr fezabil să includem toate familiile virale într-un singur proiect, când vorbim despre 1,7 milioane de virusuri necunoscute?

Va fi o muncă uriașă. Am calculat costul, am publicat articolul acum aproximativ doi ani. Nu trebuie să descoperim toate virusurile. Estimăm că am putea descoperi 70% din aceste virusuri necunoscute la un cost de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Este nevoite ca țările din întreaga lume să lucreze împreună și să finanțeze diferite proiecte. Este scump, dar în comparație cu costul unui focar... vorbim de cifre mici. Estimăm că acest focar a costat deja peste 100 de miliarde de dolari... Pe de altă parte, găsirea virusurilor nu este suficientă. Este nevoie să aflăm care din acestea sunt periculoase, lucru care implică și mai multă cercetare, și mai mulți bani. Vorbim despre un efort coordonat din partea mai multor țări pentru finanțarea programelor de prevenire a pandemiilor.

De ce nu s-a acționat până acum?

Se întâmplă câteva lucruri... În primul rând, avem o amnezie colectivă: uităm de pandemii după ce acestea trec. Iar în timpul pandemiilor ne gândim: "De ce sunt acești oameni atât de îngrijorați de virusuri? Este foarte puțin probabil să ni se întâmple nouă...". Pandemiile sunt evenimente rare, dar sunt atât de devastatoare încât trebuie să le luăm mai în serios. În al doilea rând, abia acum avem într-adevăr tehnologia pentru a face această treabă profitabil, pentru a scoate și secvența virusuri într-un mod mult mai ieftin decât înainte. Abia acum înțelegem cum am putea face un vaccin universal. Avem o cooperare globală în jurul OMS, țările colaborează pentru a depăși o pandemie. Acest lucru este foarte încurajator. Dar suntem în mijlocul unui focar. Este important ca peste doi să ne uităm în urmă și să spunem: S-a schimbat ceva după focar? Aceasta este problema.

 

EcoHealth Alliance este o organizație non-guvernamentală care utilizează o abordare „O singură sănătate" pentru a proteja sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului împotriva bolilor infecțioase emergente. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
29/04/2024 16:02
Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
29/04/2024 15:54

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei