Jucătorii Under 21, o problemă tare complicată (I)

2u21

Dimensiune font:

| 24-05-2021 19:40

 Sezonul recent încheiat, soldat cu (de altfel, extrem de previzibilă) retrogradare a Politehnicii Iaşi a înscins foarte tare spritele şi a fracţionat tot ce se putea fracţiona. Conducere, lot, suporteri. O zâzanie împinsă la extrem, deloc productivă. Dar, în fine, nu despre asta-i vorba acum, ci despre o dispută foarte încrâncenată, mai ales în mediul online, între diversele grupuri de suporteri.

Cei mai vocali şi mai radicali sunt cei care reproşează staffului tehnic şi scoutingului faptul că nu s-a mizat pe tinerii Iaşului, ci s-a preferat aducerea a tot felul de exotici. Evident, a răsărit şi tabăra adversă, cârcotaşii care au replicat „dar tinerii noştri împrumutaţi pe la Liga 3, ce-au făcut?”.

Fiecare are dreptatea lui, doar că această dreptate e foarte parţială. Problema e mult, mult mai complicată şi, deocamdată, niciun club, nici chiar Viitorul lui Hagi n-a găsit o soluţie pe termen lung. Vorbesc despre jucătorii abia ieşiţi din juniorat şi despre cum sunt ei promovaţi în întrecerea de elită.

Am văzut tot felul de păreri în postările de pe Facebook, tot felul de verdicte, critici ori reproşuri, toate pe de-alăturea. De aceea şi textul de faţă. Şi cele care vor urma.

 

Un junior poate să exceleze la capitolele viteză, rezistenţă, îndemânare, dar nicidecum la forţă

În clipa în care un junior e cooptat în lotul echipei mari, el are de făcut faţă unor provocări, are de depăşit nişte bariere enorme şi nu a fost pregătit pentru asta. Nu din pricina antrenorilor, ci din cauza sistemului competiţional.

Detaliez. Tânărul fotbalist, ajuns la finalul junioratului, a înfruntat în cei (poate, cel mult) zece ani de sport organizat, doar adversari de vârsta lui. Hai să zicem, maxim cu un an mai mari. Nu s-a duelat niciodată cu seniori experimentaţi, rutinaţi, hârşiţi. Şi ajunge, instant, în situaţia asta. Chiar de la primul minut jucat. Probabilitatea de a greşi e pe undeva la 95%, cel puţin. Iar dacă el face parte din blocul defensiv, e chiar spre 100%. Pentru mulţi din aceşti copii, un astfel de debut (foarte greu de evitat) înseamnă o lovitură crâncenă în plan psihic. E aproape imposibil să-ţi revii din punct de vedere al moralului după un asemenea pas greşit.

Alt handicap: un „copil” n-are mai mult de 20-25 meciuri oficiale într-un sezon competiţional. Şi sare brusc la aproape 40. Cu totul alt ritm competiţional, n-a fost şi n-a avut cum să fie învăţat cu aşa ceva. Paranteză: dau exemplul lui Ianis Hagi, care a strălucit la Rangers. Fanii (şi nu doar cei români) i-au reproşat deseori antrenorului Steven Gerrard că nu-l titularizează mereu, că-l bagă doar câteva minute, că nu-l lasă pe teren până la sfârşit...  Iar Ianis merge deja pe 23 de ani, are ceva sezoane în campionatele de seniori!. Dar Gerrard a dovedit că ştie ce face. O adaptare inteligentă, pas cu pas, la ritmul actual dintr-un campionat profesionist. La polul opus, când s-a forţat promovarea juniorului, avem destule exemple triste. Precum Alin Stoica, născut talent şi mort speranţă. Şi mai sunt destui, nu-i acum momentul de pomelnic.

În fine, cine a deschis vreodată o carte despre teoria antrenamentului sportiv, oricare ar fi ea, află de cheia succesului: viteză-forţă-rezistenţă-îndemânare. Un tânăr de 18-19 ani poate, foarte bine, să exceleze la capitolele viteză, rezistenţă, îndemânare, dar nicidecum la forţă. Ţine de fiziologie. Poate fi puternic ca un taur în duelurile cu cei de seama lui, dar va pierde, cu siguranţă, orice confruntare cu un senior experimentat. Şi va fi o nouă lovitură în plan psihic, încă în pas spre demoralizarea cronică...

 

Presiune de neînchipuit

Şi că tot am ajuns aici, vă imaginaţi ce atmosferă poate fi în vestiar când, la capătul unui megi cu miză maximă, echipa a pierdut din pricină că un junior a pierdut un duel de forţă cu un adversar matur şi vicelan, iar adversarii au obţinut victoria? Cine n-a stat într-un vestiar, nu pricepe. Explic acum, în linii mari. Veteranii îi sar în cap, dar nu numai lui, ci chiar şi antrenorului, oricât de autoritar ar fi acesta. Mai ales la nivelul profesionist, când se joacă pe bani şi când veteranii, care nu mai au în faţă prea mulţi ani de carieră şi care au de întreţinut familii. Aceştia nu vor mai accepta, nici în ruptul capului, experimente cu tineri „gafeuri”. Presiune de neînchipuit pentru cine n-a jucat fotbal sau n-a antrenat.

Din punctul de vedere al acţionariatului, al managementului ar fi foarte de preferat promovarea în masă a juniorilor crescuţi în propria curte. S-au investit nişte bani în educaţia lor, se poate recupera investiţia, poate ieşi chiar un profit frumuşel. Şi stafful tehnic ar prefera asta. Un veteran, mai ales dacă e internaţional, ridică pretenţii, comentează, se pune în gură cu antrenorii etc.

Atunci de ce nu s-a mers pe ideea asta? De ce, la începutul sezonului, când aveam un lot de doar 13 jucători, nu s-au promovat masiv juniori şi s-au preferat achiziţii stranii, chiar dacă ieftine?

Simplu, deja erau în lot şase jucători aproape Under 21, doi fiind portari. Şi aceştia au tras nişte ponoase chiar nemeritate. Un moment, cam fals mesajul că nu promovăm tinerii! Totuşi sunt şase copii care, prin tenacitatea şi îndârjirea lor, deja nu mai sunt copii. Axinte, Brânză, Onea, Stan, Fr. Cristea şi Zaharia. Mai bine de jumătate de echipă. Acum au experienţă destulă pentru a face legea în Liga 2. Ar mai trebui păstraţi 4-5 jucători dintre veterani şi completat cu copii. Asta e reţeta revenirii în Liga 1. Dar, până atunci, mai sunt nişte aspecte de abordat în ceea ce priveşte promovarea tinerilor. Va urma. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Fotbal: Liga I - rezultatele etapei a 13-a şi clasamentul
23/10/2021 00:27

Iată rezultatele etapei a 13-a şi clasamentul din Liga I de fotbal. Meciurile din etapa a 13-a a Ligii I de fotbal, ediţia 2021-2022, au loc de vineri pană luni, scrie Agerpres. Rezultate: Vineri 22 ...

Simona Halep, meci incredibil la Moscova! Ce a făcut în sferturile de finală
22/10/2021 18:03

Simona Halep a luptat din toate puterile in sferturile de finală, dar a fost eliminată in două seturi de Maria Sakkari. Cu gandul la Turneul Campioanelor, acolo unde va participa pentru prima dată, grecoai ...

Cine este Maria Sakkari, adversara Simonei Halep în sferturi la Moscova: Cel mai bun sezon din carieră - Semifinalistă la Roland Garros și US Open
22/10/2021 11:00

 Are toate motivele să fie fericită, calificarea in premieră la Turneul Campioanelor fiind rodul celui mai bun sezon din carieră. Maria Sakkari este adversara Simonei Halep din sfer ...

Loredana Juncanariu, campioana de la CS Politehnica Iași care a atins un prim vârf și în arbitraj!
20/10/2021 09:46

Loredana Juncanariu este la 22 de ani o jucătoare de bază atat la campioana CS Politehnica Iasi, cat si in echipa natională a Romaniei ce evoluează in primul din cele trei esaloane valorice rugbistice ale E ...

Emma Răducanu, încă o lovitură de marketing - A devenit imaginea unei mărci de lux
19/10/2021 21:53

 Campioană la US Open la doar 18 ani, Emma Răducanu reprezintă o adevărată mină de aur pentru firmele importante. Potrivit CNN, sportiva care reprezintă Marea Britanie a dat o nouă lovitu ...

Gigi Becali n-a mai rezistat. Patronul FCSB a încălcat contractul cu antrenorul Edi Iordănescu: ”Ăsta e ordinul meu!”
19/10/2021 13:00

Patronul FCSB, Gigi Becali, a criticat in termeni duri jocul practicat de echipa sa, condusă de Edi Iordănescu, in ciuda faptului că intelegerea semnată cu tehnicianul de 43 de ani exclude astfel de comenta ...

Cum vrea să scape Naomi Osaka de problemele mintale. Tenismena japoneză, imagini sexy pe iaht, pe insula Mykonos FOTO
19/10/2021 12:26

 Tenismena japoneză Naomi Osaka a implinit sambătă, 16 octombrie, varsta de 24 de ani, ocazie cu care s-a deplasat in insula Mykonos din Grecia pentru a se relaxa după marile probleme cu care s-a co ...

Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beiijng a fost aprinsă la Olympia
18/10/2021 21:33

Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beiijng s-a aprins, luni, la Olympia. Din cauza pandemiei, ceremonia a avut loc fără spectatori. La ceremonie au fost prezenţi doar ...

FOTO Faza zilei: Eliminare stupidă a unui jucător de la Lazio după fluierul final al derbiului cu Inter
17/10/2021 12:37

 Lazio a obtinut o victorie importantă cu Inter Milano, formatia la care este legitimat Radu Stefan castigand cu 3-1 meciul din Serie A. După fluierul de final, Luiz Felipe de la gazde a fost eliminat pe ...

VIDEO SCENE INCREDIBILE pe un teren de fotbal: Portarul și-a bătut un coechipier după ce echipa lor a fost egalată
17/10/2021 12:32

Portarul echipei nord-irlandeze de fotbal Glentoran FC a fost eliminat din teren sambătă, la un meci de campionat, după ce şi-a lovit un coechipier, vinovat in opinia sa că a pierdut mingea la o acţiune d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei