vulcan

Dimensiune font:

9 cei mai activi vulcani din lume – Izvoarele de lavă ale Terrei

| 20-09-2019 10:03

 Vulcanii se numără printre cele mai puternice forțe ale naturii, iar cei mai activi vulcani din lume degajă o cantitate imensă de energie și au o capacitate e distrugere greu de imaginat. Aceste conuri din care se revarsă lava au stat la baza formării multor insule și chiar și a unor continente.

Savanții îi definesc drept „vulcani activi” pe aceia care au erupt în ultimii 10.000 de ani. Asta, deoarece se știe că este nevoie de multe mii de ani pentru ca vulcanii să devină inactivi și să își întrerupă conexiunea cu magma, stratul subteran topit al Pământului.

Foto: iStock

Pornind de la această definiție, Pământul are 1.500 de vulcani activi. 75% dintre aceștia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune care cuprinde întinderile de pământ din Oceanul Pacific.

Stabilirea unei liste cu cei mai activi vulcani este o chestiune ușor subiectivă în unele cazuri, însă, conform noilor cercetări, vulcanul care ocupă primul loc își merită cu prisosință poziția.

Iată, așadar, care sunt cei mai activi vulcani din lume. 

9. Santa Maria – Guatemala

Vulcanul Santa Maria se află la 130 de kilometri de orașul Guatemala. Craterul său a fost format în timpul unei explozii din 1902, explozie considerată una dintre cele mai mari trei erupții din secolul XX și una dintre cele mai mari cinci erupții din ultima sută de ani.

Vulcanul se află între falia Cocos și falia Caraibilor. De obicei, mișcările acestor falii cauzează erupții. Ultima erupție a avut loc în martie 2011 și scurgerile de lavă au rămas constante.

 

8. Sakurajima – Japonia

Foto: BBC

Sakurajima era un vulcan insular, până când scurgerile de lavă au devenit suficient de abundente pentru a lega insula de Peninsula Osumi din Japonia. Acest vulcan a erupt în fiecare an începând cu 1955, creând condiții periculoase pentru orașul Kagoshima, aflat în apropiere.

În acest moment, este cel mai activ vulcan din Japonia, iar o erupție din 2009 a cauzat mii de decese în zonă. O altă erupție notabilă a avut loc în 1914, după ce vulcanul a „dormit” mai mult de un secol. 

Din fericire pentru locuitorii de atunci ai zonei, în zilele dinaintea erupției au avut loc cutremure mari, avertizându-i să se pună la adăpost. După ce a erupt, vulcanul a generat scurgeri masive de lavă care au legat insula de restul Japoniei.

De fapt, erupția din 1914 a fost atipică pentru vulcani, nefiind foarte explozivă, dar producând scurgeri mari de lavă, care au continuat în lunile următoare. Din cauza acestor scurgeri masive, lava de pe fosta insulă a acoperit și câteva insule mici, aflate în vecinătatea sa.

7. Galeras – Columbia

Foto: eTurboNews

Vârful vulcanului Galeras se ridică la 4.276 de metri deasupra nivelului mării. Vulcanul este activ de milioane de ani. Prima erupție documentată a avut loc în 1850, după cucerirea spaniolă.

În apropiere se află orașul Pasto, pentru care vulcanul este o reală amenințare. O erupție de acum 500.000 de ani a deversat 15 kilometri cubi de lavă în împrejurimi, având un impact dramatic asupra geologiei regiunii. 

În 1978, savanții au crezut că vulcanul „adormise”, însă, după numai zece ani, a erupt. După aceea, în 1993, a erupt chiar în timpul unei conferințe despre vulcani, ucigând șase oameni de știință.

Recent, activitatea constantă a vulcanului a cauzat cutremure în orașele din apropiere. Cei ce locuiesc în proximitatea vulcanului sunt expuși mereu riscurilor.

6. Muntele Merapi – Indonezia

Foto: Flickr

Muntele Merapi a produs mai multe scurgeri de lavă decât orice alt vulcan din lume. În octombrie 2010, oamenii din zonele din jur au fost alertați și, pe 25 octombrie, lava a erupt pe versantul de sud al vulcanului.

Erupția a cauzat moartea a aproximativ 400 de oameni și mulți oameni care locuiau în apropiere au rămas fără casă. Merapi este cel mai activ vulcan din întreaga Indonezie și cea mai recentă erupție, în 2018, a dus la evacuarea zonei. 

5. Vulcanul Taal – Filipine

Acest vulcan a avut 33 de erupții documentate și se află la 48 de kilometri de Manila. Este notabil pentru pierderile de vieți omenești pe care le-a cauzat de-a lungul anilor.

Numărul aproximativ al victimelor este de 5.000 – 6.000 și, dată fiind apropierea vulcanului de zone dens locuite, ar putea crește oricând. Din 1977 vulcanul este destul de liniștit, însă încă din 1991 a început să dea semne că ar putea urma în curând o erupție majoră.

4. Muntele Nyiragongo – Congo

Foto: Nkuringo Safaris

Acest vulcan deține unul dintre cele mai mari lacuri de lavă din timpurile moderne în craterul său principal. Situat în Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo, vulcanul este responsabil de circa 40% din toate erupțiile din Africa.

Din 1882, vulcanul a erupt de 32 de ori și nivelurile de lavă fluctuează mereu. Vulcanul este o mare amenințare pentru pentru zonele din jur, deoarece scurgerile de lavă se numără printre cele mai distructive aspecte ale erupțiilor vulcanice. 

3. Muntele Vezuviu – Italia

Aproape toți vulcanii activi pot fi periculoși dacă te afli în apropierea lor în timpul unei erupții. Însă vulcanii activi sunt deosebit de periculoși dacă se află în proximitatea unor zone locuite.

Muntele Vezuviu este situat la numai 9 kilometri de orașul Napoli, din Italia. Astfel, aceasta este cea mai dens populată zonă aflată lângă un vulcan activ din lumea întreagă.

Foto: Flickr

O erupție catastrofală a avut loc în anul 79, când orașul Pompei a fost îngropat sub cenușă și lavă. Dată fiind activitatea vulcanului, se crede că este doar o chestiune de timp până când va surveni o erupție similară.

2. Eyjafjallajokull – Islanda

Pe lângă faptul că are cel mai greu de pronunțat nume de pe listă, acest vulcan a erupt chiar în 2010. Cenușa emanată a cauzat o criză internațională de trafic aerian și multe zboruri și-au schimbat cu mult traseul sau au fost anulate. 

Prin urmare, vulcanul a devenit celebru. O pojghiță de gheață acoperă craterul acestui vulcan, caracteristică care îl diferențiază de ceilalți vulcani de pe listă.

1. Mauna Loa – Hawaii

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume, titlu pe care îl deține de mult timp și pe care l-a pierdut vremelnic în 2013. În 2013, savanții au anunțat că vulcanul subacvatic Tamu Massif era cel mai mare din lume.

Foto: Getty

Însă acum, oamenii de știință nici măcar nu mai consideră că Tamu Massif este un vulcan, potrivit National Geographic. Mauna Loa erupe fără oprire de 700.000 de ani – cel mai recent, în 1984.

Din cauza rețelei de lavă din jurul vulcanului, acesta este un mare pericol pentru comunitățile din apropiere.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Metode prin care poți să joci sloturi gratis online
05/06/2020 15:15

  În contextul actual, pentru pasionatii de jocuri de noroc, singura variantă viabilă este jocul in mediul online, pe o platformă online de casino. Atunci cand joci la un cazinou online, ai mai m ...

Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!