Armele de război care pot fi chiar mai periculoase decât bomba nucleară. "Vă puteți gândi la ceva mai terifiant?"

razboi  45

Dimensiune font:

| 07-08-2022 10:40

Într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, expertul australian în tehnologie Toby Walsh discută despre efectele potențial devastatoare ale utilizării inteligenței artificiale pe câmpul de luptă. Nu putem scăpa de AI, spune el, dar trebuie să o aducem în concordanță cu valorile societății.

DER SPIEGEL: Războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei pare uneori un test pentru sistemele de arme moderne. Ucraina s-a bazat foarte mult pe dronele turcești Bayraktar de la început, iar acum Rusia ar putea urma exemplul cu dronele iraniene. Ar putea aceste arme să fie folosite și în mod autonom în viitor, controlate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI)?

Walsh: Da, utilizarea roboților ucigași controlați de AI este doar o chestiune de timp. Tocmai am avertizat într-un eseu despre un nou tip de mină antipersonal rusă numită POM-3. POM-3 se bazează pe un design german al Wehrmacht numit Schrapnellmine, numit în glumă „Bouncing Betty” de către soldații aliați. Asta pentru că această mină detectează pași, sare mai întâi în aer și apoi detonează la o înălțime de un metru pentru a sfârteca cât mai mulți soldați cu schije. Rusia a anunțat că va controla această mină folosind un software AI care poate distinge cu precizie dacă propriile sale unități rusești se apropie, caz în care nu va exploda sau dacă sunt soldați inamici, caz în care se va declanșa. Astfel de mine sunt groaznice. De aceea sunt scoase în afara legii la nivel internațional; 164 de state s-au angajat să nu le folosească, inclusiv Ucraina. Rusia nu se numără printre ele. Critica mea la adresa POM-3 mi-a dat acces la un club: am ajuns pe o listă cu interdicție de intrare și nu mai am voie să călătoresc în Rusia. O iau ca pe un compliment.
 

DER SPIEGEL: Forțele aeriene mondiale par să fie cu un pas înainte. Forțele aeriene australiane, de exemplu, testează în prezent noi tipuri de drone de luptă cu reacție semi-autonome împreună cu compania americană Boeing. Aceste drone interceptoare sunt menite să ofere piloților de bombardiere protecție de escortă ca așa-numit „camarad loial” (loyal wingman).

Walsh: Termenul „loyal wingman” este eufemistic și înșelător, sugerând că este vorba pur și simplu despre protejarea vieții umane, în acest caz a vieții piloților. Dar este vorba de fapt despre cu totul altceva: o cursă globală a înarmărilor AI a fost în desfășurare de mult timp, despre care publicul nu a fost în mare parte conștient până acum. Armata SUA dezvoltă un tanc robot numit Atlas. Marina SUA lucrează la o navă de război robotizată complet automatizată numită Sea Hunter, care a încheiat deja în mod autonom o călătorie din Hawaii până pe coasta Californiei. China dezvoltă, de asemenea, rachete controlate de AI. Și Rusia vrea să dezvolte un submarin autonom, fără pilot, numit Poseidon, care poate fi echipat chiar cu arme nucleare. E un coșmar. Vă puteți gândi la ceva mai terifiant decât un submarin în care, în loc de un căpitan, un program de calculator decide dacă începe un război nuclear?
 

DER SPIEGEL: Nu sunt acestea scenarii de groază care nu se împlinesc până la urmă?

Walsh: Deloc. Armele autonome sunt poate chiar mai periculoase decât bombele nucleare. Asta pentru că construirea unei bombe nucleare necesită o cantitate incredibilă de know-how, ai nevoie de fizicieni și ingineri remarcabili, ai nevoie de material fisionabil, ai nevoie de mulți bani. Prin urmare, din fericire, armele nucleare nu vor fi la îndemâna multor țări în viitorul apropiat. Cu armele AI, pe de altă parte, situația este destul de diferită. Adesea, sistemele de arme convenționale pe care fiecare mic lord războinic le are la dispoziție sunt suficiente; cu cipurile de computer și accesoriile adecvate de la o imprimantă 3D, acestea sunt apoi transformate într-o armă autonomă.

DER SPIEGEL: Ar fi asemenea arme sau câteva tancuri autonome Atlas sau fregate Sea Hunter cu adevărat decisive pentru război?

Walsh: Nu știu, dar ar putea declanșa accidental un război printr-o defecțiune, care ar fi apoi luptat cu arme convenționale sau echipamente de război și mai groaznice pe parcurs. Rusia, de exemplu, ar fi folosit o armă hipersonică în invazia sa din Ucraina, zburând spre ținta sa cu o viteză supersonică de multe ori. Într-un astfel de caz, apărătorii au puțin timp să reacționeze sau să excludă o alarmă falsă. Acest lucru accelerează războiul. Ar putea duce la un „război fulger”, un blitzkrieg în care sistemele informatice inamice se răscolesc reciproc în cel mai scurt timp posibil. Această automatizare a războiului are un efect destabilizator. Trebuie să prevenim asta cu orice preț.
 

DER SPIEGEL: Nu pot și armele semiautonome să salveze vieți? Sistemul american de apărare antirachetă Phalanx pentru apărarea navelor de război, de exemplu, răspunde la atacuri mult mai rapid decât ar putea un om.

Walsh: Sigur, dacă trebuie să te aperi de o armă hipersonică, e un lucru bun. Dar Phalanx este în mod clar un sistem defensiv. AI este de fapt mai puțin problematică cu armele defensive. Și totuși, utilizarea sa este, de asemenea, dificilă. Cât de fiabil este un astfel de sistem? Ce se întâmplă dacă software-ul recunoaște în mod eronat un avion de pasageri ca fiind o rachetă inamică și îl distruge?

DER SPIEGEL: Cine poartă răspunderea dacă armele robotizate comit crime de război? Încă din 2017, în Parlamentul European s-a discutat serios despre acordarea unor mașinării ceva asemănător statutului de persoană specială, pentru a putea fi trase la răspundere în cazul unei abateri.

Walsh: Da, dar la ce ar folosi asta? La urma urmei, corporațiile sunt considerate și „persoane juridice” în unele țări. Dar asta de multe ori nu este de mare ajutor atunci când vine vorba de crime.
 

DER SPIEGEL: Sunt deja folosiți roboții criminali ofensivi?

Walsh: Există multe speculații. Dar se pare că Turcia a trimis o dronă autonomă numită Kargu cu software de recunoaștere facială pentru a vâna oameni la granița cu Siria. Se pare că Kargu folosește aceiași algoritmi de recunoaștere facială ca și în smartphone-ul tău, cu toate erorile lor, pentru a identifica și ucide oameni pe teren. Imaginează-ți cât de înfricoșător ar fi să fii urmărit de un roi de drone ucigașe. Chiar dacă nu funcționează în mod deosebit de fiabil, desigur, dictaturile le-ar putea folosi pentru a îngrozi populația. Ar fi ideal pentru teroarea de stat.

DER SPIEGEL: Ar fi încă realist să scoți în afara legii armele controlate de AI, de exemplu printr-o contrapartidă la Tratatul de neproliferare nucleară, așa cum sugerezi în noua ta carte?

Walsh: Ei bine, scoaterea în afara legii poate să nu funcționeze întotdeauna perfect, dar poate preveni ce e mai rău. Există destul de multe exemple de arme care au fost folosite inițial, dar ulterior au fost scoase în afara legii. Gândiți-vă la utilizarea pe scară largă a gazelor otrăvitoare în Primul Război Mondial. Sau gândiți-vă la laserele orbitoare, care îi pot orbi pe soldați. Au fost scoase în afara legii printr-un protocol al Națiunilor Unite în 1998 și nu au mai apărut aproape niciodată pe câmpurile de luptă de atunci, deși tehnologia laserului civil este, după cum știm, utilizată pe scară largă. Pentru minele antipersonal, interdicția nu funcționează la fel de bine, dar cel puțin 40 de milioane dintre ele au fost distruse ca urmare a protocoalelor de scoatere în afara legii, salvând viețile multor copii. Este o poveste similară cu munițiile cu dispersie: aproximativ 99% din stoc a fost distrus, chiar dacă au fost folosite din nou în Siria. Ne putem asigura că armele autonome devin inacceptabile prin stigmatizarea lor.
 

DER SPIEGEL: În urmă cu doar patru ani, ai prezis un viitor glorios pentru AI în bestsellerul tău „It’s Alive”. Ce a dus la schimbarea părerii tale?

Walsh: Realitatea s-a întâmplat! Tocmai am văzut o mulțime de efecte secundare neplăcute ale AI. Treptat, a devenit din ce în ce mai clar în ce măsură publicitatea electorală a fost folosită pentru a pătrunde mintea oamenilor să voteze pentru Donald Trump sau pentru Brexit, ceea ce este adesea împotriva propriilor interese. Și prin programe de auto-învățare, aceste atacuri s-au transformat într-o furtună perfectă.

DER SPIEGEL: Vă dă speranță că Uniunea Europeană lucrează în prezent la o directivă privind „AI de încredere”?

Walsh: UE conduce într-adevăr calea când vine vorba de reglementarea AI. Și piața europeană este suficient de mare încât merită ca corporațiile globale să își adapteze produsele AI la regulile europene. Cu toate acestea, diavolul este în detalii. Formularea regulilor este un lucru, dar întrebarea este cât de energic va fi apoi aplicată respectarea regulilor.

DER SPIEGEL: Există deja diferențe considerabile de opinii în fazele preliminare, de exemplu cu privire la problema transparenței. Poate AI să fie cu adevărat transparentă și inteligibilă – sau este întotdeauna, prin definiție, parțial o cutie neagră?

Walsh: Transparența este supraevaluată. Nici oamenii nu sunt transparenți – totuși, adesea avem încredere în ei în viața de zi cu zi. Am încredere în medicul meu, de exemplu, deși nu sunt un profesionist medical și nu pot înțelege deciziile sale în detaliu. Și chiar dacă habar n-am ce se întâmplă în interiorul său. Dar am încredere în instituțiile care îmi monitorizează medicul.

DER SPIEGEL: Cum ne putem asigura că un AI funcționează conform regulilor, chiar dacă nu îi cunoaștem codul în detaliu?

Walsh: Aceasta este o problemă dificilă, dar nu se limitează la AI. Companiile moderne sunt, de asemenea, o formă de inteligență supraumană. Nici măcar cea mai inteligentă persoană de pe planetă nu și-a putut construi singur un iPhone. Nimeni nu este suficient de inteligent pentru a proiecta singur o centrală electrică. Fiecare mare corporație interconectează inteligența a zeci de mii de angajați cu inteligență moderată pentru a forma un colectiv supraomenesc de inteligent – ​​cu alte cuvinte, un fel de inteligență artificială, cum ar fi.

DER SPIEGEL: Nu am putea pur și simplu să scoatem din priză un sistem AI care se comportă prost și gata?

Walsh: În niciun caz! Nu putem doar să oprim computerele sistemului bancar global, atunci economia globală s-ar prăbuși. Nu putem opri nici calculatoarele de control al traficului aerian, atunci traficul s-ar prăbuși. De asemenea, nu putem opri computerele centralelor electrice, pentru că atunci am experimenta o întrerupere. Suntem deja total dependenți de computere astăzi. Această dependență doar crește cu AI. Nu putem scăpa de ea. Putem încerca doar să ne asigurăm că valorile AI sunt în armonie cu valorile societății noastre.

DER SPIEGEL: Odată ați prezis corect că o mașină cu conducere autonomă va provoca un accident mortal cu un biciclist și un pieton, ceea ce s-a întâmplat exact un an mai târziu. Ce preziceți pentru următorii cinci ani?

Walsh: Cu recunoașterea facială automată, vom vedea scandaluri. Startup-ul american Clearview AI a adunat milioane de fotografii fără acordul persoanelor implicate. Compania a fost dată în judecată pentru asta, dar continuă. Este incredibil că nu au fost deja trimiși în faliment. Și încă o predicție: falsurile profunde (deep fake) – adică filme și fotografii manipulate cu ajutorul AI pe internet – vor crește. În câțiva ani, falsurile profunde vor decide alegerile sau vor declanșa un război – sau chiar ambele. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei