În căutarea arşiţei supreme

default

Dimensiune font:

| 05-10-2012 17:38

Din cele mai vechi timpuri, ideea de căldură, de arşiţă, temperatură ridicată, a suscitat interesul oamenilor, indiferent de formaţia lor. Cercetători, mistici şi oameni de rând au fost afectaţi şi pasionaţi în egală măsură de impactul căldurii asupra societăţii umane şi al câmpurilor cunoaşterii. Dincolo de canicula verii, de temperaturile incalculabile din Univers, de seceta devastatoare sau de simbolistica căldurii în doctrinele spiritual-oculte, descoperim că temperaturile extrem de ridicate ne influenţează mai mult decât se crede în mod obişnuit.

Unde este cel mai fierbinte ?

Ei bine, cele mai ridicate temperaturi măsurate vreodată de om nu au fost nicidecum cele de pe Soare sau de pe alte astre din galaxie. Spre surprinderea multora, cea mai cumplită temperatură imaginabilă a fost înregistrată în urma unor experimente ştiinţifice provocate tot de minţile iscoditoare ale unor cercetători de anvergură.

Paradoxal sau nu, cursa pentru stabilirea celei mai ridicate temperaturi înregistrabile a fost declanşată la scurtă vreme după stabilirea aşa-umitului Zero Absolut.

După ce ştiinţa a acceptat că cea mai scăzută temperatură detectabilă atinge valoarea de 0 pe scara Kelvin, respectiv -460 grade Fahrenheit sau -273, 333 grade Celsius, cele mai "grele" nume ale fizicii au continuat căutările în direcţia celeilate extreme termice.

În urmă cu câteva decenii, fizica acelor vremuri stabilise că valoarea celei mai mari temperaturi posibile ar fi celebra "temperatură Plank", denumită astfel în onoarea faimosului fizician austriac Max Plank.
Tradusă în grade Celsius, aceasta ar atinge inimaginabila valoare de 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 grade. În scara Kelvin ar avea valoarea de 1032 grade.

"Este o temperatură ridicolă, nu doar neimaginabilă, deci extrem de improbabilă. Este, dacă vreţi, de peste un miliard de miliarde de ori mai ridicată decât valorile termice obţinute când radiaţiile gama se lovesc de quasari", clarifică fizicianul Arlin Crotts din cadrul Universităţii Columbia.

În cadrul fizicii convenţionale, cea care se bazează pe teoria relativităţii elaborată de Einstein pentru a descrie extremele mari şi, în egală măsură, pe mecanica cuantică pentru a explora extremele mici, se consideră că valoarea temperaturii Plank a fost atinsă pe o durată de timp de 10-43 secunde imediat după controversatul moment al Big-Bang-ului primordial.

La începutul anului 2010 însă, într-un laborator subteran din Long Island, New York, o echipă de cercetători în fizica de graniţă a depăşit frontierele temperaturii măsurabile. Exploziile care au declanşat temperatura record, au avut loc în incinta Brookhaven National Laboratory din Upton.

Cu acestă ocazie, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată a atins valoarea uluitoare de 4 trilioane grade Celsius. În comparaţie, Soarele "abia" dacă atinge 15 milioane de grade Celsius la suprafaţa sa.

Noua valoare absolută este de 40 de ori mai mare decât temperatura produsă în timpul exploziei unei supernove.

"Este cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Univers" , a declarat fizicianul Steven Vigdor, membru al echipei de cercetători care a raportat Societăţii Americane de Fizică noul record înregistrat pe data de 15 februarie 2010.

Din fericire, ştiinţa modernă încă nu poate produce arme pe baza noilor temperaturi totale. Fiecare dintre exploziile care au declanşat temperaturile uluitoare au fost mai mici decât un atom. Tradus, înseamnă ca sunt mult prea mici pentru a avea potenţial mortal.

Experimentul a avut ca scop secundar şi recrearea temperaturii iniţiale din prima microsecundă de după Big Bang.




Înapoi pe Pământ. Şi prin România...

Canicula, arşiţa insuportabilă care pârjoleşte planeta noastră vară de vară, a avut şi continuă să aibă un rol deosebit de important pentur actuala civilizaţie umană, rol din ce în ce mai accentuat pe fondul fenomenului de încălzire globală, accelerat de activitatea economic-industrială a speciei umane.

Temperatura înregistrabilă pentru o regiune sau suprafaţă de pământ depinde în mod esenţial de puterea şi intensitatea razelor solare care cad asupra ei, intensitate care este, la rândul ei, determinată de unghiul de înclinaţie al razelor care cad pe Terra.

Cu alte cuvinte, acesta este motivul pentru care temperatura planetei noastre va fi mereu ridicată la Ecuator şi scăzută la Poli.

Odată ce razele directe de soare produc mai multă căldură decât cele care cad înclinat, tropicele ating cele mai mari temperaturi.

Libia este al patrulea stat ca mărime din Africa, precum şi ţara care ocupă cea mai mare suprafaţă din Sahara. Aproape toată ţara este alcătuită din deşert arid, încins şi necruţător.

Din cauză că nu beneficiază de bariere naturale precum fluvii, munţi, delte, păduri, climatul libian este influenţat exclusiv de deşertul Sahara la sud şi de Marea Mediterană la nord. În capitala Tripoli temperatura medie este de peste 30 de grade vara şi de 8 grade, evident tot cu plus, pe timpul lunilor de iarnă.

Un vânt arzător, denumit pe aceste meleaguri Ghibli, poate duce la creşterea subită a temperaturii în câteva ore, până la valori de +40-50 grade Celsius.

De fapt, cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Terra, a fost aici, în Libia, la El Azizah, unde, în data de 13 septembrie 1922, mercurul termometrelor s-a ridicat al +58 grade Celsius!

A doua valoare pe planetă s-a înregistrat în temuta Death Valley din California, unde pe data de 10 iulie 1913, termometrele au înregistrat valoarea de +57 grade Celsius.

Dacă ne mutăm în Asia, cea mai cumplită arşiţă înregistrată vreodată pe cel mai mare continent al lumii a fost măsurată în Tirat Rivi din Israel: aici, pe data de 21 iunie 1942, termometrele arătau +54 grade Celsius.

Australia vine la rând la o diferenţă de doar un grad Celsius. În Concourry, statul Queensland, ziua de 16 ianuarie 1889 aducea o temperatura de +53 grade.

Bătrânul nostru continent a atins un maxim istoric la Sevilla, în Spania, unde pe data de 4 august 1881 a fost atinsă valoarea de +50 de grade.

Iar deasupra apelor Oceanului Planetar, cea mai "încinsă" porţiune este cea din zona Golfului Persic: la suprafaţa apei de aici, pe data de 5 august 1924, aerul atingea 36 de grade. Evident, cu plus..

Cel mai rece continent, Antarctica a atins o temperatură maximă pe data de 5 ianuarie 1974, când Staţia de cercetări ştiinţifice Vanda a atins maximul istoric de +15 grade Celsius.

Mai jos, la Polul Sud, cea mai ridicată temperatură a atins, în contrapondere, -14 grade Celsius...

La Marble Ball, în vestul Australiei s-a înregistrat, în schimb, cea mai lungă perioadă de caniculă din istorie. În acest loc, timp de 162 zile consecutive, mai precis în perioada 30 octombrie - 7 aprilie 1924, temperatura nu a coborât sub +38 de grade Celsius nici măcar pe timpul nopţii.

Vedem, aşadar, că maximul meteo istoric înregistrat în România a fost unul modest: pe melagurile noastre trebuie doar să ne îndreptăm atenţia spre Râmnicelu, un sat din inima Bărăganului, judeţul Brăila, unde, pe data de 10 august 1951, la staţia meteo s-au înregistrat la umbră +44, 5 grade Celsius. Relativ cuminte, nu-i aşa?


Simbolistică şi spiritualitate arzătoare

Cei vechi au asociat dintotdeauna căldura cu lumina, după acelaşi principiu în urma căruia alăturau dragostea cunoaşterii intuitive şi viaţa organică - activităţii spirituale.

În China antică, focul şi arşiţa erau asociate cu teama de secetă şi culoarea roşie. Caracterul chinez al literei "Che" exprima în egală măsură seceta şi culoarea roşie. Simbolic, făcea trimitere la focul omului şi exprimarea furiei.

Dincoace, în Europa, Plutarh susţinea că lumina şi căldura sunt puse în mişcare de atotputernicul Soare, aşa cum sângele şi respiraţia, principiile vital şi intelectual-, sunt puse în mişcare de inimă.
În reprezentările egiptene ale Soarelui, undele de căldura emanate de astru sunt reprezentate prin valuri, iar razele de soare prin linii drepte.

La celţi, căldura şi fierbinţeala erau puse întotdeauna în legătură cu ardoarea şi vitejia războinicilor şi a eroilor. Vechile epopei irlandeze ne vorbesc despre războinici desăvîrşiţi precum Cuchulainn care, prin simpla prezenţă, topea zăpada din jurul său pe o rază de treizeci de paşi. (Avea o aură încinsă, nu gluma...)

Cum în lumea celtică şi germanică, căldura şi furia războinică erau aproapre sinonime, avem o explicaţie plauzibilă pentru care temuţii războinici se luptau deseori complet goi, după cum atestă textele antice romane şi greceşti.

La hinduşi, căldura este o putere cosmică, cea care, după Rig-Veda, i-a permis lui Unu să ia naştere din haosul primordial.

Căldura, în formele autentice de yoga, este Tapas, nimic altceva decât asceză perfectă, înălţare a spiritului curăţat de păcate şi greşeli prin focul ardorii şi căutării Divinului.

Această obţinere a focului purificator intern este uneori înţeleasă la modul strict în şamanism şi în practicile gTum mo din budismul tantric tibetan, unde discipolii care au ajuns la un grad de realizare superioară parcurg testul prin care, timp de o noapte rece de iarnă, trebuie să usuce mai multe cearşafuri ude aşezate pe trupurile lor încinse.

Focul spiritului distruge şi arde, aşadar, percepţiile şi limitările existenţei neofitului.

De altfel în tantrismul tibetan, elementul foc corespunde direct centrului inimii, Anahata Chakra.

Unele şcoli de inspiraţie budistă recomandă chiar meditaţia asupra lui Tejadhatu, elementul căldură.

Senzaţia de fierbinţeală este asociată cu ascensiunea şarpelui energetic Kundalini. Este ceea ce anticul Tratat despre Floarea de Aur denumeşte puterea stimulatoare a suflului intern, apogeu al alchimiei interioare a iniţiatului.

Ca o contrapondere negativă, mânia şi căldura pot proveni din influenţe satanice, care trebuie stinse, domolite prin practici exorcizante.

Alchimiştii au susţinut dintotdeauna că viaţa se naşte neapărat prin puterea mijlocitoare şi intermediul principiului căldurii.

Simbolul concentrării spiritului în inimă are ca obiect şi zămislirea interioară a embrionului nemuririi. În această direcţie, căldura renaşte, regenerează şi transmite informaţie.

Carl Jung vedea în căldură o imagine transpusă a libidoului, a energiei sexuale. În viziunea aceluiaşi psihanalist, căldura generează maturitatea biologică în primă instanţă şi maturizarea spirituală ca ultim deziderat al fiinţei umane.

Deci, vorbim despre un concept complex. Dincolo de dimensiunea strict ştiinţifică, pur spirituală sau simbolistică, căldura ne dezvăluie o dimensiune fascinantă, cu multe aspecte încă neelucidate.

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei