Minuni ale planetei care se ascund sub oceane

0000   0141700

Dimensiune font:

| 14-08-2020 17:17

 În pofida faptului că acoperă două treimi din suprafața planetei, oceanele rămân mari necunoscute. De fapt, la acest moment știm mai multe despre Lună decât despre tărâmurile acoperite de aceste mari întinderi de apă.

O situație paradoxală, având în vedere că oceanele sunt esențiale pentru dezvoltarea vieții. Oceanul planetar este responsabil pentru generarea celei mai mari părți a oxigenului (din plancton), pentru reglarea climatului global și pentru absorbția emisiilor de carbon.

Și, în plus, oceanele sunt pline de mistere și minuni ce așteaptă să fie descoperite, începând cu acestea:

1

Cascadele subacvatice din Mauritius

Foto: iStock

Aceste insule, situate la est de Madagascar, sunt impresionante prin verdele luxuriant care le acoperă suprafața. Udate de Oceanul Indian, nuanțele diferite de albastru colorează o coastă paradisiacă, deși cea mai interesantă parte se observă din aer. 

Doar de la înălțime poate fi observat acest fenomen unic: cataractele submarine care, în realitate, nu există. Cum este posibil așa ceva?

Este vorba de o iluzie optică cauzată de aleurit (pietriș, argilă și sedimente de nisip). Aceste depozite cad în abisul oceanului, împinse de curenții marini, dând naștere imaginii unei false cascade subacvatice.

2

Curentul Circumpolar Antarctic

Foto: Pinterest

De-a lungul întregii planete există mai multe tipuri de curenți oceanici care conectează diverse zone climatice și influențează temperatura de la suprafața Pământului.

 

Cel mai intens curent este Curentul Antarctic Circumpolar, singurul care leagă oceanele Atlantic, Indian și Pacific.

De-a lungul parcursului său, în sensul acelor de ceasornic, transportă o mulțime de nutrimente valoroase atât pentru animale, cât și pentru plante și fertilizează bazinele oceanice pe măsură ce le traversează.

3

Marea Gaură Albastră, dolina impresionantă din Belize

Foto: iStock

Cel mai mare dolină din lume se află în Belize, în America Centrală. Pentru a înțelege acest fenomen, trebuie să călătorim în timp 12.000 de ani. 

Pe atunci, Marea Caraibilor era plină de peșteri marine. La sfârșitul Epocii de Gheață, nivelul mării a crescut și presiunea a rupt plafonul acestor cavități, lăsând în urmă o gaură mare.

Gaura are trei sute de metri lățime și mai mult de o sută de metri adâncime și ascunde minuni precum „Catedrala”, o formațiune de stalactite care se află pe fundul apei.

Tonul negricios este rezultatul sulfurii de hidrogen care plutește în apă, fapt ce reduce drastic cantitatea de oxigen, astfel încât explorarea misterelor sale devine complicată.

În prezent, un grup de oameni de știință conduși de nepotul lui Jacques-Yives Cousteau încearcă să creeze o hartă 3D a dolinei utilizând submarine de înaltă tehnologie.

4

Lacul Jökulsárlón din Islanda 

Jökulsárlón este cel mai mare lac glaciar din Islanda și al doilea cel mai adânc din țară, măsurând 200 de metri de la fund până la suprafață.

Ceea ce iese în evidență cu privire la acest lac este multitudinea de aisberguri care plutesc pe apele sale, care ajung în acest loc detașându-se de ghețarul Breiðamerkurjökull.

Foto: iStock

Nu numai aisbergurile fac din acest lac un loc special, ci și formele de viață care se ascund printre ele, cum ar fi focile și păsările marine skua.

Navigarea printre aceste mase de gheață a devenit una dintre cele mai căutate atracții din țara de gheață și foc.

5

Marea Barieră de Corali din Australia 

Considerată cea mai mare vietate de pe planetă, Marea Barieră de Corali se întinde pe 2.600 de kilometri de-a lungul coastei australiene.

Constă, de fapt, din sute de colonii de corali acumulate de-a lungul mileniilor, creând un ecosistem natural unic, ce face posibilă una dintre cele mai mari biodiversități din lume.

Foto: iStock

Aici trăiesc specii precum balenele cu cocoașă, crocodilii, broaștele țestoase, rechinii, șerpii de mare și animale curioase precum delfinul roz sau dugongul.

Însă poluarea, dezvoltarea coastei și pescuitul ilegal distrug ecosistemul. Guvernul australian a anunțat cea de-a treia operațiune de curățare a Barierei și nevoia urgentă de a acționa la nivel global înainte ca această bijuterie naturală să dispară.

6

Insula Eleuthera din Bahamas 

În arhipelagul Bahamas există o insulă care acționează ca o răscruce naturală între Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic: Eleuthera.

Lungimea sa de 180 de kilometri acționează ca o barieră naturală între cele două mări, dând naștere unui fenomen plin de contraste. Apele întunecate ale oceanului se ciocnesc de o mare cristalină.

Foto: iStock

Linia de demarcație se deschide într-un punct îngust. Acolo se ridică așa-numitul Pod al Ferestrei de Sticlă, care leagă ambele părți ale insulei.

Cu ani în urmă, o formațiune de rocă acționa ca un pod natural, dar valurile puternice, ciocnirea dintre cele două mări și uraganele au sfârșit prin a-l prăbuși.

7

Mauna Kea, Hawaii 

Este Vârful Everest cel mai înalt din lume? Depinde de modul în care calculăm. Dacă măsurăm altitudinea de la nivelul mării, câștigătorul este vârful din Himalaya.

În schimb, dacă luăm în calcul înălțimea totală a muntelui, de la baza sa, Mauna Kea este de neegalat. Această formațiune situată în Hawaii are 10.000 de metri înălțime, deși poate fi văzută doar o porțiune de 4.500 de metri.

Foto: iStock

Restul se află sub apele Oceanului Pacific, cu baza situată în Groapa Marianelor.

Mauna Kea nu este doar un munte, ci și un vulcan și, deși nu a erupt de mii de ani, există întotdeauna posibilitatea ca acesta să crească în mărime datorită activității geotermale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:12

Nobel 2022. Astăzi se anunță câștigătorul premiului la categoria fiziologie sau medicină
03/10/2022 10:42

Anunţarea laureaţilor premiului Nobel din acest an va incepe luni cu categoria medicină sau fiziologie, informează agenţia DPA, citată de Agerpres. Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din ...

Telefonul dat pe modul Silențios mai mult ne stresează decât ne ajută. Ce este FOMO?
29/09/2022 14:17

Esti afectat de FOMO (fear of missing out), adică frica de a rata ceva „important”? Atunci s-ar putea ca telefonul dat pe Silentios să nu te ajute să scapi de stres. Aceasta este concluzia unu ...

Elon Musk ar putea aduce NASA la faliment
29/09/2022 11:01

  În timp ce lumea e cu ochii pe agentia spatială americană si misiunea care ar trebui să ne ducă inapoi pe Lună, unii experti sunt ingrijorati de faptul că NASA este eclipsată de oameni prec ...

NASA va lovi un asteroid situat la 11 milioane de kilometri
25/09/2022 16:38

Testul NASA este programat să facă istorie luni, 26 septembrie, iar „mini-aparatul de fotografiat” al navei spatiale LICIACube (prescurtarea de la Light Italian CubeSat for Imaging Asteroids) isi ...

Industria IT dă de necaz
21/09/2022 13:00

Cererea de proiecte noi pe piaţa IT din Romania va scădea cu pană la 20%, in ultima parte a acestui an, in perspectiva declanşării, in viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, reiese dintr- ...

A fost descoperită cea mai veche inimă din lume. Are 380 de milioane de ani
18/09/2022 15:45

Cercetătorii au descoperit o inimă de 380 de milioane de ani conservată intr-un peste preistoric fosilizat, relatează BBC. Oamenii de stiintă spun că exemplarul surprinde un moment-cheie in evolutia or ...

  Samsung - 35% cotă de piaţă pe piaţa vânzărilor de smartphone din Europa
14/09/2022 12:01

Mobilitatea, portabilitatea şi performanţa au devenit unele dintre cele mai importante cerinţe pe care tehnologia din ziua de azi trebuie să le indeplinească. Într-o lume ce evoluează constant, echi ...

Avertisment pentru toți utilizatorii WhatsApp. Fiți atenți la această schimbare. Este pentru totdeauna
14/09/2022 11:10

WhatsApp va suferi o nouă schimbare. WhatsApp testează cateva modificări majore ale aplicatiei, inclusiv modificarea modului in care functionează chat-urile de grup, scrie The Sun. Aplicatia de chat, ext ...

China a descoperit pe Lună un mineral care ar putea fi viitoarea sursă de energie
12/09/2022 07:57

China intenţionează să lanseze trei misiuni fără echipaj uman pe Lună in următorii 10 ani, incercand să rivalizeze cu Statele Unite. Atat China, cat şi SUA sunt cu ochii pe resursele lunare, pe situril ...

Invenția unui român ar putea stopa criza energiei. Oricine poate produce astfel de curent electric şi costă puţin. E o idee revoluţionară!
11/09/2022 19:27

Criza energetică este un subiect care preocupă intreaga Europă, pe măsură ce Rusia limitează tot mai mult exporturile de naturale, fortand astfel guvernele să cheltuiască miliarde. În tara noastr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei