Minuni ale planetei care se ascund sub oceane

0000   0141700

Dimensiune font:

| 14-08-2020 17:17

 În pofida faptului că acoperă două treimi din suprafața planetei, oceanele rămân mari necunoscute. De fapt, la acest moment știm mai multe despre Lună decât despre tărâmurile acoperite de aceste mari întinderi de apă.

O situație paradoxală, având în vedere că oceanele sunt esențiale pentru dezvoltarea vieții. Oceanul planetar este responsabil pentru generarea celei mai mari părți a oxigenului (din plancton), pentru reglarea climatului global și pentru absorbția emisiilor de carbon.

Și, în plus, oceanele sunt pline de mistere și minuni ce așteaptă să fie descoperite, începând cu acestea:

1

Cascadele subacvatice din Mauritius

Foto: iStock

Aceste insule, situate la est de Madagascar, sunt impresionante prin verdele luxuriant care le acoperă suprafața. Udate de Oceanul Indian, nuanțele diferite de albastru colorează o coastă paradisiacă, deși cea mai interesantă parte se observă din aer. 

Doar de la înălțime poate fi observat acest fenomen unic: cataractele submarine care, în realitate, nu există. Cum este posibil așa ceva?

Este vorba de o iluzie optică cauzată de aleurit (pietriș, argilă și sedimente de nisip). Aceste depozite cad în abisul oceanului, împinse de curenții marini, dând naștere imaginii unei false cascade subacvatice.

2

Curentul Circumpolar Antarctic

Foto: Pinterest

De-a lungul întregii planete există mai multe tipuri de curenți oceanici care conectează diverse zone climatice și influențează temperatura de la suprafața Pământului.

 

Cel mai intens curent este Curentul Antarctic Circumpolar, singurul care leagă oceanele Atlantic, Indian și Pacific.

De-a lungul parcursului său, în sensul acelor de ceasornic, transportă o mulțime de nutrimente valoroase atât pentru animale, cât și pentru plante și fertilizează bazinele oceanice pe măsură ce le traversează.

3

Marea Gaură Albastră, dolina impresionantă din Belize

Foto: iStock

Cel mai mare dolină din lume se află în Belize, în America Centrală. Pentru a înțelege acest fenomen, trebuie să călătorim în timp 12.000 de ani. 

Pe atunci, Marea Caraibilor era plină de peșteri marine. La sfârșitul Epocii de Gheață, nivelul mării a crescut și presiunea a rupt plafonul acestor cavități, lăsând în urmă o gaură mare.

Gaura are trei sute de metri lățime și mai mult de o sută de metri adâncime și ascunde minuni precum „Catedrala”, o formațiune de stalactite care se află pe fundul apei.

Tonul negricios este rezultatul sulfurii de hidrogen care plutește în apă, fapt ce reduce drastic cantitatea de oxigen, astfel încât explorarea misterelor sale devine complicată.

În prezent, un grup de oameni de știință conduși de nepotul lui Jacques-Yives Cousteau încearcă să creeze o hartă 3D a dolinei utilizând submarine de înaltă tehnologie.

4

Lacul Jökulsárlón din Islanda 

Jökulsárlón este cel mai mare lac glaciar din Islanda și al doilea cel mai adânc din țară, măsurând 200 de metri de la fund până la suprafață.

Ceea ce iese în evidență cu privire la acest lac este multitudinea de aisberguri care plutesc pe apele sale, care ajung în acest loc detașându-se de ghețarul Breiðamerkurjökull.

Foto: iStock

Nu numai aisbergurile fac din acest lac un loc special, ci și formele de viață care se ascund printre ele, cum ar fi focile și păsările marine skua.

Navigarea printre aceste mase de gheață a devenit una dintre cele mai căutate atracții din țara de gheață și foc.

5

Marea Barieră de Corali din Australia 

Considerată cea mai mare vietate de pe planetă, Marea Barieră de Corali se întinde pe 2.600 de kilometri de-a lungul coastei australiene.

Constă, de fapt, din sute de colonii de corali acumulate de-a lungul mileniilor, creând un ecosistem natural unic, ce face posibilă una dintre cele mai mari biodiversități din lume.

Foto: iStock

Aici trăiesc specii precum balenele cu cocoașă, crocodilii, broaștele țestoase, rechinii, șerpii de mare și animale curioase precum delfinul roz sau dugongul.

Însă poluarea, dezvoltarea coastei și pescuitul ilegal distrug ecosistemul. Guvernul australian a anunțat cea de-a treia operațiune de curățare a Barierei și nevoia urgentă de a acționa la nivel global înainte ca această bijuterie naturală să dispară.

6

Insula Eleuthera din Bahamas 

În arhipelagul Bahamas există o insulă care acționează ca o răscruce naturală între Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic: Eleuthera.

Lungimea sa de 180 de kilometri acționează ca o barieră naturală între cele două mări, dând naștere unui fenomen plin de contraste. Apele întunecate ale oceanului se ciocnesc de o mare cristalină.

Foto: iStock

Linia de demarcație se deschide într-un punct îngust. Acolo se ridică așa-numitul Pod al Ferestrei de Sticlă, care leagă ambele părți ale insulei.

Cu ani în urmă, o formațiune de rocă acționa ca un pod natural, dar valurile puternice, ciocnirea dintre cele două mări și uraganele au sfârșit prin a-l prăbuși.

7

Mauna Kea, Hawaii 

Este Vârful Everest cel mai înalt din lume? Depinde de modul în care calculăm. Dacă măsurăm altitudinea de la nivelul mării, câștigătorul este vârful din Himalaya.

În schimb, dacă luăm în calcul înălțimea totală a muntelui, de la baza sa, Mauna Kea este de neegalat. Această formațiune situată în Hawaii are 10.000 de metri înălțime, deși poate fi văzută doar o porțiune de 4.500 de metri.

Foto: iStock

Restul se află sub apele Oceanului Pacific, cu baza situată în Groapa Marianelor.

Mauna Kea nu este doar un munte, ci și un vulcan și, deși nu a erupt de mii de ani, există întotdeauna posibilitatea ca acesta să crească în mărime datorită activității geotermale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
A fost descoperit cel mai vechi mormânt din Africa. Are 78.000 de ani și aparține unui bebeluș
13/05/2021 11:18

Descoperirea celei mai vechi dovezi a unei inmormantări umane in Africa, mormantul unui copil dintr-o peşteră din Kenya, oferă o nouă perspectivă asupra vieţii emoţionale a reprezentanţilor timpurii ...

Alertă de vreme rea. Vin ploi și furtuni
13/05/2021 08:19

O informare meteo de instabilitate atmosferică este valabilă in toată tara, pană vineri, ora 21.00. În Banat, Crisana si sud-vestul Olteniei este pană la ora 10.00 Cod galben de vijelii. Informarea ...

Joi, 13 mai, zi NEFASTĂ. O furtună solară deosebit de intensă va lovi Pământul
13/05/2021 08:00

O furtună solară cu o viteză de peste 1,3 milioane de kilometri pe oră va ajunge pe Pămant joi, provocand probleme la navigatia aeriană, a satelitilor, recepţionarea undelor radio şi a comunicatiilor. ...

O eruptie solara puternica loveste Pamantul: Furtuna geomagnetica vine cu 1,3 milioane de kilometri pe ora FOTO VIDEO
12/05/2021 18:43

 O furtuna solara puternica atinge Pamantul, dupa ce a calatorit cu o viteza de 1,3 milioane de kilometri pe ora. Aceasta a fost declansata de petele solare, care reprezinta niste regiuni intunecate ale ...

PERICOL! Reactorul explodat de la Cernobîl ”s-a trezit”. Oamenii de știință semnalează că au reînceput reacțiile de fisiune nucleară
12/05/2021 09:15

În masele de uraniu ingropate in reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobil care a explodat in 1986 au reinceput reacţiile de fisiune nucleară. Oamenii de stiintă ai guvernului ucr ...

YouTube lansează un fond de 100 de milioane de dolari pentru a plăti creatorii care produc video-uri de succes pentru noul serviciu Shorts
12/05/2021 08:22

YouTube lansează un fond de 100 de milioane de dolari pentru a plăti creatorii care produc video-uri de succes pentru noul său serviciu Shorts, transmite Reuters. Fondul va fi lansat in următoarele luni ...

40 de la primul zbor al unui român în spaţiu
11/05/2021 15:44

Dumitru Dorin Prunariu a declarat marţi, la o conferinţă ce a marcat 40 de la primul zbor al unui roman in spaţiu, că aniversarea acestuia e un motiv pentru a marca ceea ce a realizat pană acum Romania ş ...

Elon Musk suferă de sindromul Asperger
10/05/2021 14:45

Antreprenorul Elon Musk a dezvăluit că are sindromul Asperger, in timp ce a apărut in emisiunea televizată Saturday Night Live (SNL), anuntă BBC, conform Mediafax.   Musk, in varstă de 49 de ani, l ...

Călătorie în interiorul corpului uman. Ce trebuie să faci
10/05/2021 13:43

Muzeul Corpus din Leiden, Olanda oferă vizitatorilor o călătorie de neuitat prin interiorul corpului uman. Este o clădire gigantică realizată in forma unui corp uman. Turul expoziţiei explică exact cum ...

Elon Musk a câștigat contractul cu NASA pentru realizarea modulului lunar care va duce din nou oameni pe Lună
10/05/2021 11:59

NASA a acordat companiei spatiale SpaceX - detinută de miliardarul Elon Musk - un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spatială care va duce din nou astronautii pe Lună incepand cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei