Curiozități, tradiții și lucruri mai puțin știute despre încoronările de-a lungul secolelor, în diferite monarhii din Europa/ De când și din ce țară vine tradiția încoronării

rege_bpg

Dimensiune font:

| 06-05-2023 10:29

Cu încoronarea regelui Charles al Marii Britanii la ușă, multă lume se poate întreba care este motivul ritualurilor neobișnuite pentru care se pregătește regele. Adevărul este că încoronarea este un eveniment poate chiar mai straniu decât ar crede un om obișnuit, iar originile acestuia sunt pe măsură.


În ceea ce privește Marea Britanie, statul care de-a lungul secolelor a protejat cu ardoare tradițiile regale, la un nivel chiar mai ridicat decât alte monarhii din Europa și din lume, regele are un număr considerabil de gesturi și ritualuri tradiționale din care poate alege, majoritatea dintre ele vechi de sute de ani.

 

Spre exemplu, se vor folosi obiectele tradiționale și chiar mondene care au marcat încoronările britanice vreme de sute de ani. Lingura încoronării, explică Vogue, este cel mai vechi folosit pentru astfel de ocazii din lume. Obiectul datează din secolul al XII-lea și a fost folosit pentru a unge fiecare monarh până în prezent cu ulei sfințit.

Un obiect aproape la fel de vechi care-și va face apariția la acest eveniment este legendara Piatră a Destinului. Luată cu forța de către regele Edward I din Scoția în 1296, ea a fost returnată după peste 700 de ani. Acum, piatra mai părăsește teritoriul scoțian doar pentru a sta sub scaunul regal cu ocazia încoronării.

De fapt, chiar și uleiul care va fi folosit pentru ungerea regelui are propriile tradiții în spate, după cum arată The Independent. Cu o rețetă a cărei detalii exacte rămân secrete până în prezent, el este făcut de către doctorul familiei regale și consacrat de un episcop, de obicei în cantități destul de mari să reziste la câteva încoronări.


În 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o bombă a lovit biroul decanului din Abația Westminster, unde se afla uleiul, care a fost distrus. Astfel, în 1953, Regina Elisabeta de un lot nou.

În ce îl privește pe Charles, uleiul său a fost făcut în Ierusalim, și sfințit de Patriarhul Ierusalimului și de Arhiepiscopul anglican din oraș măsline recoltate din două plantații de pe Muntele Măslinilor și presate chiar lângă Betleem și parfumate cu susan, trandafir, iasomie, scorțișoară, neroli, benzoin, chihlimbar și flori de portocal. Pentru puțină modernitate, regele a ales să renunțe la produsele animale, uleiul fiind în totalitate vegan.

Există multe alte mici tradiții care au rezistat la Buckingham vreme de sute de ani, dar nu este clar câte dintre ele vor fi prezente la prima încoronare din secolul 21. Spre exemplu, este puțin probabil ca Regele Charles să numească un campion ce îi va apăra onoarea și va provoca la duel pe oricine ar vrea să conteste încoronarea. De asemenea, nu se știe dacă Charles va oferi amnistie unor condamnați, cum a făcut mama sa pentru dezertorii de război în 1953.


În schimb, s-au înregistrat deja 13 aplicații din partea descendenților mai multor oameni care au luat parte la încoronări din trecut – conform unei tradiții de aproape șapte secole, și ei au dreptul să ia parte la această încoronare.

Și totuși, cum a început de fapt această tradiție atât de complicată? George Garnett, profesor de istorie medievală la Colegiul St Hughes din cadrul Universității Oxford explică faptul că originea ceremoniei este una cel puțin la fel de complicată precum tradițiile care o înconjoară.

Încoronarea așa cum este ea astăzi cunoscută își are rădăcinile în secolul al VII-lea d.Hr., în mod surprinzător nu în insulele britanice, ci în Spania, aflată la acel moment sub stăpânire vizigotă. Ceremonia a fost, totuși, modelată după Vechiul Testament, însă cu reinterpretări ale textului influențate de gândirea creștină mai “modernă” după standardele timpului.

„Încoronarea care s-a dezvoltat în Europa [după creștinarea Imperiului Roman] s-a bazat în mod clar pe Vechiul Testament și pe ungerile succesive ale profetului Samuel, care i-a consacrat ca regi pe Saul și David, un tip de conducere care ar fi imitat-o pe cea a popoarelor vecine”, detaliază profesorul.

După ce vizigoții din Spania au pus bazele tradiției, ea a fost preluată și în alte zone ale Europei, întâi în Francia (Germania și Franța de astăzi), iar la sfârșitul secolului al VIII-lea, a ajuns și în regatul Northmundia, un regat anglo-saxon medieval care cuprindea nordul Angliei de astăzi, precum și sud-estul Scoției.

În decursul secolelor care au urmat, ceremonia încoronării și elementele precum ungerea cu ulei sfințit au persistat, deși ele nu au avut o importanță chiar esențială, cu anumite excepții – unele obiceiuri au fost încălcate, apoi restaurate, unele noi au fost create, însă dedicarea britanică pentru eveniment a rămas neclintită, dovadă fiind faptul că la momentul actual, în niciun alt stat european, ceremoniile de încoronare nu mai sunt la fel de fastuoase și elaborate

Totuși, acest fapt nu a fost întotdeauna astfel – precum Marea Britanie, și alte monarhii europene obișnuiau să marcheze schimbarea șefului de stat prin ceremonii deosebite, însă multe dintre acestea au dispărut, la fel cum au dispărut de altfel și multe dintre aceste case regale.


În Franța, de exemplu, ritualul obișnuia să fie unul similar cu cel britanic – dovadă a originii lor comune. Desigur, Franța a trecut între timp prin câteva evenimente revoluționare și decapitări care au pus capăt monarhiei și implicit ceremoniilor de încoronare.

După cum explică site-ul francez The Connexion, regii francezi trebuiau să treacă printr-o zi grea înainte să poată fi încoronați. Fiecare parte a zilei era plănuită până la cel mai mic detaliu – până și unele conversații purtate cu participanții la ceremonie erau codificate.

Anumite elemente precum ungerea cu ulei sfințit și primirea de obiecte regale se asemănau erau destul de similare cu tradiții care persistă până în prezent în Regatul Unit, iar importanța acordată ocaziei era una deosebită – Din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea, încoronările se țineau la Catedrala Notre-Dame din Reims, iar călătoria monarhului de la Paris către Reims era mereu un episod grandios care indica importanța marii zile – la încoronarea regelui Carol al X-lea, în 1825, el a fost însoțit de peste 1.000 de persoane care au trebuit să fie cazate în oraș în noaptea de dinaintea încoronării.

În orice caz, oamenii nu au fost impresionați la nesfârșit de aceste evenimente luxoase, iar în prezent Franța este o republică care nu mai trebuie să-și bată capul cu aceste tradiții.

Până acum puțină vreme, asemenea ritualuri care acum reprezintă o excepție în Europa erau mai degrabă o regulă, în ciuda complicăriii situației regalității pe continent- Napoleon a fost încoronat de două ori, iar între 1790 și 1848, zeci de încoronări au avut loc în teritoriile controlate de casa de Habsburg. În mod ironic, mulți lideri din această perioadă căutau aerul de legitimitate oferit de aceste ritualuri de sute de ani într-o perioadă istorică marcată de revoluții și o dorință de schimbare.


Până și în 2023, casele regale care au întâmpinat democrația cu brațele deschise (și capetele încă pe umeri) continuă să păstreze cu mândrie elementele simbolice ale gloriei lor din trecut, în bună măsură sub forma obiectelor de valoare, de la săbii și sceptre la bijuterii și coroane până chiar la piese de mobilier, care nu continuă să joace un rol ceremonial. Chiar și familiile regale care au lăsat în urmă ceremoniile de încoronare, cum ar fi cea cea a Suediei și cea a Danemarcei păstrează și continuă să folosească asemenea obiecte.

Lumea este în continuă schimbare și deși pare la prima vedere că ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de monarhie, tradițiile de sute sau chiar mii de ani care rămân încă în picioare arată că obiceiurile vechi se uită greu, în special obiceiurile care includ purtarea de coroane sclipitoare.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
01/05/2024 18:14

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O retetă din 1920, scrisă intr-o epistolă chiar de bucătarul-sef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” contine secretul preparării corecte a cel ...

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte
01/05/2024 14:16

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară in minivacanţa de 1 mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau in diverse refugii, pentru a măsu ...

Atenție la vopseaua pentru ouă! Poate fi toxică!
01/05/2024 14:12

Vopseaua pentru ouăle de Paşte poate conţine peste 10 E-uri, susţine Asociaţia InfoCons. Organizaţia recomandă achiziţionarea acesteia din locuri autorizate şi atrage atenţia că pot apărea probleme ...

O femeie din Bihor a sunat la 112 ca să spună că fiul ei s-a sinucis. De fapt, ea l-a omorât
01/05/2024 13:12

O femeie din Bihor a ajuns in Arestul Poliţiei după ce, marti seara a sunat la 112 să sesizeze faptul că fiul ei s-a injunghiat cu cuţitul de bucătărie in piept şi a murit. Ajunşi la locul faptei, poli ...

Mâncare pentru bebeluși, plină de otrăvuri
30/04/2024 14:45

Autoritătile sanitare din Romania au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substantă toxică intr-un sortiment de mancare destinat bebelusilor. Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morc ...

Un bucureștean urmărit internaţional din categoria Most Wanted a fost prins în Italia
30/04/2024 13:50

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fos ...

Gerard Depardieu, la un pas de a fi arestat pentru agresiune sexuală
29/04/2024 13:18

Actorul Gerard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi plasat in arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat in legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală fo ...

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, atribuit unui romancier palestinian deţinut în închisorile israeliene
29/04/2024 11:22

Un romancier palestinian deţinut in inchisorile israeliene din 2004 a caştigat duminică Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF), unul dintre cele mai prestigioase trofee din universul literatur ...

CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Lucian Mîndruță:
29/04/2024 00:08

Lucian Mindrută, persoană publică extrem de activă in mediul online, a făcut recent o confesiune surprinzătoare. Jurnalistul a spus că se implinesc 10 ani de cand nu a mai pus gura pe alcool. Decizia are ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei