Guvern: 30 de administraţii publice locale, premiate cu ''Eticheta Europeană pentru Excelenţă în Buna Guvernare'' a Consiliului Europei

13340806-transformed

Dimensiune font:

| 11-05-2023 16:00

30 de autorităţi ale administraţiei publice locale din România - 4 consilii judeţene, 6 municipii, 6 oraşe şi 14 comune- au fost premiate cu "Eticheta Europeană pentru Excelenţă în Buna Guvernare" (EloGE), joi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de către Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Europei, iniţiator al proiectului.

În cadrul programului, aflat la prima ediţie în România, s-au înscris 58 de unităţi administrativ teritoriale, din 22 de judeţe ale ţării.

Autorităţile locale laureate cu EloGE sunt: consiliile judeţene Timiş, Botoşani, Ialomiţa, Ilfov; municipiile Roman (judeţul Neamţ), Moineşti (judeţul Bacău), Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea), Galaţi (judeţul Galaţi), Câmpina (judeţul Prahova) şi Buzău (judeţul Buzău) ; oraşele Uricani (judeţul Hunedoara), Bolintin-Vale (judeţul Giurgiu), Seini (judeţul Maramureş), Măgurele (judeţul Ilfov), Sărmaşu (judeţul Mureş), Abrud (judeţul Alba) ; comunele Drăgoteşti (judeţul Gorj), Sadu (judeţul Sibiu), Floreşti (judeţul Cluj), Grinţieş (judeţul Neamţ), Negrileşti (judeţul Galaţi), Căbeşti (juudeţul Bihor), Bălţaţi (judeţul Iaşi), Cumpăna (judeţul Constanţa), Şcheia (judeţul Suceava), Săveni (judeţul Ilfov), Mărăcineni (judeţul Argeş), Măgurele (judeţul Prahova), Băiuţ (judeţul Maramureş) şi Coşula (judeţul Botoşani).

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a transmis laureaţilor că pot deveni un model de bune practici pentru colegii lor din administraţiile locale, astfel încât la ediţia de anul viitor numărul participanţilor, dar şi al câştigătorilor, să fie unul mai mare.

"Apreciez foarte mult că dumneavoastră v-aţi înhămat la o muncă suplimentară, cunosc, cred eu, destul de bine provocările pe care le aveţi la nivelul autorităţilor locale, fie că sunt comune, oraşe, municipii, consilii judeţene. (...) Pentru cei care v-aţi calificat, pentru cei care veţi beneficia de această onorantă titulatură pentru un an de zile, sper să deveniţi un exemplu de bună practică şi pentru ceilalţi (...) în aşa fel încât la următoarea astfel de activitate să fie înscrise, să participe un număr mult mai mare de localităţi şi de autorităţi locale din România care să beneficieze de această etichetă recunoscută, europeană. (...) Este important pentru noi că facem acest pas, este important pentru Consiliul Europei că ne-a făcut oportună această deschidere şi cred că demersul acesta comun ne dovedeşte că atunci când există determinare, bună credinţă, competenţă lucrurile nu cum să nu ne iasă. Asta cu atât mai mult cu cât această etichetă se circumscrie celor 12 principii de guvernanţă publică locală care, constat, cu mare plăcere, că încep să nu mai fie pentru noi, pentru localităţile dumneavoastră, pentru cetăţenii din România, doar simple deziderate. (...) Este important pentru România, este important pentru calitatea serviciului administrativ din România în aşa fel încât dumneavoastră să fiţi laureaţi şi anul viitor după ce expiră această etichetă şi cât mai multe comunităţi din România să ni se alăture", a declarat Neacşu.

Şeful Direcţiei Guvernare Democratică (Consiliul Europei), Daniel Popescu, a explicat că adoptarea la nivelul Consiliului a acestui mecanism, bazat pe 12 principii, a avut în vedere recunoaşterea bunei guvernanţe locale, şi de la momentul iniţierii, în urmă cu peste 15 ani, este implementat în peste 20 de state membre ale Consiliului Europei.

"Am dorit să reprezentăm acest mecanism, aceste 12 principii, prin care guvernanţa este bună şi este recunoscută ca atare, printr-un simbol, şi acest simbol este cel al unui dodecaedru, deci un corp cu 12 feţe, fiecare principiu pe fiecare faţă. Dodecaedrul este un simbol al perfecţiunii, pentru Platon, de altfel, există forme de dodecaedru în natură, cristalizate. (...) Aceste principii au fost adoptate de către o conferinţă ministerială şi de către Consiliul de miniştri al Consiliului Europei. Sunt peste 20 de ţări care implementează eticheta la ora actuală şi suntem convinşi că acest lucru va continua să progreseze.(...) E primul exerciţiu de acest fel în România şi noi ştim foarte bine că impactul, influenţa unei asemenea etichete, fie ea EloGE sau Iso 9001, depinde, în principal, de cât de cunoscută este, de notorietate. Noi sperăm ca această etichetă să câştige notorietate în România şi, deci, să-şi crească impactul. Şi, desigur, ne bazăm pe cei care au obţinut-o, dar şi pe cei care nu au obţinut-o, să continue să o promoveze. De asemenea, noi sperăm că dumneavoastră ne veţi ajuta să îmbunătăţim acest proces", a afirmat Popescu.

În context, oficialul CE a anunţat că în două săptămâni, la Riga, se va desfăşura o reuniune a reprezentanţilor platformelor naţionale participante în vederea îmbunătăţirii acestui proces de evaluare.

Potrivit secţiunii dedicate "Etichetei Europene pentru Excelenţă în Buna Guvernare" de pe site-ul SGG, ELoGE se bazează pe autoevaluarea municipalităţilor de către oficialii locali, consilierii aleşi şi cetăţeni. Prin angajamentul de a aplica Indicatorul de referinţă, administraţiile locale sunt de acord să îşi măsoare performanţa în raport cu fiecare dintre cele 12 principii. De asemenea, oferă cetăţenilor o platformă prin care să evalueze performanţa autorităţii locale.

Cele 12 principii ale bunei guvernări democratice stabilite de către Consiliul Europei sunt: participarea cetăţenilor, desfăşurarea corectă a alegerilor şi reprezentarea; receptivitate; eficienţă şi eficacitate; deschidere şi transparenţă; stat de drept; comportament etic; capacitate şi competenţă; inovare şi deschidere către noutate; sustenabilitate şi orientare pe termen lung; management financiar solid; drepturile omului, diversitate culturală şi coeziune socială; responsabilitate.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
01/05/2024 18:14

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O retetă din 1920, scrisă intr-o epistolă chiar de bucătarul-sef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” contine secretul preparării corecte a cel ...

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte
01/05/2024 14:16

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară in minivacanţa de 1 mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau in diverse refugii, pentru a măsu ...

Atenție la vopseaua pentru ouă! Poate fi toxică!
01/05/2024 14:12

Vopseaua pentru ouăle de Paşte poate conţine peste 10 E-uri, susţine Asociaţia InfoCons. Organizaţia recomandă achiziţionarea acesteia din locuri autorizate şi atrage atenţia că pot apărea probleme ...

O femeie din Bihor a sunat la 112 ca să spună că fiul ei s-a sinucis. De fapt, ea l-a omorât
01/05/2024 13:12

O femeie din Bihor a ajuns in Arestul Poliţiei după ce, marti seara a sunat la 112 să sesizeze faptul că fiul ei s-a injunghiat cu cuţitul de bucătărie in piept şi a murit. Ajunşi la locul faptei, poli ...

Mâncare pentru bebeluși, plină de otrăvuri
30/04/2024 14:45

Autoritătile sanitare din Romania au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substantă toxică intr-un sortiment de mancare destinat bebelusilor. Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morc ...

Un bucureștean urmărit internaţional din categoria Most Wanted a fost prins în Italia
30/04/2024 13:50

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fos ...

Gerard Depardieu, la un pas de a fi arestat pentru agresiune sexuală
29/04/2024 13:18

Actorul Gerard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi plasat in arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat in legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală fo ...

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, atribuit unui romancier palestinian deţinut în închisorile israeliene
29/04/2024 11:22

Un romancier palestinian deţinut in inchisorile israeliene din 2004 a caştigat duminică Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF), unul dintre cele mai prestigioase trofee din universul literatur ...

CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Lucian Mîndruță:
29/04/2024 00:08

Lucian Mindrută, persoană publică extrem de activă in mediul online, a făcut recent o confesiune surprinzătoare. Jurnalistul a spus că se implinesc 10 ani de cand nu a mai pus gura pe alcool. Decizia are ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei