Borcaniada: ce conserve pregatim pentru iarna

conserve-pregatim-pentru-iarna

Dimensiune font:

| 31-10-2020 10:08

Toamna este perioada din an care ne trezeste tuturor amintiri olfactive din vremea copilariei, cand de peste tot te imbratisau mirosuri calde de legume coapte, de hrean, ardei iute, telina, usturoi, piper, otet dulce, saramura, marar uscat, gutuie - toata suflarea de mame si bunici robotea de zor sa umple camarile cu conserve pentru iarna, tatii veneau incarcati de la piata ca pomul de craciun, cocosati sub greutatea sacilor cu varza, vinete, gogosari, castraveti. Incepea marea borcaniada.


Astazi putem cumpara orice, oricand, de la magazin, nu mai e nevoie de atata munca - si, oricum, cine si cand s-o mai faca?

Totusi, nimic nu va egala vreodata gusturile copilariei, trudite cu dragoste de mainile bunicilor si mamelor noastre.

Iar dorul de mirosurile acelea care razbeau prin ferestre si ziduri, inundand strazile si lesinandu-ne de pofta, dorul de forfota care zumzaia din bucatariile copilariei noastre, dorul de cum urcam intr-un suflet scarile pana acasa, nerabdatori sa infulecam zacusca fierbinte si ardei copti, pe-un colt de paine calda rupta cu mana, dorurile acestea ne fac sa intelegem ca nu, nu gasim chiar totul la magazin.
 


Si ce moment mai potrivit decat o pandemie, sa ne umplem frumos si util timpul reconstituind amintiri dragi - alungam si din griji si aducem si un pic de culoare acestor vremuri cenusii.

 

 

 

Rememoram aici o reteta clasica de zacusca, poate va starneste pofte sau amintiri uitate si va motiveaza sa va insufletiti bucataria.

Zacusca de vinete cu ardei copti
3 kg vinete crude
1,5 kg ardei capia sau/si gogosari cruzi
0,5 kg de radacinoase (2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica)

 

0,5 kg ceapa
500 ml ulei de floarea soarelui
1 litru de bulion de rosii (sau rosii pasate la cutie)
4 lingurite de sare

2 lingurite de piper, macinat sau boabe
2 foi de dafin

Vinetele si ardeii se coc pe o tabla, pe aragaz, sau pe gratar in aer liber. Apoi, ardeii se lasa acoperiti 30 de minute, sa "transpire", pentru a se decoji mai usor, iar vinetele se curata si se lasa la scurs intr-o sita de plastic sau pe un tocator de lemn, inclinat.

Pasul urmator e sa curatati ardeii copti de coaja arsa, de cotoare si samburi, sa ii rupeti in fasii si sa ii puneti intr-un vas (nu intr-o sita, ca sa nu isi pirada zeama gustoasa).

Radacinoasele se dau prin razatoare, ceapa se toaca marunt si se calesc toate, cu un pic de ulei, intr-o cratita larga, la foc mic. Fasiile de ardei se toaca in blender sau, daca nu aveti, prin masina de tocat clasica. Dupa ce s-au scurs bine, vinetele se maruntesc cu un cutit inoxidabil (plastic, teflon) sau din lemn.

Se pun ardeii maruntiti peste radacinoasele si ceapa calite si se mai calesc impreuna cateva minute. Apoi se adauga si vinetele, uleiul, bulionul de rosii, sarea, piperul si foile de dafin.

Se lasa la fiert, tot la foc mic si amestecand continuu, aproximativ 30 de minute (daca bulionul a fost mai fluid, va dura mai mult, pana scade suficient).

Zacusca se conserva fierbinte, in borcane asezate pe o tava metalica care sa preia socul termic. Imediat se strang capacele borcanelor si se invelesc impreuna, cu un prosop sau patura groasa. Se lasa asa, nemiscate, pana a doua zi.

Daca, insa, nu aveti camari racoroase unde sa le depozitati, va fi nevoie sa suprasterilizati borcanele, la bain-marie.

Aceasta este reteta traditionala. Exista, insa, multe alte retete de zacusca: de ciuperci, de fasole (pastai sau boabe), de dovlecei, de peste etc.

Alte sugestii de conserve pentru iarna

- dovlecei la borcan in apa cu sare (pastreaza mai mult din savoarea dovleceilor, decat daca i-ati congela)
- rosii uscate in cuptor (delicioase in salate si paste)
- pasta de ardei cu usturoi (minunata in tocanite si paste)
- gogosari in otet (nu veti gasi nicaieri in comert unii mai buni decat cei facuti in casa)
- varza murata (daca iubiti sarmalele, e musai sa puneti varza la murat - e o aventura riscanta sa cumparati din piata, e ori prea sarata, ori cu frunzele prea groase)
- castraveti murati (puneti si ardei iute, daca puteti manca picant)
- ceapa marinata (o delicatesa, merge aproape la orice: ciorbe fripturi, omlete)
- usturoi murat (un deliciu)
- ardei copti congelati (se congeleaza in coaja, pentru pastrarea gustului)
- vinete coapte congelate (ele merg curatate de coaja, pentru ca trebuie oricum lasate la scurs)

Daca aveti vreo alta reteta draga din vremea copilariei voastre si vreti sa o impartasiti, lasati-ne-o in comentarii. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:17


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
02/12/2020 11:51

Ajunsa la 50 de ani, Loredana a atras mereu privirile barbatilor. Viata amoroasa a cantaretei a fost mereu subiect de discutie in presa mondena. Loredana Groza a fost mereu cuplata cu oameni celebr ...

VIDEO - Celentano din Las Fierbinți, mesaj VIRAL despre Româna! A strâns peste 1,9 milioane de vizualizări: ‘Un pește mergea pe un drum’
01/12/2020 20:52

Personajul lui Adrian Vancică din Las Fierbinti, celebrul Celentano, a transmis un mesaj viral de Ziua Natională a Romaniei. Mesajul său a strans in mai putin de 24 de ore un număr de 1,9 milioane de vizual ...

VIDEO Colaj de petrecere 2020
01/12/2020 20:09
2021 readuce marile festivaluri: UNTOLD, Electric Castle, Summer Well, Cerbul de Aur
30/11/2020 13:17

După lunga pauză impusă de pandemie, organizatorii de festivaluri speră intr-un 2021 vibrant. Şi pregătesc harta imenselor ringuri de dans de anul viitor. Locurile sunt aceleaşi ca şi pană acum - la ...

Obiceiul mai puțin cunoscut al turcoiacelor. Ce fac ele înainte de amor
29/11/2020 14:24

Turcoaicele au un mod mai putin obisnuit de a face amor. Putini sunt cei care le stiu secretul lor. Ce spune religia În Coran nu se recomandă desfranarea, pierderea virginităţii inainte de căsă ...

ACCIDENTE / VIDEO
28/11/2020 20:11
Cruciada Copiilor, isteria religioasă pornită de doi adolescenți
28/11/2020 10:53

 La 27 noiembrie 1095, Papa Urban al II-lea a ordonat inceperea Primei Cruciade, o expeditie occidentală menită să recastige controlul asupra Ierusalimului si a Tării Sfinte, stăpanite la acea vreme d ...

VIDEO Cum arata mastile cu perle, diamante si cristale, in valoare de 10.000 de euro, puse in vanzare in Japonia
26/11/2020 14:17

 Masti impodobite cu perle, diamante si cristale Swarovski au fost puse in vanzare in Japonia pentru iubitorii de lux. Un astfel de echipament de protectie, cu totul special, costa aproape 10.000 de dolari ...

FOTO/VIDEO - Documentar Netflix - Maradona în Mexic. Marele fotbalist joacă rolul lui Dumnezeu, al diavolului și al lui Diego
26/11/2020 08:55

  Neflix a lansat in 13 noiembrie serialul-documentar ”Maradona in Mexic”, in care marele fotbalist joacă rolul lui Dumnezeu, al diavolului si al lui Diego. Mini-documentarul are 7 episoade ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei