Cât de fustangiu a fost în realitate voievodul Ştefan cel Mare. Argumentele istoricilor

Stefan Cel Mare

Dimensiune font:

| 03-10-2020 12:17

Ştefan cel Mare, unul dintre cei faimoşi voievozi români, s-a ales cu o reputaţie de fustangiu notoriu. Legendele vorbesc despre infidelităţile sale, în timp ce documentele istorice mai mult tac la acest capitol. În schimb, voievozii care nu au avut această reputaţie, au umplut ţara de bastarzi. 

 

Ştefan cel Mare a rămas cunoscut în istorie pentru domnia sa glorioasă, pentru faptul că a câştigat numeroase bătălii, dar şi pentru reputaţia de fustangiu. Pentru mulţi voievodul moldovean a fost infidel, împătimit de femei frumoase şi tată a numeroşi bastarzi. Iar legendele apărute, multe dintre acestea după moartea sa, nu au făcut decât să construiască această imagine cu poveşti fabuloase despre hangiţe, ţărănci sau neveste de boieri, iubite, de obicei o noapte, de războinicul voievod. Culmea, documentele istorice nu pomenesc mai nimic de faima de iubăreţ a lui Ştefan cel Mare. Mai mult decât atât, este cunoscut, cu certitudine, doar un singur copil din flori al voievodului, cunoscutul voievod Petru Rareş. Ştefan cel Mare s-a căsătorit la 30 de ani În cronici nu se vorbeşte nicăieri de relaţii extraconjugale numeroase ale voievodului moldovean. În schimb, a fost căsătorit de trei ori.

 

Prima soţie a fost o prinţesă cu origini ruseşti şi poloneze. Se numea Evdochia de Kiev şi era fiica lui Alexandru Olelko al Kievului, vărul regelui Poloniei Cazimir al IV lea. După mamă se trăgea din marii cneji ai Moscovei. Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Evodchia în 1463, la vârsta de 30 de ani. Evodchia era mult mai tânără, cel mai probabil, avea cel mult 19-20 de ani. Cu Evodchia voievodul moldovean a avut doi copii, pe Alexandru şi Olena. De altfel, Alexandru va fi febleţea voievodului moldovean, însă va muri prematur. Evdochia de Kiev a murit, din cauza necunoscute, probabil medicale, la numai patru ani de căsnicie. Zvonurile spun că de fapt Alexandru era rod al unei relaţii anterioare celei cu Evdochia de Kiev. Mai precis cu o iubită a voievodului din tinereţe, numită Muşata. Istoricii, precum Ioan Ursu spun însă că nu există nicio dovadă în acest sens şi că Evdochia a fost prima soţie a voievodului, iar Alexandru, primul copil făcut cu prinţesa rusoaică. Trai cu amanta sub ochii nevestei După moartea Evdochiei, Ştefan cel Mare s-a recăsătorit. Cea de-a doua soţie a fost o prinţesă bizantină. Este vorba despre Maria de Mangop. Provenea dintr-o familie ilustră care se trăgea din neamul Paleologilor, mai precis ramura Theodoria-Mangop. Ştefan s-a căsătorit cu Maria de Mangop în anul 1472, după cinci ani de văduvie. Cununia a avut loc chiar în zi de post, cu dezlegare de la Mitropolit.

 

Căsătoria lui Ştefan cel Mare cu Maria de Mangop a fost una mai mult politică şi de imagine prin înrudirea cu principii de Trapezunt. Cu Maria de Mangop, Ştefan a avut doi copii, Bogdan şi Ilie, amândoi morţi în copilărie. În timpul căsniciei cu Maria de Mangop, Ştefan îşi cunoaşte şi marea sa iubire. Este vorba despre o copilă de 15-16 ani, Maria Voichiţa, fiica duşmanului său de moarte, Radu cel Frumos, principele Valahiei. Pe Maria Voichiţa o cunoaşte în 1473, la numai un an de la căsătoria cu Maria de Mangop. Mai precis, o luase prizonieră alături de mama sa, după ce i-a învins tatăl şi prădase cumplit Ţara Românească. Maria Voichiţa a fost dusă ca ostatec la Suceava, iar aici s-a înfiripat o poveste de dragoste cu Ştefan cel Mare, pe atunci un bărbat de 40 de ani. „Chiar în anul căsătoriei sale cu Maria de Mangop, Ştefan cel Mare luase ca prinse, în războiul purtat contra lui Radu cel Frumos, pe soţia acestuia Maria şi pe fiica lui, pe care cronicarii o numesc Voichiţa. Aici se vede că farmecul fiicei lui Radu prinse în laţ simţirile lui Ştefan, care începu a umbla după ea. Probabil că după timpurile de atunci şi fiind încă şi prinsă o luă de concubină şi alipindu-se tot mai mult de ea se desfăcea de legiuita lui soţie”, preciza A.D. Xenopol. Se spune că Maria de Mangop s-ar fi îmbolnăvit din cauza umilinţei. Cert este că prinţesa bizantină a decedat după numai 5 ani de căsnicie. În anul 1477 a fost înmormântată la Putna.

 

Imediat după moartea Mariei de Mangop, Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria Voichiţa. Prinţesa munteancă a fost considerată iubirea cea mare a voievodului muntean drept dovadă stând ctitoriile dedicate ei, precum Milişăuţi, Pătrăuţi,Voroneţ, Sfântul Ilie de la Suceava sau Dorohoi. Cu Maria Voichiţa, Ştefan cel Mare a avut un fiu, pe Bogdan, cel care va ajunge pe tron după moartea sa sub numele de Bogdan al III-lea zis „cel Chior”, dar şi două fiice, Ana şi Maria. Un singur copil din flori cunoscut Deşi legendele vorbesc despre aventuri nenumărate, Ştefan cel Mare are un singur bastard cunoscut. Este vorba despre Petru Rareş. Acesta s-a născut în anul 1483, şi ar fi fost fiul lui Ştefan cu Maria Cernat, fiica unor mici boieri care deţineau iazul Brateş şi erau implicaţi şi în comerţul cu peşte. De altfel Petru Rareş a fost cunoscut la începutul domniei sale Petru Măjarul, fiindcă făcea la rândul său acelaşi tip de negoţ.

 

Alţi copii din flori nu sunt atestaţi de documente sau izvoare istorice. Cu bastarzi mai mulţi, dar cu faimă mai puţină Culmea alţi voievozi la care nimeni nu s-ar fi gândit şi nici sunt amintiţi în categoria fustangiilor de pe tronul Principatelor româneşti medievale, au fost campioni la bastarzi. De exemplu bunicul lui Ştefan cel Mare, voievodul Alexandru cel Bun, a avut numeroase aventuri extraconjugale. Cel puţin asta o arată numărul mare de bastarzi. A avut 14 copii din flori, iar după moartea sa, ţara a fost aruncată în război civil din cauza luptelor pentru tron între fii legiuţi şi cei din flori. La rândul său Mircea cel Bătrân a fost un adevărat Casanova al vremurilor sale. „Acest Mircea nu de puţine ori ţinându-se cu femei tinere a avut de la ele nu puţini copii nelegitimi prin toată Dacia”, preciza cronicarul grec Laon Chalcocondil în lucrarea sa „Expuneri istorice”. Acest lucru este confirmat şi de un alt cronicar grec. „Acesta ducând o viaţă destrăbălată a avut mai mulţi copii naturali“, scria Ducas în secolul al XV lea.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Soția regelui Charles a decis să renunțe la o tradiție a monarhiei ce datează din Evul Mediu
28/11/2022 14:42

 Regina consoartă Camilla, soţia regelui Charles al III-lea, a decis să renunţe la tradiţia „doamnelor de onoare” („ladies-in-waiting” in engleză), relatează BBC si ...

„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești
27/11/2022 19:23

  Atacul ‘cămăsilor albe’ – context strategic si militar După doi ani de neutralitate, Romania intră in război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influentată de ...

Ce riscă
27/11/2022 14:05

Castigătoarea editiei din 2016 a concursului Miss Croatia a pozat in tinute considerate indecente de către qatarezi, fapt pentru care internautii au pus-o la zid si i-au reprosat că trebuie să se supună re ...

Primul mesaj public al părintelui CALISTRAT după ce a fost acuzat că a lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, Iași
27/11/2022 11:10

Părintele Calistrat, slujitor la Mănăstirea Vlădiceni din judetul Iasi, a fost, in ultima perioadă, in centrul atentiei, după ce a fost filmat lovind două enoriase chiar in curtea mănăstirii. Abia acum ...

Campionatul Mondial blochează lumea: este nebunie totală în mai multe țări
25/11/2022 12:52

Guvernul galez permite ca şcolile să intrerupă cursurile pe durata meciului dintre naţionala Ţării Galilor şi selecţionata Iranului, de la Cupa Mondială din Qatar, astfel incat elevii să poată urmăr ...

Modrici, Djokovici! De ce majoritatea sârbilor au terminația „ICI” la numele de familie?
24/11/2022 22:59

Fiecare popor are propriile sale traditii si obiceiuri care ii influentează nu numai viata socială ci si numele de familie ale cetătenilor. Serbia nu este un caz aparte, iar istoria trăită si-a pus amprent ...

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat
24/11/2022 18:49

Situatia in care Qatarul găzduieste Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, intr-o analiză acidă a competitiei de fotbal organizat ...

Salariile selecționerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cât câștigă antrenorul echipei care a umilit Argentina
23/11/2022 09:56

Au fost publicate salariile selectionerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cupa Mondială din Qatar a ajuns la a treia zi de competitie si mai multe echipe incep să se individualizeze ca mari favorite sau ...

Ce sancțiuni riscă jucătorii care vor purta banderola „One Love” la CM 2022 Qatar
20/11/2022 16:09

 Jucătorii care vor purta banderola „One Love” la Cupa Mondială din Qatar riscă să primească cartonase galbene inainte de startul meciului pentru incălcarea regulilor FIFA privind echipam ...

Premiul Festivalului internaţional de film de la Marrakech, dedicat premiul tuturor femeilor din Iran
20/11/2022 14:02

Tanărul cineast iranian Emad Aleebrahim Dehkordi, regizorul peliculei ''A Tale of Shemroon'', a fost recompensat sambătă seară cu Steaua de Aur, cea mai importantă distincţie acordată in cadrul Festivalu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei