Cât de fustangiu a fost în realitate voievodul Ştefan cel Mare. Argumentele istoricilor

Stefan Cel Mare

Dimensiune font:

| 03-10-2020 12:17

Ştefan cel Mare, unul dintre cei faimoşi voievozi români, s-a ales cu o reputaţie de fustangiu notoriu. Legendele vorbesc despre infidelităţile sale, în timp ce documentele istorice mai mult tac la acest capitol. În schimb, voievozii care nu au avut această reputaţie, au umplut ţara de bastarzi. 

 

Ştefan cel Mare a rămas cunoscut în istorie pentru domnia sa glorioasă, pentru faptul că a câştigat numeroase bătălii, dar şi pentru reputaţia de fustangiu. Pentru mulţi voievodul moldovean a fost infidel, împătimit de femei frumoase şi tată a numeroşi bastarzi. Iar legendele apărute, multe dintre acestea după moartea sa, nu au făcut decât să construiască această imagine cu poveşti fabuloase despre hangiţe, ţărănci sau neveste de boieri, iubite, de obicei o noapte, de războinicul voievod. Culmea, documentele istorice nu pomenesc mai nimic de faima de iubăreţ a lui Ştefan cel Mare. Mai mult decât atât, este cunoscut, cu certitudine, doar un singur copil din flori al voievodului, cunoscutul voievod Petru Rareş. Ştefan cel Mare s-a căsătorit la 30 de ani În cronici nu se vorbeşte nicăieri de relaţii extraconjugale numeroase ale voievodului moldovean. În schimb, a fost căsătorit de trei ori.

 

Prima soţie a fost o prinţesă cu origini ruseşti şi poloneze. Se numea Evdochia de Kiev şi era fiica lui Alexandru Olelko al Kievului, vărul regelui Poloniei Cazimir al IV lea. După mamă se trăgea din marii cneji ai Moscovei. Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Evodchia în 1463, la vârsta de 30 de ani. Evodchia era mult mai tânără, cel mai probabil, avea cel mult 19-20 de ani. Cu Evodchia voievodul moldovean a avut doi copii, pe Alexandru şi Olena. De altfel, Alexandru va fi febleţea voievodului moldovean, însă va muri prematur. Evdochia de Kiev a murit, din cauza necunoscute, probabil medicale, la numai patru ani de căsnicie. Zvonurile spun că de fapt Alexandru era rod al unei relaţii anterioare celei cu Evdochia de Kiev. Mai precis cu o iubită a voievodului din tinereţe, numită Muşata. Istoricii, precum Ioan Ursu spun însă că nu există nicio dovadă în acest sens şi că Evdochia a fost prima soţie a voievodului, iar Alexandru, primul copil făcut cu prinţesa rusoaică. Trai cu amanta sub ochii nevestei După moartea Evdochiei, Ştefan cel Mare s-a recăsătorit. Cea de-a doua soţie a fost o prinţesă bizantină. Este vorba despre Maria de Mangop. Provenea dintr-o familie ilustră care se trăgea din neamul Paleologilor, mai precis ramura Theodoria-Mangop. Ştefan s-a căsătorit cu Maria de Mangop în anul 1472, după cinci ani de văduvie. Cununia a avut loc chiar în zi de post, cu dezlegare de la Mitropolit.

 

Căsătoria lui Ştefan cel Mare cu Maria de Mangop a fost una mai mult politică şi de imagine prin înrudirea cu principii de Trapezunt. Cu Maria de Mangop, Ştefan a avut doi copii, Bogdan şi Ilie, amândoi morţi în copilărie. În timpul căsniciei cu Maria de Mangop, Ştefan îşi cunoaşte şi marea sa iubire. Este vorba despre o copilă de 15-16 ani, Maria Voichiţa, fiica duşmanului său de moarte, Radu cel Frumos, principele Valahiei. Pe Maria Voichiţa o cunoaşte în 1473, la numai un an de la căsătoria cu Maria de Mangop. Mai precis, o luase prizonieră alături de mama sa, după ce i-a învins tatăl şi prădase cumplit Ţara Românească. Maria Voichiţa a fost dusă ca ostatec la Suceava, iar aici s-a înfiripat o poveste de dragoste cu Ştefan cel Mare, pe atunci un bărbat de 40 de ani. „Chiar în anul căsătoriei sale cu Maria de Mangop, Ştefan cel Mare luase ca prinse, în războiul purtat contra lui Radu cel Frumos, pe soţia acestuia Maria şi pe fiica lui, pe care cronicarii o numesc Voichiţa. Aici se vede că farmecul fiicei lui Radu prinse în laţ simţirile lui Ştefan, care începu a umbla după ea. Probabil că după timpurile de atunci şi fiind încă şi prinsă o luă de concubină şi alipindu-se tot mai mult de ea se desfăcea de legiuita lui soţie”, preciza A.D. Xenopol. Se spune că Maria de Mangop s-ar fi îmbolnăvit din cauza umilinţei. Cert este că prinţesa bizantină a decedat după numai 5 ani de căsnicie. În anul 1477 a fost înmormântată la Putna.

 

Imediat după moartea Mariei de Mangop, Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria Voichiţa. Prinţesa munteancă a fost considerată iubirea cea mare a voievodului muntean drept dovadă stând ctitoriile dedicate ei, precum Milişăuţi, Pătrăuţi,Voroneţ, Sfântul Ilie de la Suceava sau Dorohoi. Cu Maria Voichiţa, Ştefan cel Mare a avut un fiu, pe Bogdan, cel care va ajunge pe tron după moartea sa sub numele de Bogdan al III-lea zis „cel Chior”, dar şi două fiice, Ana şi Maria. Un singur copil din flori cunoscut Deşi legendele vorbesc despre aventuri nenumărate, Ştefan cel Mare are un singur bastard cunoscut. Este vorba despre Petru Rareş. Acesta s-a născut în anul 1483, şi ar fi fost fiul lui Ştefan cu Maria Cernat, fiica unor mici boieri care deţineau iazul Brateş şi erau implicaţi şi în comerţul cu peşte. De altfel Petru Rareş a fost cunoscut la începutul domniei sale Petru Măjarul, fiindcă făcea la rândul său acelaşi tip de negoţ.

 

Alţi copii din flori nu sunt atestaţi de documente sau izvoare istorice. Cu bastarzi mai mulţi, dar cu faimă mai puţină Culmea alţi voievozi la care nimeni nu s-ar fi gândit şi nici sunt amintiţi în categoria fustangiilor de pe tronul Principatelor româneşti medievale, au fost campioni la bastarzi. De exemplu bunicul lui Ştefan cel Mare, voievodul Alexandru cel Bun, a avut numeroase aventuri extraconjugale. Cel puţin asta o arată numărul mare de bastarzi. A avut 14 copii din flori, iar după moartea sa, ţara a fost aruncată în război civil din cauza luptelor pentru tron între fii legiuţi şi cei din flori. La rândul său Mircea cel Bătrân a fost un adevărat Casanova al vremurilor sale. „Acest Mircea nu de puţine ori ţinându-se cu femei tinere a avut de la ele nu puţini copii nelegitimi prin toată Dacia”, preciza cronicarul grec Laon Chalcocondil în lucrarea sa „Expuneri istorice”. Acest lucru este confirmat şi de un alt cronicar grec. „Acesta ducând o viaţă destrăbălată a avut mai mulţi copii naturali“, scria Ducas în secolul al XV lea.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Comunicat de presă
26/04/2024 10:34

Comunicat de presă Vino să savurezi cele mai alese sortimente de cafea, la Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iasi, in Palas Campus Iasi, 26 aprilie 2024 Iubitorii de cafea de speciali ...

Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești
25/04/2024 14:07

 Ce inseamnă  „boala lui Calache”, de fapt? De multe ori, expresia se mai foloseste chiar si astăzi, desi are o vechime de cateva sute de ani. Dar putini cunosc care este originea ei si ...

Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!
25/04/2024 10:56

Romanii pot rămane fără bani doar dacă răspund la telefon sau la SMS. Atacurile s-au inmultit in ultima perioadă. Specialistii ii avertizează pe oameni să nu răspundă la numere internationale necunosc ...

Datorită Eurovision, Malmo devine destinația turistică a Suediei
24/04/2024 17:32

Euforia provocată de concursul Eurovision a dus la creşterea căutărilor privind călătoriile in oraşul costier Malmo din sudul Suediei cu 176% intre septembrie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat compania s ...

Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
23/04/2024 22:33

 Un oras italian este gata să interzică gustările de la miezul noptii, printre acestea: inghetata si pizza. Autoritătile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă va fi aproba ...

Jumătate de milion de euro, evaziune din afaceri cu usturoi
23/04/2024 13:47

 Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simuland de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare, ulterior nei ...

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei