Conviețuirea dintre generații – sfaturi pentru părinți și copiii lor adulți, când locuiesc împreună

01    0141700

Dimensiune font:

| 01-08-2023 19:42

 Dacă adolescenții americani abia așteaptă împlinirea vârstei de 18 ani pentru a-și lua zborul din casa părintească și a trăi pe propriile picioare, la noi lucrurile nu stau deloc așa. Și pare-se că nu numai la noi, ci și prin alte părți ale lumii, tinerii rămân în... cuib pentru mai mult timp sau se reîntorc la el după o perioadă în care au încercat să fie pe cont propriu dar au fost depășiți de cheltuieli, cel mai adesea.

 

Desigur, pentru părinte, a avea copilul (chiar dacă este deja un adult în devenire) aproape, a locui cu el în casă, este plăcut. Dar dacă între cele două părți nu există o comunicare adecvată, conflictele pot să apară cu mare ușurință. Iar lucrul acesta nu e deloc unul neobișnuit. Conflictele pot fi minore, legate de stilul de viață al fiecăruia dar și de alți factori, însă pot fi și majore. Deoarece copiii sunt acum aproape adulți, nu mai sunt dispuși să respecte regulile care le erau impuse cu doar câțiva ani în urmă, iar insistențele părinților pe această temă pot naște furtuni și adevărate drame familiale. Așa că este nevoie de înțelepciune, răbdare și toleranță din partea ambelor părți. 

Și apropo de toleranță, potrivit psihologului Diana Niculescu, citată de Smartliving.ro, „devii tolerant atunci când te educi și vrei să te cunoști, să înțelegi cine ești, și cauți să schimbi ceva în comportamentul tău. Toleranța înseamnă limite sănătoase, înseamnă să știu de unde încep EU și unde începi TU și ce înseamnă să ne respectăm aceste granițe.”

Ce e de făcut pentru o coabitare liniștită între părinți și tinerii adulți, când locuiesc împreună? Psihoterapeuții oferă câteva sfaturi care să vă ajute în acest sens.

Discutați despre regulile de bază

Este deosebit de important ca fiecare să știe de la început ce așteptări are celălalt de la el. Așezați-vă la „masa rotundă”, faceți un consiliu de familie, puneți întrebări, răspundeți la întrebări și negociați unele aspecte de la început. Lămuriți aspecte esențiale precum împărțirea echitabilă a cheltuielilor de întreținere a locuinței, cheltuielile pentru hrană, folosirea mașinii familiei (dacă există doar una) și cheltuielile cu combustibilul, dar și punerea la punct a unor aspecte de ordin gospodăresc (curățenie, cumpărături, spălat vase etc). Chiar dacă par niște fleacuri, cele mai multe tensiuni în familie iau naștere din astfel de... fleacuri. Discutați despre potențialele probleme și modul lor de soluționare

Poate că este partea cea mai neplăcută a discuției, să vorbiți despre ce veți face atunci când nu vă veți mai înțelege. Poate fi vorba despre vizitele prietenilor, petreceri, consum de alcool sau fumat în casă. Poate fi vorba despre modul în care vor fi utilizate spațiile comune. Poate fi vorba despre prezența unui partener/unei partenere în casă pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Este ideal ca lucrurile acestea să fie discutate și agreate, la fel cum important este să fie știute și măsurile care se vor lua în caz de nerespectare a înțelegerii.

Comunicați într-un mod foarte clar

Este important să faceți ca regulile să fie specifice. De exemplu: "De fiecare dată când vom comanda ceva de mâncare, fiecare dintre noi își va plăti partea sa." Poate să pară ușor ciudat, dar pentru a evita confruntari viitoare, ar fi bine ca toate regulile care au fost stabilite să fie scrise, fie într-un email, fie efectiv pe hârtie. Acest lucru nu mai lasă loc unor scuze de genul: „Am uitat” sau „Înțelesesem altceva”.

Ajustați regulamentul dacă este necesar

Circumstanțele se schimbă, așa că este normal ca și așteptările să se schimbe. Ați putea stabili o zi pe săptămâna sau pe lună în care să analizați ce merge bine și ce trebuie schimbat. De exemplu, dacă înțelegerea inițială a fost că tânărul va locui cu părinții până când își va găsi un loc de muncă, o locuință cu chirie sau chiar până își va cumpăra o locuință, este important să aveți o discuție dacă aceste lucruri nu se întâmplă iar șederea se prelungește peste termenul care a fost avansat. 

Cum se gestionează dinamica în familie

Dinamica unei familii este reprezentată de interacțiunile regulate dintre membrii acesteia și factorii care îi afectează. Acestea contribuie în mare măsură la sentimentul de siguranță în relație și, pe de altă parte, la nivelul de stres.

Iată câteva lucruri de care e bine să țineți cont.

- Nu uitați că acum sunteți cu toții adulți. Atunci când copilul devenit adult locuiește cu părinții, este important să admiteți că nu mai este un copil. Asta schimbă modul în care interacționați cu el și ce puteți aștepta de la el.

 

- Fiți pregătiți ca vechile sentimente și comportamente să reapară. Este un aspect esențial care trebuie avut în vedere și de care trebuie să fiți conștienți. Chiar dacă au trecut ceva ani, zece, poate chiar cincisprezece sau chiar douazeci de când tânărul a plecat din casa părintească, reîntoarcerea lui pentru a locui cu părinții poate să fie resimțită ca o întoarcere în copilărie. Iar dinamicile care au existat și care au fost cele mai influente, pot reapărea. 

- Când lucrurile nu mai funcționează, este de preferat sa renunțați să mai locuiți împreună. Acele sentimente venite din trecut pot fi uneori atât de copleșitoare încât să pună în pericol conviețuirea. Dacă descoperiți că situația prezentă vă face să vă simțiți prea stresați și nu se dovedește a fi așa cum ați crezut sau sperat că va fi, este de preferat să nu mai locuiți împreună. Este cu mult mai bine decât să se ajungă la situații ireconciliabile, care să compromita definitiv relația părinte-copil.

Potrivit psihologului Corina Dobre, citată de totuldespremame.ro, „esența relației cu tânărul adult nu este numai despre limite și reguli, ci despre ce suntem fiecare dintre noi, ce ne place și ce nu, ce am descoperit nou și ne este drag să împărtășim. Predictibilitatea și siguranța din relația cu părinții sunt factori care îl vor ajuta să se țină la distanță de necazuri, și în egală măsură îl vor încuraja să vină înspre părinte atunci când intră în încurcătură.” Vei ști că ai făcut treabă bună ca părinte atunci când tânărului, deși îi va fi greu să apeleze la părinte pentru a-l ajuta atunci când „o dă în bară”, totuși o va face fără să stea pe gânduri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se spală rufele după Paște? Ce sărbători mai sunt în Săptămâna Luminată?
03/05/2024 15:44

 După Paste incepe o nouă săptămană cu sărbători si plină de restrictii pentru treburile casnice. Doar două zile au la dispozitie gospodine să spele rufe. Astfel că romanii nu vor poni masinile ...

Hong Kong a fost lovit de aproape 10.000 de fulgere în timpul nopții
01/05/2024 16:53

Hong Kong a fost lovit de aproape 10.000 de fulgere in noaptea de marti spre miercuri, potrivit observatorului meteorologic al orasului, scrie Le Figaro. Într-o singură oră au fost inregistrate 5.914 ...

Deschis în prima zi de Paşte: Cinema City din Iulius Mall, restaurantele şi cafenele din Palas. Mc Drive de la Family Market Bucium, program non-stop
30/04/2024 16:18

Deschis in prima zi de Paşte: Cinema City din Iulius Mall, restaurantele şi cafenele din Palas. Mc Drive de la Family Market Bucium, program non-stop Ca in fiecare an, de Paşte, centrele de shopping şi e ...

Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut  Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/un-italian-si-a-adunat-toate-lozurile-necastigatoare-cumparate-de-a
30/04/2024 12:33

 Un italian din Brescia, care a colectionat toate lozurile necastigătoare pe care le-a cumpărat de-a lungul vietii, a calculat cati bani a pierdut si vrea astfel să contribuie la cresterea gradului de c ...

Vreme caldă de Paști
29/04/2024 13:27

Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse in perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteo ...

Un bărbat din Africa a fost condamnat la peste 3.000 de ani de închisoare. Ce acuzații i se aduc
28/04/2024 14:47

 Un bărbat din Zimbabwe, Africa a fost condamnat la 3.376 de ani de inchisoare, insă el va trebui să execute doar 65. Inculpatul a primit o sentintă judecătorească de 3.376 de ani de inchisoare in A ...

Comunicat de presă
26/04/2024 10:34

Comunicat de presă Vino să savurezi cele mai alese sortimente de cafea, la Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iasi, in Palas Campus Iasi, 26 aprilie 2024 Iubitorii de cafea de speciali ...

Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești
25/04/2024 14:07

 Ce inseamnă  „boala lui Calache”, de fapt? De multe ori, expresia se mai foloseste chiar si astăzi, desi are o vechime de cateva sute de ani. Dar putini cunosc care este originea ei si ...

Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!
25/04/2024 10:56

Romanii pot rămane fără bani doar dacă răspund la telefon sau la SMS. Atacurile s-au inmultit in ultima perioadă. Specialistii ii avertizează pe oameni să nu răspundă la numere internationale necunosc ...

Datorită Eurovision, Malmo devine destinația turistică a Suediei
24/04/2024 17:32

Euforia provocată de concursul Eurovision a dus la creşterea căutărilor privind călătoriile in oraşul costier Malmo din sudul Suediei cu 176% intre septembrie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat compania s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei