O poveste complicată. Cine a intermediat vizita lui Carol al II-lea la Hitler?

+18  9hM4n5nx

Dimensiune font:

| 26-09-2023 11:52


În toamna anului 1938, regele Carol al II-lea a întreprins un turneu diplomatic în Anglia, Franța, Belgia și, surpriză, în Germania, unde s-a întâlnit cu Hitler. Rămâne în continuare nelămurit pe deplin cine a aranjat întâlnirea dintre regele României și dictatorul nazist.

Toamna anului 1938 a fost una extrem de agitată pe scena politică internațională. După acordul de la München (29 septembrie 1938), care a dat startul dezmembrării Cehoslovaciei, siguranța României era amenințată de expansiunea politicii naziste în Europa Centrală și de Est.

Dezmembrarea Cehoslovaciei însemna și destrămarea sistemului de alianțe al României.

Cum politica de conciliere în fața Germaniei naziste a guvernelor de la Londra și de la Paris era în plin apogeu, Carol al II-lea a dorit să ia pulsul din capitale pe care România le considera țări prietene și aliate: Londra, Bruxelles și Paris. Astfel, Carol al II-lea s-a întâlnit, în perioada 15-20 noiembrie 1938, cu factorii de decizie din Marea Britanie, Belgia și Franța. La terminarea acestui turneu diplomatic, regele României a făcut o oprire și în Germania. Informațiile sunt destul de confuze despre cine a intermediat întâlnirea dintre Carol al II-lea și Hitler.

Varianta lui Argetoianu
În noiembrie 1938, Constantin Argetoianu, consilier al regelui Carol al II-lea la acea vreme, era la Berlin, unde s-a întâlnit cu Hermann Göring și cu Helmuth Wohlthat, „braţul drept al lui Göring în compartimentul economic”.


Conform lui Argetoianu, Wohlthat i-a spus detalii despre o posibilă întâlnire între regele Carol al II-lea și Hitler:

„M-a primit cu bucurie şi cu prietenie, încântat de întâlnirea pusă la cale – între Rege şi Göring şi, eventual, Hitler – şi tremurând la ideea că ceva ar putea să o tulbure. Despre cine şi despre cum a fost înjghebată întâlnirea, n-am întrebat; m-am făcut că știu, ca să nu mă fac de râs, după corespondenţa schimbată cu trei săptămâni înainte.

Wohlthat mi-a mai spus, sub pecetea confidenței, că Führerul telefonase în chiar acea dimineață că ține ziua de 24 noiembrie la dispoziția Regelui Carol, pe care-l poftea la Berchtesgaden… Am avut senzația pe care o dă un duș rece şi am întrebat numaidecât `Aveți răspunsul Regelui?`. `Nu încă, mi-a răspuns Wohlthat, nu-l avem decât pentru Sigmaringen, dar sperăm să-l primim în cursul zilei, prin Prinţul de Hohenzollern, care e în legătură telefonică cu Regele`”.

Rolul Prințului de Hohenzollern
Tot din însemnările lui Argetoianu aflăm și alte detalii despre cel care a intermediat vizita lui Carol la Hitler:

„Mi-am dat astfel seama că cel care pusese piciorul în străchini fusese Prințul (Friedrich von Hohenzollern, n.r). Dintr-o conversație mai lungă avută seara cu Djuvara (Radu Djuvara, ministru plenipotențiar la Berlin n.r.), a reieșit, de altminteri clar, că `combinaţia` Prințului de Hohenzollern (din inițiativa sa sau a Regelui?) a fost aproape concomitentă cu propunerea Wohlthat transmisă prin mine, căci ministrul nostru la Berlin (mai bine informat decât Cesianu, și era natural să fie așa) a știut de oprirea Regelui la Sigmaringen încă de la trecerea acestuia spre Londra.

Regele a rugat, într-adevăr, pe Djuvara, care-i ieșise înainte la Viena, să nu mai vină întru întâmpinarea sa la înapoiere, nici la Sigmaringen, deoarece oprirea sa în Germania trebuia să păstreze un caracter familial. Djuvara n-a mai avut nicio legătură cu Regele sau cu anturajul său și toate amănuntele opririi în Germania au fost reglate telefonic şi direct de către Prinţul de Hohenzollern”.


Varianta lui Alexandru Vaida Voevod
În memoriile sale, Argetoianu nu notează că ar fi avut vreun rol în intermedierea acestei întâlniri, dar… Alexandru Vaida Voevod a consemnat exact contrariul:

„Aflasem ulterior că întâlnirea cu Hitler, Göring și Ribbentrop o aranjase C. Argetoianu, întâmpinând multe dificultăți protocolare din partea Regelui. Îndată ce se fixase itinerarul lui Carol II, Argetoianu plecase în Germania.

Când a aflat Regele că invitația fusese făcută pentru Salzburg (ori Berchtesgaden), s-a trezit într-însul orgoliul de Hohenzollern. Ar fi găsit firesc ca să-l invite la Berlin, capitala Germaniei. Din considerații protocolare, caracterul invitării la sediul lui Hitler i se părea oarecum prea familiar. Totuși, până la sfârșit cedă stăruințelor lui Argetoianu”.

Argetoianu, Urdăreanu și Carol al II-lea
Pe de altă parte, Argetoianu a notat în memoriile sale mărturisirea lui Ernest Urdăreanu (mareșal la Palatului Regal, n.r.) care i-ar fi spus că „vizitele Regelui în Germania au fost aranjate de prințul de Hohenzollern, care a depășit mandatul pe care Regele i-l dăduseră la propria lui cerere.

Brătianu n-a fost în nimic amestecat în această chestiune. Am observat: `N-ar fi fost mai bine dacă inițiativa apropierii rămânea de partea Germaniei și dacă, în loc să se ploconească Regele la Hitler, ar fi venit Göring în România să se ploconească la Rege – cum ne înțelesesem la plecarea mea din București?` `Desigur mi-a răspuns Urdăreanu – ar fi fost de o mie de ori mai bine! Dar odată ce vorbise Hohenzollern cu Göring, se se mai putea face?`”.

Ulterior, aflat în exil, Carol al II-lea a afirmat că prinții de Hohenzollern şi de Hessen au fost cei care i-au aranjat vizita la Hitler. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Punct final în lupta pentru averea Zoiei Ceaușescu. Ce a decis instanța
01/12/2023 16:09

Curtea de Apel Bucuresti a dat sentinta in cazul cererii profesorului Mircea Oprean de validare a popririi asupra conturilor Trezoreriei Municipiului Bucuresti, in scopul recuperării averii familiei sale. Mirc ...

Concursul Eurovision Junior va avea loc la Nisa
30/11/2023 10:30

Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură in timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului mu ...

Antena 1 a scos 'cuțitul' la Chefi: Postul TV i-a dat în judecată pe Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea
27/11/2023 19:43

Antena 1 a scos 'cutitul' la Chefi: Postul TV i-a dat in judecată pe Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu si Sorin Bontea Antena 1 se pregăteste pentru un conflict legal cu cei trei Chefi. Antena Group ...

Cherecheș s-a iubit cu fosta soție a lui Horia Moculescu. Picanterii oferite de Mariana Moculescu despre primarul fugar
27/11/2023 14:28

Detalii despre primarul Chereches au fost oferite de Mariana Moculescu, fosta sotie a compozitorului Horia Moculescu, care a avut o scurtă aventură amoroasă cu edilul in acest an, inainte ca acesta să se c ...

A fost deschis mormântul Iuliei Hașdeu. Obiectele din criptă îți dau fiori/VIDEO
27/11/2023 11:45

La data de 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu, suferindă de tuberculoză, a murit la varsta de numai 19 ani si a fost inmormantată in Cimitirul Bellu. Cand Iulia Hasdeu s-a stins din viată, tatăl său, ilus ...

Se cere suspendarea lui Novak Djokovic, care a refuzat un test antidoping
26/11/2023 15:08

 Fostul ciclist francez Marc Madiot, in prezent şeful echipei de ciclism Groupama-FDJ, consideră că Novak Djokovic ar trebui suspendat după ce a refuzat să se supună unui control antidoping la Cupa D ...

Cât se câștigă în trei ore de cerșit? Un bărbat în putere, din Constanța, a strâns bani frumoși, pretinzând că e bătrân și bolnav
25/11/2023 00:04

Cat se castigă in trei ore de cersit? Un bărbat in putere, din Constanta, asrtans bani frumosi, pretinzand că e bătran si bolnav Un bărbat in varstă de 47 de ani, din Constanta, pretindea că e sărman s ...

Cine a pus la cale sex-gate de România în 1996? Adevărul despre relația Ronei Hartner cu fostul președinte Emil Constantinescu
24/11/2023 08:29

În urmă cu 27 de ani, actrita a fost implicată intr-un scandal urias, după ce s-a spus că a fost amanta fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Recent, actrita a spus adevarul despre ace ...

Trucurile simple care elimină problema condensului de pe geamuri
22/11/2023 00:04

  Pe măsură ce se instalează vremea rece, problema condensului pe ferestre se agravează. Prezenta acestuia poate duce la aparitia mucegaiului. Cu toate acestea, este posibil să evitati excesul d ...

Cum arăta bojdeuca lui Creangă la puțină vreme de la moartea sa?
21/11/2023 17:51

  Cum arăta bojdeuca la finele anilor 1800? Ion Creangă a murit intr-o zi friguroasă de iarnă, chiar in ajun de Anul Nou, pe 31 decembrie 1889. Ultimii 17 ani din viată, Creangă i-a trăit in bojde ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei