10 tari isi unesc fortele pentru a proteja pestii migratori din Dunare

default

Dimensiune font:

| 01-10-2018 17:42

Zece tari europene - Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria si Ucraina - isi unesc fortele intr-un proiect cofinantat de Uniunea Europeana pentru conservarea pestilor migratori pe cale de disparitie din bazinul Dunarii.
 

 Potrivit unui comunicat de presa remis luni Ziare.com de WWF-Romania, proiectul este lansat oficial azi si se numeste "Measures", principalele obiective fiind identificarea si imbunatatirea accesului la zone naturale si promovarea crearii de coridoare ecologice.

"Dunarea gazduieste unele dintre cele mai importante populatii de sturioni si alte specii de pesti migratori (cum sunt scrumbia, mreana, scobarul etc.) . Bulgaria si Romania detin singurele - inca - populatii viabile de sturioni salbatici din Uniunea Europeana. Aceste populatii s-au confruntat cu un declin dramatic in ultimele decenii din cauza barierelor provocate de om.

Aceste bariere, cum ar fi barajele sau centrarele hidroelectrice, fragmenteaza zonele naturale ale pestilor migratori, ceea ce face imposibil ca pestele sa se deplaseze in amonte sau in aval pentru a se reproduce sau a ajunge la locurile de hrana.

Pe termen lung, aceste bariere, impreuna cu alte activitati umane, cum ar fi pescuitul excesiv, poluarea si distrugerea habitatelor, vor duce la disparitia speciilor, cu exceptia cazului in care se iau masuri acum", se arata in documentul citat.

Proiectul isi propune sa puna bazele crearii de coridoare ecologice prin identificarea habitatelor-cheie si prin initierea masurilor de protectie transfrontaliera de-a lungul Dunarii si a principalilor afluenti ai acesteia.

Conform sursei citate, pe parcursul celor 3 ani de implementare, actiunile inovatoare se vor concentra pe urmatoarele:

cartarea si identificarea habitatelor-cheie, urmata de elaborarea si testarea metodologiei de cartare a habitatelor pestilor migratori;
elaborarea unei strategii armonizate pentru restabilirea coridoarelor verzi si sprijinirea implementarii in viitoarele planuri de gestionare;
repopularea a doua specii native pentru conservarea structurii lor genetice in Dunarea mijlocie din Ungaria (Acipenser ruthenus) si in Dunarea inferioara din Romania (Acipenser gueldenstaedtii), in vederea stabilirii unei retele de repopulare concertata a speciilor tinta si a elaborarii unui manual pentru functionarea facilitatilor de reproducere care sa asigure viitorul necesar pentru repopulare;
implementarea Sistemului Informational MEASURES pentru a facilita accesul expertilor, factorilor de decizie si publicului larg la informatiile relevante;
oferirea unor experiente concrete pentru a fi incorporate in planurile viitoare de politici si de management, astfel incat gestionarea viitoare a siturilor relevante, care includ coridoarele ecologice, sa fie una durabila.

Documentul mai precizeaza ca Dunarea si afluentii sai reprezinta rute principale de migratie pentru sturioni si alte specii migratoare, cum ar fi mrenele si scobarii.

"Aceste specii sunt bioindicatori excelenti ai eficacitatii coridoarelor ecologice datorita nevoilor lor specifice in timpul ciclului lung de viata. Lucrul acesta este valabil mai ales pentru sturioni, care migreaza de obicei pe distante lungi si reprezinta o parte importanta a patrimoniului natural al intregii regiuni a Dunarii.

Declinul lor dramatic in ultimele decenii a devenit o problema de importanta majora, documentata de tarile dunarene si de Comisia Europeana", se mai arata in comunicat.

"Dunarea este o linie vitala in Europa care leaga bioregiuni, economii si culturi importante. Asigurarea biodiversitatii este fundamentala pentru dezvoltarea umana, iar raurile sunt unul dintre cele mai amenintate ecosisteme de pe glob.

Proiectul nostru contribuie la aceste provocari in special pentru fluviul Dunarea in rolul sau de coridor ecologic important care leaga siturile de patrimoniu natural si un grup de organisme cheie pentru un viitor durabil al fluviului, pestii migratori, inclusiv speciile de sturioni", a declarat Thomas Heins de la Universitatea de Resurse Naturale si Stiinte ale Vietii din Viena, citat in comunicat.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei