Manastirea Secu – Neamt

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 10:00

La aproximativ 22 km de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu (DC 160), ce se deschide in stanga soselei care duce spre Pipirig si Poiana Largului peste Muntele Petru Voda, se pastreaza o alta nestemata incrustata pentru vesnicie in diadema vestitelor focare de credinta si spiritualitate romaneasca ale judetului Neamt: Manastirea Secu.

Descriere Manastirea Secu

Asezata intr-o fermecatoare poiana ce se intinde la poalele Muntelui Vasan, protejata din toate partile de inaltimi impadurite, Manastirea Secu are aspectul unei impresionante fortarete, fiind inconjurata de ziduri impunatoare ce se imbina la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare. Grupuri restranse de sihastri vor fi vietuit aici si in poienile ascunse de pe valea Secului inca din a doua jumatate a veacului al XIV-lea, asa cum s-a intamplat la Manastirea Neamt si in alte locuri din Moldova, departate de asezarile omenesti dar care puteau asigura anahoretilor hrana si adapost. Dar prima asezare calugareasca ce se cunoaste aici nu poate fi mai veche de anii 1420-1450, cand un grup de sihastri condus de Zosim (sau Zosima) a curatat un loc in padure si a ridicat o bisericuta de lemn cu hramul “Nasterii Sf. Ioan Botezatorul”, eveniment consemnat de altfel si in Pomelnicul Mare al manastirii. Iesind din zona legendelor si bizuindu-ne pe datele cuprinse intr-o pisanie din 1530 pastrata pana in 1910 in turnul-clopotnita de la intrare, putem considera ca Petru Rares a ridicat la Secu, pe locul actualului cimitir, biserica voievodala inconjurata cu zid de catre fiii acestuia si Elena Doamna. Coroborand toate informatiile de care dispunem, rezulta ca schitul de la Secu a purtat multa vreme numele intemeietorului sau, Zosim, si ca Alexandru Lapusneanu l-a inzestrat cu mosiile din hotarul Cetatii Neamt, pe care apoi alti voievozi le-au intarit si le-au extins. Spre sfarsitul veacului al XVI-lea, constructiile din jurul Schitului lui Zosim erau slabite de vreme si chiar biserica zidita de Petru Rares, din cauze  necunoscute, se afla in ruina. Aceasta situatie explica in buna masura de ce in 1602 vechiul lacas a fost abandonat, ridicandu-se actuala ctitorie a lui
Nestor Ureche, mare vornic al Tarii de Jos, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche. Dupa cum ne informeaza pisania originara aflata in zidul sudic al bisericii (si ajunsa aici in urma unor adaugiri ulterioare) lucrarile s-au savarsit intre 7 iunie si 5 octombrie 1602, deci in numai 4 luni, ceea ce reprezinta – trebuie sa recunoastem – un record in materie, chiar daca ne raportam la marile constructii din epoca lui Stefan cel Mare, realizate si ele intr-un timp foarte scurt. Dupa anul 1602, asezamantul monastic de la Secu a continuat sa se dezvolte in jurul ctitoriei lui Nestor Ureche, ridicandu-se noi chilii si constructii-anexe. Astfel, in anul 1640, in vremea egumenului Ghedeon, s-a construit in partea de sud-est a incintei Paraclisul “Adormirea Maicii Domnului”, iar sub obladuirea lui Nifon Udrea Trotusanu s-a ridicat in partea de nord-est, intre anii 1758-1763, Biserica “Sf. Nicolae”, in amintirea lacasului cu acelasi hram de la Cetatea Neamt, pe care voievodul Vasile Lupu il supusese canonic Manastirii Secu (in 1646), iar Mihail Racovita il distrusese impreuna cu cetatea, din ordinul turcilor. Putin mai tarziu, intre 1775 si 1779, cat a staretit Paisie Velicicovschi, la Secu s-au construit aproximativ 100 de chilii, pentru a le face loc tuturor calugarilor pe care marele carturar ii adusese cu sine de la Dragomirna. Dupa plecarea lui Paisie Velicicovschi la Manastirea Neamt (15 august 1779), asezamantul monahal de la Secu isi pierde autonomia canonica, aparand in documentele vremii, pana in 1910, ca dependenta de marea lavra a Neamtului sub denumirea de Manastirea Neamt-Secu. Dupa greoaia incercare din 1691, cand si la Secu se stabilesc vremelnic ostenii regelui polon Ian Sobieski, si dupa pierderile suferite in tot secolul al XVIII-lea cu prilejul deselor incursiuni ale cetelor pradalnice de tatari, poloni si austrieci, au urmat tragicele evenimente din vara anului 1821, care au marcat un adevarat dezastru in istoria acestei stravechi vetre manastiresti.
Documentele vremii ne informeaza ca, pe la mijlocul lunii august 1821, cetele eteriste urmarite de oastea otomana s-au retras in buna parte si pe Valea Secu, insumand intre 380 si 500 de oameni sub comanda lui Iordache Olimpiotul si a lui Farmache. Cei mai multi s-au adapostit direct la Manastirea Secu, altii, sub comanda lui Gheorghe Calauz, au ramas pe valea paraului hartuind unitatile lui Emin Aga si provocandu-le grele pierderi. Nevoiti sa se retraga intre zidurile manastirii sub presiunea unui dusman mai numeros si mai bine inarmat, eteristii sunt supusi, in ultimele zile ale lunii august, la un adevarat asediu, in timpul caruia s-a folosit si artileria. Timp de 14 zile asediatii au reusit sa reziste furibundelor atacuri otomane, dar pierderile mari si incendiul mistuitor care s-a declansat in incinta manastirii i-au obligat, in cele din urma, sa intre in tratative cu Salih Pasa, care conducea intreaga actiune.
Amagiti de promisiunile acestuia, eteristii s-au predat, fiind apoi macelariti impreuna cu monahii si toti cei care se adapostisera aici. Doar capitanul Farmache si 14 oameni ai sai au fost crutati pentru a fi dusi la Istambul, unde au fost apoi decapitati. Anii care au urmat distrugerilor si devastarilor din 1821 au fost ani grei, ani de privatiuni si munca asidua, in timpul carora s-au reparat zidurile incintei si s-au refacut chiliile cu Paraclisul “Sf. Nicolae”. In 1832 s-a reconstruit Biserica “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” din cimitirul manastirii, pe locul micului edificiu de lemn ridicat de monahii lui Zosim, si abia in 1850 se vor incheia lucrarile de restaurare la ctitoria lui Nestor Ureche, aceasta fiind lungita, zugravita in interior si impodobita cu o noua catapeteasma. Totusi, la sfarsitul veacului trecut, Manastirea Secu va continua sa se afle intr-o situatie precara, fiind serios stanjenita in activitatea sa de subordonarea canonica fata de Manastirea Neamt. Acest fapt il determina pe Mitropolitul Pimen Georgescu sa actioneze intru separarea celor doua asezaminte: in 1910 s-a procedat la impartirea terenurilor, iar in 1919, odata cu aprobarea oficiala, s-au intocmit si primele bugete distincte pentru Manastirea Neamt (cu schiturile Vovidenia si Pocrov) si Manastirea Secu (cu Sihastria si Sihla in subordine). Desi in anii urmatori autonomia atat de ravnita a fost din nou pierduta, fiind pe deplin castigata abia in 1950, Manastirea Secu s-a afirmat constant ca un puternic centru monastic si spiritual din aceasta parte a tarii, reusind sa se ridice la inaltimea bogatelor sale traditii istorice si de cultura.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei