Sardinia, insula aproape uitata a Italiei

default

Dimensiune font:

| 23-11-2012 00:00

Marea cizma Italia si fratele sau vulcanic mai mic, Sicilia sunt atractii turistice consacrate pentru turistii europeni, dar cum ramane cu celelalte insule? Sardinia, la fel de aproape de Tunisia pe cat este de partea continentala a Italiei si aproape atingand insula franceza Corsica, este si ea plina de culoare si de o frumusete aparte. Aceasta regiune a Italiei, ancorata in apele albastre ale Marii Mediterane, este impanzita de locatii superbe pentru scufundari, este gazda unor ruine romane si se distinge prin unele dintre cele mai delicioase preparate culinare din sudul Europei.

 


Apele turcoaz de pe Costa Smeralda fac furori printre turisti

 

Sardegna no est Italia!’, sustin sus si tare insemnele graffiti si n-ar trebui nici tu, la randul tau, sa subestimezi felul in care Sardinia se distinge de partea continentala a Italiei. Cu toate aromele sale africane, o limba de sine-statatoare si o abordare cu un specific aparte a branzeturilor, Sardinia poate ca apartine geografic Italiei, dar daca ii ignori spiritul independent, o faci pe riscul tau.

 

Turistii cu bani vor alege fara sa stea pe ganduri, apele limpezi precum cristalul de pe Costa Smeralda, dar aceasta insula unica are mult mai multe de oferit. Urmatoarele trei orase de coasta, absolut incantatoare, alcatuiesc un itinerariu demn de luat in seama, care strabate insula de la nord-vest pana in partea de sud a coastei.

 

Alghero: relicve, cumparaturi si cele mai albastre cu putinta grote.

 

Acest oras elegant cu vedere la mare se mandreste cu ape mult mai limpezi decat ar sugera numele sau (derivat din cuvantul italian ‘alga’, care are aceeasi semnificatie ca si in limba romana). Alghero are strazile scaldate de soare, arcade medievale si se afla la numai o aruncatura de bat de plajele cu nisip fin, ceea ce il transforma intr-un magnet pentru localnici. Poti face cumparaturi in magazinele de pe Via Roma, vei ramane vrajit de bijuteriile din coral rosu si nu uita sa pasesti pe stradutele pietruite pentru a admira detaliile arhitecturale gotice ale Catedralei di Santa Maria. Eforturile iti vor fi rasplatite cu o pizza care iti lasa gura apa sau cu un orez cu fructe de mare si sofran, pe care le poti savura intr-unul din localurile din Orasul Vechi.

 


Superbul oras cu accente medievale Alghero

 

Pentru pasionatii de cultura, Museo Diocesano d’Arte Sacra aflat in apropierea catedralei este o cladire austera, dar care ascunde in incinta sa comori nebanuite. Craniile copiilor masacrati de Herod sunt expuse ordonat in casete frumos decorate si tot aici se afla ingropat si un fragment din crucea pe care a fost rastignit Isus.

 

Dar ceea ce face ca Alghero sa fie o destinatie cautata de turisti este frumusetea naturala a locurilor. O excursie pana la Grotta di Nettuno de la Capo Caccia este usor de facut (aproximativ 45 de minute cu masina). Indicatoarele rutiere din Alghero te vor indruma catre o parcare, de unde poti cobori niste scari abrupte catre pestera. Pe timpul verii, cei care nu suporta inaltimile (sau nu au masina) pot lua barca din Alghero pana in gura grotei. Tururile cu ghid ale Grotei di Nettuno te vor purta pe un taram de basm: bolovani care isi fac aparitia din apa, stalactite naucitoare si pesteri intortocheate.

 


Pe drum spre Grota lui Neptun

 

Oristano: istorie presarata cu batalii si o bucatarie traditionala, fara pereche

 

La cateva ore de mers cu masina la sud de Alghero, vei descoperi nestemata incarcata de istorie pe nume Oristano. Locul poate parea linistit, dar de-a lungul timpului aici au avut loc numeroase atacuri crancene ale saracenilor. Increderea pe care au capatat-o in ei insisi locuitorii de aici se datoreaza in mare masura secolelor intregi de rezistenta in fata regatelor din Sardinia.

 


Plaja alba din Oristano

 

Orasul este de o frumusete aparte, scaldat de ape albastre si impanzit de case in culori pastelate. Fa o plimbare printre ruinele vechiului oras, la Torre di Mariano II in Piazza Roma si hoinareste pe stradutele linistite pana ajungi la statuia eroinei insulei,  Eleanora d’Arborea, aflata in piata cu acelasi nume. Aceasta femeie remarcabila a creat un cod de legi care au durat secole intregi, chiar si dupa moartea sa, la inceputul secolului 15.

 

Descoperirea istoriei din spatele acestui oras spiritual iti va deschide apetitul si nu poti parasi aceste locuri fara a incerca niste feluri de mancare care iti vor lasa gura apa, cum ar fi bottarga antipasti (icre de peste) si gnocchi cu spanac, oua si smantana. La toate astea se potriveste de minune faimosul vin din partea locului, Vernaccia di Oristano.

 

Exista insa o delicatesa sardiniana care se gaseste cu greu in alte parti decat pe piata neagra. Senzationala branza de oaie “casu marzueste un sortiment de branza

 


Casu marzu, celebra branza cu larve

 

cu larve vii de insecte. Viermii sunt mancati impreuna cu branza, iar cunoscatorii stiu ca ei pot sari pana la 15 centimetri inspre fata ta. Nu se stie sigur daca e vorba de larvele greu de mestecat sau de mirosul branzei care face ca aceasta sa aiba proprietati afrodisiace. Inca o data se dovedeste ca dragostea e un lucru complicat…

 

Cagliari: Ruinele romane din Golful ingerilor

 

Muta-te in sud spre Cagliari, la 90 de minute de mers cu masina sau cam o ora cu trenul. Acest oras pitoresc este cuibarit in Golfo degli Angeli, aflat in partea cea mai de sud a Sardiniei.

 


Cagliari este capitala insulei

 

Cagliari este un loc mult mai cosmopolit decat vecinii sai din nord. Arcade umbroase si restaurante elegante se intalnesc la tot pasul de-a lungul strazilor Via Roma si Largo Carlo Felice, desi cartierul Castello si-a pastrat puritatea si a reusit sa-si conserve perfect ruinele romane (inclusiv un amfiteatru) care impanzesc aceasta zona.

 


Catedrala din Cagliari a fost construita in secolul 13

 

Daca mersul la cumparaturi nu se numara printre pasiunile tale, pune-ti picioarele la treaba urcand pana la Bastionul Saint Remy. Dupa ce admiri privelistea minunata a orasului, mergi in cartierul Castello – adevarat labirint de stradute medievale – pentru a vedea fatada impozanta a catedralei din Cagliari, datand din secolul 13. Cand vei trece pe langa Chiesa di Sant’Efisio, te va trece un fior gandindu-te la Sf. Ephisius, care a fost decapitat aici.

 


Si in Cagliari gasesti plaje spectaculoase

 

Dupa zile intregi de turism prin praf, va sosi si clipa popasului final la malul marii. Recupereaza energia pierduta, in apele ce scalda plaja Poetto si lasa-te prada visarii in timp ce stai intins printre dunele albe de nisip.

 

Sursa: tuktuk.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei