UAIC - 162 ani de la înfiinţarea primei universităţi moderne din România

3-1024x576
1uaic tudorel toader
1uaic2

Dimensiune font:

| 26-10-2022 22:39

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza serbează 162 de ani de la înfiinţare. Este prima instituţie de învăţământ superior înfiinţat în România. Pe parcursul celor peste 160 de ani de activitate, Universitatea Cuza a dovedit că este şi una dintre cele mai bune universităţi din ţară.

„Serbăm 162 de ani de la întemeierea primei universităţi moderne din România. Spunem La Mulţi Ani! Întregii comunităţi academice continuatoare a unei prestigioase moşteniri primită de la înaintaşi, cărora le aducem omagiul, recunoştinţa şi mulţumirile noastre. Având sediul în Palatul Universitar din Copou, Universitatea din Iaşi şi-a dobândit prestigiul naţional şi internaţional prin dăruirea, pasiunea, vocaţia academică şi de cercetare ştiinţifică a tuturor celor care într-un fel sau altul au slujit-o. Misiunea academică a universităţii noastre poate să fie realizată doar prin asigurarea şi menţinerea necesarelor echilibre dintre diferitele ei componente de activitate, a spus rectorul Universităţii Al.I.CuzaIaşi, prof.univ.dr Tudorel Toader.

Referitor la activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, la calitatea vieţii studenţilor, la strategii, relaţionale şi alte dimensiuni ale vieţii academice, rectorul Tudorel Toader a spus că acestea sunt „ferestre deschise pentru conectarea şi participarea la circuitul european şi internaţional al valorilor ştiinţifice şi academice. În 64 de ani, colaborări cu 650 de universităţi din lume  

Prima colaborare a universităţii Cuza datează din 1958, acesta fiind încheiat cu  Universitatea din Jena. De atunci au fost încheiate colaborări cu alte 650 de universități din toată lumea. „Desigur, până atunci au fost colaborările personale. Mulţi dintre profesorii noştri cercetători s-au fomat în mediul academic şi de cercetare din Europa, de pe alte continente şi au adus acele valori pe care le-au asimilat instituţional. Instituţional, vorbim de anul 1958 când s-a înregistrat o primă astfel de colaborare. În 1961 au fost încheiate alte două parteneriate cu universitățile din Debrețin și Lublin, în 1971 a fost încheiat parteneriatul cu Universitatea din Freichburd. Astăzi, Universitatea colaborează că cu peste 650 de universități, institute de cercetare academică din universități de pe toate continentele”, a spus rectorul Universității Cuza.

La începutul anilor 2000, Universitatea Cuza avea de 40 de acorduri de cooperare, majoritatea lor fiind cu universități europene. „Universitatea ieșeană avea încheiate în anul 2000 un număr de 40 de astfel de acorduri. Iată, aşadar, că în 2014 numărul acordurilor a crescut la 102 iar în prezent numărul acordurilor de cooperare este de 161. În perioada 2016-2020 au fost reînnoite opt acorduri, au fost semnate 56 de acorduri noi cu universităţi din 29 de ţări”, a spus rectorul Todorel Toader.  

Programele edicaţionale, un rol important la UAIC 

Un rol deosebit l-au avut şi îl au programul educaţional Erasmus. În anul universitar 1998-1999 erau încheiate 73 de acorduri instituţionale la care au participat la schimbul de experienţă 73 de studenţi de la Universitatea Cuza. În schimb, a fost vizitată de 7 studenţi străini. În prezent, Universitatea Cuza are încheiate peste 500 de acorduri din peste 50 de state din Uniunea Europeană şi non-UE. De asemenea, sunt peste 600 de studenţi care anual pleacă în mobilitate Erasmus pentru studiu şi practica de specialitate, iar 250 de cadre didactice şi personal administrativ   

beneficiază de mobilităţi de predare şi de formare. Sunt 250 de studenţi internaţionali care vin anual la Universitatea Cuza prin programele Erasmus. Sunt şi o sută de cadre din personal administrativ şi cadre didactice din universităţi partenere care vin anual la Iaşi pentru a se forma la Universitatea Cuza.

 Mesajul rectorului UMF. Rectorul TUIASI, tot supărat 

La sărbătoarea UAIC, instituţie repre în învăţământul superior românesc, a fost prezent şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”. „Originile noastre sunt comune şi profunde. Permanent a existat în existenţa de mai mult de un secol şi jumătate un fructuos dialog şi s-au dezvoltat punţi vizibile şi invizibile între studenţi şi profesori, cât şi în instituţiile în care s-au dezvoltat ulterior. Profesori ai Universităţii au fost educatorii primilor profesori medicinişti, iar profesori ai Universităţii de Medicină au fost,ulterior, lideri ai Universităţii”, a spus rectorul UMF Gr.T.PopaIaşi, prof.univ.dr Viorel Scripcariu.

Rectorul Universităţii de Medicină a vorbit despre buna colaborare dintre instituţiile de învăţământ superior. De remarcat este faptul că  rectorul Universităţii Tehnice Gh. Asachia lipsit şi anul acesta de la evenimentele de celebrare a înfiinţării primei universităţi moderne din România. „Instituţiile universitare sunt puternice atunci când există coeziune şi deschidere intra şi interacademică. Iaşiul a furnizat oameni de stat şi oameni de spirit tocmai pentru că a existat o universitate înlăuntrul căreia s-au format caractere. Iaşiul a fost stâlp de susţinere al României în Marele Război Mondial şi a fost un pilon solid prin profesorii săi. Universitatea trebuie să rămână unită, trebuie să ofere membrilor săi atmosfera propice dezvoltării, să lucreze continuu la întărirea spiritului comunitar şi la constituirea sau refacerea punţilor care odinioară au existat”, a spus rectorul UMF Gr.T.Popa”.

Universitatea Cuza, care are deja o tradiţie în recunoaşterea valenţelor cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei, a acordat mai multe titluri de Profesor Emeritus.

De asemenea, deoarece activitatea de cercetarea ştiinţifică reprezintă unul dintre pilonii de bază  pentru Universitatea Cuza, în cadrul evenimentului de ieri au fost premiate şi cele mai bune lucrări de cercetare. Laura RADU  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Imaginile zilei vin din Iași. A adus mai multe vaci în fața primăriei, unde a demarat un protest
23/05/2024 18:28

Un iesean a oferit imaginile zilei, iar fotografiile făcute de cei care l-au văzut s-au viralizat rapid in mediul online. Acesta a organizat un protest inedit, care a atras toate privirile, chiar in fata prim ...

Cum au ajuns o casă dintr-un sat din Botoșani să „găzduiască” 7.000 de ucraineni. Autoritățile au anunțat Parchetul și DNA
23/05/2024 18:00

O situatie absolut incredibilă a fost inregistrată in comuna Varful Campului din judetul Botosani. Nu mai putin de 7.000 de ucraineni figurau cu domiciliul la o singură casă din comună. Acestia au plătit ...

Sinucidere înfiorătoare la Suceava. Un bărbat s-a stropit cu benzină și și-a dat foc în propria mașină
23/05/2024 17:52

Pompierii suceveni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat intr-o parcare din judeţul Suceava. Din interior a fost scos un bărbat decedat cu arsuri pe toată suprafaţa ...

Incident aviatic în Iași. O aeronavă de mici dimensiuni a aterizat de urgență pe o șosea de lângă Miroslava
23/05/2024 17:11

In cursul zilei de joi, 23 mai 2024, un incident aviatic care putea avea urmări grave a pus pe jar echipajele de salvare din Iasi. O aeronavă de mici dimensiuni a avut probleme in timpul zborului, iar pilotul ...

Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii
23/05/2024 16:50

Bacăul va deveni un centru al invătămantului dual din Moldova iar de pe băncile scolii si cu experienta acumulată intr-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai usor. In Bacău se va construi un cam ...

Ce amendă a primit un român care a scos trei pui de pisică din portbagaj și i-a aruncat pe stradă
23/05/2024 16:06

Un bărbat din Suceava a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat trei pui de pisică pe stradă. Momentul a fost surpris in imagini, maşina şi ulterior proprietarul fiind identificaţi de poliţiş ...

Corupție pe lângă Justiție. Omul de afaceri, contrabandistul și „cumătrul” care „rezolvă” sentințe penale
23/05/2024 15:59

Un om de afaceri a rămas fără 15.000 de euro si a ajuns si la inchisoare pentru că a avut incredere intr-un contrabandist care i-a promis că „are o vorbă” cu o rudă care ar lucra in Justitie ca să p ...

Trei copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Au băut rachiu până li s-a făcut rău. Doctor: „S-au mai trezit după perfuzii“
23/05/2024 15:50

Trei copii, fraţi gemeni in varstă de 7 ani şi un altul de 11 ani, au ajuns de urgenţă la spital in comă alcoolică. Copiii sunt din Harghita şi erau impreună cu părinţii in vizită la rude din Gura H ...

Cât de periculos este muntele de fosfogips radioactiv de la Bacău. Amenzile plătite de statul român
23/05/2024 15:24

Halda de fosfogips de la Bacău, rezultată din activitatea de procesare a minereurilor de fosfati pentru producerea de ingrăsăminte chimice, ar trebui să fie ecologizată pană in 2027. Nu mai putin de 75 ...

Tabără de creaţie la Vaslui,cu 100 de copii
23/05/2024 14:33

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artişti participă in acest weekend la o tabără de creaţie cu tradiţie in judeţul Vaslui, „Flori de mai”, a XII-a editie. Atelierele sunt diverse ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei