Universitățile ieșene caută 21.000 de studenți!

1universitati01
1universitati1 (1)

Dimensiune font:

| 20-06-2023 08:02

Ofertă generoasă la admiterea în învățământul superior, anul universitar 2023-2024, la Iași.

Cele cinci universități de stat din capitala Moldovei (UAIC, TUIASI, UMF, USV și UNAGE) au scos la concurs peste 21.000 de locuri la admiterea în anul I (licență și master), însumând câteva sute de specializări.

Ca în fiecare an, cea mai bogată oferă vine din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care așteaptă în amfiteatre, din toamnă, nu mai puțin de 12.555 „boboci”.

Spre deosebire de anii precedenți, tot mai multe facultăți au decis să înlocuiască „tradiționala” admitere pe bază de dosar cu un examen scris. La UAIC , de exemplu, patru facultăți (Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere, iar unele facultăți (Geografie și Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul și nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. La TUIASi, examene scrise se vor organiza la la Automatică și Calculatoare și Arhitectură, iar la UMF, testul grilă va fi, ca în fiecare an, cel ce va decide candidații admiși.

UAIC oferă cu 414 locuri în plus față de anul trecut

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) scoate la concurs 12.555 de locuri pentru admiterea din iulie, dintre care 7.967 de locuri la studii universitare de licență (cu 189 mai multe decât anul trecut) și 4.588 de locuri la studii universitare de master (cu 226 mai multe decât anul trecut). Absolvenții de liceu au la dispoziție 4.100 locuri la buget și 3.855 de locuri cu taxă. Dintre locurile fără taxă, 104 locuri sunt alocate pentru absolvenți de licee din în mediul rural, 30 pentru etnici romi, 30 pentru candidați proveniți din sistemul de protecție socială și 15 pentru candidați cu cerințe educaționale speciale/dizabilități. 

Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs 2.359 de locuri fără taxă și 2.228 de locuri cu taxă. 

Înscrierile vor avea loc în perioada 10-15 iulie și vor putea face atât la sediul Universității cât și online, pe platforma eadmitere.uaic.ro. Tinerii care intenționează să susțină admiterea la programele de studii de licență sau masterat organizate de UAIC se pot preînscrie online, până la data de 9 iulie 2023, pe platforma eadmitere.uaic.ro. Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. 

La admiterea 2023, candidații au la dispoziție 90 de specializări pentru studii de licență și 129 de specializări pentru studii de master.

Examen scris la Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică, Teologie

La 8 dintre cele 15 facultăți ale UAIC, admiterea pentru studii de licență se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Patru facultăți (Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere, iar unele facultăți (Geografie și Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul și nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. În funcție de facultatea aleasă, candidații vor susține și probe eliminatorii de aptitudini (Psihologie și Științe ale Educației, Teologie Ortodoxă) sau probe sportive (Educație Fizică și Sport).

Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorității facultăților, pe baza unei medii în care examenul de licență va conta în proporție de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului și/sau a scrisorii de intenție sau interviul va avea o pondere de 40%.

În cazul Facultății de Drept, media examenului de licență va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% și tot 25% nota obținută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenție şi CV.

Facultatea de Informatică este singura la care examenul de licență nu este luat în calculul mediei de admitere, aceasta fiind formată din nota la interviul de specialitate (pondere de 50% sau 60%, în funcție de programul ales) și media ECTS a anilor de studii de la programul de licență absolvit (pondere de 50% sau 40%, în funcție de programul ales).

Candidații care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziție 30 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licență și 24 la studii de master. Cetățenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, unde sunt disponibile șase programe la studii de licență și patru programe la studii de master. 

265 de locuri la filialele din Focșani și Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează admitere și la filialele din Focșani și Botoșani.

La filiala din Focșani sunt disponibile 7 programe de studii, dintre care 3 pentru studii de licență (Planificare teritorială, Limba și literatura română – Limba și literatura modernă și Istorie) și 4 pentru studii de master (Drept și ordine publică, Riscuri naturale, SIG și teledetecție, Evaluare clinică, consiliere şi psihoterapie de cuplu şi familie și Matematici fundamentale pentru învățământ). În total, la Filiala din Focșani sunt disponibile 190 de locuri, dintre care 110 la buget și 80 la taxă.

La filiala din Botoșani a UAIC candidații au la dispoziție trei programe de studii, dintre care două la studii de licență (Finanțe și bănci și Administrație publică) și unul la studii de master (Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral). La filiala din Botoșani sunt scoase la concurs 75 de locuri pentru admiterea 2023, 20 la buget și 55 la taxă.  

Laureații olimpiadelor școlare și ai concursurilor naționale și internaționale au dreptul să fie admiși, pe locuri finanțate de la buget, fără susținerea concursului de admitere.

Oferta de admitere pentru românii de pretutindeni cuprinde 622 de locuri pentru studiile universitare de licență (550 de locuri la buget și 72 de locuri la taxă) și 382 de locuri pentru studiile universitare de master (259 de locuri fără taxă și 123 de locuri cu taxă).

Candidații românii de pretutindeni din Republica Moldova au posibilitatea de a se înscrie și la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, doar pentru programele de studii autorizate să funcționeze la aceste extensiuni. Înscrierile se fac la sediile extensiunilor, respectiv Universitatea Alecu Russo din Bălți (str. Pușkin 28, bloc 4, Aula 408) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie (str. Andrei Doga nr. 22) sau online pe platforma eadmitere.uaic.ro.

SRI și-a rezervat 6 locuri la admiterea de la TUIASI

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași are din nou, la admiterea în anul universitar 2023-2024, o bogată și diversificată ofertă.

La studiile de licență, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare vor fi disponibile 348 locuri (44 cu taxă), la Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului – 140 locuri (55 cu taxă), Construcţii şi Instalaţii – 750 locuri (590 cu taxă), Construcţii de Maşini şi Management Industrial – 251 locuri (70 cu taxă), Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei – 333 locuri (50 cu taxă), Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată – 341 locuri (41 cu taxă), Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului – 196 locuri (75 cu taxă), Mecanică – 411 (100 cu taxă), Ştiinţa şi Ingineria Materialelor – 200 locuri (46 cu taxă), Design Industrial și Managementul Afacerilor – 195 locuri (45 cu taxă), Arhitectură – 85 locuri.

În total, au fost scoase la concurs 3.301 locuri pentru  admiterea din acest an (examen de licență), dintre care 1.116 cu taxă, 10 pentru candidați din sistemul de protecţie socială, 10 pentru CES, 54 destinate tinerilor proveniți din mediul rural, iar 3 pentru cetățenii de etnie romă.

Totodată,  6 dintre locurile bugetate sunt destinate Serviciului Român de Informații – 2 la facultatea de Automatică şi Calculatoare și 4 la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Probe scrise doar la Automatică-Calculatoare și Arhitectură

Candidatul are posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la specializările de la trei facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în ordinea preferinţelor, urmând ca, în funcţie de opțiune și de media de admitere, să fie declarat admis la una dintre acestea. Pentru a se înscrie la mai mult de trei facultăți, candidatul va plăti o taxă suplimentară.

Admiterea se organizează online, în perioada 16 – 22 iulie, prin intermediul platformei informatice a universității, care va deveni activă în perioada înscrierilor.

La Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” vor fi și probe scrise.

La celelalte facultăți, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat sau în combinație cu media de la o disciplină a aceluiași examen, cum ar fi matematica la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Candidații care nu au fost declarați admiși vor fi menținuți pe listele de admitere și vor putea fi admiși ulterior în cazul retragerii altor candidați.

Candidații declarați admiși la o facultate la afișarea rezultatelor de la ultimul termen de confirmare prevăzut în calendarul de admitere al unei sesiuni vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a confirma locul obținut, în aceleași condiții ca în etapele anterioare de confirmare.

2.231 locuri la master

Pe lângă cele 3.301 locuri la licență, TUIASI a scos la concurs alte 2.231 locuri la master (931 cu taxă). Dintre acestea, pentru Facultatea de Automatică şi Calculatoare – 216 locuri (90 cu taxă), Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului – 171 (70 cu taxă), Construcţii şi Instalaţii – 435 (251 cu taxă), Construcţii de Maşini şi Management Industrial – 183 (75 cu taxă), Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei – 193 (70 cu taxă), Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată – 169 (30 cu taxă), Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului – 209 (100 cu taxă), Mecanică – 290 (145 cu taxă), Ştiinţa şi Ingineria Materialelor – 151 (45 cu taxă), Design Industrial și Managementul Afacerilor – 211 (55 cu taxă).

Admiterea se va realiza în perioada 20 – 25 iulie, pe 29 iulie fiind afișate rezultatele finale.

UMF a pregătit 1.366 locuri pentru admiterea din acest an

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a pregătit un număr de 820 locuri fără taxă și 546 locuri cu taxă în lei, pentru admiterea 2023-2024.

Din locurile fără taxă, sunt puse la dispoziția candidaților care au absolvit licee din mediul rural 53 locuri (18 – Medicină, 6 – Asistență Medicală Generală, 3 – Nutriție și Dietetică, 7 – Medicină Dentară, 8 – Tehnică Dentară, 3 – Asistență de Profilaxie Stomatologică, 1 – Farmacie, 1 – Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, 6 – Balneofiziokinetoterapie și recuperare), 10 locuri absolvenților de liceu care provin din sistemul de protecție socială (1 – Medicină, 1 – Asistență Medicală Generală, 1 – Nutriție și Dietetică, 1 – Medicină Dentară, 1 – Tehnică Dentară, 1 – Asistență de Profilaxie Stomatologică, 1 – Farmacie, 1 – Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, 1 – Balneofiziokinetoterapie și recuperare, 1 – Bioinginerie), 14 locuri pentru rromi (10 – Medicină, 1 – Asistență Medicală Generală, 1 – Nutriție și Dietetică, 1 – Medicină Dentară, 1 – Balneofiziokinetoterapie și recuperare).

Pentru românii de pretutindeni, sunt puse la dispoziție 94 de locuri, distribuite astfel: Medicină – 2 (1 cu bursă, 1 fără bursă), Medicină Dentară – 2 (1 cu bursă, 1 fără bursă), Tehnică dentară – 10 (5 cu bursă, 5 fără bursă), Asistență de profilaxie stomatologică – 10 (5 cu bursă, 5 fără bursă), Farmacie – 30 de locuri cu bursă, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 20 locuri cu bursă, Bioinginerie – 8 cu bursă, Balneofiziokinetoterapie și recuperare – 12 cu bursă.

Studenții internaționali au la dispoziție 615 de locuri pe cont propriu valutar, repartizate astfel: Liniile de predare în limba engleză200 – Medicină, 70 – Medicină Dentară, 50 – Farmacie, 45 – Balneofiziokinetoterapie și recuperare. Liniile de predare în limba franceză150 – Medicină, 100 – Medicină Dentară.

Peste 1.500 de locuri la USV

Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași oferă, pentru anul universitar viitor, 1.037 locuri la licență și 501 locuri la studiile de master.

Cele mai multe locuri sunt rezervate pentru Facultatea de Agricultură – 441, dintre care 70 cu taxă, 12 pentru absolvenții de licee din mediul rural, 27 pentru românii de pretutindeni.

Facultatea de Horticultură – 177 locuri, dintre acestea 45 fiind cu taxă, 15 pentru românii de pretutindeni, iar 3 pentru cei proveniți de la liceele din mediul rural.

Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare – 211 locuri. Dintre acestea, 50 sunt cu taxă, 7 pentru tinerii absolvenți de licee din mediul rural și 18 pentru românii de pretutindeni.

Facultatea de Medicină Veterinară – 236 locuri, dintre care 107 cu taxă, 6 pentru absolvenții de licee din mediul rural, 22 pentru românii de pretutindeni.

Admiterea va avea loc în luna iulie 2023. În eventualitatea neocupării locurilor planificate, se va organiza o a doua sesiune de admitere, în septembrie 2023.

În perioada 2 mai - 30 iunie 2023 este deschisă platforma de preînscriere online pentru toate programele de studii din cadrul USV Iaşi, iar cei care doresc se pot preînscrie folosind această platformă.

Perioada de înscriere a candidaţilor este 10-21 iulie 2023, iar pentru sesiunea din septembrie este 4-7 septembrie 2023.

Platforma pentru înscrierea online se va închide la ora 23:59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor (20 iulie 2023, respectiv 6 septembrie 2023).
Rezultatele de la admitere se vor afişa pe data de 22 iulie 2023, respectiv 8 septembrie 2023.

Candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de şcolarizare şi vor achita taxa de înmatriculare în valoare de 100 lei. Perioada de înmatriculare pentru sesiunea din iulie este 22-26 iulie 2023, iar pentru sesiunea din toamnă este 8-12 septembrie 2023.

Programul orar zilnic pentru înmatriculare este 8 - 16, cu excepţia zilei de 12 septembrie când programul este 8 - 12.

Pe lângă locurile la licență, USV scoate la concurs 501 locuri la studiile de master. Facultatea de Agricultură – 311 locuri, dintre care 77,  Facultatea de Horticultură – 115, dintre care 26 cu tacă,  Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare – 75 (21 cu taxă).

Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei