Unul din trei pacienți COVID se confruntă cu probleme de ordin psihic!

18a8d316-3488-4aaf-b8b7-8aeb5cc9417c

Dimensiune font:

| 09-11-2021 13:11

Pacienții cu tulburări psihice sunt cei mai vulnerabili în pandemia SARS-CoV-2 * noul coronavirus influențează simptomatic populația ce trece prin boală până la un nivel care le afectează capacitatea funcțională șdepășește capacitatea de reziliență a creierului uman la agenți patogeni stresori 

 Un studiu al Universității Oxford arată că unul din trei pacienţi COVID se confruntă cu probleme de ordin psihic. Studiul menționat a fost publicat în revista „Plos Medicine”, o publicație de specialitate de renume și face referire la incidența simptomelor corelate COVID-19. Potrivit afirmațiilor conf. dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatrie și managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, este un studiu de cohortă (realizat pe un număr de 273.618 de persoane ce au trecut prin infecție) ce și-a propus să monitorizeze evoluția acestora pe o perioadă de 6 luni. Dintre simptomele asociate sunt evidențiate: 15% anxietate/depresie, 4% probleme cognitive, 6% fatigabilitate/astenie fizică și psihică, 5% dureri de cap, 8% dispnee, 8% simptome gastro-intestinale, 6% dureri în piept/gât, 1,5% mialgie (dureri musculare), 7% alte dureri. Oricare dintre simptomele menționate anterior 37%.

Totodată, unul dintre cercetătorii britanici și anume medicul profesor Paul Harrison, ce conduce departamentul de Psihiatrie din cadrul Universității Oxford, subliniază faptul că deocamdată cunoaștem prea puține aspecte pentru a putea elucida cauzalitatea acestor simptome asociate.

„Pacienții internați în regim de urgență în cadrul Institutului de Psihiatrie manifestă tulburări psihice preexistente sau suprapuse infecției, așadar diferențierea este dificilă, însă în decursul acestei pandemii am remarcat aceste tulburări discutate în articolul anterior menționat ca acuze princeps ale unor persoane ce au trecut prin infecția SARS-COV2, dar care au avut tulburări psihice preexistente, uneori simptomele persistând săptămâni sau luni după consemnarea negativării acestora și manifestându-se preponderent prin dispoziție depresivă, fatigabilitate, scăderea interesului și/sau a plăcerii pentru activități anterior plăcute, insomnii cu caracter mixt (la adormire sau treziri intermitente), precum și diminuarea capacității de concentrare și memorare a unor materiale noi, sau evocarea informațiilor anterior stocate”, a punctat dr Szalontay.

Cum afectează noul coronavirus activitatea creierului

Un alt studiu al University College London arată că mulți pacienți care au avut COVID au prezentat ulterior tulburări de somn, labilitate emoțională, probleme de atenție, oboseală, deficiențe ale memorie. Referitor la mecanismele de producere

înțelese până la momentul actual, dr Szalontay a amintit inflamația sistemică, respectiv furtuna citokinică responsabilă și de afectarea endotelială (a tunicii vasului de sânge) care duce la microtromboze (înfundarea unor vase de calibru mic ce determină diminuarea perfuziei țesuturilor nobile subiacente). „Această furtună citokinică este un răspuns exagerat de apărare al organismului nostru față de un virus cu care nu s-a mai întâlnit anterior istoric și este incriminată și în prognosticul rezervat al formelor severe – organismul trage cu arme de distrugere în masă, atacând indirect și propriile țesuturi. Consecința microtrombotică a infecției - ce probabil blochează capilare de la nivelul scoarței cerebrale - materia cenușie și motivul pentru care umanitatea se regăsește în fruntea lanțului trofic, determină, probabil, simptomele menționate de către cercetătorii University College of London, ce pot fi înglobate într-un sindrom depresiv sau pseudodemențial, dar și al unei encefalite - sau inflamații la nivelul sistemului nervos central”, a precizat managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Deocamdată, este nevoie de timp și o cercetare fundamentală temeinică în vederea elucidării și a înțelegerii mecanismelor prin care acest virus nu doar că are tropism asupra neuronilor. „Adică îi țintește, ba chiar influențează simptomatic populația ce trece prin boală până la un nivel care le afectează capacitatea funcțională - așadar depășește capacitatea de reziliență a creierului uman la agenți patogeni stresori, a completat și asist.univ.dr. Marcel-Alexandru Găină, medic specialist psihiatrie din cadrul institututului ieșean. 

Pacienții cu tulburări psihice, cei mai vulnerabili în pandemia SARS-CoV-2

Așa cum un studiu al World Psychiatry, vârful de lance al psihiatriei la nivel mondial, sublinia, pandemia SARS-CoV-2 a reprezentant un stres major asupra tuturor pacienților, însă cu precădere asupra pacienților cu tulburări psihice. Astfel, o populație anterior vulnerabilă a devenit și mai vulnerabilă, prin limitarea accesului la îngrijire de specialitate, izolare socială și față de grupul de suport precum și o sărăcire a contactului social. „S-a putut obiectiva o creștere importantă a adresabilității legate de problemele corelate cu alcoolul sau abuzul de substanțe psihotrope, astfel încât se poate afirma că persoanele care consumau anterior alcool ocazional au ajuns la un consum problematic, într-o încercare de a diminua simptomele de anxietate sau a înlocui fără succes interacțiunea socială.

Deficitul unor reforme în prevenirea consumului abuziv de etanol în România are un răsunet imens odată cu pandemia, ale cărui consecințe le vom constata abia ulterior depășirii a ceea ce sperăm să reprezinte ultimele valuri, a mai atras atenția dr Găină.

Ce este de făcut

Dincolo de tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, medicii au și alte recomandări persoanelor care au astfel de tulburări după infecția cu SARS-COV2, în primul rând, respectarea tuturor normelor de protecție reglementate de autorități. „Pentru persoanele cu tulburări psihice, recomandăm un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, practicarea unui sport, implicarea în activități plăcute (hobby-uri), precum și socializarea, chiar și online.

În cazul în care simptomatologia se accentuează, este utilă apelarea la serviciile unui psihoterapeut, prin telemedicină sau prin orice alt mijloc de consultație la distanță, pentru consiliere psihologică, psihoterapie”, a recomandat conf. univ.dr. Andreea Szalontay.

Menținerea legăturii cu medicul de familie, medicul curant, psihiatru, este deosebit de importantă pentru realizarea unei alianțe terapeutice care să permită prevenirea unor episoade acute în cazul tulburărilor diagnosticate sau, în cazul în care există un tratament de fond, prevenirea recăderilor.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bunătăţi pascale din Bucovina
30/04/2024 14:52

Desigur că doamnele incearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, in afară de ouăle inroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligato ...

Un artist al Filarmonicii din Iași s-a sinucis
30/04/2024 14:48

Teodor Aurelian Popescu locuia impreună cu fiica in localitatea Dorobanti, spun apropiatii. Era baterist al formatiei Opis Band dar canta si la Filarmonica Iasi. Bărbatul a fost găsit spanzurat in casa lu ...

Incendiu la Mănăstirea Văratec
30/04/2024 14:08

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. La faţa ...

Răsturnare de situație în cazul procesului lui Dumitru Buzatu
30/04/2024 13:59

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al CJ Dumitru Buzatu indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Toto ...

Un zâmbet pentru fiecare inimă
30/04/2024 13:13

  Este uimitor cum un gest mic poate lumina ziua cuiva, asa cum a fost astăzi in Centrul de Zi al IRO Iasi. Pacientii aflati la tratamente au primit vizita unui grup de doamne de la Clubul Inner Wheel Ia ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
30/04/2024 12:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei